- Hirdetés -

Ezek lehetnek az idei év okos trendjei

|

- Hirdetés -

Az utóbbi hónapokban újra szárnyra kaphattak a gyártók és a fejlesztők, és hozzánk is végre elérhettek régóta várt okos otthoni innovációk a globális chiphiány mérséklődésével és az ellátási láncok akadozásának javulásával. Sok technológiai újdonsággal, új márkával és szolgáltatással találkozhattunk idén például a Konyhakiállításon, amelyek a fogyasztói igényekhez maximálisan alkalmazkodnak. A MediaMarkt szakértői most összeszedtek öt trendet, ami jelenleg és a közeljövőben is meghatározza az otthonunkkal kapcsolatos technológiai fejlesztéseket.

A mesterséges intelligencia alapú belsőépítészeti tervezés egy új és növekvő terület, amely a felhasználói igényeinek megértésével és a megvalósítható lehetőségek széles skálájának felkínálásával segíthet hatékonyabbá és megfizethetőbbé tenni a lakberendezés vagy az otthon átalakításának folyamatát. Az MI alapú belsőépítészet egyik legfontosabb jellemzője, hogy segít vizualizálni, hogyan fog kinézni egy tér, miután berendezték. Ez a funkció különösen hasznos azok számára, akik bizonytalanok vagy nem rendelkeznek tapasztalattal a lakberendezés terén. A másik fontos előnye, hogy gyorsan tud megfizethető tippeket adni: azáltal, hogy tanulmányozza a felhasználó ízlését, és alternatív dizájnválasztékkal látja el, így segíthet időt és pénzt megtakarítani.

Az élethű vizualizálásra alapoz egy másik friss vívmány is, a kifejezetten lakberendezésre fejlesztett VR technológia, amelynek segítségével életnagyságban, virtuálisan bejárható, fotorealisztikus látványterv készülhet a még el nem készült lakásunk berendezéséről. A megtervezett ingatlanok így még azelőtt bejárhatók mielőtt azok felépülnének és interaktívan, azonnal megnézhetik a berendezés különböző kombinációit, nem mellesleg real time változtathatnak rajta a legoptimálisabb kialakítás érdekében.

Az IoT kényelme és varázsa

Sütő, ami szenzoros technológiával magától állítja be, milyen hőfokon és meddig süssük az életünket, amit aztán a fotelből ellenőrizhetünk? Hűtő, ami bevásárló listát készít, üzenetet küld, amit az alkalmazás segítségével aztán meg is rendelhetünk? Ez már nem a jövő, hanem a jelen. Napjaink technológiai fejlődésével szinte lehetetlen lépést tartani – gondoltuk eddig, aztán jött egy chip hiány, aminek következtében számtalan olyan beharangozott fejlesztés nem érkezett meg, amire már nagyon vártunk, és amelyek most végre itt vannak.

Természetesen ezek a funkciók most még inkább csak a felsőkategóriás készülékeknél lettek jellemzőbbek, a MediaMarkt kategóriamenedzsere szerint itthon az új generációs nagyháztartási gépek mindössze 10%-a nevezhető IoT készüléknek egyelőre, de határozottan érezhető egy ugrás az elmúlt évekhez képest, hiszen 5 évvel ezelőtt még gyakorlatilag nem volt ilyen háztartási eszköz a hazai piacon. A kamerarendszerrel ellátott hűtő feltehetően még sokáig nem lesz slágertermék, mivel ezeknek az ára milliós nagyságrendű, ugyanakkor az alkalmazás segítségével beidőzíthető kávéfőző, ami reggel friss kávéval ébreszt, az egymással kommunikálni tudó sütő, főzőlap és páraelszívó már egyre több háztartásban elérhető. Ezek az innovációk elképzelhetetlen módon könnyítik meg a mindennapjainkat és egy olyan felhasználói élményt hoztak el, ami korábban elérhetetlenül futurisztikusnak tűnt.

Személyre szabott háztartás

Talán az egyik leginkább fogyasztóbarát trend a személyes preferenciáinkra szabható megoldások széleskörű elterjedése. Az okos eszközöknél már megszokhattuk az időzítés lehetőségét, késleltetést, ami adott egyfajta rugalmasságot és könnyebbséget a mindennapi faladatok szervezésénél, de az új készülékeket akár eseményhez is variálhatjuk, vagy a lakásunk színvilágához öltöztethetjük. Ilyen lehet egy hűtő, aminek nem csak külső megjelenését és anyagát választhatjuk meg, de a belső tereit az éppen aktuális igényeknek megfelelően használhatjuk hűtőként vagy fagyasztóként. Az összehajtható polcok segítik a maximális helykihasználást, a rekeszek hőmérsékletét és páratartalmát pedig a különböző élelmiszereknek optimális tárolási feltételeinek megfelelőn állíthatjuk. De ott vannak akár a legújabb mosó- és szárítógépek, amelyeken egy alkalmazás segítségével időt, hőmérsékletet, az öblítési ciklus hosszát - gyakorlatilag szinte bármelyik tényezőt állíthatjuk a ruháink állapotának, minőségének megőrzése vagy az energiafelhasználás kordában tartása érdekében.

