Számunkra a növekedés lekövetése az idei év fő kihívása – interjú Keresztessy Zoltánnal

Azt remélem, hogy mostanra már tényleg felismerték a gazdasági és vállalati vezetők is, valamint a menedzsment board-ok, hogy a marketingnek milyen döntésbefolyásoló jelentősége van, amivel konkrétan tudja a cég eredményességét alakítani – mondta el Keresztessy Zoltán. A PFR Group marketingigazgatója az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt az influencer marketing felértékelődéséről, a fogyasztói tudatosság erősödéséről és elárulta azt is, hogy számukra mi jelenti idén a legnagyobb kihívást.

- Az idei Marketing Summit nyitóelőadását tartó Ralf Strauss szerint a „skizofrén marketing” időszakát éljük. Véleményed szerint mennyire igaz a szakmára a „meghasonlott” jelző?

- A meghasonlott jelzővel kevésbé értek egyet, mert szerintem a skizofrén utalás inkább abból fakad, hogy mennyi sapkát viselünk már magunkon, váltogatunk folyamatosan a szakmában dolgozók. Néha már külön-külön személyiségként megnyilvánulva. Olyan területet képviselünk, melyben a megújulások eddig is gyakoriak voltak, valamint a szerteágazó lehetőségek, csatornák, kommunikációs irányok, amelyekbe mind bele kellett tanulni, el kellett sajátítani. Az elmúlt 2-3 évben azonban ez még erőteljesebben megmutatkozott, elsősorban a social csatornák használatának bővülésével, az ezeken alkalmazott eltérő stratégiákkal. Korábban elegendő volt az adott taktikai kampánystratégiát lebontani pl. outdoor, tv, PR, PPC, social irányokra. Ma már csak a social-en belül eltérő stratégiával kell kommunikálni TikTok-on, mint Instan vagy még inkább YouTube-on, hogy csak a három legjelentősebbet említsem. Emellett pedig naprakésznek maradni a trendekben valamennyi területen, és tovább erősíteni a marketing stratégiai jelentőségét a vállalati struktúrákban.

- Hogyan látod, melyek a legfontosabb üzleti és szakmai trendek, amelyek meghatározzák a marketing világát?

- Azt remélem, hogy mostanra már tényleg felismerték a gazdasági és vállalati vezetők is, valamint a menedzsment board-ok, hogy a marketingnek milyen döntésbefolyásoló jelentősége van, amivel konkrétan tudja a cég eredményességét alakítani. Már egyre ritkábbak a csak, amolyan feel-good jellegű image kampányok (leszámítva pl. a karácsonyi vagy nyári időszakot), mivel a márkák részéről is meghatározott célok kerülnek beállításra az egyes kommunikációs stratégiák megalkotásánál, valamint end-of-the-day a visszamérhetőséget vizsgálják az elköltött marketing büdzséken. Ezért is lett fontos, hogy a médiacsatornák, mint amilyen az influencer marketing is, releváns reportokkal szolgáljon a célcsoport elérése és az üzenet átadása tekintetében. Egy másik erősen megfigyelhető trend, ami már régebb óta tart, de határozottan erősödött, az a fogyasztók és vásárlók tudatossága, amellyel döntéseket hoznak. Az elérhető online és social tartalmak által utánakeresnek, megnéznek review videókat, unboxing bemutatókat, és használati tanácsokat. Kutatások pedig azt is kiemelik, hogy ebben mekkora szerepe van a tartalomgyártóknak, akiknek az ajánlásaira nagyon magas százalékban adnak, és a döntési folyamat szerves részei.

- Miért döntöttetek úgy, hogy támogatjátok a rendezvényt?

- Idénre ért össze talán az a hazai piacon, ami már Nyugat-Európában 2-3 éve fennálló folyamat, hogy a márkák és cégek a marketing budget már meghatározott mértékét allokálják kifejezetten influencer kampányokra, és nem csak a PR vagy a social kereten belül van néha költés erre a média csatornára. Ugyanakkor még a tudatosság és a hatékony megvalósítás tekintetében hasznosak azok a case study-k, kutatások, workshop-ok és egyéb információk, amik segítik a márka oldali tervezést. Kifejezetten jó példák mutatják, hogy ott, ahol már van akár nemzetközi hálózatból hozott tapasztalat, vagy itthon is már számos kampánnyal a hátuk mögött építenek újabb kampánystratégiát, ott már egyre központibb helyre kerülnek az influencerek, nem egyszer egészen a kezdeti szakaszba, bevonva a koncepció alkotásba is. Ezt szeretnénk támogatni azzal, hogy minél több szakmabelinek mutatjuk be ezt az iparágat, a trendeket és jellemzőket és irányokat, hiszen a költésben már látható az igény, a hatékony célközönség eléréshez az influenerek által.

