Kiderült, hol dolgoznának legszívesebben a magyar fiatalok

A Zyntern.com idei felmérése alapján a Robert Bosch Kft. lett a legkedveltebb munkaadó a pályakezdők körében. Az OTP Bank Nyrt. a második helyen végzett, míg a harmadik helyet a Magyar Telekom Nyrt. szerezte meg. A kutatás eredményei azt is mutatják, hogy a fiatalok több mint fele tervezi, hogy a következő öt évben külföldön vállal munkát, így nem meglepő, hogy a munkáltató típusok közül a nemzetközi nagyvállalatok a legnépszerűbbek.

A Nagy Pályakezdő Kutatás a Zyntern munkaerőpiaci felmérése, mely a Z és Y generáció munkahelyválasztási preferenciáira fókuszál egy kérdőíves kutatás formájában. A kutatást évről-évre megismétlik, hogy ne csak az adott pillanatra vonatkozóan, hanem historikusan is vizsgálhatóak legyenek az adatok. A kutatás az összes hazai felsőoktatási, illetve felnőtt szakképzési intézmény hallgatóira kiterjed, 2024-ben végül több mint 2500 fő vett részt benne.

A kutatás eredményei

A Zyntern, mint a legnépszerűbb Z-generációs állásportál, a pályakezdők (16-28 éves korosztály) igényeit és preferenciáit vizsgálja, így megtudható, mely cégek nyerik el leginkább a fiatalok tetszését. A kutatásból az is kiderül, melyek a legfontosabb munkahelyválasztási szempontok a mai egyetemisták számára. A válaszadók szerint a legfontosabb tényező a versenyképes fizetés. Emellett kiemelten fontos számukra a munka és a magánélet egyensúlya, valamint a jó csapatban való munkavégzés. A pályakezdők továbbá értékelik, ha egy munkáltató megbízható és stabil, és ha támogató vezetők és mentorok segítik a fejlődésüket.

Érdekesség, hogy a vállalati kommunikációkban és stratégiákban manapság hangsúlyos szerepet kapnak olyan elemek, mint a társadalmi felelősségvállalás, a tudatos social media jelenlét, és az AI alkalmazása a munkafolyamatokban. A kutatás alapján azonban azt jelenthetjük ki, hogy ez igazából mégsem annyira érdekli a pályakezdőket, mint azt a cégek gondolják. A hangzatos címszavaknál és magasztos misszióknál sokkal fontosabb, hogy a gyakorlatban milyen bánásmódot és kompenzációkat tapasztalnak.

Külföldön vagy itthon?

Az elvándorlás évről évre jelentős probléma a munkáltatók és az ország szempontjából. A kutatás szerint a válaszadók 51%-a tervezi, hogy 5 éven belül külföldön próbál szerencsét. Emiatt talán az sem meglepő, hogy a legnépszerűbb munkáltató típusnak a multinacionális vállalatok számítanak, míg az állami szektor kevésbé vonzó a pályakezdők számára.

Mennyit szeretnének keresni a pályakezdők?

Az átlagos nettó bérigények évről évre növekednek. Míg tavaly egy pályakezdő átlagosan nettó 378 569 Ft-ot szeretett volna megkeresni, 2024-ben már 418 421 Ft-ot. Az IT, műszaki, és államtudományi területen tanulók továbbra is az átlagnál magasabb bérigénnyel rendelkeznek. Ezen felül idén az orvostudományi és agrár végzettségű hallgatók is magasabb elvárásokat fogalmaztak meg.

A férfiak és nők közötti szakadék még mindig tetten érhető, viszont szerencsére a korábbi évek 20%-os különbsége 10%-ra csökkent. Egy férfi átlagos bérigénye 445 666 Ft, egy nőé 399 432 Ft. A bérigényeket leginkább az önálló egzisztencia megteremtése, a globális gazdasági helyzet kihívásai, és a lakóhelyen tapasztalt megélhetési szempontok alakítják.

A legvonzóbb munkaadók listája

A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adták meg. Mutatjuk a legvonzóbb munkaadókat összesítve és tanulmányi területek szerint.

Az összesített nyertesek

1. Robert Bosch Kft.

2. OTP Bank Nyrt.

3. Magyar Telekom Nyrt.

4. AUDI HUNGARIA Zrt.

5. MOL Nyrt.

A 2023-ban legvonzóbb cégek idén is megőrizték pozíciójukat a TOP 5-ben. A Bosch tavaly is vezette a listát, és idén is az élen maradt. Az OTP Bank javított helyezésén az előző évhez képest, így egy pozícióval előrébb került, megelőzve a Telekomot, amely így a harmadik helyre csúszott vissza. Ez a változás jól mutatja, hogy bár az élmezőnyben stabilitás tapasztalható, némi átrendeződés is előfordul a cégek népszerűségi sorrendjében.

Az élmezőnyben megtalálható még a Mercedes-Benz, a Morgan Stanley, a Google, a KPMG, az MBH, a BMW, a Lidl, az E&Y, a P&G, valamint a Samsung. A TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, bankok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és állami szereplők is helyet kaptak.

Rangsorok szakterületi bontásban

Az összesített eredményeken felül a kutatásból az is kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek az adott szakterületen tanulók és tevékenykedők számára. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a piac jelenlegi helyzetéről érdemes ezekre a rangsorokra is vetni egy pillantást.

Gazdaságtudomány

1. OTP Bank Nyrt.

2. Robert Bosch Kft. / MBH

3. KPMG Hungary / Magyar Telekom Nyrt.

Társadalomtudomány

1. Magyar Telekom Nyrt.

2. Robert Bosch Kft.

3. OTP Bank Nyrt.

Informatika

1. OTP Bank Nyrt.

2. Magyar Telekom Nyrt.

3. Robert Bosch Kft.

Műszaki

1. Robert Bosch Kft.

2. Audi Hungaria Zrt.

3. E.On / Siemens

Jogi

1. Magyar Telekom Nyrt.

2. Robert Bosch Kft.

3. Audi Hungaria Zrt.

Jön a Zynternship Awards Díj 2024!

2024-ben a korábbi évekhez hasonlóan ismét megrendezésre kerül a Zynternship Awards, a Gyakornoki programok versenye, ahol külön díjazásban részesülhetnek a legkreatívabb toborzási kampányok. A legjobb gyakornoki programokat és a legtutibb kreatív kampányokat megalkotó cégek és ügynökségeik pedig egy ünnepélyes díjátadó eseményen is részt vehetnek a budapesti HR Fest-en 2024. október 10-én, ahol bezsebelhetik az elismeréseket, az Arany, Ezüst vagy Bronz minősítést és kreatív különdíjakat.