Duplázta nyereségét a Magyar Telekom

Az idei második negyedévben 208 milliárd forintos bevételt ért el a Magyar Telekom, az 14 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A cég adózott eredménye több mint duplájára, közel 24 milliárd forintra nőtt.

A bevétel növekedést elsősorban a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevételek erőteljes növekedése okozta, amely tükrözi az üzleti növekedést, valamint a 2023. március 1-jétől a magyarországi előfizetési díjakra bevezetett inflációkövető díjkorrekció pozitív hatását. 2023 első félévében a teljes bevétel 13,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ugyanazon tényezők, valamint a rendszerintegrációs és IT bevételek 2023 első hónapjaiban regisztrált bevételnövekedése miatt – írja közleményében a Telekom.

A mobil bevételek 15,2%-kal, 121,3 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami a mobil adatforgalom folytatódó növekedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek növekedésének köszönhető.

A vezetékes bevételek éves összevetésben 14,8%-kal, 67,1 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós bevételek ügyfélkör-bővülés miatti növekedésének, valamint a magyarországi előfizetési díjakon végrehajtott inflációkövető díjkorrekció kedvező hatásának köszönhetően.

A rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 5,1%-kal 19,7 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, mivel a magyarországi nagyértékű projektekből származó bevételnövekedés következtében megemelkedett bevételek ellensúlyozták az észak-macedón csökkenést, ami egy jelentősebb egyedi megoldási projektből származó bevétel hiányát tükrözi.

A közvetlen költségek éves szinten 7,6%-kal, 82,9 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, az RI/IT-szolgáltatásokhoz kapcsolódó és egyéb közvetlen költségek növekedése miatt.

Az időszak eredménye éves szinten 101,9%-kal, azaz 11,9 milliárd forinttal 23,7 milliárd forintra nőtt 2023 második negyedévében, és 2023 első félévében 14,1%-kal, 35,5 milliárd forintra az előző év azonos időszakához képest. A javulás mögött a magasabb EBITDA és az alacsonyabb értékcsökkenés és amortizáció állt, amely ellensúlyozta a pénzügyi költségek növekedését.

A nettó pénzügyi eredmény a 2022. második negyedévi 6,5 milliárd forintos veszteségről 2023. második negyedévi 12,0 milliárd forintos veszteségre romlott. A kamatköltség növekedett a lízingkötelezettségekhez és részletfizetésekhez kapcsolódó magasabb kamatok és a magasabb átlagos kamatköltségek következtében. Az egyéb pénzügyi költségek kedvezőtlen változása a derivatívák valós értéken történő értékeléséből származó kedvezőtlenebb eredményt tükrözi, mivel a hozamgörbék és a forint-euró árfolyam különböző elmozdulásai éves összehasonlításban romlást eredményeztek.