- Hirdetés -

A napi pénzügyeket régóta mobilról intézem

|

- Hirdetés -

Yalcinkaya Veronika, a Raiffeisen Bank marketingigazgatója

 

- Februárban indult el az új sárga ajtós kampányotok, milyenek az eddigi visszajelzések, hogyan fogadta a piac, a fogyasztók?

- Nagyon hittünk ebben a kampányban, és jól tettük. Az eddig beérkezett eredmények nagyon jók, mind a számla, mind a hitelfilmmel kapcsolatban egyaránt. Érezhető a megnövekedett érdeklődés a fiókokban és az online csatornán történő értékesítésben, pozitív visszajelzéseket kapunk az ügyfelektől is. Jóval több a Google keresésünk, nőtt a YouTube megtekintések száma. Azóta több kutatást is végeztünk, elégedettek lehetünk az üzenetátvitelre, a márkaismertségre és a felismerésre vonatkozó adatokkal is.

- A kampány kidolgozása során mik voltak a legfontosabb szempontok?

- Évek óta sikerrel futott a sárga ajtós platformunk, most azonban éreztük, hogy tovább kell lépni és egy áttervezett vizuális koncepcióval kell megjelenni. A sárga ajtót már nagyon sokan ismerik, de kellett egy frissítés, olyan, amit mások még nem csinálnak. Így jött létre ez a metaverzum jellegű képi világ, ahol a cél az volt, hogy az üzenet figyelemfelkeltő legyen és kiemelje az értékajánlat mellett az újdonságot, a digitális lehetőségeket, valamint fiatalos és a lendületes érzetet keltsen. Ha valaki bekapcsolja a televíziót 10-15 reklámot is láthat egymás után egy blokkban, és ebből az erős zajból ki kellett emelkedni.

- Az új kampány offline és online csatornákon egyaránt fut. Véleményed szerint mekkora szerepet játszanak a marketingben a digitális csatornák, mennyire megkerülhetetlenek és folytatódik-e a jövőben a térhódításuk?

- Ma már megkerülhetetlenek, és biztosan folytatódik a térhódításuk, hiszen sokakat már csak ezen a felületen lehet elérni, ráadásul a digitális csatorna jól mérhető, könnyen terelhetőek az érdeklődők, az egy főre jutó elérés lényegesen olcsóbb. Természetesen megvannak itt is azok a dolgok, amik ki fognak kopni, vagy már ki is törlődtek a marketing szakma szótárából. Az elmúlt tíz évben rengeteg korszakalkotó ötlettel jelentkeztek az online hirdetési világ megváltását ígérve – a legtöbbre már nem is emlékszünk.

- A pandémia egyik hatása a felgyorsult digitalizáció, ami különösen hangsúlyossá vált a pénzügyek területén. A Raiffeisennél mennyire fontosak a digitális megoldások, mint például az online számlanyitás?

- Abszolút ebbe az irányba megyünk, az utóbbi pár évben rengeteg új digitális szolgáltatásunk indult el: teljesen megújult a mobilbanki alkalmazásunk, működik a videóbanki kiszolgálás, online lehet számos terméket, vagy szolgáltatásunkat igényelni, ideértve a lakossági és kisvállalati számlanyitást, a személyi kölcsönt, vagy akár a videobankos ügyfélkiszolgálást is – illetve a fizetési területen is számos innovációt vezettünk be, például a QR-kódos fizetést, vagy az NFC alapú alkalmazásokat. Ezek szükségesek, amelyik szolgáltató ezt nem kínálja, nagyon gyorsan lemarad. Ma már az az igény az ügyfelek részéről, hogy a napi pénzügyeket bárhonnan, másodpercek alatt el lehessen intézni, ne kelljen utazni, telefonálgatni ilyen ügyekben.

- Te mennyire vagy digitális bankoló? Mindent online, vagy appon keresztül intézel, vagy inkább a személyes, fizikai jelenléttel járó ügyintézést választod?

- Kényelmes helyzetben vagyok, hiszen néhány emeletet kell csak megtennem és egy Raiffeisen bankfiókba jutok, de ezt az utat már csak akkor teszem meg, ha személyre szabott tanácsadásra van szükségem, például egy lakásvásárlásnál, vagy egy összetettebb befektetésnél. A napi pénzügyeket már régóta a telefonomról intézem el én is, legyen szó akár átutalásokról, a kártyás fizetés helyett a mobilommal való vásárlásról az Apple Pay használatával és a QR kódos fizetési kérelemről, vagy akár online valutaváltásról. Még az egyéb szolgáltatásokat is igyekszem a videobankos ügyintézéssel végezni. A myRaiffeisen mobilbanki alkalmazásunk az online bankolást nagyon egyszerűvé teszi, ráadásul több szempontból is gyorsan át tudom azt is tekinteni és csoportosítani, hogy mire mennyit költöttem.

- Az ügyfeleitek körében mennyire nőtt meg az igény a digitális megoldások, szolgáltatások iránt? Mi a legnépszerűbb szolgáltatás ebben a körben?

