- Hirdetés -

A legnagyobb kihívás a tempó

|

- Hirdetés -

A márkák kollaboratívabb fellépésére a tartalomgyártásban előbb-utóbb globálisan is nagyobb szükség lesz – véli Kovács András Péter (KAP). A Magyar Telekom szegmens kommunikációs vezetőjével, és Pusztai Ferenccel, a KMH film tulajdonosával a Marsra magyar! sorozat kapcsán beszélgettünk. Az interjúból kiderül, hogy mit számítanak be a nézettségbe, miért jött létre a produkció, mennyire nehéz meggyőzni ismert színészeket, hogy részt vegyenek benne és honnan jött a magyarok Mars-kalandjának ötlete.

- Nagyon gyorsan elértétek a másfél milliós megtekintést. Hogyan jött ki ez a szám és számítottatok ekkora érdeklődésre?

- KAP: Csak hogy a számokat pontosítsuk, mert a nézettség mindig egy nagyon komoly érdeklődést és néha vitát is kiváltó műfaj, a sorozat eddigi 4 epizódjának (az interjú május 28-án a negyedik epizód premierje után készült) együttes nézettsége meghaladja a 250.000 nézőt. Ezenfelül a sorozat egyéb kapcsolódó tartalmai - social videók, tiktok csatornánk, stb. - már több mint 1,5 millió megtekintésen van túl. Így összességében a sorozattal már közel 2 millió néző, user találkozott, és ebbe nem számoljuk a kereskedelmi kommunikációs eszközöket, csak a fikciós tartalmakat! Természetesen számítani számítottunk érdeklődésre, de nagyon komoly összedolgozás van emögött, hogy egy eddig ismeretlen disztribúciós formában, példanélküli partnerségben az Index-szel, közvetlen TV elérés nélkül, rövid idő alatt felépítsünk egy új, önálló jogán is érdeklődésre számot tartó, és talán később a nézők szeretetét is kiérdemlő sorozatot.

 

Kovács András Péter

 

- PF: Eredendően azért jött létre a produkció, mert azt gondoltuk, hogy az online térben komoly igény van arra, hogy magyar karakterekkel, magyar tartalommal, magyaroknak szóló kommunikációt indítsunk egy adott branddel, ahol a sorozat karakterei tovább élnek az online térben. Elnézve a mostani számokat, amiket András is említ, ez csak az eleje, én optimista vagyok, és véleményem szerint ennél jóval nagyobb, milliókban mérhető elérést tud generálni a sorozat és a hozzá kapcsolódó tartalmak az elkövetkező hetekben, hónapokban.

 

Pusztai Ferenc

- Véleményetek szerint mi az eddigi siker titka? Az ingyenesség elég, vagy inkább a műfaj keltette fel a netezők érdeklődését?

- KAP: A siker előtt vagyunk még, a titkairól majd még több eredmény birtokában mernénk hitelesen beszámolni. De az biztos, hogy az a fajta egyenrangú kollaborációs közeg, amit megteremtettünk Ferivel, ügynökségünkkel a Mitoval és az index.hu és az Indamedia csapataival, ahol közösen, integráltan dolgozunk az univerzumunk kiterjesztésén és minden releváns momentum megragadásán, az mind támogatja céljaink elérését.

- PF: Azt gondolom, hogy a siker titka kereshető magában a tartalomban, egy könnyed, vicces és szórakoztató sorozat, olyan karakterekkel és olyan világot létrehozva, amely könnyen befogadható. Kereshető abban is, hogy nem csak a sorozatra fókuszáltunk, hanem abból kilépve számos, a nézők számára fontos tartalmat hoztunk létre, amelyek szintén szórakoztatnak, és formailag megfelelnek a mai online tartalom fogyasztók igényeinek. Valamint biztosan az is számít, hogy ingyenesen és könnyen elérhető.

- Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a nézőktől, mi a jellemző fogadtatása a sorozatnak? A szakma mit szólt hozzá?

