- Hirdetés -

Átlátszó tévék, MI mindenben – erről szól az idei CES

|

- Hirdetés -

A televíziók esetében az átlátszó az új jelszó, a két legnagyobb gyártó, az LG és a Samsung is bemutatott ilyen készülékeket az idei CES. A szórakoztatóelektronikai ipar legnagyobb éves rendezvényén brutálisan erős okostelefont és a laptopok új generációját is megismerhettük, és az is kiderült, hogy idén még nagyobb fókusz lesz a mesterséges intelligencián (MI).

(kiemelt fotón: LG Signature OLED T televízió, kép forrása: LG)

Az LG Electronics (LG) a 2024-es CES-en mutatja be a világ első vezeték nélküli, átlátszó OLED tévéjét. Az LG Signature OLED T egy igazi technológiai különlegesség, amely az átlátszó 4K OLED képernyőt az LG vezeték nélküli videó- és hangátviteli technológiáival kombinálja, így a készülék számos lehetőséget kínál a lakberendezés terén is. A készülék kiváló képminőségét az új α (Alpha) 11 AI processzor képfeldolgozási teljesítménye teszi teljessé. Az új televízió öt innovációs díjat nyert el a 2024-es CES díjátadón, köztük a legjobb innovációknak járó Best of Innovation kitüntetést.

A készülék akár dekorációs elemként is funkcionálhat a nappaliban. A 77 hüvelykes képernyőméretét megtartva az OLED T innovatív, átlátszó kijelzője jól illeszkedik bármilyen enteriőrbe. Kikapcsolt állapotban gyakorlatilag beleolvad a környezetbe, ezzel áthidalva azt a régóta fennálló problémát, hogy mit lehet kezdeni a "nagy fekete képernyővel", amikor az éppen nincs bekapcsolva. Az átlátszó képernyő kevésbé szűkíti a teret, mint a hagyományos társai, így a helyiség összhatása tágasabb, átláthatóbb lesz.

Az egyedülálló LG OLED T az elhelyezés terén is új lehetőségeket nyit. Az átlátszó képernyő előnye, hogy a tévét nem kell feltétlenül a falhoz állítani. helyette akár térelválasztóként elhelyezhető a szoba közepén is, de az ablak előtt sem fogja eltakarni a kilátást. A készülékhez mellékelt Zero Connect Box az LG legmodernebb vezeték nélküli átviteli technológiáját kínálja, 4K kép- és hangminőségben. A tévé így bárhova elhelyezhető, függetlenül attól, hogy az adott helyiségben hol vannak a hálózati csatlakozási pontok. Mivel a Zero Connect Box és az OLED T között nincsenek kábelek, a tévé környezete kábelmentes és letisztult maradhat. Az LG OLED T moduláris felépítése is megkönnyíti az eszköz telepítését. A tévé önálló, a falhoz illeszkedő vagy falra szerelhető változatban lesz kapható.

 

Az OLED T kijelzője az Always-On-Display (AOD) funkciónak köszönhetően átlátszó digitális vászonná változtatható: a kijelzőn kikapcsolt állapotban is festményeket, videókat vagy fényképeket jeleníthetnek meg a felhasználók. Az átlátszó képernyőn a tartalom olyan érzést kelt, mintha a levegőben lebegne, a környező térrel együtt lenyűgöző vizuális hatást keltve. A tévé egy másik különlegessége a T-Bar funkció, amely a képernyő alsó részén végigfutó hasznos információs sávban híreket, időjárással kapcsolatos információkat vagy a lejátszott dalok címeit jeleníti meg, miközben a képernyő többi része tiszta kilátást nyújt a mögötte lévő térre.

