Így alakultak az albérletárak Budapesten

17 százalékkal emelkedett a budapesti lakások bérleti díja 2022-höz képest tavaly az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány lakásbérleti díjainak felmérése szerint. A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után helyezkedik el az uniós országok központjainak rangsorában. A felmérést hazai részről a Duna House szakértői által biztosított adatok is támogatták.

„A horvát főváros, Zágráb (+20%) és Bulgária központja, Szófia (+20%) után az EU-s országok fővárosai között hazánkban emelkedtek a legnagyobb, 17%-os mértékben a vizsgálatba bevont lakások bérleti díjai az Eurostat tanulmánya szerint. Ennek ellenére Budapest az összes vizsgált ingatlankategória tekintetében továbbra is a középmezőnyben helyezkedik el. A Brexitnek köszönhetően az uniós tagállamok fővárosai között London helyett a 2023-as adatok alapján Dublin lett a legköltségesebb lokáció, ahol a magyar főváros árainak a duplájáért bérelhetőek az említett ingatlantípusok.” – mutatott rá a felmérés legfontosabb adataira Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

„A környező országok fővárosai közül Ljubljanában 13%-kal, Bécsben 11%-kal, Bukaresten 10%-kal, Pozsonyban pedig 7%-kal nőtt az ingatlanbérlés költsége 2022-höz képest, míg a többi városban 2-15% közötti mértékben növekedtek a bérleti díjak. Az unión belül enyhe fokú, 1%-os csökkenésre Helsinkiben, jelentősebb, 13%-os enyhülésre pedig Litvániában volt csak példa.” – folytatta a szakértő.

A felmérés alapján a közép-európai régióban Berlin, Prága, Bécs és Ljubljana után a budapesti belváros a legdrágább, a hazainál kedvezőbben lehet bérelni Pozsonyban, Varsóban és Bukaresten is. A brüsszeli egyszobás lakások 10%-kal drágábbak a budapestieknél, átlagosan 980 euróért lehet őket bérbe venni, azonban, ha a nagyobb, háromszobás ingatlanok bérleti díját nézzük, a magyar fővárosban 100 euróval jobban jár a bérlő. Legdrágább városnak Dublin, Luxembourg és Párizs számít, míg legolcsóbban Szófiában bérelhetnek lakást a külföldi diplomaták, munkavállalók.

Az Eurostat felmérésben a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálják, így az árak nem a normál bérlet díjakról adnak képet, hanem a tipikusan jó vagy nagyon jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lokációban elhelyezkedő lakásokról, amelyeknél az építés éve vagy jelentős korszerűsítése az elmúlt 10 évben történt. A vizsgálatba bevont budapesti lakások mérete kezdve a 3 szobás lakással: 110-130m2, 60-80m2, 40-60m2. A magyar főváros bérleti díjait a budai I., II., III, XI. és XII. kerületi lakások, valamint a pesti oldalon az V., VI., VII., VIII., IX., XIII. kerületben található központi elhelyezkedésű ingatlanok adatai alapján számolták.