- KAP: Többségében pozitív kritikákat kaptunk, de én még azt tapasztalom mintha a szakma is kicsit kivárna és megnézné, még mennyi szufla van ebben, hova jut el és mennyire épül be a társadalomba. Érthető az óvatosság, nem volt még hasonló kezdeményezés korábban idehaza, így a támogató óvatosság szerintem teljesen rendben van. Kaptunk pár kritikai észrevételt is, ami nekünk - kezdő sorozat csinálóknak - nagyon hasznos is, és lesz olyan, amit az univerzum tovább fejlesztésén meg is fogadunk, így a kritikusoknak is érdemes majd követni tovább, hova jutunk el!

- PF: Szakmai kérdések, vélemények határozott formában még nem fogalmazódtak meg. A szakmának ez ugyanúgy új, mint a fogyasztóknak, így egyelőre ők is nézik és várják, hogy mi fog még ebből kialakulni, milyen tartalmak várhatóak, és gondolom majd ezek után fognak megnyilvánulni. A nézőktől sok, főleg pozitív vélemény fogalmazódott meg, de persze vannak negatív kommentek is, amelyek, ha értelmezhetőek, igyekszünk átbeszélni, megérteni és tanulni belőle. De lévén, hogy az online tér sok esetben anonim, és ismerjük az ilyen típusú véleményformálás természetét, így pontosan tudjuk, hogy sokan előszeretettel fogalmaznak meg negatív kritikát, legyen bármi is a téma.

- Komoly szereplőgárdát vonultattatok fel már eddig is - nekem kimondottan tetszett Thuróczy Szabolcs Nagybani Laci szerepében -, és azt ígéritek, érkeznek még ismert arcok a sorozatba. Mennyire nehéz meggyőzni őket, hogy szerepeljenek a Marsra magyarban?

- KAP: Hálásak vagyunk minden szereplőknek a nagyon ismerteknek és a most nagyon ismertté válóknak is, hogy szívvel- lélekkel beszálltak ebbe a közös expedícióba. Igen, tervezünk még meglepetés szereplőkkel is! Reméljük, hogy a sorozat kedveltsége és sikeressége pedig megkönnyíti a dolgunkat, hogy igent mondjanak a felkérésünkre!

- PF: Az a tapasztalatom, hogy új, innovatív projektnél, ahol a formanyelv még nem ismert a színészeknek, ott egy fokkal nehezebb dolga van a produkciónak. A 2. etap-ban viszont most, hogy már láthatóak az első anyagok, könnyebb lesz a színészekkel is egyeztetni, mert tudják, hogy mire mondanak igent.

- Sikerült a valóságtól eléggé elrugaszkodott alapsztorit kitalálni, egy magyar fémmegmunkáló cég a NASA Mars-expedíciójában való részvételre pályázhat. Honnan jött ez az ötlet?

- KAP: Az ötletet a KMH és a Végh Zsolt, Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán alkotótrió hozta nekünk. Ők már sokat dolgoztak a karakterekkel, több fejlődési lépcsőn mentek keresztül velük, így korai formában, több szkeccsben, és más belső tréning anyagokban is feltűntek már formai előképeik, de az ötletet közösen írtuk véglegesre, ahogy együtt találtuk ki azt az epizódokon átívelő dramaturgiai szálat, a NASA Mars expedíciót, ami adhat egy fejlődési ívet a Hajnal Vasad Kft.-nek és hőseinknek is.

- PF: Azt a fejlesztés elején célnak tűztük ki, hogy egy olyan szövetet hozzunk létre, ami elemeltebb a hétköznapoktól, de egyben szórakoztató is. Ez a NASA-Mars projekt ív, már a Telekomos kollégákkal közös gondolkodás, forgatókönyv fejlesztés eredménye volt. Az is szerencsés egybeesés, hogy az elmúlt 1-1,5 évben indult a magyar űrprogram, ami még ha meg is mosolyogjuk és kétkedve fogadjuk, mégis eggyel értelmezhetőbbé teszi, hogy akár létezhetne ma ilyen projekt Magyarországon.

- Milyen a munkamegosztás a KMH Film és a Telekom között a sorozat írása, készítése során. A telekomos csapat mennyire folyik bele az ötletelésbe, esetleg a gyártásba?

