Ősszel folytatódik a borzongás a mozikban

A 2008-as Hívatlanok című mozifilmből horrorfilm-sorozat készült, melynek első darabját május 16-án mutatták be a hazai mozik. A folytatás ősszel várható, megérkezett hozzá az első jelenetkép is.

Maya és Ryan (Madelaine Petsch és Froy Gutierrez) a nő új munkája miatt Oregonba utazik, időközben pedig megállnak egy útmenti büfénél, ahonnan már nem tudnak továbbmenni lerobbant kocsijuk miatt. A helyiek egy nyaralót ajánlanak nekik, ahol eltölthetik az éjszakát. Ezen az ismeretlen helyen azonban három maszkos idegen tör rájuk, akik látszólag indíték nélkül tartják rettegésben a fiatal párt. Az indítékokra fény derül a filmtrilógia folytatásaiban.

A filmet gyártó Lionsgate a napokban tette közzé az első képet a Hívatlanok – Második fejezetből, melyben a főszerepet játszó Madelaine Petschet egy fához dőlve láthatjuk menekülés közben. Petsch korábban már a következő két részről is szót ejtett: "A következő két film arról szól, hogy Maya hogyan fog kikeveredni ebből a terrorhelyzetből. [...] Ez nemcsak a betörésre vonatkozik, mert az idegenek minden lehetséges módon megpróbálnak behatolni a lány életébe. Még úgy is, amire álmaidban sem gondolnál, nagyon elbaszott módon."

A második és harmadik részben többek közt kiderül ki is az a Tamara, akit az egyik idegen lány keres az éjszaka közepén. "Egy utazásra akartuk vinni a közönséget" – mondja Harlin. „Ahogy haladunk előre, a filmek egyre epikusabbak lesznek, de nem veszítenek a klausztrofób érzetükből és a rettegés fokából. Filmkészítőként ösztönös, hogy egy akciófilmnél az a jobb, ha minél nagyobb minden. A Hívatlanokban pont az volt a feladatom, hogy visszafogjam magam, és inkább a valósághoz közelítsünk. [...] De a második és harmadik részben nagyon meg fogjuk lepni a nézőket."

A három részt egy éven belül mutatják be. A két folytatásnak még nincsenek konkrét bemutatódátumai (sem itthon, sem a tengerentúlon), de várhatóan idén ősszel és jövő év elején láthatjuk őket.

A Hívatlanok filmsorozat rendezője Renny Harlin, akinek nevéhez olyan mozik kötődnek, mint a Háborgó mélység, a Még drágább az életed, az Utánunk a tűzözön vagy a Rémálom az Elm utcában negyedik része.

Courtney Solomon producer szerint a Hívatlanokat nem akarták remake-elni, mivel kevés idő telt el az eredeti bemutatása óta, ráadásul nagyon szerette a közönség a Liv Tyler főszereplésével készült filmet. "Így jött az ötlet, hogy egy sokkal nagyobb történetet meséljünk el, de ehhez vissza kellett mennünk a gyökerekhez és újra kellett használnunk az eredeti sztorit, hogy ugyanonnan indulhassunk mi is." – fogalmazott a Fangoria interjújában Solomon. "Ez tűnt a legjobb módszernek ahhoz, hogy az eredeti rajongóin kívül eljuttassuk új közönséghez is. Amikor először beszéltünk Rennyvel, mondtam neki, hogy hűnek kell lennünk a jelenlegi rajongókhoz, nem szabad feldühítenünk őket, helyette többet kell adnunk nekik; választ kell adnunk azokra a kérdésekre, amelyek az eredeti Hívatlanok óta fennállnak."

"Ha ez egy remake vagy folytatás lenne, az életem ezen szakaszában nem csináltam volna meg" – mondja a rendező. "Nagyon tisztelem az eredeti filmet, és kissé megijeszt a minősége. Ezért nem vonzott, hogy egy folytatást vagy remake-et csináljak. A filmtrilógiával viszont megvolt a lehetőségünk, hogy egy négy és fél órás esettanulmányt készítsünk egy erőszakos bűncselekmény áldozatairól és az elkövetőkről, a motivációikról és hogy ez az esemény hogyan hat az áldozatokra."

Így lett egy 280 oldalas szkriptük, amit három részre osztottak. A forgatókönyvet Alan R. Cohen és Alan Freedland írta, akik ugyan vígjátékokat jegyeznek, de mindig is szerették volna kipróbálni magukat a horror műfajában, ráadásul tévés íróként gyorsan dolgoznak, ez pedig kapóra jött a producereknek, akik többek közt a Fűrész-filmeket is jegyzik.

A kibővített Hívatlanok-remake-et, vagyis a három filmet egyszerre forgatták: a forgatás 52 napig tartott a szlovák vadonban, a rendező pedig nem lineárisan haladt a három filmmel. A második rész nyitányával kezdték, majd a harmadik fejezet egyik jelenete jött, és így tovább. Solomon és Harlin mellett harmadik alkotó lett a főszereplőt alakító Madelaine Petsch is. "Ő lett a bűntársunk, és ahogy forgattuk a filmeket, mi is részesei lettünk ennek a fiktív világnak, és azt vettük észre, hogy a történet magát írja. Szóval ahogy haladtunk a forgatással, minden nap újraírtuk a forgatókönyvet."

A Hívatlanok – Második fejezet várhatóan 2024 őszén kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.