A Google-el versenyezne a News Corp

Saját hírgyűjtő platform elindítására készülhet a Ruppert Murdoch érdekeltségébe tartozó News Corp, az új szolgáltatás a Google News és a Facebook alternatívája lehetne a tájékozódáshoz. A tervről elsőként beszámoló Wall Street Journal szerint a nagyobb, ismert médiumok mellett számos kisebb híroldal is megjelenési lehetőséget kapna.

A Wall Street Journal forrásai szerint egyelőre Knewz néven emlegetett szolgáltatás weboldal és mobilapplikáció formájában is elérhető lenne. A News Corp vezetői azért döntöttek az új megoldás fejlesztése mellett, mert aggasztotta őket az a gyakorlat, ahogyan a meglévő hír aggregátorok, mint a Google News eljuttatták a híreket a felhasználókhoz.

A beszámoló alapján többszáz forrásból gyűjti majd a híreket az új szolgáltatás, köztük olyan médiumoktól, mint a New York Times, a Washington Post és az NBC News. Az elképzelésről beszámoló Wall Street Journal a News Corp Dow Jones üzletágához tartozik és természetesen az ő tartalmaik is részét képeznék az aggregátoroldalon megjelenő anyagoknak.

Ugyanakkor a tervek szerint számos kisebb, különböző nézőpontokat megjelenítő híroldal tartalmai is felkerülnének a felületre, konzervatív és liberális médiumoktól egyaránt átemelnének cikkeket. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen üzleti modellel működne az új hírgyűjtő, az eddigi beszámolók alapján úgy tűnik, nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz a News Corpnál, hogy hirdetéseket adjanak el a felületen.

Az elképzelés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államokban jövőre elnökválasztási év lesz, ezért egy új, széles portfólióval dolgozó, jelentős tömeget elérő hírgyűjtő oldal megjelenésének komoly hatása lehet majd az elnöki pozícióért vívott küzdelemre is.