Újabb terhet fizethetnek a vállalkozók

Building and sign bank (done in 3d)

A CIB Bank maradt hátra már csak, amelyik még nem jelentette be, hogy áthárítja a pénzügyi tranzakciós illeték megemelését. A Raiffeisen Bank és a kis- és középvállalkozók számára még szóba jöhető kis bankok (KDB Bank, Oberbank, Polgári Bank) is léptek, így már csak az a kérdés, a CIB Bank pontosan mikortól hárítja át a pénzügyi tranzakciós illetékemelést a vállalkozó ügyfelei számára – tette közzé a BiztosDöntés.hu.

 

A kormány egy rendelettel megemelte a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét 2024. augusztus 1-től, melyet a bankoknak kell fizetniük. Az emelés mértéke másfélszeres, így:

 

– a készpénzt nem érintő műveletekre 2024. augusztus 1-től 0,3 százalék, maximum 10 000 forint helyett 0,45 százalék, maximum 20 000 forint,

– a készpénzes műveletekre 0,6 százalék helyett 0,9 százalékos állami elvonás van érvényben.

 

Az illetéket – néhány kivétellel, köztük az ügyfél saját bankszámlái közötti pénzmozgások kivételével – minden, a bankszámlán történt fizetési művelet, így például átutalás, csoportos beszedés, készpénzfelvétel után meg kell fizetni.

 

– Noha az illeték alanya a bank, átháríthatja azt az ügyfelekre – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Mivel ez egy jelentős emelkedésnek számít, ezért a bankok nem vállalják át ezt az ügyfelek helyett, hanem továbbhárítják rájuk. Most ezt csak a vállalkozókkal tehetik meg, mert a lakossági ügyfélrétegre díjstopot rendelt el a kormány 2024. december 31-ig.

 

A korábbiakhoz képest egy nagybank, a Raiffeisen Bank és három, a kis- és középvállalkozók számára még szóba jöhető kis bank jelentette be az illeték áthárítását. Közülük a KDB Bank egyedi megoldást választott: a 2024. augusztus 1. után szerződött ügyfelek azonnal a már most is érvényben lévő, magasabb illetéket fizetik, a korábban szerződött ügyfelek viszont csak október 1-től.

 

A vállalkozókra történő áthárítás – vagyis a banki díjemelés – kezdete bankonként az alábbi:

 

- Erste Bank: 2024. szeptember 20.

- Gránit Bank: 2024. szeptember 16.

- KDB Bank: a 2024. augusztus 1-től szerződött ügyfelekre azonnal, a 2024. augusztus 1. előtt szerződött ügyfelekre 2024. október 1-től

- K&H Bank: 2024. szeptember 26.

- MagNet Bank: 2024. október 1.

- MBH Bank: 2024. október 3.

- Oberbank: 2024. október 7.

- OTP Bank: 2024. augusztus 1. (már nem igényelhető számlacsomagok esetében 2024. október 1.)

- Polgári Bank: 2024. szeptember 20.

- Raiffeisen Bank: 2024. október 9.

- UniCredit Bank: 2024. augusztus 1.

 

Nőtt az illeték kedvezmény is, de csak a lakosságnak

 

Az illeték megemelése kapcsán a kormány az illetékköteles határ megemeléséről is döntött, amely így 20 000 forintról 50 000 forintra növekedett, lakossági átutalási tranzakciónként. A banknak tehát csak e feletti, lakossági tranzakciós összegek esetében, az 50 000 forintos összeg feletti részre kell illetéket fizetnie az állam felé, de ezt a kedvezményt általában nem adják tovább az ügyfeleknek.

 

A két bank, amely bejelentette, hogy augusztus 1-től a nagyobb összeg után számítja csak fel a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat a lakossági ügyfelek számára, az a K&H Bank és a Raiffeisen Bank. Utóbbinál vannak olyan lakossági díjcsomagok, amelyeknél 50 000 forintos tranzakciós érték alatt egyáltalán nem kell semmilyen díjat fizetniük az ügyfeleknek az elektronikus átutalások esetében.

 

A kisebb bankok közül a KDB Bank és a Polgári Bank is meglépte ugyanezt, így mindkét banknál 50 000 forint az illetékmentesség határa 2024. augusztus 1. óta.

 

A vállalkozók számára ugyanakkor az OTP Bank tett közzé egy kedvező változást: a hitelintézet a forgalmi különdíjas (2013. február 4-től igényelhető) díjcsomagokban 2024. augusztus 1-től az év végéig nem számít fel banki díjat a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjon felül, a bankon belüli átutalások esetében.

 

A 2013. február 4. előtt igényelhető OTP-s díjcsomagokra ez az akció nem érvényes, ugyanakkor számukra a díjemelés nem 2024. augusztus 1-jén, hanem csak 2024. október 1-jén lép hatályba.

