Közeledik a ReStart konferencia

Hazánknak szinte nincs olyan szeglete, ahol az év valamelyik részében ne szerveznének sport-, üzleti- vagy kulturális rendezvényt. A szektort évekig a bővülés jellemezte, amit a koronavírus-járvány tört meg. Az azóta eltelt években folyamatos változások alakítják át a piacot és állítják kihívások elé a szakembereket: munkaerőhiány, technológiai fejlődés, digitálizáció, megnövekedett szervezési költségek, megváltozott közönségigények és átalakuló kultúrafogyasztás. Október 3-án az Akvárium Klubban a Rendezvény ReStart 2024 konferencián a szakma legfontosabb szereplői – több mint 70 előadó 30-nál is több előadáson és panelbeszélgetésen –, az iparág aktuális kérdéseit és trendjeit vitatják meg.

A hazai rendezvényszektor versenyképességének megőrzése kiemelten fontos, hiszen az üzleti-, sport- és kulturális események önállóan és több ágazaton keresztül is hozzájárulnak a GDP-hez. A 2024-es év komoly trendváltozást hozott az iparágban. Bár a hazai fesztiválpiac az egyik legsokrétűbb a régióban, idén számos szereplő jelentős látogatószám csökkenést tapasztalt. Ezzel párhuzamosan sosem látott mennyiségben töltöttek meg nagy befogadóképességű helyszíneket zenekarok, és a sport- és üzleti események is kiemelt érdeklődés mellett zajlottak. A fesztiválok azonban még mindig élénkítően hatnak egy-egy régió gazdaságára és hozzájárulnak a vendégéjszakák számának emelkedéséhez, ezért a szakemberek kiemelten fontosnak tartják ezek megújítását és a megváltozott igényekhez való alakítását. Emellett az üzleti és sport rendezvényekben rejlő potenciál kiaknázása is élénkítően hathat a szektor szintlépéséhez, a látogatók ugyanis jellemzően több napot töltenek el az országban, és magasabb költést is generálnak, mint az átlagos vendégek. Ehhez azonban a szektor összefogása szükséges, ami a nagy nemzetközi rendezvények mintájára a sport- és üzleti rendezvényekbe integrálhatja a kulturális élet szereplőit, és a kiemelkedő tudású magyar szakembereknek is átjárhatóságot biztosíthat a különböző profilú rendezvények között.

Az ingyenes Rendezvény ReStart Konferenciával a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) célja, hogy közös platformot teremtsen a hazai rendezvényipar szereplői és döntéshozói számára, elősegítve a hálózatépítést, a fejlődést és a szakmai edukációt. Október 3-án az előadások kiemelten foglalkoznak az aktuális trendekkel, betekintést engednek az aktuális szakpolitikai intézkedésekbe, bemutatják a rendezvényszervezők, illetve alkotók számára elérhető hazai és uniós forrásokkal, de szó lesz Magyarország üzleti és szabadidős desztinációként történő pozicionálásáról és a szabadidősport turizmusra gyakorolt hatásairól is.

A résztvevőknek lehetőségük van egy zártkörű adatbázisba is belépni. A platform lehetőséget biztosít a szakma releváns szereplőivel való kapcsolatépítésre, új partnerek megismerésére, továbbá a regisztrált partnerek által kínált szolgáltatásokról és üzleti lehetőségekről szóló információszerzésre.