Nyáron lelassul az ingatlanpiac

2024 júniusában, országosan 9 323 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 110 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott a Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslésése (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzése szerint.

Beköszöntött a nyár a hazai ingatlanpiacon is. A Duna House által becsült 9 323 tranzakcióval a szokványos trendet követi a szegmens idén júniusban is, az előző havi eredményekhez képest ez 15 százalékos mérséklődést jelent. A tavalyinál jóval aktívabb volt azonban a nyár első hónapja idén, ugyanis az előző év azonos időszakában mért DH adatnál 13,4 százalékkal több tranzakció zárult 2024 júniusában. Az ingatlanközvetítő becslése szerint így 61 646 adásvétellel zárult az első félév, ami 40 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A jelzáloghitel-piacon a májusival megegyezően, változatlanul erős volument mutatnak a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai, mely alapján idén júniusban is 110 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A júniusi adat az előző év azonos időszakában mért MNB adathoz képest 107 százalékos emelkedést jelent. Féléves viszonylatban az MNB első 4 havi tényadata és a Credipass májusi-júniusi becslése alapján 2024 első hat hónapjában 136 százalékos volumennövekedés volt a jelzáloghitel-piacon.