- Hirdetés -

Ezt jósolják 2023-ra a szerkesztőbizottság tagjai – 2. rész

|

- Hirdetés -

A Marketing&Media magazin idén is felkérte a szerkesztőbizottsága tagjait, hogy értékeljék a 2022-es évet és fogalmazzák meg, hogy mit várnak 2023-tól, mire számítanak jövőre. Összeállításunk második részéből kiderül, hogy a legnagyobb hazai sales house-ok vezetői mit gondolnak a reklámpiac 2023-as alakulásáról és az is, hogy milyen terveik vannak a következő évre a meghatározó ügynökségeknek.

Ritter Tamás, Marketing&Media, managingpartner

Hadakozik bennem az optimista és a paranoid énem. Egyfelől látatlanban aláírnám az idei évi számokat jövőre, mert kevés olyan körülményt látok makroszinten, ami segíthetné a működésünket, és akkor szándékosan finoman fogalmaztam. Ugyanakkor továbbra is hiszek abban, hogy céges és iparági szinten is az a feladat, hogy ezt a nem könnyű helyzetet kezeljük. Azt látom, és nagyon örülök annak, hogy az ügyfelek, illetve a beszállítók, a médiumok között egyre gördülékenyebb és sokszintű a párbeszéd. Ez sokat változott az utóbbi pár évben előnyére. Nagyon sok közös cél és érdek van iparági szinten a különböző szektorok és cégek között, amit sokan felismertek, és a legtöbb esetben egy ártárgyaláskor az ellenérdekeltség ellenére együttműködő partneri kapcsolat alakul ki. A beszállítónak szüksége van az ügyfélre, a büdzsére, az ügyfélnek pedig szüksége van egy megbízható, állandóan jó minőséget garantáló beszállítóra. Közös az érdek.

Kis cégként szerintem nincs más esély túlélni, mint új ötleteket, projekteket, kreativitást és még több munkát belefektetni. Új platformot, rádióműsort, podcastot indítottunk útjára, ami remélem, tovább erősíti a brandünket és ezáltal minket a piacon. A print mellett tovább erősítjük digitális jelenlétünket is.

 

Hinora Ferenc, Positive Adamsky, CEO, founder

A bizonytalanság tetten érhető, nehéz megmondani, hogy pontosan mi fog történni. Az ügyfélportfóliónkban vannak olyan szegmensek, ágazatok, ahol legfeljebb két hétre vagy egy hónapra látnak előre. A mi szakmánkban pontosabb tervezést negyedéves szinten lehet folytatni. Természetesen a havi fix díjak, megbízások adnak egy gerincet, de a kampányok, a projektek nagymértékben meghatározzák egy adott év ívét. A 2022-es esztendőt elvitte a lendület, sőt, nálunk még a negyedik negyedévben is összejöttek olyan kampányok, amikre nem is számítottunk. Ezért semmiképp sem szeretném temetni a 2023-at.

Ránk jellemző, hogy annyi tervünk, projektünk, feladatunk van, hogy az hosszú évekre megtölt bennünket. Az infrastruktúra, az operáció, a pénzügyek, az ügyfélkezelés, a HR, az üzletfejlesztés és a saját brandünk esetén vannak kihívások, tartalékok, de a sales, valamint az ügyfélportfólió-erősítés továbbra is fontos számunkra. A nemzetközi piacokon való helytállás kiemelt fókuszpont, emellett az akvizíciós stratégiánkat is szeretnénk tovább folytatni.

 

Dudás Gergely, RTL, kereskedelmi igazgató

Izgalmas és mozgalmas évre számítok jövőre. A gazdasági klíma változásának biztosan lesz hatása a hirdetési és a médiaiparra, azonban a televízió az ilyen helyzetekben eddig is bizonyította, hogy nagyon költséghatékony és továbbra is nagy tömegű elérést biztosít a hirdetők számára. A tévés tartalmak fogyasztása a mindennapi életünk szerves része, bármilyen platformon követjük is a kedvenc műsorainkat. A hirdetőknek pedig épp erre van szükségük a növekvő versenyben: elérésre és figyelemre.

Tervből és ambícióból jövőre sem lesz hiány! A hirdetési piacon a célunk mindenképpen az, hogy a videós reklámok mellett megerősítsük a pozícióinkat a displayhirdetések tekintetében is az rtl.hu-val.

