- Hirdetés -

Blaskó Nikolett: Nem kényelmesedünk el

|

- Hirdetés -

Már nem olyan vonzó a kommunikációs szakma, sokan váltanak ügyféloldalra, illetve sok a pályaelhagyó – mondja Blaskó Nikolett. Az ACG alapító ügyvezetője, akit nemrég újra MAKSZ-elnökké választottak, a Marketing&Media magazinnak adott interjúban beszél az utánpótlás fontosságáról, a szövetségekkel való együttműködésről, profitról, keménységről, félelmekről, illetve a hazai divattervezők iránti rajongásáról.

- Február végén úgy döntött a tagság, hogy továbbra is te vezetheted a MAKSZ-ot. Sokáig úgy tűnt, hogy van egy kihívód, ám ő visszalépett. Számodra ez mit jelent?

- A közgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a szövetség megújulásához elengedhetetlen, már évek óta tervezett strukturális átalakítást, az alapszabály szükséges korszerűsítését, valamint a tagdíjreformot. Ez azt jelenti, hogy közösek a célok, egy irányba megyünk, így van értelme tovább csinálni. A kihívóm a részletes elnöki beszámolóm után azzal lépett vissza, hogy látva egyben az elmúlt időszakot és azt, amit tervezünk a jövőre, úgy döntött, inkább mellém áll és támogat. Ez jólesett, de érzem a vele járó nyomást és felelősséget.

- A MAKSZ-nál az elmúlt időszak egyik fontos feladata volt, hogy szorosabb együttműködést alakítsatok ki más iparági szervezetekkel. Melyek voltak a főbb lépései ennek, és mennyire vagy elégedett az elért eredményekkel?

- Az iparág érdekérvényesítő képességének erősítése érdekében szinte minden szakmai szövetséggel szorosabbra fűztük az együttműködést, jó néhány közös projektbe kezdtünk. A Magyar Marketing Szövetséggel (MMSZ) együtt Fairplay Book néven közös ügyfél-ügynökség oldali alapelveket, ajánlásokat és vállalásokat tartalmazó együttműködési szabálykönyvet dolgoztunk ki a szakma reputációjának növelése, illetve fenntarthatóságának biztosítása érdekében. A kezdeményezés több szempontból is unikális. Egyrészt, mert ügyféloldalról jön, másrészt, mert ez az első alkalom, hogy ügynökségvezetők és ügyfelek a jobb együttműködés érdekében közösen fektetnek le szabályokat magukra nézve, harmadrészt, hogy az MMSZ ügyféloldali tagjai és a MAKSZ tagügynökségei mellett az összes társszövetség (DIMSZ, IAA, MRSZ, MPRSZ, MARESZ, ÖRT) is az ügy mögé állt. Emellett szorosabbra fűztük a kapcsolatot az Önszabályozó Reklámtestülettel (ÖRT). Nem csak aláírtuk, de több jó példával hitelesítettük az Emberi méltóság – sokoldalú emberábrázolás a reklámokban munkacímű, 2020-as, az ÖRT által életre hívott vállalást. Emellett a kreatív alkotó folyamat könnyítése érdekében egyeztetéseket kezdtünk a testülettel az etikai ad hoc bizottságok reklámokról kiadott állásfoglalásainak formai megújításáról. A Magyar Reklámszövetséggel (MRSZ) a szervezet gondozásában évente kiadott Reklám és Kommunikációs Tortán dolgozunk együtt, amibe az ADEX-számok mellett 2020 óta a MAKSZ gyűjti össze és riportálja az éves kreatív, illetve médiaügynökségi szolgáltatásokra és gyártásra vonatkozó iparági adatokat.

- Jó néhány ágazatban nagy a munkaerőhiány, és sokan panaszkodnak arra, hogy nincs elegendő utánpótlás, fiatal tehetség. Mi a helyzet a kommunikációs iparágban?

- Mindenki küzd a megfelelő utánpótlás biztosításával, ám a fiatalok számára már nem olyan vonzó a kommunikációs szakma, sokan váltanak ügyféloldalra, illetve sok a pályaelhagyó. Könnyebb lenne a fiatalokat a szakmában tartani, ha az ügynökségek a kivitelező-alvállalkozói szerep helyett újra tanácsadó-partneri szerepben lennének az ügyfeleknél, ha emelkedne a szakma színvonala és legfőképp, ha az ügynökségek megfelelően meg tudnák őket fizetni. Az utánpótlás tekintetében azok az ügynökségek vannak jobb helyzetben, amelyeknek vonzó ügyfélkörük van, látványos kampányokat fejlesztenek, valamint invesztálnak a munkakörnyezetbe és a saját márkájukba.

