Hogyan kommunikál manapság egy patinás és egy fiatal márka?

Kettő vs hetvenöt év, bankszektor vs telekommunikációs szféra. Mi a közös bennük és miben különböznek, hogyan kommunikál, fejlődik az OTP és a Yettel? A Business Lounge adásában Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója és Kovács András Péter, a Yettel márka és marketingkommunikációs igazgatója vesézte ki a témát a műsorvezetőkkel.

Magyarország egyik legrégebbi bankja, az OTP még Országos Takarékpénztárként jött létre 1949. március elsején, Nagy Zoltán Péter marketing és kommunikációs igazgató a bank ötvenedik születésnapján csatlakozott hozzájuk, akkor még gyakornokként. Sokan emlékezhetnek arra, amivel a szakember is kezdi: ha valaki pénzügyeket akart intézni, 1995-ig abba a bankfiókba (honos fiók) kellett visszamennie, ahol a számláját nyitotta. „Ez az, amit mi egy integrált rendszer fejlesztésével váltottunk ki, aminek a végére bárhová mehettél bankolni” - meséli Nagy. Tapasztalataik szerint ma a személyes és a netes bankolásra is ugyanúgy van igény, például “a jelzáloghitelezés, befektetési tranzakciók esetében igénylik a személyes kiszolgálást”, míg a rutin tranzakciókat, átutalásokat az ügyfelek szívesen intézik online.

Bár 75 éves cégről van szó, már a rendszerváltás előtt is voltak nyomai annak, hogy az OTP “képes volt alapvetően más kihívásoknak megfelelni, mint amivel korábban foglalkozott”. A szakember két dolgot említ, ami mindig is fontos volt a fejlődés szempontjából: az új piacokra való belépés és a külföldi terjeszkedés képessége.

A beszélgetésben az is szóba jött, hogy mi a fontosabb az ügyfeleknek, a megújulás vagy a stabilitás? “Minden banki márka alapja a bizalom és a megbízhatóság, tradíció érzete”, ez főleg a válságok idején fontos, hogy az emberek érezzék, biztonságban van a pénzük, ám amikor jól mennek a dolgok, akkor a szolgáltatáspaletta kerül előtérbe.

Mi a helyzet egy fiatal márkával? Eltérően kommunikál-e például egy telekommunikációs cég szezononként? Kovács András Péter, a Yettel márka és marketingkommunikációs igazgatója volt az adás második vendége, aki a téma aktualitásából fakadóan megjegyezte, hogy “a nyárnak van egy kiszabadulás-hangulata”, telko cégként pedig feladatuk, hogy ilyenkor ott legyenek az emberek mellett, emellett a fesztiválokon való kitelepüléseikkel közelebb igyekeznek vinni a márkát hozzájuk. Ahhoz, hogy megmutassák magukat, idém többek között partnerei voltak a Balaton-átúszásnak és a Sziget Fesztiválnak. “Az örökségünk fontos, de nem abból élünk, hanem a jelenbe és a jövőbe tekintünk”, utalt a szakember a két évvel ezelőtti márkaváltásra.

„Kvázi beleszületünk a bankunkba és a telekommunikációs szolgáltatásunkba”, osztotta meg véleményét, de hozzátette azt is: erre nem támaszkodhat egy cég, mert ellustul. Úgy véli, hogy a kommunikációs csapatok célja megtalálni, hogyan, mely pontokban különböztethetik meg a márkájukat a többi telko cégtől, és “egy bizonyos érzelmi viszonyulást teremtsenek az emberekkel”. A megkülönböztethetőség kulcsa egyrészt az arculat - színválasztás, tonalitás, üzenetek - másrészt a konzisztencia.

Hogyan reagált egy patinás bank a közösségi média megjelenésére? Vajon a bankszektorban és egy telkocég életében ügyfelet szerezni vagy megtartani nehezebb? Hogyan, milyen módokon lehet a különböző korosztályokat egyszerre megszólítani és kiszolgálni? A válaszok kiderülnek a Business Lounge legújabb adásából, mely itt hallgatható meg.