Az EB körüli reklámhelyek már elfogytak – interjú Kosaras Klaudiával

Már hónapokkal a sportesemények előtt jelentősen megnő a hirdetői kereslet a sport tartalmak melletti megjelenésekre – nyilatkozta az mmonline.hu-nak Kosaras Klaudia. Az Atmedia kereskedelmi igazgatójával készült interjúnkból kiderül többek között, hogyan készülnek az idei nagy sporteseményekre a saleshouse-nál, hogyan befolyásolják ezek a rendezvények a nézettséget, milyen hatással vannak az online felületekre.

- Az idei év bővelkedik sporteseményekben, amelyek jellemzően a hirdetők körében is kiemelt jelentőséggel bírnak. Mivel készül erre az időszakra az Atmedia?

- Büszkék vagyunk a sportportfóliónkra, ugyanis tévében és online egyaránt kiemelkedő eléréssel bírunk ezen a területen. 2024 valóban sűrű lesz sportesemények szempontjából, és ezek nézőit kizárólag nálunk érhetik el a hirdetők. A különböző hazai és nemzetközi bajnokságok mellett nagy érdeklődésre tart számot ebben az évben az Olimpia, illetve a foci EB, ahol ráadásul idén a magyar válogatott is játszik. Ugyanakkor töretlenül folytatódik a Bajnokok ligája is, de ne feledkezzünk meg a dohai vizes VB-ről, és a tenisz Grand Slam-tornákról sem. Ha tévéről van szó, akkor a hirdetők nálunk találják meg a legtöbb kiemelt sportesemény kizárólagos közvetítőit, így az M4 Sportot, illetve az Eurosportot, továbbá az Arena 4-et és az Match4-t, valamint a Spíler TV-t is. Emellett folyamatosan növekszik, csak idén 3 új sport tematikájú portállal bővült a digitális kínálatunk, ezzel az Atmediáé a legnagyobb elérésű online sportportfólió a piacon. Az M4 Sport, Eurosport, Csakfoci, Aréna4, Motorsport mellé most a Sport365, az NB1.hu, valamint az Eredmenyek.com csatlakozott. Oldalainkon kiemelkedő videós és banneres inventory-val várjuk hirdetőinket, brandsafe, minőségi tartalmi környezetben. Természetesen a rádióról ebben az időszakban sem érdemes megfeledkezni, ugyanis itt is vannak sporthírek, ahol különböző szponzorációs vagy non-szpot megoldásokkal tovább tudjuk növelni a kampányok elérését.

- Maradjunk kicsit a tévénél. Mit láttok, hogy befolyásolják a nézettséget ezek az események?

- Megvizsgáltuk a Nielsen adatait 2015-től napjainkig, a sportesemények tévés nézettségre gyakorolt hatásaira fókuszálva. Az eredmények alapján elmondható, hogy SHR tekintetében 4-5-szörösére, AMR esetében pedig 3-6-szorosára ugrik a közvetítő csatornák nézettsége. Ha csak az M4-et nézzük, azt látjuk, hogy több ezer ratinggel, növekszik a csatorna teljesítménye, ami megfelel akár egy kisebb TV csatorna éves ratingmennyiségének. A foci EB és VB lendíti a legnagyobbat a nézettségen, amelyeknél magyar részvétel esetén még markánsabb a növekedés. Ennek fényében nem meglepő, hogy az idei Európa Bajnokság környezetében meghirdetett reklámidőt már eladtuk, közvetlenül a hivatalos szponzoroknak fenntartott elővásárlási időszak lejárata utáni néhány percben. Bár az utóbbi években csökkent a sportesemények nézettsége a nagy tévéképernyőn - ez lehet, hogy az internetes élő közvetítések hatása – ugyanakkor az elvándorló nézők a digitális portfóliónkon keresztül elérhetők, vagy out-of home nézik, ami nem szerepel a Nielsen Közönségmérésben.

- Ha már online: milyen tendenciák rajzolódnak ki a digitális térben?

- A videóindítás-számok jelentősen emelkednek a hagyományos időszakokhoz képest, az M4Sporton.hu esetében például 2-3-szorosára nőnek ilyenkor, ugyanis sokan követik online élőben a sporteseményeket. Az Eurosporton jellemzően a tenisztornák örvendenek magasabb nézettségnek, ami a tornák időszakában 1,5-2-szer akkora, mint az év többi időszakában. Az olimpiai játékok esetében hasonló forgalomnövekedésre számítunk mindkét felületen. Fontosnak tartom kiemelni, hogy digitális üzletágunk továbbra is piacvezető a jogtiszta videós inventory tekintetében, amely 2024-ben a kiemelt sporteseményeknek köszönhetően még nagyobb elérést biztosít majd ügyfeleink számára, és ahogy a tavalyi RTL Saleshouse-zal közös kutatásunkból kiderült a hazai médiavideós felületeken a reklámhatás 2,7-szerese a globális felületekének.

- Hogyan változik a kiemelt időszakban a hirdetői kereslet?

- Már hónapokkal a sportesemények előtt jelentősen megnő a hirdetői kereslet a sport tartalmak melletti megjelenésekre. Ezért is kínálunk az online esetében többféle, változatos összetételű szponzorációs csomagokat, dedikált, az eseményekre targetált videós kampányokat. A tévében ilyenkor lezárt blokkokkal dolgozunk. Ide csak az a hirdető tud bekerülni, aki megvásárol valamilyen csomagot a speciális ajánlataink közül, szóval CPP alapú megjelenésre nincsen lehetőség. Ahogy mondtam, az EB körüli reklámhelyek már elfogytak, ugyanakkor az Olimpia szintén nagy érdeklődésnek örvend, már ide is jelentkeztek potenciális hirdetők, de még folynak az egyeztetések. Egy biztos: idén sem lesz hiány érdeklődésre számot tartó sporteseményekben, és ahova a néző figyelme irányul ott mindig van a hirdetői kereslet.