Átlátszó MICRO LED

A Samsung a CES 2024 kiállítás megnyitója előtt jelentette be a QLED, MICRO LED, OLED és Lifestyle kijelzőinek legújabb termékcsaládját. A következő generációs MI-alapú processzorok bevezetésével ezek a modellek az MI-alapú képernyőtechnológia korszakát indítják útjára, amelyek újraalkothatják az okoskijelzők lehetőségeiről alkotott elgondolásunkat. A továbbfejlesztett kép- és hangminőség mellett az új készülékek a Samsung Knox által nyújtott MI-alapú biztonsági funkciókat nyújtanak, amelyek egyéni életstílusuk kialakítására és megélésére ösztönözhetik a felhasználókat.

A legizgalmasabb újdonság talán az új, áttetsző MICRO LED, ami megmutatja, hogy szinte végtelen számú megoldás lehetséges a képernyők terén. A képernyő egy átlátszó üveglaphoz hasonlít, amely egy rendkívül kisméretű MICRO LED chippel és olyan precíziós gyártási eljárással büszkélkedhet, amely által a kijelző kiküszöböli a fénytörést és a megjelenő foltokat vagy hézagokat. Ezáltal az átlátszó MICRO LED tiszta, zavartalan képet biztosít az otthoni és üzleti felhasználói környezetekben egyaránt.

A formabontó MICRO LED képernyőtechnológia moduláris felépítésével teszi lehetővé a felhasználóknak, hogy a képernyő alakját, méretét és képarányát az adott helyiséghez igazítsák. A Samsung félvezetőkkel kapcsolatos szakértelméből eredő többéves kutatási és fejlesztési munkája egy rendkívül hatékony eljárást eredményezett. A vállalat megoldásának köszönhetően a LED-chipek működési áramkörei közvetlenül az üveglapra helyezhetők, ezáltal csökken a felhasználók által hagyományos kijelzőkön gyakran tapasztalt fényerőveszteség jelensége.

Jövőkép a mesterséges intelligencia jegyében

A CES 2024 kiállításon mutatja be a Samsung az „MI mindenkinek” jövőképét is, vagyis a cég mesterséges intelligencia technológiával kapcsolatos stratégiáját, amellyel biztonságosabbá, inkluzívabbá és energiahatékonyabbá teheti a csatlakoztatott eszközök használatát.

A CES 2024 kiállításon megrendezett sajtótájékoztatón Jonathan Gabrio, a Samsung Electronics America összekapcsolt élményekért felelős központjának vezetője azt mutatta be, hogy az MI-technológia hogyan alakítja át a vizuális kijelzők és digitális eszközök használatát. A Samsung Neo QLED 8K QN900D modell NQ8 AI Gen3 beépített processzort tartalmaz, amely elődjénél nyolcszor több AI-alapú neurális hálózattal és kétszer gyorsabb neurális feldolgozó egységgel (NPU) rendelkezik. A Samsung Neo QLED 8K a processzorral automatikusan felskálázza az alacsony felbontású tartalmakat, hogy 8K minőségű nézői élményt nyújtson, míg az MI Mozgásjavítás Pro funkcióval élesíti a gyorsan mozgó képsorokat. A Samsung Neo QLED 8K Adaptív hangerőszabályozás Pro (Active Voice Amplifier Pro vagy AVA Pro) funkciója mesterséges intelligenciával elemzi a beszédhangot és a háttérzajokat, az optimalizált audióval a felhasználó úgy érezheti magát, mintha egy stadion első sorában vagy akár egy moziban ülne. A Samsung Neo QLED 8K Tizen OS Home funkciója a legújabb alkalmazásokat, személyre szabott tartalmakat és szolgáltatásokkal kapcsolatos javaslatokat kínál, hogy fokozza a felhasználói élményt.

 

Továbbá a Samsung bemutatja az új The Premiere 8K-t, a 150 col átmérős kijelzőjű készülék a vállalat első olyan projektora, amely vezeték nélküli 8K átvitelt kínál. A felhasználók a The Premiere 8K projektorral otthonuk kényelmében a teljes értékű moziélményt teremthetik meg.

