Harminc országba szállítják majd Győrből az új snacket

Megkezdte az új, burgonya alapú snackje készítését a győri üzemében a Chio-termékek gyártója. Az oven chips gyártósora 8 milliárd forintba került, és szinte egész Európát ez a kemence szolgálja majd ki az új chipsszel. A berendezést Papp Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Lukács Dénes ügyvezető közösen indította el. A vállalat az idén folytatja a napelemparkjának bővítését is, és együttműködési programot tervez helyi iskolákkal, illetve az egyetemmel.

Az Intersnack Magyarország ügyvezetője az átadáson kiemelte, a győri gyár látja majd el szinte az egész vállalatcsoportot az új snackkel. Az oven chips fontos jellemzője, hogy nem olajban, hanem kemencében sütik, így a zsírtartalma 70 százalékkal kisebb a hagyományos chipsekhez képest. Az új gyártósoron naponta 10 tonna készül majd belőle. – „Ez az újfajta sütési módszer is jelzi az elkötelezettségünket a fenntarthatóság iránt. Nem csak az alacsonyabb zsírtartalom, hanem a repceolaj-felhasználás csökkentése is lényeges szempont volt a beszerzésnél. Ebben az évben 2,300 tonna oven chipset gyártunk majd, amiből kb. 2 millió zacskó kerül a magyar piacra.”

Lukács Dénes fontosnak tartotta azt is, hogy az élelmiszeripar nem véletlenül stratégiai ágazat, és hogy ezt a szektort nem érintik a gyorsan változó globális trendek, mint pl. az autógyártást. – „Ez a stabilitás azt is jelenti, hogy az Intersnack Magyarország 33 éve kiszámítható, megbízható munkáltatóként illetve partnerként van jelen a megye és a város életében. 1992-ben húsz fővel kezdtük a működésünket, ma pedig 302 főt foglalkoztatunk a győri gyárban. A fejlődést mutatja az is, hogy azt tervezzük, az idén csatlakozunk a duális képzés rendszeréhez, és a terveink szerint együttműködést indítunk a győri illetve a veszprémi egyetemmel is.”

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Papp Zsolt beszédében hangsúlyozta: a versenyképesség egyik alapfeltétele a folyamatos fejlesztés. A hazai agrár- és élelmiszergazdaság szempontjából ezért kiemelt jelentőségűek azok a beruházások, amelyek fokozzák egy adott térség gazdasági erejét, bővítik a munkaerőpiacot. – „A kamara elkötelezett élelmiszeripari tagjainak szakmai támogatásában. Arra törekszünk, hogy megosszuk a fejlődésükhöz szükséges információkat, és elősegítsük az általuk előállított élelmiszerek piacra jutását. Mint ahogy az is fontos szempont, hogy növeljük a hazai mezőgazdasági alapanyagok itthoni feldolgozásának arányát, fokozzuk a hozzáadott értéket.” – tette hozzá Papp Zsolt.

Fotók Tyukodi László, Avantgarde Public Relations