- Az ACG-t 2004-ben alapítottad, ami a 2021-es előzetes adatok szerint már kétmilliárdos forgalmú ügynökség. Mennyit változott azóta a piac? Úgy alakultak a dolgok, ahogy anno tervezted?

- Én ügyféloldalról jöttem, az ACG megalapításával az volt a célom, hogy egy olyan, szakmailag kiváló kommunikációs ügynökséget hozzak létre, amely nemcsak kreatív megoldásokban erős, hanem – megértve az ügyfelek és a piacok működését – stratégiai alapon, márkákban, hosszú távon tud gondolkodni, illetve integráltan képes problémákat kezelni. A piacot akkoriban a nagy hálózati ügynökségi márkák mellett a menő kreatívok által jegyzett kis független ügynökségek dominálták. Mi a teljes ismeretlenségből indultunk, sokan furcsán is néztek, nem hittek abban, hogy a kreativitás és az üzleti gondolkodás, a mérhetőség egymást erősítve jól megférhet együtt. A teljes integrációval is szembementünk az éppen aktuális piaci trendekkel. Akkoriban mindenki specializálódott, miközben mi minden kompetenciát házon belül kezdtünk építeni, tökéletesíteni.

A cél az volt, hogy valamennyi osztályunk a saját szakmai területének önállóan is életképes, elismert szakértője legyen, de ha márkát építünk, a különböző szakmai kompetenciák – mint a stratégia, a kreatív, a PR, a film- és fotóprodukció, később a content, a digital és a data – hatékonyan együttműködve, egymást erősítve tudják megoldani a komplexebb kihívásokat is. Ezzel a hitvallással építettem az ACG-t a kezdetek óta. Nem volt sima az út, évekbe telt, mire megtaláltuk a legjobb szakembereket, mire összeállt az ACG-nek az a gerince, amire a mai szervezetünk épül, mire a különböző szakmai kompetenciák megtanultak összehangoltan, zökkenőmentesen együttműködni. Jó néhány kudarcot megéltünk, tendereket vesztettünk, volt, hogy átszervezésre kényszerültünk. Az eredeti cél azonban sosem változott, a szakmai kiválóságra törekvés sosem lankadt. Nem kényelmesedtünk el az időszakos sikerektől, nem kezdtük elhinni, hogy tévedhetetlenek vagyunk, folyamatosan tanultunk, miközben mindig a legjobb megoldásra törekedtünk.

- Nem csak a reklámügynökségi világban vagy otthon, ott a díjugratás, a divat és dizájn, az autók. Van fontossági sorrended? Melyik az első?

- Nehéz kérdés. Rajongok a hazai divattervezőkért, kortárs alkotókért. Szinte csak hazai tervezői darabokat hordok (a fotózáson Szegedi Kata kötött ruhát és Elysian nadrágot viselt, az ékszerek Kucsor Eszter Sára munkái – a szerk.). A lakásunkban és az irodában is csak fiatal, kortárs alkotók munkái láthatók. A lovak ugyancsak szenvedély, fiatalkorom óta lovagolok, díjugratok, sok kihagyás után Annabell lányom miatt jöttem vissza a sportba. A lovaglás kapcsol ki a legjobban, amennyi időt csak tudok, a lovakkal és a családdal töltök hol a lovardában, hol a versenyeken. Az autók pedig mindig is érdekeltek, amióta az eszemet tudom a BMW a kedvencem, nagyon szeretem a formavilágát, a belső kialakítását. Két éve a BMW Wallis Motor márkanagyköveteként a 7-es sorozat plug-in hibrid modelljét és az új, hétüléses X7-est vezetem. Korábban nem álltam így egy márka mellé a saját nevemmel, de úgy éreztem, a hitelességem ennyi idő után megkérdőjelezhetetlen.

 

 

- Elég sokat tudni rólad, az instád például egy nyitott könyv. Ez mennyire tudatos?

