- Hirdetés -

A díj nem cél, hanem eredmény

|

- Hirdetés -

A pályázatokon való részvétel egy folyamat, amelynek első szakasza az ügyfelek igényeinek kiszolgálása. Csak a sikeres kampányt követően születhet meg a döntés az adott pályázat elkészítéséről – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Mamusits Péter, a novemberben év ügynöksége elismerést kapott Lounge Communication ügyvezetője.

- Nemrégiben Ti lettetek az Év Ügynöksége a Prizmán. Milyen érzés volt ennek tudatában zárni 2022-t?

- A versenyek, összegző díjak elismerik és generálják a szakmai megújulást. A megmérettetésekből mindig tanulunk, általuk is fejlődünk. Főként a nemzetközi porondon elért eredmények inspirálnak minket arra, hogy változtassunk a dolgokon, új elemeket integráljunk. Ehhez természetesen kiemelkedő szakembergárdára van szükség, illetve arra, hogy ügyfeleinkkel harmóniában dolgozzunk az új megoldásokon. A díj ezért nem cél, hanem eredmény. Jelzi, hogy jó úton haladunk. Tudatos építkezés eredménye, hogy az ügynökségi toplista második helyezettjeként szerepeltünk, vagy hogy az év ügynöksége címet megszereztük. A tavalyi év zárása és az idei indítása ezért nem telhetett mással, mint hasonló lelkesedéssel és gondolkodással teli tervezéssel.

- Minimum ismételni kell jövőre is ezen a versenyen, nem?

- Szerencsére nem kell semmit sem ismételni. Tudatos döntés, hogy az ügynökség megméretteti-e magát vagy sem. A pályázatok sem pusztán jól megírt jelentkezési anyagok, hanem különleges figyelmet és törődést igénylő projektek. Ezt a minőségi munkát nem a megfelelés szüli, hanem a tettvágy. Ha úgy döntünk, hogy versenyeken indulunk akkor az azért lesz mert ezt szeretnénk. De lehet, hogy holnap mást szeretnénk, másként.

- Van sok másik verseny is minden évben. Van prioritási sorrend ezek között? Ha igen, akkor mi?

- Kimondott prioritási sorrend nincs, alapvetően a projektjeink maguk határozzák meg, hogy melyik verseny melyik kategóriájában látjuk őket esélyesnek. Kiemelten fontosnak tartjuk a nemzetközi megmérettetéseket, hiszen ezek adnak igazán objektív képet munkánkról. Tavaly például nemzetközi szinten 12-szer kerültünk sok ezer globális kampány legjobbjai közé, ebből kettőt aranyra, egyet pedig bronzra váltottunk. Mindeközben a hazai eredményeknek köszönhetően egyre több megkeresést kapunk, és ez rendkívül motiváló számunkra.

- Mindig nagy kérdés, hogy melyik verseny, melyik díj ér többet? A kreatív vagy a hatékonysági. Ti melyikben hisztek jobban?
- Sajnos a hatékonyság mérése nem mindig kézzelfogható, a pályázók adatait gyakran nem ellenőrzi senki. Előfordulhat, hogy olyan, akár országos szintű eredményt illesztenek egy kampányhoz, amely nem is feltétlenül az adott kommunikációs csapat vagy ügynökség munkájából adódik. Ha a hatékonyságon a kampányra fordított összeg és az ismertség növelésének arányát értjük, akkor még sarkosabban tudok fogalmazni. Egy ismert brand pályázata komoly lépéselőnyt jelent az adott csapat számára, hiszen a „vágyott” márkák – akarva-akaratlanul is – a zsűri pozitív hozzáállásával indulnak. Szerintem a kreatív szempontok fontosabbak, és egy „nehezebb” brand – amely nyilvánvalóan kisebb büdzséből is gazdálkodik – kampánya is érhet annyit, mint egy világszinten ismert FMCG-, vagy telekommunikációs ügyfél pályázata.

 

- Örök dilemma az is, hogy a magyar ügynökségek miért nem tudnak nyerni a legnagyobb nemzetközi reklámversenyeken. Például a Cannes-ban a Cannes Lions-on, amelyik olyan mint filmek számára az Oscar-díj. Bennetek van olyan ambíció, hogy kint is megmérettessétek magatokat?

