- Hirdetés -

A díj nem cél, hanem eredmény

|

- Hirdetés -

A pályázatokon való részvétel egy folyamat, amelynek első szakasza az ügyfelek igényeinek kiszolgálása. Csak a sikeres kampányt követően születhet meg a döntés az adott pályázat elkészítéséről – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Mamusits Péter, a novemberben év ügynöksége elismerést kapott Lounge Communication ügyvezetője.

- Nemrégiben Ti lettetek az Év Ügynöksége a Prizmán. Milyen érzés volt ennek tudatában zárni 2022-t?

- A versenyek, összegző díjak elismerik és generálják a szakmai megújulást. A megmérettetésekből mindig tanulunk, általuk is fejlődünk. Főként a nemzetközi porondon elért eredmények inspirálnak minket arra, hogy változtassunk a dolgokon, új elemeket integráljunk. Ehhez természetesen kiemelkedő szakembergárdára van szükség, illetve arra, hogy ügyfeleinkkel harmóniában dolgozzunk az új megoldásokon. A díj ezért nem cél, hanem eredmény. Jelzi, hogy jó úton haladunk. Tudatos építkezés eredménye, hogy az ügynökségi toplista második helyezettjeként szerepeltünk, vagy hogy az év ügynöksége címet megszereztük. A tavalyi év zárása és az idei indítása ezért nem telhetett mással, mint hasonló lelkesedéssel és gondolkodással teli tervezéssel.

- Minimum ismételni kell jövőre is ezen a versenyen, nem?

- Szerencsére nem kell semmit sem ismételni. Tudatos döntés, hogy az ügynökség megméretteti-e magát vagy sem. A pályázatok sem pusztán jól megírt jelentkezési anyagok, hanem különleges figyelmet és törődést igénylő projektek. Ezt a minőségi munkát nem a megfelelés szüli, hanem a tettvágy. Ha úgy döntünk, hogy versenyeken indulunk akkor az azért lesz mert ezt szeretnénk. De lehet, hogy holnap mást szeretnénk, másként.

- Van sok másik verseny is minden évben. Van prioritási sorrend ezek között? Ha igen, akkor mi?

- Kimondott prioritási sorrend nincs, alapvetően a projektjeink maguk határozzák meg, hogy melyik verseny melyik kategóriájában látjuk őket esélyesnek. Kiemelten fontosnak tartjuk a nemzetközi megmérettetéseket, hiszen ezek adnak igazán objektív képet munkánkról. Tavaly például nemzetközi szinten 12-szer kerültünk sok ezer globális kampány legjobbjai közé, ebből kettőt aranyra, egyet pedig bronzra váltottunk. Mindeközben a hazai eredményeknek köszönhetően egyre több megkeresést kapunk, és ez rendkívül motiváló számunkra.

- Mindig nagy kérdés, hogy melyik verseny, melyik díj ér többet? A kreatív vagy a hatékonysági. Ti melyikben hisztek jobban?
- Sajnos a hatékonyság mérése nem mindig kézzelfogható, a pályázók adatait gyakran nem ellenőrzi senki. Előfordulhat, hogy olyan, akár országos szintű eredményt illesztenek egy kampányhoz, amely nem is feltétlenül az adott kommunikációs csapat vagy ügynökség munkájából adódik. Ha a hatékonyságon a kampányra fordított összeg és az ismertség növelésének arányát értjük, akkor még sarkosabban tudok fogalmazni. Egy ismert brand pályázata komoly lépéselőnyt jelent az adott csapat számára, hiszen a „vágyott” márkák – akarva-akaratlanul is – a zsűri pozitív hozzáállásával indulnak. Szerintem a kreatív szempontok fontosabbak, és egy „nehezebb” brand – amely nyilvánvalóan kisebb büdzséből is gazdálkodik – kampánya is érhet annyit, mint egy világszinten ismert FMCG-, vagy telekommunikációs ügyfél pályázata.

