Csillagászati összeget fizetett az Apple a fejlesztőknek

Minden korábbinál többet hagyhattak a múlt évben az Apple alkalmazásboltjában, az App Store-ban a felhasználók, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a cég rekordnak számító, 60 milliárd dolláros összeget fizetett ki az applikációk fejlesztőinek.

A vállalat közlése szerint az App Store 2008-as indulás óta összesen 260 milliárd dollárt fizettek ki a fejlesztőknek az alkalmazásboltban megvalósult vásárlások után. Mivel 2020 végén még csak 200 milliárd dollár volt ez a tétel, ez azt jelenti, hogy 2021-ben egyedül 60 milliárd dollárhoz jutottak az App Store-on keresztül az applikációjukat ott elhelyezők.

Ez egyébként nagyon jelentős bővülés az elmúlt évekhez képest, hiszen 2019-ben nagyjából 35, míg 2020-ban 45 milliárd dollárhoz jutottak a fejlesztők.

Mint ismert, az Apple 2020 novemberében az egymillió dollárnál nagyobb bevételt elérő applikációk fejlesztői esetében a korábban használt 30 százalékról 15 százalékra csökkentette a saját jutalékát. A múlt évben ezt a lehetőséget kiterjesztették azoknak a kiadóknak az alkalmazásaira is, amelyek beléptek a társaság News Partner Program nevű kezdeményezésébe.

Az Apple néhány egyéb szolgáltatása kapcsán is megosztott pár információt. Kiderült, hogy az Arcade most már több mint 200 játékot kínál, az Apple Music-on belül 90 milliónál is több zeneszám érhető el, az Apple Pay pedig már közel 60 országban használható.