- KAP: Közösen dolgozunk, de mi ezt Telekomos csapatként igyekszünk még nagyobb alázattal és önmérséklettel kezelni, hiszen csapatunknak, ami kiváló kampány vezetőkből, média szakértőkből social és PR szakemberekből áll össze még ez az első fikciós sorozat és az így hozzákapcsolt reklám disztribúciós projektje. A Telekom csapat kreatív alkotóként vesz részt a teljes folyamatban, a klasszikus megrendelői és beszállítói szerepfelfogás teljes mellőzésével. Az alkotók, a Mito-s kollégák, és mi, több cégként, de egy szándékkal ülünk az asztalnál, hogy a legjobb tartalmat hozzuk össze, ami a legjobban támogatja a Telekom márka hazai szerepvállalását és a kereskedelmi kommunikációs céljait is.

- PF: Nagyon komoly és minden részletre, stációra vonatkozó egyeztetés történt már az együttműködés legelején, és sok időt is szenteltünk annak, hogy kialakítsuk a csapatokat, tisztázzuk a feladatköröket és, hogy kit milyen felelősség illet. Komoly idő ment el arra, hogy kialakítsuk a közös nyelvrendszert, amiben mindenkinek érteni kell, amikor egy bizonyos, adott szegmensről beszélünk, hogy az kihez tartozik, kinek mit kell benne csinálnia. Azt gondolom, hogy a rendszer nagyon jól működik.

- Ha jól emlékszem, Kovács András Péter feltűnt személyesen is a harmadik epizód végén. Lesznek más telekomos arcok is a sorozatban?

- KAP: Jól emlékszel. Lesznek mások is, ugyanis a sorozat végi cutbackek formátumát mindig is úgy képzeltük el, hogy megragadjuk azokat a szponzori kliséket vagy toposzokat, ami esetlegesen először jutna eszébe mindenkinek, ha egy cég támogat valamilyen megmozdulást. Ezek például a logó, színek, üzenetek, kereskedelmi ajánlatok irreleváns beszuszakolása a tartalomba. Szerencsére a Szabó Béla által vezetett márka kommunikációs igazgatóságon mi már réges-régen letértünk erről az útról, kollaborációt és nem szponzorációt keresünk. Viszont ebből születik pár keresetlen őszinte pillanat, amiben az első etapban rajtam kívül Bödör András, a másik társproducer kollégám, és Szabó Béla is szerepet kapnak.

- PF: Lesznek és nagyon jók..:))))

- A forgatás során mi jelenti számotokra a legnagyobb kihívást?

- KAP: Nagyjából már van tapasztalatunk, hogy a forgatáson tudjuk mi a hozzáadott értékünk egy 30 másodperces, 1 perces reklámfilm elkészítésében, mihez és miként szóljunk hozzá a végeredmény érdekében. Itt azonban 7x23 perc fikciós tartalmat veszünk fel teljesen rugalmas sorrendben, így igazából konzultációs szerepet vállaltunk, hogy együtt beszéljük meg melyik jelenet és melyik vicc miként hat ránk és mivel lehetne még érdekesebb. Persze ennek a részeként vesszük fel a kereskedelmi tartalmainkat is, itt jól jön, hogy ismerjük a karakterek mélységeit és ismerjük már az alkotó színészkollégákat is, így sokkal őszintébben, gyorsabban és mélyebben tudunk egy-egy reklámot is kidolgozni és felvenni közösen.

- PF: A legnagyobb kihívás egyértelműen a tempó volt. Nagyon gyorsan kellett létrehozni a fejlesztést és a gyártást, és ebből fakadóan a színészek egyeztetése és a stáb összeállítása nagy kihívás volt a gyors tempó miatt.

- A Telekom részéről milyen elvárások vannak a sorozat kapcsán. Megállapítottatok-e esetleg KPI-okat, amelyeket teljesíteni kell? Mekkora befektetést jelent ez részetekről? Ha pontos összeget nem is árulhattok el, de legalább nagyságrendet - néhány tízmilliós, százmilliós, esetleg több?

