Év végéig felpöröghet az ingatlanpiac

Jól indult az ősz a hazai ingatlanpiacon. A Duna House által szeptemberre becsült 9 754 tranzakció 4,8 százalékkal az előző hónap, 20,9 százalékkal az előző év azonos időszakában mért eredményeket is meghaladta. Az ingatlanközvetítő becslése szerint 2024-ben eddig 92 ezer tranzakció valósult meg, így a várakozásoknak megfelelően az előrejelzett 110-130 ezres, éves sáv közepe körül fogja zárni az évet a piac. A Duna House Kereslet indexe minimális enyhülést jelez szeptemberre, azonban az idei legalacsonyabb, vagyis a júliusi értéknél még így is egy ponttal erősebb aktivitást mutat. A forrás és a vevői bizalom adott, az év hátralévő részében számottevő vevői érdeklődésre és nagyszámú tranzakciózárásra számítanak az ingatlanközvetítő szakértői.

A 2024-es évben tapasztalt erős vevői kereslet az ingatlanárakra is hatással volt. A Duna House országos lakásárindexe nominál értéken 4 pontos növekedés után 296 ponton zárt, míg reál értéken 1 ponttal nőtt az előző negyedévhez képest. A panellakások árszintje az országos index szerint 11 pontot ugrott, míg a téglaárindex nominál értéke 3 pontot enyhült. Külön vizsgálva a vidéki területeket, Kelet-Magyarországon mind a panel, mind a téglalakások árindexét illetően emelkedést hozott a harmadik negyedév, a nyugati országrészben ugyanakkor mindkét ingatlantípus esetében mérséklődés tapasztalható.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai szerint a jelzáloghitel-piacon is lecsengett a nyár, idén szeptemberben a cég becslése alapján 112 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. 2024 harmadik negyedévében az ország teljes területén a 20 millió forint feletti összegre szerződők aránya volt a legmagasabb. Kelet-Magyarország kivételével országszerte csökkent az átlagos hitelnagyság az előző negyedévhez képest. Keleten jelentős emelkedés után 22,4 millió forintra nőtt az átlagos hitelösszeg, a nyugati országrészben 20 millió forint alá csökkent ez az érték. A budapesti hitelfelvevők körében az átlagos hitelnagyság 26,6 millió forint volt. Az ország teljes területén a 20 éves futamidőre szóló ügyletek aránya volt a legkiemelkedőbb ezúttal is, Kelet-Magyarország kivételével mindenütt emelkedett a kiszámíthatóbb, legalább 10 évig fix kamatozású hitelek aránya. Kitart a CSOK Plusz iránti kereslet az otthonteremtők körében, az előző negyedévhez képest országosan 1 százalékponttal, 19 százalékra emelkedett a CSOK Plusz népszerűsége a beadott hitelügyletek között a Credipass adatai alapján.

Kitartóan, továbbra is 7000 feletti lakásszámmal várta az újépítésű otthont kereső vevőket a XIII. kerület az elmúlt negyedévben. Keresett lokáció továbbá Újbuda is, ahol ezúttal is 4000 körüli új lakásból válogathattak az érdeklődők. Négy kerületben, az I., a II., a VI. és a XII. kerületben haladta meg az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára a 2 millió forintot, Terézvárosban és a II. kerületben pedig már 3 millió forintnál is magasabb áron kínálják az új lakásokat. A fővárosi újépítésűek átlagos négyzetméterára 2024 Q3-ban megközelítette az 1,5 millió forintot.

Új kedvence lett a fővárosi ingatlant kereső ügyfeleknek 2024 szeptemberében a Duna House felmérése szerint. 19,8 százalékos népszerűséggel átvette Angyalföld és Újbuda vezető szerepét a II. kerület, a befektetők körében gyakorta választott belvárosi kerületek – Erzsébetváros és Terézváros – ezúttal a hatodik, illetve a hetedik helyre csúsztak vissza. Ennek ellenére a legmagasabb, 34 százalékos arányban a befektetési célú vásárlások domináltak a fővárosban, az első lakásukat szerzők az előző év azonos időszakához viszonyítva 8 százalékponttal voltak aktívabbak. Befektetésre 44 millió forintot, első lakásra 45,5 millió forintot fordítottak átlagosan a Duna House ügyfelei Budapesten. Vidéken a vevők 26 százaléka cserélte nagyobbra régi otthonát, míg a befektetői arány 22% volt szeptemberben. Az első lakásukat szerzők 34,7 millió forintot, a nagyobba költözők 55,1, a befektetők pedig 31,6 millió forintot szenteltek átlagosan ingatlanvásárlásra. A vezető eladói motiváció a fővárosban 36 százalékkal a korábbi ingatlanbefektetés értékesítése volt, vidéken az örökölt ingatlan értékesítése 2 százalékponttal verte a befektetésüket pénzzé tevők arányát.

Három érdekes adat

Nyugaton enyhülést, keleten és a fővárosban emelkedést mutatnak a Duna House árindexei.

Újabb budai győzelem, szeptemberben a II. lett a legkeresettebb fővárosi lokáció.

Terézváros és a II. kerület 3 millió feletti forint négyzetméteráron kínálja az új lakásokat.