 

Hidvégi Krisztina, Lounge Group, médiaigazgató

A vezetőknek jó néhány kompromisszumot kell mérlegelniük. Egyrészt a vállalat számos területén több és gyakoribb tudatosabb és rugalmasabb lépést kell tenni, másrészt pedig például többet szükséges befektetni a tehetségekbe és a kulcsemberekbe. Az ebben való egyensúly és a mentalitásban stabil munkaerő megtalálása, valamint fenntartása már az előző évben is kiemelt feladat volt, és ebben látom a következő év egy jelentős kezelendő területét is. Például a stabilitás keresése együtt jár a munkahelyhez való erősebb kötődéssel, ezért olyan következményekkel is számolni kell, mint az úgynevezett quiet quitting. Az ilyen munkaszervezeti kockázatok esetén felértékelődik a vezetők coach szerepének fontossága, a munkavállalók hozzáállásának vezetői fókuszba helyezése, valamint a rendszeres és célzott kommunikáció.

 

Nyomárkay Kázmér, Marketing&Media, stratégiai igazgató

Szerintem csak a bizonytalanság biztos. Nem hiszem, hogy lenne ember, aki jó eséllyel meg tudná jósolni, mikor és hogyan lesz vége a háborúnak, az egész Európára jellemző recessziós veszély pedig a mi szakmánk, a média- és reklámpiac számára is folyamatos kihívást jelent majd az új évben is.

Igyekszünk mi is lépéseket tenni a 360 fokos multimédia-megoldás irányába. Mostantól nemcsak a már megszokott csatornáink – Marketing&Media magazin, mmonline.hu, napi hírlevelünk – segítségével juttathatják célba üzeneteiket partnereink. A Business Lounge című, a radiocaféval közös rádióműsorunk is csatasorba állt, amely kéthetente a 98.0 Mhz-en hallható.

 

Gulyás János, Wavemaker, ügyvezető igazgató

Itt vagyunk november végén, de még mindig nehezen látható, hogy mi lesz jövőre. A mi ügyfeleink nincsenek pániküzemmódban, és aki már briefelt jövőre, az nominálisan nagyobb büdzsét mondott 23-ra, mint 22-ben – persze ne beszéljünk reálértékről vagy euróban kifejezett büdzséről. Nagy öröm, hogy úgy néz ki, legalább a reklámadó nem tér vissza jövőre, de ezzel együtt nehéz és bizonytalan évnek látom a 23-at.

Továbbra is erősítjük az integrált szolgáltatásainkat és egyre többet dolgozunk külföldre, euróban! Nagyon megy a DCO, a Precision Marketing üzletágunk és természetesen a klasszikusnak tekinthető médiaügynökségi szolgáltatásaink terén is van néhány olyan eredeti gondolatunk, amely segíti az ügyfeleinket, hogy egy lépéssel a versenytársaik előtt járjanak.

 

Szabó Edina, OMG, ügyvezető igazgató

A jövő év tekintetében meghatározó lesz a belső fogyasztás ütemének változása, mivel a reklámköltés elsősorban a belső fogyasztás alakulásától függ. A jelen piaci helyzetben a háztartások szabadon felhasználható jövedelme nagyrészt csökken, ami várhatóan stagnáló reklámpiacot eredményez jövőre. Az ügynökségünk továbbra is az ügyfeleinkkel való hosszú távú partneri együttműködések iránt elkötelezett, különösen igaz ez a nehezebb piaci körülmények között.

 

Guttengéber Csaba, Atmedia, ügyvezető igazgató

Nyilvánvalóan nem ez lesz a legkönnyebb évünk, de reméljük, hogy akár jobban is alakulhat, mint ahogyan ezt ebben a pillanatban látjuk. A tévépiacon stagnálást várunk, az online portfóliónk továbbra is dinamikusan nő, a rádiópiac építésében pedig 23-ban is oroszlánrészt vállalunk. Bízunk abban, hogy a piaci szereplők megtanulták már, hogy bármekkora is legyen a válság, hirdetni kell, hiszen könnyebb megtartani a piaci részesedést, mint visszaszerezni azt, ami esetleg már elveszett.

Többféle forgatókönyvünk van, hiszen egy ennyire turbulens piacon gyorsan kell alkalmazkodni. Új irányok nincsenek, megyünk tovább azon az úton, amin járunk, a multimédiás koncepciónkat visszük tovább, immár a saját podcastplatformunkkal kiegészítve.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

A nyelvtudást is kiváltja a mesterséges intelligencia

Egy éve még a magyar e-kereskedők harmada indokolta a munkatársak nyelvtudásának hiányával, miért nem terjeszkedik külföldre. Mára azonban ez a probléma szinte megszűnt létezni. A mesterséges intelligenciával percek alatt lefordíthatók teljes weboldalak, termékleírások, hirdetések,...

Ez lett a magyarok kedvenc fizetési eszköze

A Mastercard ismét elvégezte Bankkártya Használati Szokások és Attitűdök nevű kutatását, amelyben a magyarok fizetési szokásait térképezi fel és teszi követhetővé 2009 óta. A mostani eredmények alapján a fizikai bankkártya minden más fizetési megoldást...