A Samsung jelentősen fejlesztette guruló MI-robotját, a Ballie-t is, amelyet először a CES 2020 kiállításon mutatott be. A Ballie a felhasználó társává „érett”, mivel más okoseszközökkel is együttműködik. A robot személyre szabott szolgáltatásokat nyújt, elvégzi a kevésbé kedvelt feladatokat, és képeket, valamint videókat vetít a falra, hogy a felhasználók bárhol megtekinthessenek olyan, a mindennapjaikat érintő alapvető információkat, mint az időjárás vagy egyéb lényeges tartalmak.

A Samsung mesterséges intelligencia technológiája a háztartási eszközeire is kiterjed a kényelmesebb mindennapok és a hatékony feladatvégzés érdekében, megkönnyítve akár a házimunkát, takarítást. Az új Bespoke AI Laundry Combo, kombinált mosó- és szárítógép, MI Hubbal és egy 7 colos LCD-kijelzővel – amely egy intuitív vezérlőközpontként működik a mosás kezeléséhez – egyszerűsíti és áramvonalasítja a mosási és szárítási folyamatokat. Személyre szabott élményt kínál azáltal, hogy emlékszik a felhasználók szokásaira és gépi tanulás útján ciklusokat, mosási programokat javasol.

Nemcsak a ruhák, hanem az otthoni környezet tisztítására is kompakt megoldást hoz a Samsung MI-technológiája a hamarosan megjelenő Bespoke Jet Bot Combo porszívó- és felmosórobottal. A korábbi robotporszívó-termékcsaládhoz képest továbbfejlesztett MI Tárgyfelismerés funkcióval még több tárgyat képes megkülönböztetni, valamint érzékelni a foltokat és helyiségeket. A Bespoke Jet Bot Combo működés közben felismeri a padló típusát – a szőnyeg hosszával egyetemben –, és ennek megfelelően alakítja a beállításait.

Izgalmas együttműködések

A Samsung az autóipar területén is fejlesztéseket jelentett be, kezdve a Hyundai Motor Grouppal kötött együttműködését. A Samsung és a Hyundai szándéknyilatkozatot írt alá, amelyet a CES 2024-et megelőzően jelentettek be. A megállapodás értelmében a felhasználók hozzáférhetnek a Home-to-Car és a Car-to-Home szolgáltatásokhoz a SmartThings alkalmazáson keresztül.

A dél-koreai gyártó az idei CES-en mutatja be a Teslával közös szolgáltatásintegrációját. Az együttműködés eredményeként a vállalat SmartThings Energy szolgáltatásával olyan Tesla termékek is vezérelhetők, mint a Powerwall otthoni akkumulátor, a Solar Inverter (napelemes inventer) és a Wall Connector fali gyorstöltő, valamint az elektromos járművek. A Tesla nyílt API-jain keresztül megvalósuló együttműködés lehetővé teszi, hogy a SmartThings Energy a csatlakoztatható eszközök már eddig is széles körét tovább bővítse, és hozzájárul a Samsung azon céljának teljesítéséhez, hogy kényelmesebb, zökkenőmentes otthoni élményt biztosítson a felhasználóknak.

Szupererős mobilok

Az idei CES-en mutatta be az ASUS a ROG Phone 8 és ROG Phone 8 Pro mobiltelefonokat. A főként játékosoknak szánt eszközök fejlesztése során a felhasználók visszajelzéseit is figyelembe vették, ami a hardver mellett a dizájnban is megmutatkozik. Az új mobilok kiemelkedő teljesítményre képesek. Az eszközök Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlettel rendelkeznek, az alapmodell 12 GB, míg a Pro változat 16 GB memóriát kapott, ehhez pedig előbbinél 256 GB, utóbbinál 512 GB tárhely kapcsolódik.

