- Hirdetés -

7 lépés, ami nem maradhat ki egy induló vállalkozás életéből (x)

|

- Hirdetés -

Saját vállalkozást indítani nagy kaland: egy izgalmas, kihívásokkal teli vállalás. Ha vállalkozást indítasz, megtapasztalhatod a tervezés, megvalósítás és döntés szabadságát, rugalmasabban és szabadabban kezelheted az idődet és végre azt érezheted, hogy rajtad múlik a siker. Önállóan, vagy másokkal együttműködve vállalkozást indítani számtalan kihívással is jár, hiszen folyamatosan alkalmazkodni kell újabb és újabb váratlan helyzetekhez. Ha vállalkozni szeretnél, akkor a sikert csakis megfontolt előre tervezéssel és felkészültséggel várhatod. (x)

Ebben a cikkben összeszedtük neked, mik azok a lépések, amelyek nem maradhatnak el egy induló vállalkozás életéből. Bemutatjuk a legnépszerűbb vállalkozási formákat is, és kiderül mi az, amit semmiképpen sem szabad elfejtened, ha az első pillanattól kezdve át szeretnéd látni a vállalkozásod pénzügyeit.

Milyen vállalkozástípusok népszerűek ma?

Startup

A legtrendibb vállalkozási forma a startup. Sokan mégis összekeverik a startup fogalmát az induló vállalkozással, pedig egy startup egészen más, például abban, hogy hatalmas növekedési potenciált hordoz magában egy átlagos vállalkozáshoz képest. A startup alapja egy olyan áttörő ötlet, vagy technológia, amely messze kitűnik a piacon versenyképességében, nemcsak hazai, hanem akár világviszonylatban is. Ezért szinte mindenki egy startup-vállalkozásra vágyik, hiszen a valóban kiemelkedő potenciált néhány befektető is szívesen megtámogatja. Sőt évekkel később, ha sikerre viszed a vállalkozásod, nagy összegekért el is adhatod azt.

Mindezért keményen meg kell dolgozni. Jobb, ha ismered a tényeket: az induló startupok csak 5-10 százaléka viszi sikerre, 30-40 százalék marad egyenletesen növekedő, viszont stabil vállalat. Plusz igen, a többi (40-50 százalék) véglegesen lemarad, és nem éri meg a két évet sem.

Freelancer, mint egyéni vállalkozó

Az elmúlt 10-20 évben elterjedtek a multik, amelyek mammutszervezetekké alakultak és egy igen szabályozott szervezeti felépítést, szigorú szabályokat és folyamatokat állítottak fel. Pontosan az e szervezetek által okozott negatív munkavállalói élmények hatására kezdtek el egyre többen szabadságot, önállóságot és önmegvalósítást keresni, azaz freelancerként, szabadúszóként piacra lépni. A Covid is ezt a folyamatot erősítette, hiszen az egyéni szükségletek és a boldogság alap pilléreivé vált a rugalmas munkaidő, a munkavégzés munkavállaló által megválasztott helye, illetve módja is.

7 lépés, ami nem maradhat ki egy induló vállalkozás életéből

Üzleti tervezés

A legelső lépés az üzleti terv elkészítése. Az üzleti tervben kell bemutatnod az ötletet vagy tevékenységet, technológiát, amelyen a vállalkozás alapszik. Ide tartozik az összes szükséges forrás megjelölése, a betervezett bevételek és költségek megtervezése. Nincsen rá biztos recept, de ha befektetőket szeretnél bevonzani a tervvel, akkor érdemes azt körüljárnod, mi az, ami miatt érdemes a pénzüket befektetniük a vállalkozásodba.

Jogi teendők

A vállalkozás indításának több törvényi feltétele is van. Ha eldöntöttük, hogy milyen formában szeretnénk vállalkozni (Kft., Rt., Kkt., Bt., EC stb.) a vállalkozásunkat kötelező bejegyeztetnünk a cégbíróságon a legfőbb adatainkkal, a cégbíróságnál indított bejegyzési eljárás során az induló vállalkozásunknak adószámot – amennyiben szükséges közösségi adószámot – kell igényelnünk. A megalapítás után 15 napon belül a KSH felé is szükséges adatot szolgáltatnunk, valamint további bejelentési kötelezettségeink is lesznek (IPA, Kamara, NAV). Kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységekhez pedig működési engedélyre is szükségünk lesz.