Erős évet zárt a COOP

Több mint 10 százalékos növekedés révén 748 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP Gazdasági Csoport tavaly – hangzott el a CO-OP Hungary Zrt. közgyűlésén múlt hét csütörtökön. A kihívásokkal teli piaci helyzetben elért...

Óriási bírság jár az illegális megfigyelésért

Nem is gondolnánk, naponta hány alkalommal figyelnek meg, sőt, akár hallgatnak is le bennünket, miközben mi mit sem sejtve vásárolunk, szórakozunk vagy éppen pihenünk. Pedig minden egyes ilyen felvételről részletes és teljeskörű tájékoztatást kellene...

Ez lehet az autóipar jövője

Az autóipar a magyar gazdaság egyik húzóágazata. Az iparág pedig jelenleg történetének legjelentősebb átalakulásán megy keresztül, mely hazánkat is érinti, hiszen a világ legnagyobb autóipari beszállítói közül több is jelentős kutatás-fejlesztési, és ezen belül...

Ezt veszik a magyarok a nyári hónapokban

Nyáron a vásárlói szokások is változnak, hiszen egészen más termékek kerülnek előtérbe a meleg idő beköszöntével. A nyári hónapokban a magyarok körében is az olyan termékek a legkeresettebbek, amelyek segítségével élvezetesebbé tehetik a szabadidős...

Újabb eszközön érhető el az RTL+ teljes kínálata

Az RTL+ a Vodafone TV médiaboxon keresztül is elérhető, így a telekommunikációs szolgáltatók közül elsőként a Vodafone Magyarország előfizetői már nagyképernyőn is megtekinthetik az RTL+ streaming platform mindhárom csomagjának kínálatát. A telekommunikációs szolgáltató ügyfelei...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

Új iroda és új arculat a Mediatornál

Május végétől új irodába költözött a Mediator, a budapesti full-service reklámügynökség a XI. kerületi BudaPart DOWNTOWN-ba tette át székhelyét, ahol egy teljes szintet elfoglalnak. A költözéssel egyidejűleg az idén 18 éves ügynökség lecserélte korábbi...

Rekord a filmvásáron Cannes-ban

Rekordrészvétel volt a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején tartott filmvásáron, amely szerda este ért véget. A fesztiválpalota alagsorában rendezett találkozón és vetítéseken több mint 14 ezer akkreditált filmes szakember, producerek, forgalmazók, moziüzemeltetők és alkotók...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Változások az Aldi üzleteiben

Jelentős változásokkal fognak találkozni a jövőben az ALDI vásárlói az áruházak tejtermékhűtőinél. A vállalat az ALDI SÜD csoport többi tagvállalatához hasonlóan a „MILFINA” helyett a jövőben egységesített márkanév, a „MILSANI” alatt forgalmazza a tejtermékeket,...

A nyelvtudást is kiváltja a mesterséges intelligencia

Egy éve még a magyar e-kereskedők harmada indokolta a munkatársak nyelvtudásának hiányával, miért nem terjeszkedik külföldre. Mára azonban ez a probléma szinte megszűnt létezni. A mesterséges intelligenciával percek alatt lefordíthatók teljes weboldalak, termékleírások, hirdetések,...

Ez lett a magyarok kedvenc fizetési eszköze

A Mastercard ismét elvégezte Bankkártya Használati Szokások és Attitűdök nevű kutatását, amelyben a magyarok fizetési szokásait térképezi fel és teszi követhetővé 2009 óta. A mostani eredmények alapján a fizikai bankkártya minden más fizetési megoldást...

Erős évet zárt a COOP

Több mint 10 százalékos növekedés révén 748 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP Gazdasági Csoport tavaly – hangzott el a CO-OP Hungary Zrt. közgyűlésén múlt hét csütörtökön. A kihívásokkal teli piaci helyzetben elért...

Óriási bírság jár az illegális megfigyelésért

Nem is gondolnánk, naponta hány alkalommal figyelnek meg, sőt, akár hallgatnak is le bennünket, miközben mi mit sem sejtve vásárolunk, szórakozunk vagy éppen pihenünk. Pedig minden egyes ilyen felvételről részletes és teljeskörű tájékoztatást kellene...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

Ismert emberekhez költöztetett vadon élő állatokat a WWF

Gundel Takács Gáborhoz hiúz, Eke Angélához barnamedve költözött be a hetekben, mások lakásában pedig vidra és vaddisznó is felbukkant. De mit keresnek ezek a vadon élő állatok a négy fal között ahelyett, hogy természetes...

Magasabb szintre emelnék a fenntarthatóságot a szépségiparban

A nálunk is népszerű etikus kozmetikai márka a THE BODY SHOP meghirdette Changemaking Beauty programját, amellyel a teljes szépségipar felé intéz kihívást. Mindezt az alapító, Anita Roddick, az első „Changemaker” öröksége alapján.Dame Anita Roddick...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....