- KAP: Egy ilyen projektbe nem lehet belevágni világos célok, ambíciók és elvárt számok nélkül. Nekünk ez mind van, pionírok vagyunk egy újfajta márka kollaborációs együttműködésben, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk pontosan, mit szeretnénk ezzel elérni! A célokat szerintem majd az eredményekkel együtt érdekes megbeszélni, erre szívesen visszatérek hozzátok ősszel! Ami a befektetést illeti, azonos időszakra vetített kereskedelmi kommunikációs tevékenységre fordított összegnél nem fordítunk többet vagy semmilyen extrát erre a kísérletre!

 

- Globálisan is megfigyelhető trend, hogy alapvetően más profilú cégek is próbálkoznak tartalomgyártással, a legismertebb példák talán az Apple és az Amazon a saját streamingszolgáltatásaikkal. Elképzelhető, hogy a Telekom is komolyabban beszáll a tartalomgyártásba, vagy ez egy egyszeri alkalom?

- KAP: Mi Magyarország digitalizációjában és az emberek digitális előrejutásában vagyunk érdekeltek, ez a mi küldetésünk. Jelenleg a márkákra hárul az a felelősség is, hogy az embereknek lehetőséget teremtsenek kikapcsolódni és egy kicsit távolabb kerülni a hétköznapok zajától. Minket most ez köt le, de azt gondolom, hogy a márkák kollaboratívabb fellépésére a tartalomgyártásban előbb-utóbb globálisan is nagyobb szükség lesz. Egyrészt az egyik félnek segít ez a túltelített és hevített reklámzajból kitörni, másrészt streaming oldalról a hihetetlen stream-éhséget fenntarthatóbban kiszolgálni.

- PF: Nagyon bízom abban, hogy egyre több márka fogja megérteni, hogy mekkora lehetőség van az online térben és az online tartalomban, és hasonlóan bátrak lesznek, mint amilyen a Telekom volt, amikor a koncepciónkat választotta.

- A tervek szerint hány epizódos lesz ez az évad és készül-e második széria?

- KAP, PF: Terveink szerint jelenleg 13 részben szeretnénk ezt a történetet elmesélni, amiből a következő 6 epizód szeptemberben indul majd az index.hu-n.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Egyre jobb üzlet a lakáskiadás

Az elmúlt években egyre jelentősebb összegeket hozott havonta a lakástulajdonosok számára ingatlanuk bérleményként való kiadása, a trendek pedig még tovább segítik a magasabb hozamok elérését. A bérlemények iránti kereslet növekedése, valamint a bérleti díjak...

Erre kell figyelni a karácsonyi levél- és csomagfeladásnál

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb...

Humoros karácsonyi reklámfilmmel rukkolt elő a MediaMarkt

A digitális kor generációk közti feszültsége szolgáltatja a témáját a MediaMarkt karácsonyi filmjének. A történet főszereplője egy fiatal lány, aki hazaérkezik karácsonyra, de ahelyett, hogy élvezné az ünnepi hangulatot és a szeretteivel töltött időt,...

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek

November végéig kell a Kormánynak kihirdetnie az élelmiszercsomagolások után a gyártók által a koncessziós társaságnak fizetendő, 2024-re érvényes díjak mértékét. Az új hulladékgazdálkodási rendszer idén nyári bevezetésekor hidegzuhanyként érte az élelmiszergyártó vállalkozásokat a díjak...

Díjnyertes magyar film érkezik az HBO Maxra

Idén áprilisban meghódította a mozikat, december 15-től pedig az HBO MAX kínálatában is látható lesz a számos nemzetközi filmfesztiválon díjnyertes Az első kettő című magyar romantikus film, melyben a rég látott, legendás színésznő, Drahota...

Csodás képek a Balatonról

Szabadtéri kiállítás nyílt a Káli-medence szívében, a Theodora ásványvíz kékkúti forrásánál. A tavalyi, Varázslatos Magyarországgal közösen megvalósított Sokszínű Balaton-felvidék fotópályázat legnívósabb fotóiból álló tárlat célja, hogy valamennyi generációhoz közelebb hozza a térség természeti kincseit,...

