Díjnyertes film érkezik a hazai mozikba

Eddig a Sundance és a Berlinale programjában vetítették Klaudia Reynicke legújabb, Reinas című megható családi filmjét, melyet a berlini fesztiválon a legjobb filmnek választottak a Generation 14+ szekcióban. A film ősztől a magyar mozikban is látható.

A Reinas 1992 nyarán, Limában játszódik. A perui társadalmi és politikai káoszból Lucia, Aurora és édesanyjuk, Elena az Egyesült Államokba szeretne kivándorolni. Búcsúznak a hazájuktól, a családjuktól és barátaiktól, de mindenekelőtt Carlostól, a gyerekek apjától és Elena volt férjétől, aki szinte jelen sem volt az életükben. A bizonytalan jövőjükkel való szembenézés ambivalens érzéseket kelt bennük, feleleveníti a régi sérelmeket és új illúziókat szül. Frusztráció és félelem keveredik az izgalommal és várakozással. A családnak együtt kell megbirkóznia azzal, hogy milyen veszteségekkel jár a régi életük hátrahagyása.

A svájci-perui születésű Klaudia Reynicke The Nest (2016) című első nagyjátékfilmje a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be. Második mozija, a Love Me Tender (2019) szintén Locarnóban kezdte fesztiválútját, vetítették többek közt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, a BFI London Filmfesztiválon, a Sevillai Európai Filmfesztiválon és a tallinni PÖFF Black Nights Filmfesztiválon.

A svájci-spanyol-perui koprodukcióban készült Reinas a Sundance filmfesztiválon debütált idén januárban, majd a Berlinale Generation 14+ szekciójában vetítették februárban, ahol a szekció legjobb filmjének járó nagydíjat nyerte. A zsűri indoklása szerint a színészi játék, a fények, a karakterek és a történet csodásan működik egymással. A film ugyan egy mindennapos családi történet, ezen keresztül mégis rávilágít Peru szomorú politikai történelmére.

A Screen Daily szerzője szerint a Reinas "egy megható film a családi kötelékről és a változással járó kihívásokról." Mint írják, a rendező könnyedén kezeli a finom érzelmeket, emiatt nagyon szerethetővé és szívmelengetővé varázsolja a filmet. "Egy intim és káprázatos film, amely a rendező gyermekkori emlékeit mutatja be" – írja róla a Cineuropa. A Variety kritikusa szerint a rendező "a csodát és a realizmust ötvözi egy történelmi kontextusba ágyazott, okosan megírt családi történetben." A The Hollywood Reporter szintén dicséri a rendező munkáját: "Reynicke egy visszafogottan szomorú portrét vázol fel egy család erőfeszítéseiről, hogy egésznek érezzék magukat."

A Reinas várhatóan 2024 őszén kerül a magyar mozikba, az ADS Service forgalmazásában.