Megindultak a magyarok a lakáshitelekért

Rendkívül erős első negyedév után tovább folytatódott a volumennövekedés a jelzáloghitel-piacon: mind a támogatott, mind a piaci hitelszegmens felfelé ívelő pályára állt és 2022 óta először 100 milliárd forint felett jár, de már a 120 milliárdot is meghaladta a szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelek volumene. Az MNB legfrissebb, mai napon közölt lakáshitelpiaci adatait elemezték a Credipass, a Duna House pénzügyi közvetítőjének szakértői.

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott legfrissebb adat, miszerint áprilisban a háztartásokkal kötött lakáscélú hitelek esetében az új szerződések értéke 121,18 milliárd Ft volt, további bővülést jelent a márciusi 97,8 milliárd Ft értékű kihelyezéshez képest. Ez összhangban áll a Duna House cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak becslésével is – melyet a cég legfrissebb Barométer elemzésében is közzétettek - miszerint a magyarországi adatok alapján idén áprilisban már 105 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Milyen folytatás várható, mit látnak a szakértők?

„A jelenlegi eredményt megközelítő összeget, utoljára 2022 júniusában, az NHP Zöld Otthon Program időszakában láttunk.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „A frissen közzétett áprilisi hitelvolumen az előző év azonos időszakában mért MNB adathoz képest duplázásnál is többet jelent.” – tette hozzá. „Korábbi előrejelzésünk továbbra is helytállónak látszik: stagnáló kamatok mellett, 30-40%-os növekedés is elképzelhető a piacon az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásának, valamint a 6-7% közötti szintre csökkent piaci kamatoknak és a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően.”

A jelenlegi felívelés tehát az egy évvel korábbihoz képest jóval kedvezőbb hangulatnak, kamatkörnyezetnek, valamint a CSOK Plusz megjelenésének is köszönhető, ugyanis a korábbi CSOK hitellel összehasonlítva, ez 50 millió forintig is felvehető, amelynek következtében az MNB adatai szerint 25-26 millió forintra nőtt az átlagos hitelösszeg a támogatott szegmensben. Jelenleg a teljes lakáshitelezési volumennek a CSOK Plusz már a 30%-át teszi ki a legfrissebb adatok szerint.

„A Credipass elmúlt havi tapasztalatai és a banki partnerek visszajelzései szerint a nyári időszak sem tartogat majd komoly visszaesést: megnövekedett számú hiteligénnyel érdemes számolni, amelyet az új, várhatóan június végén debütáló otthonfelújítási program tovább növelhet – ez egyben hosszabb banki átfutási időket is jelent az ügyfelek számára (az átlagban egy hónap helyett, akár 6-7 hét), érdemes tehát ezekkel is kalkulálni és pénzügyi szakértőt bevonni a folyamatba a gyorsabb és zökkenőmentesebb ügyintézés érdekében.” – mondta el a szakember.

Az MNB legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint az is megállapítható, hogy jelenleg a lakáshitelek 70%-át használt lakás vásárlására fordítják Magyarországon, valamint, hogy emelkedésnek indult az új lakások aránya is a finanszírozásban, ez azonban az elmúlt hónapokban is csak 10-16%-os részt jelent. A lakásfelújítási célú hitelek száma elenyésző az első kettőhöz képest, azonban az említett, közeljövőben induló otthonfelújítási hitelprogram ebben is változást hozhat a szakértők szerint.