- A pályázatokon való részvétel egy folyamat, amelynek első szakasza az ügyfelek igényeinek kiszolgálása. Csak a sikeres kampányt követően születhet meg a döntés a pályázat(ok) elkészítéséről. Komoly plusz energiák és (munka)órák felhasználását jelenti, míg elérünk egy-egy nyertes vagy jó helyezést érő kampány szakmai elismeréséig. Magyarul: ha olyan megbízást kapunk, amelyre kidolgozható egy, a cannes-i versenyre érdemes kampányterv, úgy biztosan elindulunk rajta. Ez viszont nem cél, csupán egy lehetőség. A nemzetközi versenyek kapcsán egyébként sincs okunk panaszra. A Lounge Communication projektjei közül több olyan is volt, amely a szakma legmagasabb szintű nemzetközi elismeréseit szerezte meg az elmúlt években. Köztük a PR-terület Oscar-díjaként számontartott IPRA Golden World Awards, az Arany Stevie és a European Excellence díjait.

- Az ügyfeleket mennyire érdekli, ha Ti nyertek valamilyen díjat? Lehet ezzel újabb klassz tendereken bizniszeket elhozni?

- Büszkeségre, az ügyfelekkel való közös munka egyfajta elismerésére mindenképp alkalmasak ezek a díjak. Az ügynökség felé kialakult bizalom az alapja azoknak a megoldásoknak, amelyek ezeket a szakmai elismeréseket hozzák. A díjaknak – illetve a nemzetközi shortlisteknek, amelyekből szép számmal hoztunk el az elmúlt évadban is – emellett kétségkívül van olyan előnye, ami a tendermeghívásokban is testet ölthet. Erősítik a hitelességünket, illetve valamiféle objektív mérce szerint minősítik a munkánkat, szakértelmünket, a kollégák hozzáállását. Bemutatják, hogy a csapat a legjobbra törekszik, és olyan stratégiai vonalon halad, amely a szakma szerint is kiemelkedő. Az ügynökség minőségét természetesen nem csupán a díjakban kell és lehet mérni, de mindenképpen részei annak, ahogy megítélnek minket a piacon.

- Az idei évre milyen célkitűzéseitek vannak?

- Többször beszéltem már arról, hogy a stratégiai gondolkodás iránti fokozódó igény a PR reneszánszát hozta el az elmúlt időszakban. Jelentősen felértékelődött a társadalmi szerepvállalás, a hitelesség és a céltudatosság. Egy brand kommunikációjában mára elengedhetetlen a jelenlét és a létezés indoklása. A társadalom elvárja ezt, és szelektál. A márkák, amelyek őszinte választ adnak ezekre a kérdésekre, várhatóan hosszabb távon tudnak megmaradni a piacon, időt kapnak a tanulásra, fejlődésre, amely további erősödést jelenthet. Ezt a ciklust nevezem én stabil jelenlétnek, amiben a nyitott, sokoldalú, kreatív PR képes leginkább támogatást adni. Ebben vagyunk mi jók, és ez most komoly fegyvertény számunkra. Sok olyan projektünk van és formálódik, amelyek miatt optimistán tekintek a jövőre, éppen ezért – a már eddig is széles – kommunikációs eszköztárunkat tovább színesítő fejlesztésekre készülünk. Gondolok itt az írott, képi vagy éppen mozgó tartalmak előállítására, a digitális platformok lehetőségeire, illetve új, a PR területére eddig nem bevezetett technológiák felhasználására.

- Nem féltek attól, hogy ha recesszió lesz, akkor az ügyfelek visszafogottabbak lesznek?

- A járvány alatt érezhető volt a piac szűkülése, mindenki készült a büdzsék megvágására, akár hirtelen ügyfélvesztésekre is. Kiderült aztán, hogy a partnerként kezelt ügyfelek számítanak ránk, sőt, a nehéz időkben a PR felértékelődött. Viszonylag gyorsan helyrebillentek a viszonyok, a feladatok azonban a megszokottnál többet változtak. A digitális terület a korábbinál is hangsúlyosabb lett, de a társadalmi felelőségvállalás is új szintre emelkedett. Mind több vállalat, ügyfél látta meg a PR erejét. Azt, hogy a nehéz időszakokban ismét fontossá váló hitelesség kiépítéséhez és erősítéséhez nélkülözhetetlen ez a kommunikációs eszközrendszer. Nem tartok tehát attól, hogy az újabb gazdasági nehézségek jelentősen szűkítenék a mozgásterünket. Érzékenynek, figyelmesnek és rugalmasnak kell ugyanakkor maradnunk, ahogyan azt a pandémia alatt már megtanultuk. Bízom a csapatunkban és abban a tapasztalatban, amit az elmúlt 12 évnek köszönhetünk.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Így lehetünk sikeres streamerek

Az utóbbi pár évben hazánkba is nagy erőkkel robbant be a streaming piac, és egyre többen szeretnének belekóstolni a tartalomgyártás ezen formájába. De hogyan tudunk teljesen kezdőként elindulni ezen az úton? Az Euronics összegyűjtötte,...

