Oscar-jelölt színésznővel érkezik az új mozifilm

Az 1957-ben színpadra állított, nagysikerű A konyha című színdarabot írta filmre a mexikói Alonso Ruizpalacios rendező, akinek első angol nyelvű filmje a La Cocina, Rooney Marával a főszerepben. A film várhatóan 2025 tavaszán kerül a hazai mozikba, az ADS forgalmazásában.

A La Cocina a turisták által kedvelt The Grill nevű manhattani étteremben játszódik, ahol az amerikai pincérnő, Julia (a kétszeres Oscar-jelölt Rooney Mara) mellett számos illegális bevándorló is dolgozik. Köztük van az álmodozó szakács, Pedró (Raúl Briones), aki szerelmes lesz Juliába, a kapcsolat azonban akadályokba ütközik, amikor lopással vádolják a papírok nélküli férfit.

Ruizpalacios ígéretes rendezői pályafutása előtt egy étteremben dolgozott mosogatófiúként, így ismerős témához nyúlt, amikor Arnold Wesker 1957-ben színpadra állított A konyha című darabját írta mozifilmre. "A világ Shakespeare számára lehet, hogy színpad, számomra viszont egy konyha, ahol az emberek jönnek-mennek, nem maradnak addig, hogy igazán megismerjék egymást, és ahol a barátságok, a szerelmek és a viszályok olyan gyorsan feledésbe merülnek, ahogyan létrejöttek." – nyilatkozta a rendező.

A Variety kritikusa szerint a film keveri a maró társadalomkritikát és a stilisztikai bravúrt. A The Hollywood Reporter A medve széria és a Red Bull energiaital együttes hatásához hasonlítja a filmet "és máris van némi fogalmunk arról, milyen szüntelen intenzitással és fortyogó nyomás alatt szól ez a csípős tragikomédia arról, amit a vendégek (többnyire) nem látnak egy forgalmas Times Square-i étterem munkanapja során."

A La Cocina világpremierje a 74. Berlinalén volt, Rooney Mara és Raúl Briones Carmona mellett pedig Anna Diaz, Motell Foster, Oded Fehr, Eduardo Olmos és Spenser Granese színészeket láthatjuk.

A La Cocina várhatóan 2025 tavaszán kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.