MI-vel turbózott laptopok

A Lenovo a mesterséges intelligencia alapú kreativitást és produktivitást növelő eszközeit és megoldásait mutatja be a CES 2024-en. A cég több mint 40 új, MI-vel működő megoldással érkezett Las Vegasba, amelyek továbbfejlesztik a vállalat „AI for All” vízióját. Bejelentették többek között a Lenovo Yoga, ThinkBook, ThinkPad, ThinkCentre és Legion almárkák új AI PC-innovációit, amelyek minden eddiginél jobb személyre szabhatóságot és számítástechnikai élményt biztosítanak a felhasználók és vállalatok számára. A technológiai megoldások robosztus új portfólióját két új „proof of concept” termék, egy táblagép, szoftveralkalmazás, Motorola AI funkciók és egyéb kiegészítők teszik teljessé.

A Lenovo fogyasztói készülékeinek legújabb kínálatát is bemutatta: ezek között szerepel a kreatív folyamatokat felturbózó Yoga AI laptopkínálat, egy tablet, amely játékra és tanulásra hívja a felhasználókat, valamint a mindennapi felhasználók számára tervezett IdeaPad laptopok. Új korszakot nyitva, a Lenovo legújabb, Microsoft Windows 11-es Yoga laptopjai exkluzív új szoftvert tartalmaznak: a Lenovo Yoga Creator Zone-t alkotók, művészek, és minden olyan felhasználó számára hozták létre, aki a biztonságot szem előtt tartva, egyszerűen és privát módon szeretnék kihasználni a generatív AI erejét. A Lenovo Yoga Creator Zone a fantáziát inspiráló képgenerálást kínál és szöveges leírásokat vagy akár vázlatokat is át tud alakítani lenyűgöző vizuális elemmé bonyolult kérések, kódok vagy beállítások nélkül. A felhasználóknak csak be kell írniuk, amit látni szeretnének, és a rendszer azonnal létrehozza a vizuális megjelenítést.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Május elején rajtol az RTL új kvízműsora

Május 6-tól minden hétköznap este lesz látható az RTL képernyőjén a The Floor – Csak egy maradhat című kvízműsor. A monumentális díszletben zajló izgalmas, fordulatos vetélkedőt Szujó Zoltán vezeti. A Hollandiából indult és a világ...

Átadták a Magyar Sajtófotó Pályázat díjait

A 42. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját Mohos Márton, az André Kertész Nagydíjat pedig Erdős Dénes vehette át csütörtökön Budapesten, a pályázat képeiből rendezett kiállítás díjátadóval egybekötött megnyitóján. Mohos Márton, a 24.hu fotósa Fokozódó nyomás...

Oscar-jelölt duó filmje érkezik a hazai mozikba

Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli, az Egy macska kettős élete (A Cat in Paris) Oscar-jelölt rendezői egy varázslatos animációval jelentkeznek: májusban jön a Nina és a sündisznó titka.A tízéves Nina képzeletét mindig is apja...

Ezzel az autóval történik a legtöbb baleset

A carVertical autóipari adatszolgáltató friss tanulmánya feltárta, hogy melyik autómárkát éri a legtöbb sérülés Magyarországon: a lista élén a BMW járművek állnak. Ez hasonló a többi ország trendjére is, azaz a BMW a leginkább...

Kevesebb fizetésemelés – erre számíthatnak idén a munkavállalók

Év elején kevesebb munkaadó ütemezett be idénre fizetésemelést, mint amennyien tavaly fejlesztettek a béreken, és bár továbbra is többségben vannak az emelést tervezők (63%), azonban a béren kívüli juttatások keretösszegét kevesen bővítik – derült...

Egyre sötétebben látják a jövőt a nagyvállalatok

Ismét csökkent a hazai nagyvállalatok éves várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index, aminek hátterében főleg a gazdasági környezet továbbra is negatív megítélése áll. Saját kilátásaikat illetően azonban még mindig enyhe optimizmus, kivárás figyelhető meg....

Itthon is népszerűek a minilakások

Kitart a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások keresettsége a hazai ingatlanpiacon. 2023-ban a legtöbb, kis alapterülettel rendelkező, megfizethető árú ingatlant kisebb otthonba költözés miatt a vidéki területeken vásárolták a Duna House ügyfelei,...