- Egyértelmű siker a mobilbanki alkalmazás, egyre többen térnek át ennek használatára, de azt látjuk, hogy a gyors fizetési megoldások, a fizetési kérelem, az azonnali átutalások is nagyon népszerűek. Ebből a szempontból Magyarország nagyon jókor lépett, jelentős versenyelőnyben vagyunk. Amikor egyre inkább hozzászokunk, hogy a nap bármely órájában gyakorlatilag szinte bármit tudunk a mobilunkról rendelni egy bank sem teheti meg, hogy péntek 4-től hétfő 8-ig bezár, egyszerűen a technikai fejlődés kikényszeríti ezeket az új szolgáltatásokat.

- Az elmúlt két évre a COVID-járvány nyomta rá bélyegét, pár hete pedig az orosz-ukrán háború nyitott új fejezetet a történelemben. Ezekhez a hirtelen és gyors változásokhoz marketingesként hogyan próbálsz alkalmazkodni?

- Képesnek kell lenni mindig alkalmazkodni és újratervezni, hiszen a boldog békeidők, amikor még papíron leveleztünk és egy-egy vállalati döntés hetekig tartott már régen elmúltak. Ma döbbenetes mennyiségű információ ömlik ránk, mindenki jelen akar lenni, hírt akar adni, a véleményét szeretné közölni gyakorlatilag mindenről - ezekből kell tudni a döntéshez szükségeseket kiválogatni. Párhuzamosan minden felgyorsult, mindenki mindent egyre gyorsabban akar. Azonnal kell tudni reagálni arra is, ha egy versenytárs elindít egy kampányt, mint ahogy arra is, ha egy korábban még ismeretlen, a világ rendjét napok alatt átrendező szituációval kerül szembe az ember. Emellett természetesen ismerni kell az ügyfelek reakcióit is – mik a félelmeik, hogyan gondolkodnak, mi az, amit abban a pillanatban szeretnének.

- Egy olyan nemzetközi nagyvállalatnál, mint a Raiffeisen mennyire tud rugalmas lenni a marketing döntéshozás? A hazai marketingszakemberek mennyire kapnak szabad kezet a kampányok, a kommunikáció tervezésében, megvalósításában?

- Nagyon jó az együttműködésünk a bécsi központtal. A Raiffeisen Bank International kifejezetten piacközpontú gondolkodást követ, lehetőséget biztosít arra, hogy az egyes országok önállóan hozzák meg a marketingdöntéseiket, hiszen a helyi piac ismerete kifejezetten fontos. Ami Magyarországon siker, lehet, hogy nem működik máshol és fordítva – egyszerűen a kulturális különbözőségek miatt. Magyarországon nagyon jók az eredményeink mind üzleti, mind pedig marketing szempontból, ezért nagyon hisznek abban, amit csinálunk, látják, hogy sikeresen működünk. Mivel az anyavállalatnak is tetszik a platformunk és a szisztematikus, négy éve tartó stratégiai építkezés, beszélgetünk arról a lehetőségről is, hogy több olyan országban is átvegyék az elképzelésünket, ahol hasonló piaci helyzetben jól alkalmazható lenne. Természetesen azért ez első sorban az országok döntése kell legyen, hiszen mindenhol az üzleti eredményesség az elsődleges cél, amiért az országok maguk felelnek.

- Véleményed szerint melyek a meghatározó trendek jelenleg a hazai marketingpiacon?

- Továbbra is erős a digitalizáció iránti igény, ugyanakkor – dacára a korábbi jóslatoknak – az offline médiumok közül nem mindegyik került a margóra, sok közülük továbbra is erős. A trend egyébként az, hogy a marketing csapatoktól ma már az eredményeket várják, egy cégvezető sem fogadja már el azt, hogy a marketing elkölt egy komolyabb összeget reklámra, ami vagy bejön, vagy nem – nézzük meg egy negyedév múlva. Aprólékosan meg kell minden aktivitást tervezni, és ha szükséges menet közben azonnal módosítani. Az biztos, hogy a figyelem felkeltése és megragadása egyre újabb és újabb módszereket igényel.

- Mi lenne az a három dolog, amit tanácsolnál egy kezdő marketingesnek, aki 10 év múlva igazán jó szakemberré szeretne válni?

- Folyamatosan tanulni kell, és egy fél lépéssel mindig a piac előtt kell járni. Ebbe a szakmába nem lehet belekényelmesedni, az öt évvel ezelőtti szakmai tudás ma már nem sokat ér. Aki igazán sikeres szeretne lenni ebben a szakmában teljes odaadással bele kell vetnie magát és meg kell tanulnia a közismert kliséken túl is gondolkodni.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

A nyelvtudást is kiváltja a mesterséges intelligencia

Egy éve még a magyar e-kereskedők harmada indokolta a munkatársak nyelvtudásának hiányával, miért nem terjeszkedik külföldre. Mára azonban ez a probléma szinte megszűnt létezni. A mesterséges intelligenciával percek alatt lefordíthatók teljes weboldalak, termékleírások, hirdetések,...