- Teljes mértékben. A fiatal, ambiciózus lányoknak szeretnék üzenni vele, hogy a karrier, ha jól menedzseli valaki, nem megy se a gyerekek, se a család rovására. Lehet valaki sikeres vezető, mellette pedig élhet tartalmas, boldog családi életet, sőt még hobbija is lehet. Nem kell lemondani a családról, a gyerekről a karrierért, „csak” jó időbeosztás és tudatos döntések kellenek, meg persze tudni kell meghúzni a határt. A legtöbb fiatal női mentoráltam szenved a társadalmi konvencióktól, az elvárásoktól, tele van frusztrációval. Fontos, hogy legyenek olyan példák előttük, amelyek segítenek megtörni a régi paradigmákat.

 

Kalocsai Magdolna

Az interjú teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható.

Tavaszi akciónkban most féláron, 19 900 forint helyett 9980 forintos reklámáron fizethet elő a Marketing&Media magazinra. Részletek itt találhatók.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Különleges futamot nézhetnek a száguldás szerelmesei

Minden idők talán legkülönlegesebb NASCAR versenyét rendezik meg vasárnap Austinben. A texasi pályán két Formula-1-es világbajnok, Kimi Räikkönen és Jenson Button is próbára teszi a tudását - a finn másodjára, Button először fut neki...

Új ízzel indítja a szezont a Dreher

A Dreher Sörgyárak egyik fontos jelképe, a körben elhelyezett háromszög hangsúlyosabban jelenik meg a márka teljes, alkoholos és alkoholmentes portfóliójának új, egységesebb csomagolásán. Az ősi sörfőző szimbólum, a kőbányai gyár megnyitásának éve, illetve az...

Akciós mobilokra vadásznak a magyarok

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó...

Élőben közvetítik a tévés díjátadót

Március 29-én a TV2 Csoport és az RTL Magyarország közösen, élőben közvetíti online felületein a Televíziós Újságírók Díja gálaestet. Az eseményen kiderül, hogy mely televíziós produkciók és személyek nyerik el a rangos elismerést. (kiemelt fotó:...

A magazinpiacon megkerülhetetlen a Central (x)

Recesszió, infláció, háború, energiaválság, digitalizáció. Ilyen környezetben is erősítették pozíciójukat a Central magazinok. A kiadóvállalat és a hazai magazinpiac legfontosabb 2022-es eredményei 10 percben. (X) Erdélyi Péter, a Central Médiacsoport értékesítési marketing vezetője így foglalta...

Csatlakozik az EqualVoice-hoz a Ringier Hungary

Tegnap este, az idei Glamour Women of The Year Gálán jelentette be a Ringier Hungary médiavállalat, hogy portfóliójával csatlakozik a nemzetközi EqualVoice kezdeményezéshez, melynek célja, hogy növelje a nők láthatóságát, szakértői jelenlétét a médiatermékekben....

Egy új kezdet korszaka – interjú az RTL menedzsmentjével

A minden korábbinál nagyobb technológiai és szervezeti transzformációról, az üzleti és streamingpiaci eredményekről és tervekről is beszéltek az RTL nyolcfős menedzsmentjének tagjai a Marketing&Media magazinnak adott interjúban. Sorozatunk első részéből kiderül, hogy milyen változásokat...

Limitált kollekcióval rukkolt elő az IKEA

Az IKEA kilenc latin-amerikai alkotóval együttműködésben mutatja be az ünneplés hagyományait Latin-Amerikában. A kollaboráció eredményeként létrejött ÖMSESIDIG limitált kollekció harminc terméke segít megalapozni az ünnepi összejövetelek hangulatát. A kollekcióhoz tartozó üvegáruk, asztalterítékek, dekorációk és...

Csúcskategóriás mobilokkal és okoskarkötőkkel erősít a Huawei

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate...

Hatékonyabbak lehetnek a Facebook-hirdetések

Harminc-negyven százalékkal is jobban támogatja a Facebook algoritmusa a videókat a képeknél és a szöveges tartalmaknál, de a nem hirdetett bejegyzések nagyságrendekkel kevesebb embert érnek el a platformon. 2023 egyik nagy újdonsága, hogy a...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Sportos projektben a Lidl

A Lidl az UEFA EURO 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság és az azt megelőző 2023-as és 2024-es selejtező mérkőzések globális partnere lesz. Az együttműködés idén márciusban veszi kezdetét az UEFA EURO 2024 selejtezőivel.A labdarúgó Európa-bajnokságot 2024....

