Túlvilági drámával erősít a filmcsatorna

A színészek egy-egy szerepre hónapokat készülnek annak érdekében, hogy tökéletesen alakítsák a rájuk osztott szerepet. Vannak könnyebb és igazán embert próbáló karakterek. Vajon hogyan lehet megszemélyesíteni egy olyan nyomozót, aki látja az erőszakos halállal halt áldozatok szellemeit, és azok újra elismétlik neki utolsó mondatukat? A Ricciardi főfelügyelő című sorozat főszereplője, Lino Guanciale megbirkózott a feladattal méghozzá úgy, hogy nem hisz a túlvilági életben. Alakítása hétfőnként 21 órakor látható az Epic Drama csatornán.

1930 Nápolyában mindennaposak a gyilkosságok. Ezek egy részét próbálja felgöngyölíteni Ricciardi főfelügyelő, aki nem szokványos képességet örökölt édesanyjától: meghallja az erőszakos halált halt áldozatok utolsó mondatait. Ez az adottság talán megkönnyíti a férfi munkáját, de megmételyezi az életét. Az áldozatok szellemei konstans kísértik, ezért soha nem tud felengedni, és jóformán kapcsolatot sem kiépíteni másokkal, pedig a szíve két hölgyért is dobog. Az 1979-ben született színész 2021 óta játssza Ricciardi meggyötört nyomozóját. A színházi múlttal rendelkező Lino Guancialét láthattuk többek között A vörös ajtó, A fátyolos hölgy vagy a Rólunk szól című sikersorozat olasz változatában, de feltűnt többek között Woody Allen Rómának szeretettel című filmjében is. Nyomozói „karrierjéért” számos színésszel kellett megküzdenie, végül a forgatókönyv alapjául szolgáló könyvek iránti rajongás is hozzásegíthette a szerephez.

„Akik elmennek, mély nyomot hagynak azokban, akik maradnak. Csak meg kell tanulnunk meglátni ezt” – foglalta össze a sorozat esszenciáját Guanciale egyik interjújában. A színész azt is bevallotta, hogy sokat köszönhet a karakternek, aki megtanította, a kifelé mutatott érzések nem biztos, hogy a valóságot tükrözik. Ricciardi zárkózott, introvertált ember, és ez nagy kihívást jelentett a társaságot szerető színész számára. „Érzelmeket [kell] sugároznom szavak helyett a tekintetemmel, ez pedig alaposan igénybe veszi az eszköztáramat.”

Azonban nem mindenben tud azonosulni karakterével: „Maga a halál és a túlvilág nem szólít meg engem. Én nem vagyok hívő, szigorúan racionalista vagyok” – vallotta be a színész egy interjúban, majd hozzátette, hogy olyan misztériumok létezésében ugyan hisz, melyekre nem lehet észszerű magyarázatot adni, de nem helyezi a hitet a tudomány elé. Guanciale egy dolgot viszont leszögezett: „Többek mellett ennek a karakternek köszönhetően jobb ember lettem, ugyanis megtanított arra, hogy ne a halált féljem, hanem inkább tanuljak meg együtt élni a szorongásaimmal.”