Valóban olcsóbbak lesznek a lakáshitelek?

Nagy Márton, az NGM minisztere és a Bankszövetség közötti megbeszélésen a miniszter által felvetett új, 5 százalékos önkéntes kamatplafon kapcsán sok kérdés merül fel. Az egyik oldalról nagyon vonzó lehet az ügyfeleknek a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőség, míg a másik oldalon az ingatlanár-emelkedés és az ajánlásnak megfelelni képes bankok száma bizonytalaníthatja el az ügyfeleket.

 

A Credipass szakértői szerint a Nagy Márton javaslata alapján megvalósuló kamatcsökkentés élénkítheti a lakáscélú hitelezést, amely így további segítséget nyújthat az otthonteremtésben a lakosság számára. Ennek sikerességéhez a banki partnerek érdekeltségének és lehetőségeinek növelése, továbbá a referenciahozamok további csökkenése is szükséges lehet, amely így több hónapos egyeztetési folyamatot vetít előre.

 

Az ügyfelek számára egyrészről vonzó lehet az alacsonyabb kamatszintnek köszönhető kedvezőbb hitelfelvételi lehetőség, valamint a futamidő alatt megspórolt összeg. Ugyanakkor az idei év első két negyedévében az ingatlanos árindexek folyamatos emelkedést mutatnak, amely trend a Duna House és a Credipass várakozásai szerint az év végéig és várhatóan a 2025-ös évben is kitart majd. Így könnyen elképzelhető, hogy a kedvezményesebb kamatozású hitelfelvételi lehetőség nyújtotta előnyöket az addig bekövetkező árnövekedés akár teljesen elporlasztja majd. Az is további bizonytalanságot jelent, hogy az 5%-os érték jelenleg alacsonyabb a referenciahozamnak tekinthető BIRS-nél, ami 5.8% környékén tartózkodik. Ehhez viszonyítva az új kamatszint vesztéséget jelent a bankszektornak, de ezt a veszteséget csökkenti, hogy a nagymértékű bankbetétállományra elhanyagolható mértékben fizetnek kamatot a bankok. A helyzet összetett és sok egyéb jelentős tényező miatt is nagy a bizonytalanság, hogy melyik banki szereplők és milyen mértékben tesznek majd eleget az NGM javaslatának.

 

Ha azonban megvalósul a miniszer által javasolt, 5%-os önkéntes kamatplafon, akkor a jelenleginél összességében akár 4 millió forinttal (ez havonta nagyságrendileg 17 ezer forintos spórolást jelent) kedvezőbb feltételekkel biztosítható majd hitel a családoknak. A Credipass szakértőinek számításai szerint a mai, átlagos lakáshitel összeget (20 millió forint) vizsgálva 20 éves futamidővel, a jelenlegi átlagkamaton (6,5%) felvett hitel havi törlesztőrészlete 149 115 Ft-os terhet jelent a családoknak. Ugyanez az új intézkedés következtében, 5%-os kamatszinttel számolva 131 991 Ft-os havi törlesztőt eredményezne.