Mozikba kerül az év egyik legjobb horrorfilmje

Novemberben kerül a magyar mozikba az év egyik meglepetéshorrorja, a Valami különös (Oddity).

Damian McCarthy ír horrorfilmes rendező második nagyjátékfilmje, a Valami különös az egyik legmenőbb amerikai filmes eseményen, a South by Southwest (SXSW) fesztiválon robbant be a köztudatba.

A történet főhőse egy vak médium, akinek ikertestvérét egy évvel korábban meggyilkolták. A nő férje hamar talált új barátnőt, akivel abban a házban élnek, ahol a gyilkosság történt. A médium tulajdonában van egy régiségbolt, ahol minden tárgynak saját története van. A családi gyűjteményükben van egy életnagyságú fabábú is, a vak nő pedig ennek segítségével próbálja meg kideríteni testvére gyilkosának kilétét.

"McCarthy türelmes filmkészítő. Tud várni. Nem próbál elárasztani olcsó jump scare jelenetekkel. Ehelyett hagyja, hogy egyre nőjön a nyugtalanság érzése" – kezdi kritikát a rogerebert.com szerzője, és kiemeli: "McCarthy jól ismeri a bevett horrorfilmes elemeket, ezeket viszont szabadon és újszerűen használja, kiemelve filmjét a tömegből. A Valami különös egyszerre murder-mystery, természetfeletti horror és inváziós thriller."

A The New York Times az ír horrorfilmesek underground csoportjához sorolja McCarthy-t, aki "pimasz humorérzékkel és a műfaji hagyományok iránti nagyfokú rajongással rendelkezik. Colm Hogan fényképezése tiszta és nyugodt, képei dermesztő hangulatot keltenek, Aza Hand hangmester munkája pedig buja és időnként szinte bestiális."

A Collider kritikusa szerint a Valami különös egyenesen ízekre szedi a nézőt. "A film türelmesen építkezik, miközben a rettegés érzése fojtogatóan erősödik. Vannak brutális jelenetei, és néhány pillanat ki is ugrasztja a nézőt a székből, de ezek azért működnek, mert visszafogottan visznek minket egyre mélyebbre a sötétségbe."

A Valami különös várhatóan 2024. november 21-én kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.