Dolgozóink naponta átlagosan 8 órát töltenek el a munkahelyükön, ennek során pedig legalább egy étkezésre biztosan sort kerítenek. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen környezetben tehetik meg: egy jól felszerelt étkező pozitívan hat a munkavállalók elégedettségére, így a munkakedvre és a hatékonyságra is. De mi az, amire mindenképpen szükségünk van ebben a helyiségben? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban. (x)
Mire van szükségünk egy minden igénynek megfelelő étkezőben?
Munkáltatóként a mi feladatunk az, hogy – ésszerű keretek között – a dolgozóink testi és lelki egészségéről is gondoskodjunk. Ha az ebéd elfogyasztására az irodákban is lehetőség van, nem kötelességünk külön étkezőt biztosítani. Amennyiben azonban azt szeretnénk, hogy a munkavállalók elégedettek legyenek és produktívan töltsék a munkaidőt, érdemes rendszeresíteni egy olyan helyiséget, ahol az étkezésre sor kerülhet: lássuk, mi az, amire mindenképpen szükségünk lesz itt.
Asztalok és székek
Talán nem meglepő, de a legfontosabb az, hogy a konyhában kapjon helyet elegendő asztal, melyek körül egyszerre több munkavállaló is elférhet. A rendelkezésünkre álló terület természetesen behatárolja a lehetőségeinket, de az esetek nagy részében a dolgozók úgyis kisebb csoportokban fogják elfogyasztani az ebédet, így nem kell egyszerre mindenkit asztalhoz ültetnünk. Az étkezőszékek legyenek kényelmesek, stabilak de könnyen mozdíthatók, így mindig mindenki ott foglalhat helyet, ahol szeretne.
Hűtőszekrény és mikró
Ha a dolgozóink magukkal hozzák – esetleg rendelik – az ebédet, fontos hogy azt az ebédidőig frissen tarthassák, ezért mindenképpen szükségünk lesz egy akkor hűtőre, amibe mindenki bepakolhat legalább egy tárolóedényt. Ha elég helyünk van, jó ötlet lehet egy külön hűtőszekrényt rendszeresíteni az italoknak, így nem kell attól tartani, hogy a folyamatos nyitogatás miatt az ételek túlságosan felmelegszenek.
Az otthonról hozott, és a hűtőben tárolt ebédet általában melegíteni is kell, így biztosítanunk kell egy mikrohullámú sütőt is.
Kávéfőző és vízforraló
Az étkező természetesen nem csupán evésre szolgál: dolgozóinknak időnként szüksége lesz egy kis koffein-utánpótlásra is, így fontos hogy gondoskodjunk egy kávéfőzőről és vízforralóról is. A kávé, a cukor és a tej beszerzését persze már a munkavállalókra bízhatjuk, de ha időnként meglepjük őket egy ilyen hozzájárulással, a gesztusunkat biztosan értékelni fogják.
Alapvető konyhai kiegészítők
Egy munkahelyen nincs szükség arra, hogy a fokhagymanyomótól a sajtreszelőig minden főzéshez használt eszköz rendelkezésre álljon, a tányérokról, poharakról és evőeszközökről azonban ne feledkezzünk meg.
Meleg víz a mosogatáshoz
Ha lehetőséget biztosítunk a dolgozóknak arra, hogy egy, az irodától elszeparált helyen fogyasszák el az ebédet, érdemes olyan helyiséget választani, ahol az edények tisztítása is megoldható. Ha nem szeretnénk az erre szánt időt a munkaidőből elvenni, beszerezhetünk egy mosogatógépet is, így a víz pazarlását is megelőzhetjük.
Szelektív hulladékgyűjtők
Ha a cégünk számára fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem, akkor érdemes beruházni egy szelektív hulladékgyűjtőre is, ahol külön tárolhatjuk a lebomló és újrahasznosítható szemetet is.
Szellőzés és világítás
Mind az étkezéshez, mind az ezt követő takarításhoz és mosogatáshoz elengedhetetlen a világítás, ezért egy erősebb izzóval ellátott mennyezeti lámpa még akkor is fontos, ha a helyiség elegendő természetes fényt kap. A kellemetlen szagok miatt szükség lesz nyitható ablakokra, esetleg egy jól működő szellőzőrendszerre, hiszen nem szeretnénk egész délután ételszagban dolgozni.
Legalább az alapvető eszközökről gondoskodjunk
Érthető módon nem minden vállalkozás költségvetésébe fér bele egy tökéletesen felszerelt, minden extra igényt kielégítő konyha fenntartása, az étkezéshez szükséges alapvető feltételeket azonban biztosítanunk kell dolgozóinknak. A hűtő, a mikró, az asztalok, az étkezőszékek, az étkészlet és az evőeszközök egy konyhából sem maradhatnak el, így ha elégedett, jól teljesítő dolgozókkal szeretnénk együtt dolgozni, legalább ezekkel szereljük fel az irodai étkezőt. (x)