Idén is meghirdette újságírói pályázatát az Európai Parlament

Az Európai Parlament május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan kihirdette a Daphne Caruana Galizia újságírói díj idei pályázatát.

 

A díjjal a Parlament a kiemelkedő újságírói teljesítményt kívánja elismerni. Évente ítéli oda azoknak az újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékeket és alapelveket, így például az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot vagy az emberi jogokat védik és támogatják.

A díjra állampolgárságtól függetlenül bármilyen hivatásos újságíró és szakmai csoportosulás pályázhat. Olyan oknyomozó anyagot kell benyújtaniuk, amely a 27 uniós tagállam egyikében megjelent vagy elhangzott a nyomtatott sajtóban vagy más médiában. A Parlament ezzel az elismeréssel az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot és az emberi jogokat védő szakmai újságírást kívánja támogatni és reflektorfénybe állítani.

Az újságírók 2024. július 31-én déli 12 óráig nyújthatják be pályázataikat. A pályázók közül a sajtó és a civil társadalom, valamint a főbb újságíró-szövetségek képviselőiből álló, független páneurópai zsűri fogja kiválasztani a nyertest. Az ünnepélyes díjátadást pedig – mint minden évben – Daphne Caruana Galizia halálának évfordulója, október 16-a körül rendezik meg.

Az elismerés és a 20 ezer eurós pénzdíj azt mutatja, hogy a Parlament elkötelezetten támogatja az oknyomozó újságírást, és fontosnak tartja a szabad sajtót. Az elmúlt években a Parlament többször is jelezte, hogy az Unión kívül, de azon belül is történtek kísérletek a tömegtájékoztatás sokszínűségének aláásására.

Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő, blogger, korrupcióellenes aktivista főként korrupciós ügyekről, pénzmosásról, szervezett bűnözésről, a máltai állampolgársági papírok adásvételéről és a kormány Panama-iratokhoz fűződő viszonyáról tudósította a nyilvánosságot. Folyamatos zaklatásnak volt kitéve, többen megfenyegették, mígnem 2017. október 16-án egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki az életét. A máltai hatóságok tétlensége és félresiklott nyomozása óriási felháborodást keltett, és végül Joseph Muscat miniszterelnök lemondásához vezetett. A súlyos mulasztások miatt a Parlament 2019 decemberében felkérte az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében tegyen lépéseket.

Hat évvel a merénylet után, 2023 októberében a Parlament elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy nem történt kellő előrelépés a gyilkossági ügyben. A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy a vizsgálatok nyomán csak három személyt sikerült elítélni. Ragaszkodtak hozzá, hogy minden érintettet állítsanak bíróság elé.