 

- Örök dilemma az is, hogy a magyar ügynökségek miért nem tudnak nyerni a legnagyobb nemzetközi reklámversenyeken. Például a Cannes-ban a Cannes Lions-on, amelyik olyan mint filmek számára az Oscar-díj. Bennetek van olyan ambíció, hogy kint is megmérettessétek magatokat?

- A pályázatokon való részvétel egy folyamat, amelynek első szakasza az ügyfelek igényeinek kiszolgálása. Csak a sikeres kampányt követően születhet meg a döntés a pályázat(ok) elkészítéséről. Komoly plusz energiák és (munka)órák felhasználását jelenti, míg elérünk egy-egy nyertes vagy jó helyezést érő kampány szakmai elismeréséig. Magyarul: ha olyan megbízást kapunk, amelyre kidolgozható egy, a cannes-i versenyre érdemes kampányterv, úgy biztosan elindulunk rajta. Ez viszont nem cél, csupán egy lehetőség. A nemzetközi versenyek kapcsán egyébként sincs okunk panaszra. A Lounge Communication projektjei közül több olyan is volt, amely a szakma legmagasabb szintű nemzetközi elismeréseit szerezte meg az elmúlt években. Köztük a PR-terület Oscar-díjaként számontartott IPRA Golden World Awards, az Arany Stevie és a European Excellence díjait.

- Az ügyfeleket mennyire érdekli, ha Ti nyertek valamilyen díjat? Lehet ezzel újabb klassz tendereken bizniszeket elhozni?

- Büszkeségre, az ügyfelekkel való közös munka egyfajta elismerésére mindenképp alkalmasak ezek a díjak. Az ügynökség felé kialakult bizalom az alapja azoknak a megoldásoknak, amelyek ezeket a szakmai elismeréseket hozzák. A díjaknak – illetve a nemzetközi shortlisteknek, amelyekből szép számmal hoztunk el az elmúlt évadban is – emellett kétségkívül van olyan előnye, ami a tendermeghívásokban is testet ölthet. Erősítik a hitelességünket, illetve valamiféle objektív mérce szerint minősítik a munkánkat, szakértelmünket, a kollégák hozzáállását. Bemutatják, hogy a csapat a legjobbra törekszik, és olyan stratégiai vonalon halad, amely a szakma szerint is kiemelkedő. Az ügynökség minőségét természetesen nem csupán a díjakban kell és lehet mérni, de mindenképpen részei annak, ahogy megítélnek minket a piacon.

- Az idei évre milyen célkitűzéseitek vannak?

- Többször beszéltem már arról, hogy a stratégiai gondolkodás iránti fokozódó igény a PR reneszánszát hozta el az elmúlt időszakban. Jelentősen felértékelődött a társadalmi szerepvállalás, a hitelesség és a céltudatosság. Egy brand kommunikációjában mára elengedhetetlen a jelenlét és a létezés indoklása. A társadalom elvárja ezt, és szelektál. A márkák, amelyek őszinte választ adnak ezekre a kérdésekre, várhatóan hosszabb távon tudnak megmaradni a piacon, időt kapnak a tanulásra, fejlődésre, amely további erősödést jelenthet. Ezt a ciklust nevezem én stabil jelenlétnek, amiben a nyitott, sokoldalú, kreatív PR képes leginkább támogatást adni. Ebben vagyunk mi jók, és ez most komoly fegyvertény számunkra. Sok olyan projektünk van és formálódik, amelyek miatt optimistán tekintek a jövőre, éppen ezért – a már eddig is széles – kommunikációs eszköztárunkat tovább színesítő fejlesztésekre készülünk. Gondolok itt az írott, képi vagy éppen mozgó tartalmak előállítására, a digitális platformok lehetőségeire, illetve új, a PR területére eddig nem bevezetett technológiák felhasználására.

