A Mátra Zajával nyert díjat a Mediator a Golden Drumon

A legkiemelkedőbb munkáknak járó Grand Prix elismerést ítélte oda a szakmai zsűri a Mediator „A Mátra Zaja” kampányának Közép-Európa legrangosabb kreatívszakmai versenyén, a Golden Drumon. A díjat a szlovéniai Portorož-ban csütörtök este tartott díjátadón vette át a független, full-service reklámügynökség csapata.

A Grand Prix elismerést rendszerint azok a pályamunkák érdemlik ki, akik a kategóriájukban előremutató megoldást nyújtanak vagy összetettségük, kidolgozottságuk, minőségük a mezőny fölé helyezi azokat – a fesztivál több évtizedes története alatt csak néhány hazai pályázat ért el ekkora sikert. Az ügynökség a Fekete Zaj Fesztivál számára készült „A Mátra Zaja” kampánya az idei, 30. Golden Drumon „Digital Craft, Music / Sound Design” kategóriában ért Grand Prix-t az ügynökségnek. Az eredmény egyúttal azt is eredményezte, hogy a Mediator a második helyezést érte el a fesztiválon a független ügynökségek között.

A több hazai és nemzetközi reklámversenyen is elismert kampányban az ügynökség a Fekete Zaj rétegzenei fesztivál megrendezésének 15. évfordulója alkalmából az eseménynek otthont adó Mátra domborzati formáit alakította hanghullámokká, amelyek segítségével bárki megszólaltathatja a hegység hangját. A komplex projektben nemcsak Magyarország legnagyobb hegységének domborzati textúráját konvertálták zenei hullámformává, de a svéd Kilohearts-szel együttműködésben a 20 darab egyedi patchet tartalmazó Black Noise hangkészletet ingyenesen elérhetővé tették, így bárki szabadon felhasználhatja, és megszólaltathatja zenéjében a Mátra kísérleti hangját az egész világon. A kampány itt nem állt meg, az idén augusztusban megrendezett fesztiválra ráhangolódásként sorra érkeztek az előadók Mátra-verziói, és nyilvános „remixverseny” is zajlott.

„Nemcsak azt szerettük ebben a kampányban, hogy sikerrel kapcsolódik a szubkulturális fesztivál lényegéhez, hanem azt is, hogy a digitális hangkészlet organikusan életre kelt a fesztiválon fellépő zenekarokon és zenei pályázatokon keresztül, és így vált teljessé” – értékelte az eredményt Csirke Dániel, a Mediator kreatívigazgatója.

A valódi fekete zajt bárki megszólaltathatja, aki felkeresi a The Sound Of Matra oldalt, ahol a számítógép billentyűivel is lejátszhatja a domborzat ihlette hanghullámokat.