Különleges futamot nézhetnek a száguldás szerelmesei

Minden idők talán legkülönlegesebb NASCAR versenyét rendezik meg vasárnap Austinben. A texasi pályán két Formula-1-es világbajnok, Kimi Räikkönen és Jenson Button is próbára teszi a tudását - a finn másodjára, Button először fut neki...

Új ízzel indítja a szezont a Dreher

A Dreher Sörgyárak egyik fontos jelképe, a körben elhelyezett háromszög hangsúlyosabban jelenik meg a márka teljes, alkoholos és alkoholmentes portfóliójának új, egységesebb csomagolásán. Az ősi sörfőző szimbólum, a kőbányai gyár megnyitásának éve, illetve az...

Akciós mobilokra vadásznak a magyarok

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó...

Élőben közvetítik a tévés díjátadót

Március 29-én a TV2 Csoport és az RTL Magyarország közösen, élőben közvetíti online felületein a Televíziós Újságírók Díja gálaestet. Az eseményen kiderül, hogy mely televíziós produkciók és személyek nyerik el a rangos elismerést. (kiemelt fotó:...

Podcast

Az e-kereskedelem nem elvesz, hanem átalakít és kiegészít

Ha nincs COVID, és nem beteg az ember annyira, hogy ne tudjon kimozdulni otthonról, milyen ingerküszöböt kell elérni ahhoz, hogy valaki automatikusan online akarjon vásárolni? Létezik-e tipikus online vásárló és miért jellemző ránk annyira...

A legfontosabb a brandhez való lojalitás építése

Vajon mik a közös pontok egy lapkiadó és egy kereskedelmi cég munkájában és hogyan alakultak a média- és tartalomfogyasztási, valamint vásárlási szokások az elmúlt években? Varga Anita, a Rossmann Magyarország marketingvezetője és Kovács Tibor,...

Húsz éve nem ilyen volt a vendéglátás

„Már a pandémia előtt is, azt követően pedig kifejezetten erős volt a munkaerőhiány”, ezt a problémát orvosolandó hozta létre Birizdó Ádám és Sebestyén Ádám a Giggle.hu-t. A Business Lounge január 31-ei adásában az alkalmi...

Don't Miss

Közösségi királyok és királynők

A hazai piacon nagyjából egymillió körüli az üvegplafon, ami körül megáll a rajongótábor bővülése, és aki még nem tart itt, annak van lehetősége a növekedésre – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Bradács András, a Front...

„Az erős márka kapcsolatban van a kimagasló üzleti teljesítménnyel” – interjú Szabó Melindával

Szabó Melinda, a Deutsche Telekom Signature CEO díjas Senior Vice President-je felfedte előttünk többek között a vállalat különböző marketingdöntései és kreatív nézetei mögött meghúzódó okokat is. Válaszai kapcsán nem csupán egy sikeres és innovatív...

Átalakuló lapkészítési elvek

Az átalakuló lapkészítési elvekről, a sztárhírek kiválasztásáról is beszélt Kolossváry Balázs a Marketing&Mediának adott interjúban. A Blikk és blikk.hu főszerkesztője szerint az Instagram és YouTube sztárok netes követői akkor sem vásárolnak print lapot, ha...

Kevésbé kelendő legendák

Hogyan hat egymásra az online és a print kiadvány, mennyire van esélyük az új címlapsztároknak arra, hogy évekig uralják a borítókat – többek között erről is beszélt Bokor Klára. A Kiskegyed, főszerkesztője elárulta azt...

A print a tévés arcokra épül

Kevesebb lett az eladható, el nem koptatott híresség – mondta el a Marketing&Mediának adott interjúban Takács Gabriella. A Best, a Story és a story.hu főszerkesztője beszélt arról is, hogyan hat egymásra az online és...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Legendás kutató érkezik Magyarországra

2023 májusában Magyarországra látogat Dr. Jane Goodall, világhírű főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet és aktív környezetvédő, akinek köszönhetően megtudtuk, hogy a csimpánzok sokkal közelebbi rokonaink, mint valaha gondoltuk volna. Egyetemi előadása egyben A remény könyve című kötetének...

Több mint ezer magyar céget érint az új szabályozás

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon,...

Több száz tonna hulladékot gyűjtöttek össze Ukrajnában

A háborús helyzet sem állíthatta meg a PET Kupa és a Diageo közös, a Tisza ukrajnai forrásvidékén zajló CALL-Action programját. A nehéz körülmények és mindennapos áramkimaradások ellenére a résztvevők kevesebb mint egy év alatt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....