Ez lett a magyarok kedvenc fizetési eszköze

A Mastercard ismét elvégezte Bankkártya Használati Szokások és Attitűdök nevű kutatását, amelyben a magyarok fizetési szokásait térképezi fel és teszi követhetővé 2009 óta. A mostani eredmények alapján a fizikai bankkártya minden más fizetési megoldást...

Erős évet zárt a COOP

Több mint 10 százalékos növekedés révén 748 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP Gazdasági Csoport tavaly – hangzott el a CO-OP Hungary Zrt. közgyűlésén múlt hét csütörtökön. A kihívásokkal teli piaci helyzetben elért...

Óriási bírság jár az illegális megfigyelésért

Nem is gondolnánk, naponta hány alkalommal figyelnek meg, sőt, akár hallgatnak is le bennünket, miközben mi mit sem sejtve vásárolunk, szórakozunk vagy éppen pihenünk. Pedig minden egyes ilyen felvételről részletes és teljeskörű tájékoztatást kellene...

Ez lehet az autóipar jövője

Az autóipar a magyar gazdaság egyik húzóágazata. Az iparág pedig jelenleg történetének legjelentősebb átalakulásán megy keresztül, mely hazánkat is érinti, hiszen a világ legnagyobb autóipari beszállítói közül több is jelentős kutatás-fejlesztési, és ezen belül...

Ezt veszik a magyarok a nyári hónapokban

Nyáron a vásárlói szokások is változnak, hiszen egészen más termékek kerülnek előtérbe a meleg idő beköszöntével. A nyári hónapokban a magyarok körében is az olyan termékek a legkeresettebbek, amelyek segítségével élvezetesebbé tehetik a szabadidős...

Újabb eszközön érhető el az RTL+ teljes kínálata

Az RTL+ a Vodafone TV médiaboxon keresztül is elérhető, így a telekommunikációs szolgáltatók közül elsőként a Vodafone Magyarország előfizetői már nagyképernyőn is megtekinthetik az RTL+ streaming platform mindhárom csomagjának kínálatát. A telekommunikációs szolgáltató ügyfelei...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

Új iroda és új arculat a Mediatornál

Május végétől új irodába költözött a Mediator, a budapesti full-service reklámügynökség a XI. kerületi BudaPart DOWNTOWN-ba tette át székhelyét, ahol egy teljes szintet elfoglalnak. A költözéssel egyidejűleg az idén 18 éves ügynökség lecserélte korábbi...

Rekord a filmvásáron Cannes-ban

Rekordrészvétel volt a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején tartott filmvásáron, amely szerda este ért véget. A fesztiválpalota alagsorában rendezett találkozón és vetítéseken több mint 14 ezer akkreditált filmes szakember, producerek, forgalmazók, moziüzemeltetők és alkotók...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Változások az Aldi üzleteiben

Jelentős változásokkal fognak találkozni a jövőben az ALDI vásárlói az áruházak tejtermékhűtőinél. A vállalat az ALDI SÜD csoport többi tagvállalatához hasonlóan a „MILFINA” helyett a jövőben egységesített márkanév, a „MILSANI” alatt forgalmazza a tejtermékeket,...

A nyelvtudást is kiváltja a mesterséges intelligencia

Egy éve még a magyar e-kereskedők harmada indokolta a munkatársak nyelvtudásának hiányával, miért nem terjeszkedik külföldre. Mára azonban ez a probléma szinte megszűnt létezni. A mesterséges intelligenciával percek alatt lefordíthatók teljes weboldalak, termékleírások, hirdetések,...

Ez lett a magyarok kedvenc fizetési eszköze

A Mastercard ismét elvégezte Bankkártya Használati Szokások és Attitűdök nevű kutatását, amelyben a magyarok fizetési szokásait térképezi fel és teszi követhetővé 2009 óta. A mostani eredmények alapján a fizikai bankkártya minden más fizetési megoldást...

Erős évet zárt a COOP

Több mint 10 százalékos növekedés révén 748 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP Gazdasági Csoport tavaly – hangzott el a CO-OP Hungary Zrt. közgyűlésén múlt hét csütörtökön. A kihívásokkal teli piaci helyzetben elért...

Óriási bírság jár az illegális megfigyelésért

Nem is gondolnánk, naponta hány alkalommal figyelnek meg, sőt, akár hallgatnak is le bennünket, miközben mi mit sem sejtve vásárolunk, szórakozunk vagy éppen pihenünk. Pedig minden egyes ilyen felvételről részletes és teljeskörű tájékoztatást kellene...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

Ismert emberekhez költöztetett vadon élő állatokat a WWF

Gundel Takács Gáborhoz hiúz, Eke Angélához barnamedve költözött be a hetekben, mások lakásában pedig vidra és vaddisznó is felbukkant. De mit keresnek ezek a vadon élő állatok a négy fal között ahelyett, hogy természetes...

Magasabb szintre emelnék a fenntarthatóságot a szépségiparban

A nálunk is népszerű etikus kozmetikai márka a THE BODY SHOP meghirdette Changemaking Beauty programját, amellyel a teljes szépségipar felé intéz kihívást. Mindezt az alapító, Anita Roddick, az első „Changemaker” öröksége alapján.Dame Anita Roddick...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....