- Nem féltek attól, hogy ha recesszió lesz, akkor az ügyfelek visszafogottabbak lesznek?

- A járvány alatt érezhető volt a piac szűkülése, mindenki készült a büdzsék megvágására, akár hirtelen ügyfélvesztésekre is. Kiderült aztán, hogy a partnerként kezelt ügyfelek számítanak ránk, sőt, a nehéz időkben a PR felértékelődött. Viszonylag gyorsan helyrebillentek a viszonyok, a feladatok azonban a megszokottnál többet változtak. A digitális terület a korábbinál is hangsúlyosabb lett, de a társadalmi felelőségvállalás is új szintre emelkedett. Mind több vállalat, ügyfél látta meg a PR erejét. Azt, hogy a nehéz időszakokban ismét fontossá váló hitelesség kiépítéséhez és erősítéséhez nélkülözhetetlen ez a kommunikációs eszközrendszer. Nem tartok tehát attól, hogy az újabb gazdasági nehézségek jelentősen szűkítenék a mozgásterünket. Érzékenynek, figyelmesnek és rugalmasnak kell ugyanakkor maradnunk, ahogyan azt a pandémia alatt már megtanultuk. Bízom a csapatunkban és abban a tapasztalatban, amit az elmúlt 12 évnek köszönhetünk.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Nyerő lehet az ingatlanbefektetés

A múlt héten bejelentett szigorítások alaposan átrajzolhatják a megtakarítások piacát a pénzügyi szakemberek várakozásai alapján. A kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, de emellett az ingatlanbefektetések szerepe is tovább erősödhet a Duna House...

A mélypont után ismét nőtt a hazai vállalkozások száma

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató...

Újabb segítség a vállalkozásoknak

Az elmúlt 3 év gazdasági eseményei nem kímélték a vállalkozói szektort. A kereskedelem és az ipar különösen nehéz helyzetben van, ami számos boltbezárást és az ipari termelés volumenének csökkenését eredményezte. Ez a kihívásokkal teli...

Olvasásra buzdít a Libri

A történetek, amiket olvasunk, beépülnek a mindennapjainkba, a személyiségünkbe, és stresszcsökkentő hatással bírnak. Magyarország piacvezető könyvkereskedőjeként a Libri legújabb, június 5-én indult, bármikor elkezdhető olvasásnépszerűsítő programjában is az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi hangsúlyt....

Újabb rossz hírek a magyar gazdaságról

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH adatai szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. A...

Nyáron sem maradunk új sorozatok nélkül

A következő hónapokban is számos új sorozat lesz látható az HBO Maxon és a Discoveryn, íme néhány ígéretes produkció.A kormányzó ötös (First Five)premier: június 9. HBO MAX, a 3 részes sorozat összes epizódja elérhető...

A saját márkás média párbajra hívja a tömegmédiát

A blogok szabadsága után most a podcastekben találja meg magát mindenki, ömlik ránk a tartalom, a cégek ügyeket karolnak fel, honlapot hoznak létre, saját csatornát indítanak. De hol lesz ennek a vége, és vajon...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Nyerő lehet az ingatlanbefektetés

A múlt héten bejelentett szigorítások alaposan átrajzolhatják a megtakarítások piacát a pénzügyi szakemberek várakozásai alapján. A kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, de emellett az ingatlanbefektetések szerepe is tovább erősödhet a Duna House...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A bankszektor is kizöldülhet

A piac minden szereplője, így egy pénzintézet is tehet a fenntarthatóságért, jól mutatja ezt a most létrejövő MBH Bank példája. Szege György ESG- és fenntarthatósági vezetőt kérdeztük az MBH Bank céljairól, törekvéseiről és zöldhitel...

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Országos mentőakcióban a Spar

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez.Sok családban még...

Fenntartható ötleteket díjaztak

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók...

Évente 19 ezer tonna bútort égetünk el

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. Igény lenne a már nem használt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....