Egyre távolodnak a nyugdíjas évek

A jelenlegi gazdasági bizonytalanság új dimenziót nyitott a dolgozók prioritásai és várakozásai terén – derül ki a Randstad legfrissebb, 34 piacon 35 ezer munkavállaló megkérdezésével zajlott Workmonitor kutatásából.A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35,000 munkavállaló...

Teltház lesz vidéken húsvétkor

Már most 410 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a magyarországi szálláshelyek húsvétra, ami 11 százalékkal több, mint tavaly. A foglalások 38 százaléka a fővárosba, 62 százaléka pedig vidékre érkezett. A nemzetközi turizmus visszatérő lendületét jelzi, hogy...

Női vállalkozásokat támogat a Visa

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját. Öt nyertes magyar vállalkozónő egyenként 2.000.000 forint összegű támogatást, valamint egy éves mentorálást nyer. A győzteseket elismert szakértőkből és...

Ez lehet a marketing jövője

A SAS analitikai vállalata és a CMO Council hálózata közös kutatást publikált „Cracking Tomorrow’s CX Code” néven, amely megállapította, hogy 3 marketingvezetőből 2 szerint nagyon fontos a hibrid ügyfélélmény (CX) biztosítása a személyre szabottság,...

Ennyit költünk mobilra

A háztartások távközlési kiadásainak jelentős részét a mobiltelefon és az ahhoz kapcsolódó mobilinternet-szolgáltatások 11 ezer forintos díja teszi ki. Ez jellemzően két előfizetés költsége. Tízből kilenc család biztos, hogy előfizet a televízióra, melynek átlagosan...

Ötvenmillió embernek adna tiszta energiát a Schneider Electric

Világszinten közel 800 millió, Afrika Szaharától délre eső részén pedig több mint félmilliárd ember nem jut hozzá elektromos áramhoz, ami jelentős mértékben akadályozza a térség fejlődését. A Schneider Electric az elefántcsontparti Abidjanban tartott nemzetközi...
Kosaras Klaudia

Egy számjegyű növekedéssel számolunk – interjú Kosaras Klaudiával

Nagy büdzsévisszavágásokat nem tapasztaltunk, a szokásosnál több tender volt, és a nagyobb hirdetők mellett a kisebb szereplők is versenyt hirdettek, hogy mérsékeljék az árakat – mondta Kosaras Klaudia. Az Atmedia kereskedelmi igazgatója hangsúlyozta: noha...

Gundel Takács Gábor vezeti a tévés díjátadót

Újabb részlet derült ki a Televíziós Újságírók Díja holnapi gálaestje kapcsán, az esemény és az online közvetítés műsorvezetője Gundel Takács Gábor lesz. Idén 14 kategóriában hirdetnek majd győztest. (kiemelt fotó: Televíziós Újságírók Díja) Online közvetítések...

Kevés cég törődik a nők esélyegyenlőségével

A fenntarthatóságnak csupán egyik eleme a természeti környezet védelme, a gazdasági tevékenység környezetet károsító hatásainak tompítása. Ezzel egyenértékű annak a jelentősége, hogy a cégek mennyire vállalnak felelősséget az őket körülvevő társadalomért. A K&H fenntarthatósági...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Amszterdamba repíthet a Red Bull

Látványos alkotások és meglepően szűk eszköztár: ez jellemzi a Red Bull Doodle Art nemzetközi pályázatát, amelynél papír, toll és a művész találkozásából születnek emlékezetes pályamunkák. A több, mint tíz éve életre hívott verseny már...

Így lehetünk sikeres streamerek

Az utóbbi pár évben hazánkba is nagy erőkkel robbant be a streaming piac, és egyre többen szeretnének belekóstolni a tartalomgyártás ezen formájába. De hogyan tudunk teljesen kezdőként elindulni ezen az úton? Az Euronics összegyűjtötte,...

