Ezekben az éttermekben nem csalódhatunk Horvátországban

Újabb rangos nemzetközi elismerésekben részesültek a horvát éttermek: a legfrissebb MICHELIN-válogatás alapján Horvátország immár egy kétcsillagos és tizenkét egycsillagos étteremmel büszkélkedhet. A világ legismertebb gasztronómiai kalauza idén két új horvát éttermet emelt be a csillagos elitbe: a spliti Krug és a rovinji Cap Aureo is megkapta első MICHELIN-csillagát. Közben a rovinji Agli Amici sikeresen megőrizte presztízsértékű kétcsillagos minősítését.

A következő éttermek idén is megtartották egy MICHELIN-csillagukat: Dubravkin put (Zágráb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zágráb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) és Korak (Jastrebarsko).

„A MICHELIN kalauz legújabb kiadása ismét megerősítette a horvát gasztronómia magas színvonalát és séfjeink kiválóságát, akiket világszerte elismerés és díjak öveznek. A horvát bor- és gasztronómiai kínálat szerves része teljes turisztikai palettánknak, hiszen jelentősen hozzájárul ahhoz az átfogó élményhez, amelyet vendégeink hazánkban átélhetnek – egyúttal erősíti országunk hitelességét és kiemelkedő kulináris örökségét. A turizmusnak ezt a formáját stratégiai terveinkben is kiemelten kezeljük, és örömmel tapasztaljuk, hogy a kínálat folyamatosan bővül és egyre magasabb színvonalat képvisel. Évről évre változatosabbá válik, követve a nemzetközi trendeket, miközben megőrzi a horvát hagyományok értékeit és egyediségét. Gratulálok mindenkinek, aki idén bekerült a MICHELIN kalauzba, és ezzel ismét a csúcsgasztronómia országai közé pozicionálta Horvátországot” – mondta Tonči Glavina, a turisztikai és sportminiszter.

A MICHELIN Zöld Csillag, amely a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget díjazza, szintén három horvát étterem tartotta meg: a Zinfandel’s (Zágráb), a Konoba Mate (Korčula) és a Korak (Jastrebarsko) éttermek. Ezt a címkét azok az éttermek kapják, amelyek különösen elkötelezettek a fenntartható és környezetbarát technológián alapuló gasztronómia iránt.

A fent említett díjakon kívül a Bib Gourmand elismerést, amely a kiváló ár-érték arányú vendéglátóhelyeket jutalmazza, két új étterem kapta meg: a Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) és a K.užina (Split) Ezzel összesen már 12 Bib Gourmand étterem szerepel Horvátországban.

A 2025-ös év különleges díjakat is hozott, amelyek kiemelik a vendéglátóipar szakmai és készségbeli sokszínűségére. A Legjobb fiatal séf díjat Gabriela Filca nyerte el a Nebo by Deni Srdoč étteremből. A Kiváló szolgáltatásért járó elismerést Vera Korak kapta a Korak étteremből. A Legjobb sommelier díjat pedig Dinko Lozica, az LD étterem szakembere érdemelte ki.

„Horvátország kiemelt MICHELIN-partnereként nagy örömmel fogadjuk az új értékelést és az éttermeinknek odaítélt rangos elismeréseket. Ez nemcsak a horvát gasztronómia újabb sikere, hanem a minőség, hitelesség és kreativitás folyamatos fejlődésének bizonyítéka is. Horvátország egyre markánsabban jelenik meg elsőrangú eno-gasztronómiai úti célként, amit a MICHELIN kalauz is megerősít. Ez az elismerés nemcsak a séfeket és csapataikat illeti, hanem egész országunkat, hiszen a kiváló gasztronómia fontos vonzerő a látogatók számára, és szerves része nemzeti identitásunknak” – mondta Kristjan Staničić, a Horvát Turisztikai Hivatal igazgatója.