Mantránkká vált, és továbbra is fontos az energiatudatosság

Az egyik legaktuálisabb téma a háztartásokban manapság az energiafogyasztás, ezzel nem mondtunk újdonságot. Az infláció és az energiaárak ugrásszerű növekedése miatt felértékelődött a tudatos fogyasztói döntések szerepe, ami a takarékos és megbízható felszerelések beszerzése felé terel bennünket és természetesen a gyártókat is az ilyen irányú fejlesztésekre ösztönzi. Éppen ezért, nem csak a kényelem és az újdonság miatt jó dolog kihasználni az okos otthoni eszközök egyre bővülő funkcióit, de az energiahatékonyság új szintjére juthatunk el, ha tudatosan választjuk és használjuk ezeket az innovatív eszközöket. Az új indukciós főzőlapok esetében például a főzőzónák rugalmasan alkalmazkodni tudnak a rájuk helyezett edény méretéhez, így bármely típusú és méretű edényt pontosan és hatékonyan melegítenek fel, amivel rengeteg energiát spórolhatunk. A már általánosnak mondható ECO üzemmód mellett a szenzoros technológia fejlődése a legtöbb nagy háztartási gépnél megfigyelhető, ami szintén az energia megtakarítást szolgálja: a mosógép ellenőrzi a ruhák szennyezettségét és a töltetet, és annak megfelelően szabályozza a mosási ciklust vagy a vízmennyiséget, a szárító pedig a ruhák nedvességének és anyagának megfelelő szárítási funkciókat állít be. Fontos alaposan átgondolni a választást, mert éves szinten több mint 100kWh is megspórolhatunk, ha egy A-s energiabesorolású mosógépre beruházunk egy D-s energiafelhasználásúhoz képest.

Második esély

A fenntarthatóbb termékek iránti érdeklődés is új lendületet vett az elmúlt időszakban: tudatos vásárlók körében egyre nő a használt tárgyak, így akár a bútorok és telefonok iránti kereslet is, valamint a nagyobb értékű műszaki cikkek esetében a gazdaságos javíttatás is újra egyre népszerűbb. A MediaMarkt februári kutatása szerint a magyarok 45%-a az azonnali készülékcsere helyett először mérlegeli a költségeket, és többnyire él a javíttatás lehetőségével, amennyiben az költséghatékonyan megoldható. A gazdaságos megoldások iránti érdeklődés részben köszönhető az elmúlt évek fenntarthatósági törekvéseinek, ugyanakkor a környezet kímélése mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a pénztárcánkat is kíméli, amire az utóbbi hónapokban hatványozottan szükségünk van. A gyártók egyre inkább igyekeznek a fenntartható megoldások alkalmazására, több természetes anyagot használnak, például a bútorok esetében, vagy nagyobb figyelmet fordítanak az újrahasznosításra és az újrahasznosított anyagok visszaforgatására. A kereskedők is mind nagyobb számban ismerik fel, hogy a termékek életciklusának növelésével is járnak előnyök, miközben a fenntarthatósági törekvéseket is szolgálják. Ilyen például a készülékbeszámítási program, ami a MediaMarktban is elérhető. A beszámítás nem csak telefonok esetében lehetséges, de tabletre, konzolra, vagy akár MacBook készülékre is, új eszköz vásárlása esetén. Jelenleg a mobilcsere program a legnépszerűbb, mióta eltörölték az új készülék vásárlására megállapított 120.000 Ft-os értékhatárt, több mint 30%-kal megnőtt a cserék száma, a beszámítással vásárolt új készülékek átlagára pedig megugrott 180.000 Ft köré. Az outlet (visszaküldött, kicsomagolt, de alig, vagy nem használt) termékek forgalma is duplájára nőtt az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, de egyre népszerűbbek az extra- és kiterjesztett biztosítások a nagyobb értékű termékek mellé, illetve megfigyelhető, hogy a vásárlók jobban hajlanak a hosszabb jótállást ígérő gyártók felé, akik az általánosnál hosszabb ideig garantálják készülékeik üzemképességét, jobbak a szervizelési feltételei. A MediaMarkt szakértői szerint a vásárlók tudatosabban vásárolnak és figyelik a lehetőségeiket, és bár egyelőre főleg gazdasági motiváció van a fokozott figyelem mögött, de megnövekedett azoknak a fogyasztóknak a száma is, akiket valóban érdekel a termék fenntartható minősítése, és nem csak az energiafogyasztása és az ára.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

televízió nézettség

A Szerencsekerékkel az Európa-liga sem bírt

Mindhárom fontos célcsoportnál a Szerencsekerék bizonyult a múlt hét legnézettebb műsorának. Igaz, a 18-49 és a 18-59 éveseknél nem volt nagy különbség a vetélkedő és az Európa-liga-döntő közvetítésének nézettsége között. Az elmúlt héten nem változtak...