Izgalmas kalandra vállalkoznak a bringások

Április 20-21-én, éppen a Föld napja előtti hétvégén, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) egy játékra hívja a vállalkozókedvű bringásokat, aminek a keretében megkísérlik körbetekerni a Földet. Nem lehetetlen, és most bárki részt vehet...

Nagyot nőtt az Erste ingatlanalap

A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap...

Így készíthetsz csodás tavaszi képeket a mobiloddal

A Honor jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.Öltözzünk megfelelően – Tény,...
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Megállíthatatlanul száguld a globális hotelipar

Kiemelkedő évet zárt a nemzetközi hotelpiac: 2023-ban az egy kiadható szobára jutó árbevétel 13,5 százalékkal, az átlagos napi szobaár 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, miközben az átlagos szállodai foglaltság 64,4...

Május elején rajtol az RTL új kvízműsora

Május 6-tól minden hétköznap este lesz látható az RTL képernyőjén a The Floor – Csak egy maradhat című kvízműsor. A monumentális díszletben zajló izgalmas, fordulatos vetélkedőt Szujó Zoltán vezeti. A Hollandiából indult és a világ...

Átadták a Magyar Sajtófotó Pályázat díjait

A 42. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját Mohos Márton, az André Kertész Nagydíjat pedig Erdős Dénes vehette át csütörtökön Budapesten, a pályázat képeiből rendezett kiállítás díjátadóval egybekötött megnyitóján. Mohos Márton, a 24.hu fotósa Fokozódó nyomás...

Oscar-jelölt duó filmje érkezik a hazai mozikba

Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli, az Egy macska kettős élete (A Cat in Paris) Oscar-jelölt rendezői egy varázslatos animációval jelentkeznek: májusban jön a Nina és a sündisznó titka.A tízéves Nina képzeletét mindig is apja...

Ezzel az autóval történik a legtöbb baleset

A carVertical autóipari adatszolgáltató friss tanulmánya feltárta, hogy melyik autómárkát éri a legtöbb sérülés Magyarországon: a lista élén a BMW járművek állnak. Ez hasonló a többi ország trendjére is, azaz a BMW a leginkább...

Don't Miss

Lakatos Zsófia: Soha nem bántam meg, hogy édesanyákat alkalmaztam

Hosszú távon nem lehet sikeres az a cég, amely elveszíti a női energiát és attitűdöt - véli Lakatos Zsófia. Az Emerald PR tulajdonos-ügyvezetője a Marketing&Media magazinnak adott interjúban beszélt arról, hogy mekkora kihívást jelent...

Liptay Gabriella: Nem érdemes „csak” karrierben gondolkozni

Talán nem is érdemes „csak” karrierben gondolkozni, sokkal inkább a kiegyensúlyozott, értelmes célok által meghatározott felelős élet vagy életvezetés lehet a megoldás – véli Liptay Gabriella. A KPMG in Hungary marketing- és kommunikációs igazgatója...

Elképesztő energiákat kell mozgósítanom – interjú Hámori Barbarával

Hiszek abban, hogy férfiak és nők együtt és közösen tudják a legtöbbet kihozni egy adott projektből, ahogy nekünk is szükségünk van az ő férfi energiáikra, másképp gondolkodásukra, úgy nélkülünk nők nélkül egyenesen megállna az...

Csobot Adél: Boldogan forgatnék egy jó napi sorozatban

Amit leginkább a szemem előtt tartok, hogy mindig önazonos legyek – vallja az influenszerkedés kapcsán Csobot Adél. Az mmonline.hu-nak adott interjúban a tavalyi évből a Sztárbox műsorvezetését és egy autentikus tangó-estben való közreműködését emelte...

Mi teszi roppant eredményessé a PR-munkát? – interjú Knapcsek Katalinnal

A jól végzett munkában hiszek, a folyamatos visszacsatolásban, értékelésben és a pontos elszámolásban – mondta el az mmonline.hu-nak adott interjúban Knapcsek Katalin. A KNK alapítója és ügyvezető igazgatója beszélt arról is, hogyan alakult üzleti...