A hazai komlótermesztés újjáélesztéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Heineken Hungária Zrt. a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel az Agrárminisztériumban. A hároméves program révén a vállalat tovább növelheti a felhasznált hazai alapanyagok arányát termelésében, melyen keresztül egy kistérség hátrányos helyzetű családjai munkalehetőséghez jutnak.
A hazai árpa, meggy és bodza után ezentúl újabb magyar alapanyaggal gazdagodhat Magyarország legnépszerűbb söre, a Soproni sör íz világa – ez az egyik célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet 2018. május 22-én írtak alá az Agrárminisztériumban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a Heineken Hungária képviselői. A stratégiai megállapodásnak köszönhetően ez a program lehet az ugródeszka ahhoz, hogy a nagy múltú komlótermesztési kultúra ismételten felkerülhessen a magyar mezőgazdaság palettájára, biztos jövedelmet nyújtva a nehéz helyzetű régiókban élő családoknak. Amellett, hogy a kezdeményezés megvalósulását a Heineken Hungária 30 millió forinttal támogatja, a cég azt is vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja, ezzel biztosítva a fenntartható működést és a hátrányos helyzetű családok biztos megélhetését. Az első komló palánták ültetésére várhatóan ősszel kerül sor Kastélyosdombón.
Három éve hasonló együttműködés tette lehetővé, hogy a Soproni sör kizárólag idehaza termesztett árpából készülhessen. Ez ugyanúgy egybevágott a magyar mezőgazdaság érdekeivel, mint a hazai alapanyagokat egyre inkább preferáló fogyasztói igényekkel. Most a komlón a sor, amelyet a múlt században több ezer hektáron termesztettek Magyarországon, a rendszerváltást követően azonban az utolsó ültetvényt is felszámolták.
A Heineken világszerte arra törekszik, hogy a helyből beszerzett alapanyagok minél nagyobb arányt képviseljenek a söreiben. Ezzel egyszerre csökkenti a gyártás ökológiai lábnyomát és járul hozzá a helyi gazdaság megerősítéséhez.