Rengeteg UEFA BL-mérkőzés jön a Sport TV-n

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International - Central and Northern Europe (AMCNI-CNE) hosszútávú, többéves együttműködésének köszönhetően továbbra is követhetjük a Sport TV-n az UEFA Bajnokok Ligája mérkőzéseit. Minden...

Új trendek az okosotthon-piacon

Az okosotthon-technológia folyamatosan fejlődik, ez 2023-ban sincs másképp. Az okosotthon megoldások az elmúlt néhány évben hosszú utat tettek meg, új trendek és technológiák léptek színre a hatékonyság, a kényelem és a biztonság érdekében. A...

Ezek a legnépszerűbb bulihelyek

Közeleg a nyár, indul a buliszezon, így egyre inkább felpörög a taxik iránti kereslet is. A taxisofőrök tapasztalatai szerint a legnépszerűbb budapesti partihelyszínek továbbra is a Belvárosban találhatók, míg a nyári szezonban a Budapest...

Sosem volt még ilyen szórakoztató a kalóriaégetés

A VR fitnesznek köszönhetően javul az állóképesség, az izomzat erősödik és kellő kitartással a mérleg is egyre kevesebbet mutathat.Manapság az egészségtudatos életmód, a helyes táplálkozás és a sport központi szerepet tölt be az emberek...

Új vezérigazgatóval erősít a PENNY

Új vezérigazgató érkezik július 1-jétől a PENNY Magyarország élére Mathias Mentrop személyében. Mentrop jelenleg a csehországi PENNY-hálózat operatív igazgatójaként tevékenykedik, pozíciójában a jelenlegi magyarországi vezérigazgatót, Florian Jens Naegelét váltja majd.Mathias Mentrop több mint tízévnyi...

Közel 100 filmmel jön a héten a Magyar Mozgókép Fesztivál

Idén június 7. és 10. között rendezik meg a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Mozgókép Fesztivált. Az esemény keretében három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc...

Növelte profitját a Central Médiacsoport

A múlt évben 13,62 milliárd forintos árbevételt ért el a Central Médiacsoport Zrt., ez kis mértékű növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A társaság profitja meghaladta a 2,5 milliárd forintot. (fotó: Central Médiacsoport) A...

Ezek lesznek a legnépszerűbb diákmunkák az idén

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás.Az utóbbi években egyre népszerűbb a diákmunka:...

Új sorozatokkal erősít az HBO Max

A hónapban több mint 20 új sorozat vagy évad érkezik, illetve jól ismert filmek is elérhetővé válnak júniusban az HBO Maxon.Júniusban jobbnál jobb sorozatok várják az HBO Max nézőit, többek között érkezik a Mayans...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Újra trendi a butatelefon

A fiatalok körében egyre népszerűbb Nokia 2660 Flip mostantól Pop Pink és Lush Green színben is elérhető. A butatelefonok egy új aranykor hajnalán állnak, ahogy a Z és Y generáció tagjai tudatosan keresik a...
televízió nézettség

A Szerencsekerékkel az Európa-liga sem bírt

Mindhárom fontos célcsoportnál a Szerencsekerék bizonyult a múlt hét legnézettebb műsorának. Igaz, a 18-49 és a 18-59 éveseknél nem volt nagy különbség a vetélkedő és az Európa-liga-döntő közvetítésének nézettsége között. Az elmúlt héten nem változtak...

Rengeteg UEFA BL-mérkőzés jön a Sport TV-n

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International - Central and Northern Europe (AMCNI-CNE) hosszútávú, többéves együttműködésének köszönhetően továbbra is követhetjük a Sport TV-n az UEFA Bajnokok Ligája mérkőzéseit. Minden...

Új trendek az okosotthon-piacon

Az okosotthon-technológia folyamatosan fejlődik, ez 2023-ban sincs másképp. Az okosotthon megoldások az elmúlt néhány évben hosszú utat tettek meg, új trendek és technológiák léptek színre a hatékonyság, a kényelem és a biztonság érdekében. A...

Ezek a legnépszerűbb bulihelyek

Közeleg a nyár, indul a buliszezon, így egyre inkább felpörög a taxik iránti kereslet is. A taxisofőrök tapasztalatai szerint a legnépszerűbb budapesti partihelyszínek továbbra is a Belvárosban találhatók, míg a nyári szezonban a Budapest...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....