Egyre távolodnak a nyugdíjas évek

A jelenlegi gazdasági bizonytalanság új dimenziót nyitott a dolgozók prioritásai és várakozásai terén – derül ki a Randstad legfrissebb, 34 piacon 35 ezer munkavállaló megkérdezésével zajlott Workmonitor kutatásából.A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35,000 munkavállaló...

Teltház lesz vidéken húsvétkor

Már most 410 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a magyarországi szálláshelyek húsvétra, ami 11 százalékkal több, mint tavaly. A foglalások 38 százaléka a fővárosba, 62 százaléka pedig vidékre érkezett. A nemzetközi turizmus visszatérő lendületét jelzi, hogy...

Női vállalkozásokat támogat a Visa

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját. Öt nyertes magyar vállalkozónő egyenként 2.000.000 forint összegű támogatást, valamint egy éves mentorálást nyer. A győzteseket elismert szakértőkből és...

Podcast

Az e-kereskedelem nem elvesz, hanem átalakít és kiegészít

Ha nincs COVID, és nem beteg az ember annyira, hogy ne tudjon kimozdulni otthonról, milyen ingerküszöböt kell elérni ahhoz, hogy valaki automatikusan online akarjon vásárolni? Létezik-e tipikus online vásárló és miért jellemző ránk annyira...

A legfontosabb a brandhez való lojalitás építése

Vajon mik a közös pontok egy lapkiadó és egy kereskedelmi cég munkájában és hogyan alakultak a média- és tartalomfogyasztási, valamint vásárlási szokások az elmúlt években? Varga Anita, a Rossmann Magyarország marketingvezetője és Kovács Tibor,...

Húsz éve nem ilyen volt a vendéglátás

„Már a pandémia előtt is, azt követően pedig kifejezetten erős volt a munkaerőhiány”, ezt a problémát orvosolandó hozta létre Birizdó Ádám és Sebestyén Ádám a Giggle.hu-t. A Business Lounge január 31-ei adásában az alkalmi...

Don't Miss

Gördülékenyebben mennek a dolgok

Németországból érkezett az évi 50 milliárd forintos nettó árbevételt megközelítő CETIN Hungary élére Kübler-Andrási Judit, aki olyan magától értetődően beszél nemrég megszerzett vezérigazgatói pozíciójáról, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy nők nagy technológiai...

Közösségi királyok és királynők

A hazai piacon nagyjából egymillió körüli az üvegplafon, ami körül megáll a rajongótábor bővülése, és aki még nem tart itt, annak van lehetősége a növekedésre – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Bradács András, a Front...

„Az erős márka kapcsolatban van a kimagasló üzleti teljesítménnyel” – interjú Szabó Melindával

Szabó Melinda, a Deutsche Telekom Signature CEO díjas Senior Vice President-je felfedte előttünk többek között a vállalat különböző marketingdöntései és kreatív nézetei mögött meghúzódó okokat is. Válaszai kapcsán nem csupán egy sikeres és innovatív...

Átalakuló lapkészítési elvek

Az átalakuló lapkészítési elvekről, a sztárhírek kiválasztásáról is beszélt Kolossváry Balázs a Marketing&Mediának adott interjúban. A Blikk és blikk.hu főszerkesztője szerint az Instagram és YouTube sztárok netes követői akkor sem vásárolnak print lapot, ha...

Kevésbé kelendő legendák

Hogyan hat egymásra az online és a print kiadvány, mennyire van esélyük az új címlapsztároknak arra, hogy évekig uralják a borítókat – többek között erről is beszélt Bokor Klára. A Kiskegyed, főszerkesztője elárulta azt...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Ezért is drágulnak az élelmiszerek

Nem a klímaváltozás jelenti az egyedüli kihívást a növénytermesztés számára: Az input- és üzemanyag árak az egekben, csökken a jövedelmezőség. Ráadásul egyre gyakoribb a fagyás, jégverés, hirtelen váltakozó hideg- és hőhullámok, vagy épp a...

Mesterséges intelligencia teheti zöldebbé a vállalatokat

Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak. Egyre...

A drogériákban is egyre fontosabb a környezettudatosság

Árérzékeny, kissé szkeptikus és nem igazán tájékozott a magyar lakosság a környezetbarát kozmetikai és higiéniai termékekkel kapcsolatban. A fiatalok számára az állatok védelme, az idősebbeknek pedig a hulladék minimalizálása a fontosabb termékválasztáskor – derül...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....