- Véleményed szerint melyek lehetnek a következő év legfontosabb kihívásai, amelyekre nagyobb figyelmet kellene fordítani itthon a marketingszakmának?

- Mostanában előszeretettel emlegetik az AI-t és alkalmazásának veszélyeit, kihívásként a megfelelő egyensúly megtalálásában a használatával. Ugyanakkor, főleg a marketingszakmában inkább előnyei vannak azoknál a feladatoknál, amik időigényesek, és a kreatív alkotást hátráltatták. Kihívásra inkább a világ és tartalomfogyasztás még további gyorsulásával kell számítani, ami a még dekoncentráltabb üzenet eljuttatással, valamint a figyelem nehézkes fenntartásával jár. Ha nem is jön újabb social media csatorna, már a mostaniakon is elképesztő reklámzaj uralkodik, ezért a még targetáltabb célcsoportelérés lesz az elsődleges cél, hogy arra a nagyon rövid időre be tudjon égni a márkaüzenet.

- A cégetek számára mi jelenti idén a legnagyobb kihívást és a marketing hogyan tudja segíteni ennek kezelését?

- Számunkra egyértelműen a növekedés lekövetése, mind cégstruktúra tekintetében, mind pedig létszámban az idei év fő kihívása. Az egyre több influencer kampány elengedhetetlenné tette már a csapat bővítését, valamint a feladatok további optimalizálását, ahol lehet automatizálni folyamatokat az eddigiek mellett a szoftverünk által. Ezt nem elég belsőleg lekövetni, hanem a piac számára is fontos volt, hogy egyértelműek legyenek azok a tevékenységeink, melyekkel hozzánk fordulhatnak, és amelyekben kiemelkedő tapasztalattal rendelkezünk a Z generáció elérésében. Legyen az zenei produkciók, élményeken alapuló események, vagy a mérhető, hatékony márkakommunikáció Magyarország legnagyobb influenszer portfóliója által. A nyáron megvalósult arculat és névváltásunk innentől lehetővé teszi az egyes cégcsoport szegmenseink önálló kommunikációját, az összekapcsolódó ernyő megjelenések mellett.

- Hogyan látod, a hazai marketingvezetőknek milyen felelősségük van a szakmai közvélemény formálásában? Erre mennyire alkalmas egy olyan konferencia, mint a Marketing Summit?

- Az elmúlt másfél évtizedben jelentkezett gazdasági visszaesések, pandémia és egyéb piaci nehézségek között a marketing jelentősége minden alkalommal megmutatkozott. Úgy gondolom, hogy valamennyi marketing vezető azon dolgozik, hogy a stratégiai szerepe a cégén belül egyértelmű legyen. Ezek a konferenciák fontos találkozási pontok nem csak networking szempontból, hanem a best practice-ek megismerésében is, hogy piaci trendként valósuljon meg a marketing ezen megítélése.

- Ott leszel-e az idei Marketing Summiton, mit vársz a rendezvénytől?

- Amellett, hogy talán az idei év legnagyobb marketing konferenciájaként rengeteg találkozási lehetőséget biztosít a szakma számára, azt várom, hogy a folyamatosan változó gazdasági környezetben, újabb és újabb marketingkommunikációs elemek megjelenésének hatékony alkalmazásába engednek majd az előadó márkák és ügynökségek betekintést. Ezek pedig nem csak inspirálóan hatnak, de pont jókor nyújthatnak segítséget a 2025-ös tervezéshez.

- Te miért javasolnád egy marketingesnek, vagy kommunikációs területről érkező érdeklődőnek, hogy vegyen részt a Marketing Summiton?

- Mert egy napba sűrítve kaphatnak a résztvevők átfogó képet a marketing számos területének jelenlegi állásáról, irányairól, ami inkább több alkalmas workshopok eredménye szokott lenni. Mindezt pedig olyan előadóktól, akik a legjelentősebb hazai márkakommunikációk mögött állnak.