Értékesítés tervezés

Az értékesítés nemcsak a vállalkozás életben tartása szempontjából kulcsfontosságú, hanem alapvetően befolyásolja az induló vállalkozás lehetőségeit. Az alacsony eladási számok csökkentik a vállalkozás piacon maradási esélyeit és eltaszíthatják a befektetőket. Ezért fontos, hogy jól megtervezett értékesítési stratégiánk legyen, amivel egyértelmű fókuszt adunk a csapatunknak. Ha sikeresek vagyunk az értékesítésben, akkor azzal megfelelően növekedhetünk a piacon. Egy jó értékesítési stratégia amellett, hogy meghatározza a megfelelő utat és jövőképet, azokat az adatokat és számokat is tartalmazza, amelyek biztosítják a céljaink és a finanszírozási feltételeink teljesülését.

Marketingstratégia

A jó ötlet önmagában kevés, a mai piaci versenyben csakis egy profi marketingstratégiával tudsz elindulni, élmezőnybe lépni és sikerre vinni a vállalkozásodat. Nincsen marketingterv piackutatás, piacelemzés, marketingstratégia és ütős akciótervek nélkül.

Weboldalkészítés

A mai piacon akármilyen vállalkozásod is van, a vállalkozásod/márkád arca a weboldalad. Ez az az oldal, amit legelőször néz meg az ügyfeled vagy az, aki érdeklődik irántad. Ne is gondolkozz: erre biztosan első körben költened kell, mert ezen áll vagy bukik, hogy mennyi bizalmat adnak a cégednek. Fontos, hogy milyen a weboldalad minősége, átláthatósága, az, hogy hogyan és milyen hatékonyan kommunikálsz az oldalon és mutatod be a termékeidet/szolgáltatásaidat.

Közösségi média profilok

2022-ben a marketingkommunikációnak annyira természetes része a közösségi média, mint ahogy a levegőt veszed nap mint nap. Szinte nincs is olyan vállalkozás, aminek nincsen közösségi média profilja – akinek pedig nincs, annak a létezését is megkérdőjelezi az ügyfél. Ha indulsz, akkor az elsők között legyen a közösségi média oldalaid elindítása is. Terméktől, szolgáltatástól és célcsoporttól függ, melyik közösségi média platformon érdemes kísérletezned.

Online bankszámlanyitás

A vállalkozás sikerességének egyik alapköve a megfelelő pénzügyi terv és az átlátható pénzügyek. Ehhez pedig elengedhetetlen az online bankszámlanyitás, ami egy egyszerű és kényelmes megoldás. A vállalkozói számlád már megnyithatod online kezdeményezéssel is, ami több szempontból is hasznos. Ha nem vállalkozóként, hanem magánemberként nyitnál számlát, akkor is rengeteg előnye van, például egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb is. Gondolj csak bele: azt az időt, amit a bankban várakozással töltenél, a vállalkozásod beindítására is fordíthatod!

Miért vannak ma nehéz helyzetben az induló vállalkozások?

Az induló vállalkozások nehéz helyzetben vannak, mert általában alacsony kezdeti költségvetésből kell kiemelkedő teljesítményt nyújtani, hogy azzal versenyképessé válhasson a cég a saját piacán. Ehhez mindenképpen szükség van kitartásra, megfelelő tervezésre, kiemelkedő szakmai tudásra és jó kapcsolatteremtő készségekre. Induló vállalkozóként sok olyan feladattal szembesülhetsz, amivel korábban nem találkoztál és ezeket saját magad kell megoldanod, megtanulnod, ráadásul gyorsan és hatékonyan.

 

Tippjeinkkel reméljük, hogy megkönnyítjük induló vállalkozásod első lépéseit és neked is sikerül elindítanod álmaid vállalkozását!

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből. (x)

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Felpörgött az energiahatékony háztartási gépek iránti kereslet

Lényegében azonnal láthatóvá vált a rezsiáremelkedés bejelentése a nagy háztartási gépek forgalmán. Akadt olyan termékkör, amely esetében az „A” energiaosztályú, azaz legenergiatakarékosabb eszközök iránti kereslet rögötön duplájára ugrott – derül ki a Candy Hoover...