Okos termékekkel erősít az IKEA

Az IKEA három új, VALLHORN, PARASOLL és BADRING névre keresztelt, a vízszivárgás- és mozgásérzékeléshez fejlesztett, megfizethető okosérzékelővel bővíti választékát. Az érzékelőket úgy tervezték, hogy a vásárlók számára nagyobb fokú felügyeleti lehetőséget és kényelmet biztosítsanak...

Ide utaznak év végén a magyarok

Budapestre, Egerbe és Szegedre indul a legtöbb hazai utazó az év utolsó hónapjában, szilveszterre pedig sok helyen már teltház van – derül ki a Szallas.hu elemzéséből. A karácsony közeledtével egyre több tematikus városi rendezvény...

Kiderült, mivel készül jövőre a SkyShowtime

Jövőre érkezik a streaming platformra a SkyShowtime legújabb saját készítésű sorozata, Az auschwitzi tetováló, ami Heather Morris világszerte népszerű bestseller-regénye alapján készült, de lesz egy svéd krimisorozat, illetve jön majd a Halo széria második...

Még négy évig biztosan marad a MotoGP a Network4-nél

Újabb négy évre, azaz 2028-ig szóló megállapodást kötött a MotoGP és Network4 Media Group, így a következő szezonokban is a luxemburgi központú médiacég hozza el a magyar szurkolóknak a motorversenyzés legnépszerűbb sorozatát. A Network4...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Az ételpazarlás ellen kampányol az Auchan

Az Auchan Magyarország már több mint egy évtizede aktívan fellép az élelmiszerpazarlás ellen, ezért az idei karácsonyi kampányával a maradékmentésre hívja fel a figyelmet. November 27-től a készlet erejéig minden áruházban megtalálható a ”Maradtmég...

Egyre jobb üzlet a lakáskiadás

Az elmúlt években egyre jelentősebb összegeket hozott havonta a lakástulajdonosok számára ingatlanuk bérleményként való kiadása, a trendek pedig még tovább segítik a magasabb hozamok elérését. A bérlemények iránti kereslet növekedése, valamint a bérleti díjak...

Erre kell figyelni a karácsonyi levél- és csomagfeladásnál

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb...

Humoros karácsonyi reklámfilmmel rukkolt elő a MediaMarkt

A digitális kor generációk közti feszültsége szolgáltatja a témáját a MediaMarkt karácsonyi filmjének. A történet főszereplője egy fiatal lány, aki hazaérkezik karácsonyra, de ahelyett, hogy élvezné az ünnepi hangulatot és a szeretteivel töltött időt,...

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek

November végéig kell a Kormánynak kihirdetnie az élelmiszercsomagolások után a gyártók által a koncessziós társaságnak fizetendő, 2024-re érvényes díjak mértékét. Az új hulladékgazdálkodási rendszer idén nyári bevezetésekor hidegzuhanyként érte az élelmiszergyártó vállalkozásokat a díjak...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Ha kétszer ennyien olvasnának minket, az egész ország gazdagabb volna

Mindenkinek azt javaslom, hogy olvasson több Portfoliót. Biztos kevésbé vagyunk szórakoztatók, mint a TikTok, de vannak értelmes gondolatok és információk, amelyek segítenek ezekben a bizonytalan időkben – mondja Bán Zoltán, a gazdasági portált működtető...

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Kizöldül a Nádudvari

Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az...

Új törvény segítheti, hogy fenntarthatóbban működjenek a vállalatok

Benyújtotta a kormány a fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek – hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett hazai cégeknek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontból is át kell világítaniuk működésüket,...

Díjat nyert a K&H fenntarthatósági indexe

A Kreatív magazin szakmai zsűrije ezüst Prizma-díjjal értékelte a K&H fenntarthatósági indexét és a hozzá kapcsolódó kommunikációs tevékenységet, amely hatékonyan és társadalmilag felelősen alkalmazza az adat- és kutatásalapú PR-eszközöket. A hazai PR-, reklám- és...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....