 

Októbertől újabb illeték jön a vállalkozóknak

 

A kormány egyúttal döntött egy kiegészítő pénzügyi tranzakciós illeték bevezetéséről is, melyet a devizaváltás és egyes pénzügyi eszközök megvásárlása esetén kell megfizetniük a bankoknak az állam felé.

 

Ennek mértéke tranzakciónként 0,45 százalék, de maximum 20 000 forint. Ezt a külön díjat a devizaváltáskor, illetve egyes pénzügyi eszközök megvásárlásakor az alábbi időponttól vezetik be a bankok:

 

- MagNet Bank: 2024. október 1.

- UniCredit Bank: 2024. október 1.

 

Nem jelentett még be ilyen díjat a nagy bankok közül a CIB Bank, az Erste Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank, továbbá a KDB Bank, az Oberbank és a Polgári Bank sem. Közülük is bizonyára lesz még ilyen bejelentés, de az is lehet, hogy más módon érvényesítik a kiegészítő illeték áthárítását 2024. október 1-től a vállalkozások esetében.

 

A lakosság megúszhatja a pénzügyi tranzakciós illetéket az átutalásoknál

 

Több banknál is van lehetőség megmenekülni a pénzügyi tranzakciós illeték alól az elektronikusan indított lakossági átutalások esetében – tehát netbankból vagy mobilapplikációval –, 2024. december 31-ig biztosan, de sok esetben várhatóan még utána is.

 

- A CIB Banknál az ECO és ECO Plusz díjcsomagokban 20 000 forintig teljesen ingyenes bármely belföldi eseti átutalás.

- Az Erste Banknál havi 400 000 forintos keretösszegig semmilyen díja nincs a belföldi átutalásnak a George és George Online díjcsomagokban.

- A Gránit Bank Gránit Bajnok Plusz és Gránit Digitális Plusz díjcsomagjaiban korlátlanul ingyenesek a belföldi átutalások.

- A K&H Banknál az okos díjcsomagokban – díjcsomagtól függően - a havi első 2 vagy 5 átutalás, tranzakciónként 50 000 forint alatt, teljesen díjmentes.

- A KDB Banknál az azonnali átutalásnak megfelelő feltételekkel leadott elektronikus átutalások ugyancsak teljesen ingyenesek jelenleg, méghozzá összegtől függetlenül, minden díjcsomagban.

- A MagNet Banknál a kizárólag interneten igényelhető HázhozSzámla konstrukcióban bankon belülre és kívülre külön-külön teljesen díjmentes a havi első két eseti átutalás, legfeljebb havi 100 000 - 100 000 forintig. A Csillag és Diamond számlacsomagokban tranzakciónként 100 000 forintig korlátlan számban ingyenes a belföldi átutalás.

- Az Oberbanknál az Elektronikus Számla nevű konstrukcióban az elektronikus átutalások jelenleg korlátlanul ingyenesek, összeghatártól függetlenül. A

Raiffeisen Banknál a Díjnyertes, az Aktivitás 3.0 és a kizárólag interneten igényelhető Online számla esetében, tranzakciónként 50 000 forintig teljesen ingyenes az átutalás.

- Az UniCredit Banknál mindkét, jelenleg igényelhető bankszámla konstrukciónál korlátlanul ingyenes a belföldi eseti átutalás, de a Mobil Aktív Plusz számla esetében ez csak a mobilapplikációra vonatkozik, a netbankra nem.

 

Minden hazai banknál korlátlan számban és összegben ingyenes a fizetési kérelemmel és 2024. szeptember 1-től a QR-kóddal indított átutalás, tranzakciónként 20 millió forintig, így érdemes élni vele, amennyiben van rá lehetőség.

 

Az alapszámla típusú bankszámla konstrukciókban a havi első 4 belföldi elektronikus átutalás, összesen legfeljebb havi 100 000 forintig teljesen ingyenes, minden banknál.

 

A másfél milliós hazai táborral rendelkező litván Revolut Banknál is teljesen ingyen utalhatnak az ügyfelek Magyarországra, korlátlan számban, miután – szintén ingyen – feltöltötték számlájuk egyenlegét betéti bankkártyájukkal. Az átutalás ebben az esetben azonban nem azonnali, így csak a következő munkanapon érkezik meg Magyarországra várhatóan.

 

Lakossági díjemelés legkorábban jövőre jöhet

 

A lakosság a kormány díjstopjának köszönhetően mentesül a díjemelés alól. Ez viszont csak az idei év végéig érvényes.

 

2025. január 1-től kezdve mind az illetékemelés, mind pedig az új kiegészítő illeték megjelenik majd a lakossági díjazásban is.

 

Gergely Péter szerint a lakossági ügyfelek a 2025-ös évben a megszokottnál nagyobb díjemelésekkel találkoznak majd, mert az év első felében egyszerre hatnak majd az illetékemelés, a kiegészítő devizaváltási illeték bevezetése és a szokásos év eleji inflációs díjemelés.