Egyre többen vesznek használt mobilokat

Az újracsomagolt mobiltelefonok piacterének kutatása szerint azok, akik megtartják régi telefonjukat, általában nem is használják azt, és sokan egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy pénzt is csinálhatnának belőle. A Rejoy szeptemberi indulása óta több mint 200...

Nehéz évre számíthatnak az építőanyag-kereskedők

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag-kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyagárak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott...

Jó ügyek mellé állt az AVON

Az AVON nemzetközi szépségvállalat működését kezdetektől fogva meghatározta a nők életének jobbá tétele, kereseti lehetőséget biztosítva a nőknek, amikor még szavazati joguk sem volt. A vállalat évtizedek óta elkötelezetten áll ki két társadalmi ügy...

Béremelésről döntött a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), valamint az Egyenlő.hu – a modern szakszervezet. A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fektet az áruházakban...

Díjazták a Néprajzi Múzeum alkalmazását

A digitális gondolkodás és a digitális megoldások újszerű, innovatív, ötletes megvalósítását díjazó Pixel Perfect Awards megmérettetésen kiosztott 6 arany elismerés közül egyet a Néprajzi Múzeum gyűjteményeire épülő Motívumalkotó alkalmazás nyert el 2023. január 25-én....

A nőké a főszerep az HBO-n

Ebben a hónapban az HBO csatorna középpontjában a fantasztikus nők állnak. Újabb thriller érkezik a Cinemaxra, ufókkal találkozhatunk a Discoveryn.Jön Emma Thompson főszereplésével készült Minden jót, Leo Grande (02.05), Kristen Stewart a Spencerben (02.12)...

Fizetős streaminggel pörög az európai piac

Az európai piac 100 legnagyobb audiovizuális szolgáltatója kétszer olyan gyors növekedést tudott felmutatni a 2016-2021 közötti időszakban, mint a piac egésze – derül ki a European Audiovisual Observatory nevű szervezet elemzéséből. Bár a teljes...

Már naponta 2,5 óra megy el közösségi médiára

A jelek szerint ismét változóban van a felhasználók online viselkedése, miközben az interneten töltött idő csökkent az elmúlt egy évben, a közösségi média oldalakra még több időt szánnak. A „Digital 23” jelentésből kiderült az...

Már kevésbé tartunk az inflációtól

Januárban minimálisan mértékben, de harmadik hónapja emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint a fogyasztói bizalmi index javulása e negyedév alatt összesen is hibahatáron belüli,...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Cápák között nézettség 2023 január

Főműsoridőben fordított az RTL

Az esti sávban és a kereskedelmi célcsoportnál az RTL átvette a vezetést a TV2-től. Minden más felosztásban azonban továbbra is piacvezető a TV2 és csoportszinten is vezetnek. A műsoros toplista élén a Cápák között...

Felpörgött az energiahatékony háztartási gépek iránti kereslet

Lényegében azonnal láthatóvá vált a rezsiáremelkedés bejelentése a nagy háztartási gépek forgalmán. Akadt olyan termékkör, amely esetében az „A” energiaosztályú, azaz legenergiatakarékosabb eszközök iránti kereslet rögötön duplájára ugrott – derül ki a Candy Hoover...

Egyre többen vesznek használt mobilokat

Az újracsomagolt mobiltelefonok piacterének kutatása szerint azok, akik megtartják régi telefonjukat, általában nem is használják azt, és sokan egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy pénzt is csinálhatnának belőle. A Rejoy szeptemberi indulása óta több mint 200...

Nehéz évre számíthatnak az építőanyag-kereskedők

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag-kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyagárak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott...

Jó ügyek mellé állt az AVON

Az AVON nemzetközi szépségvállalat működését kezdetektől fogva meghatározta a nők életének jobbá tétele, kereseti lehetőséget biztosítva a nőknek, amikor még szavazati joguk sem volt. A vállalat évtizedek óta elkötelezetten áll ki két társadalmi ügy...

Podcast

A játék egy válságálló műfaj

Mi a jellemző a magyar emberre játékvásárlás szempontjából és hogyan tudja fenntarthatóságra nevelni vásárlóit egy játékforgalmazó? Erről is szó esett a Business Lounge podcast december 20-i, itt meghallgatható epizódjában, ahol ezúttal Gyaraki Dávid, a...

Az elégedett partner viszi a jó szolgáltató hírét

Varga Balázs huszonötévnyi koncertszervezés után hozta létre a Tixát, vele beszélgettek a Business Lounge műsorvezetői a jegyértékesítő piac telítettségéről, a kultúrafogyasztói szokások változásáról, és arról is, hogy szükség van-e egy újabb Pesti Estre? A...

A trendet alakítani kell, nem pedig követni

Online kontra offline vásárlás, felhalmozás, vásárlói edukáció – többek között erről is faggatták a műsorvezetők Kanyó Rolandot, a dm kft. marketing és PR menedzserét és Fazekas Bálintot, az Euronics kereskedelmi ügyvezetőjét a radiocafé Business...

Don't Miss

Óvatos tervezés

Az ember és a gép újjászervezett együttműködése új üzletágakat nyithat meg és segíthet a munkaerőhiány kezelésében – jelezte a technológia kínálta lehetőségek kapcsán Rakoncza Zsolt. A Dell Technologies Magyarország vezérigazgatója beszélt arról is, hogy...

A megújulás kötelező

Palkó András, a Coca-Cola HBC Magyarország marketingigazgatója is egyike annak a 14 üzleti döntéshozónak, akik idén Signature CEO díjban részesültek. Amennyire derűsen vette át a díjat, annyira lelkesen válaszolt kérdéseinkre Jakus Melindával, a Signature...

60 százalékkal nőtt a digitális lottózás aránya – interjú Bánhegyi Zsófiával

Hogyan élte meg a pandémiát a Szerencsejáték Zrt.? Milyennek látják a marketingszakmán belül megváltozni látszó helyzetet? Milyen új, innovatív megoldásokat terveznek jövőre, amikor megjelennek az első külföldi versenytársak a táv-szerencsejátékpiacon? Többek között ezekre a...

Reklámszakemberként időben felkészültél a 2023-as év kihívásaira?

Összeszedtünk néhány tippet a digitális reklámköltések esetében mire érdemes figyelni a piaci szereplőknek, amennyiben sikeres évet szeretnének tudni maguk mögött. Egy olyan évben, amikor az elmúlt időszak legmagasabb inflációjával és a megélhetési költségek drasztikus emelkedésével...

Azon dolgozunk, hogy kitörjünk az építőipari skatulyákból és vonzóvá tegyük az építőipart

Hogyan látja vezetőként marketing szempontjából a 2023-as évet a friss Signature CEO díjas Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója? Milyen kihívásokkal szembesülnek külföldi terjeszkedés során, felfedezhetőek az egyes régiókban különbségek vásárlói attitűd szempontjából? Többek...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Forradalmi újítás a műanyag újrahasznosítására

A Procter & Gamble elkötelezett a fenntarthatóság és a technológiai fejlődés mellett, mindez erőteljes befolyással bír globális partnerségeinek kialakításában is. Az idei Világgazdasági Fórum panelbeszélgetésein bemutatták többek között együttműködésüket a PureCycleTM újrahasznosítási rendszerrel, saját...

Nem tud mit kezdeni a használt sütőolajjal? – Itt egy új lehetőség

Használt sütőolaj gyűjtésére és tárolására alkalmas konténereket telepített országszerte 40 üzemanyagtöltő állomásán az OMV olajtársaság. A kihelyezett tárolókban a lakosság csavarzáras PET palackokban biztonságosan lerakhatja a használatra már alkalmatlan zsiradékot – írja az MTI a...

Fiatalok fenntarthatósági törekvéseit segíti a Mercedes

A márka egy Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé árveréséből származó bevételt a beVisioneers: The Mercedes-Benz Fellowship ösztöndíjprogram támogatására ajánlja fel. A kezdeményezés egy globális ösztöndíjprogram, amely évente akár 1000 fiatalnak nyújt támogatást olyan projektek...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....