- Hirdetés -

Felpörgeti a mezőgazdaságot az informatika

|

- Hirdetés -

Az informatika egyre inkább beépül a mezőgazdasági szektorba. A tányérunkra kerülő élelmiszerek minősége a reklámokból ismert gondos gazda szeretetén túl már sok hardver és szoftver közreműködésén is múlik: gazdálkodást irányító rendszerek, légi és műholdas megfigyelő és vezérlő berendezések, adatelemző és előrejelző szolgáltatók. Futurisztikusan hangzik? Mégis, február 20-án a Codecool programozóiskola ingyenes meetupján valódi magyar gazdálkodókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az ő példáikon keresztül derül ki, hogy milyen kulcsfontosságú szerep jut a programozóknak az agráriumban.

Sok szó esik arról, hogy miként formálja át a világot napjainkban a digitalizáció. Autóipar, kommunikáció, kereskedelem: ezekben az iparágakban a változás nyilvánvaló. Bár a modernizáció a mezőgazdaságban is érzékelhető, mégis sokkal kevesebb szó esik erről a – szó szerint létfontosságú – szektorról. A jelenlegi 7-ről 2050-re akár 10 milliárdra is nőhet a Föld lakossága a becslések szerint. A népesség növekedése egyre nagyobb kihívásokat hoz magával, az emberek táplálásához az eddigieknél sokkal hatékonyabb megoldások szükségesek, nem beszélve a nehezítő tényezők – például a klímaváltozás – hatásainak kezeléséről.

Az emberi erőforrás is drágult, ami többek között oda vezethet, hogy a hagyományos humánerővel termelt termények áraiban képtelenség lesz megjeleníteni a munkaerőt, veszélybe hozva ezzel a termékek piacra kerülését. Ráadásul nem csak a terméshozamok, hanem a biodiverzitás is megőrzendő cél.

Az emberiség időközben felismerte, hogy a termények és állatok gyógyszerezése nem csupán egészségügyi, hanem ökológiai kockázatokkal is jár és hosszútávon hatékonyabb megoldásra van szükség. A gazdálkodóknak támogatás kell a munka szervezéséhez, irányításához, illetve felhasználásához is.

A céfüggvény tehát összetett: minél kevesebb gyógy- és vegyszerrel, minél inkább fenntarthatóan, minél gyorsabban reagálva, minél magasabb hozamok mellett, minél jobb minőségben – és így tovább, szólnak a mezőgazdaság irányadó imperatívuszai, amiknek intuíciókkal már bizonyosan nem, csakis sok elemzéssel, felkészüléssel, folyamatok és erőforrások optimalizálásával lehet megfelelni.

A hektárokról begyűjtött és feldolgozott adatok exponenciálisan bővülnek a technológia segítségével. Előrejelzések szerint egy átlagos észak-amerikai farm esetében az érzékelők 2050-re napi 4, 1 millió adatpontot fognak generálni. Ennek nagyságát még inkább érzékelteti a tény, hogy ez a szám 2014-ben csupán 190 000 adatpont volt. Vajon mi lesz a helyzet nálunk, miként járulhatnak hozzá ehhez a fejlődéshez a fejlesztők?

Erről is szó lesz a Codecool február 20-i rendezvényén.

Nézzük, milyen területeken látható már most is az automatizáció és a digitalizáció eredménye:

Navigáció, önvezető járművek – Az autonóm traktorok a kamerák és GPS-ek beépítésével már alkalmasak a távfelügyeletre és önálló működésre. Ezzel a megoldással nagyobb és gyorsabb ütemű előrelépés történhet, mint a közúti közlekedésben, hiszen a szántóföldön történő balesetek kockázata elenyésző: bátrabban engedhetjük szabadjára a gépeket. A szántóföldi navigáció során beérkező adatok volumene az autonóm irányítási rendszerekkel már ma is kezelhető mértékű, hiszen nagyságrendekkel kevesebb, mint egy belvárosi kereszteződésben.

Szállítási, kihordási és monitoring eljárások – A dróntechnológiának köszönhetően a gazdáknak mindenhol lehet szeme. A különböző képalkotási technikák lehetővé teszik a farmereknek, hogy a korábbinál sokkal részletesebb adatokat gyűjtsenek, javítva ezzel a növényi egészség ellenőrzését és a talajminőség értékelését. A módszer révén az ültetés, magszórás és permetezés is átvehető a robusztus gépektől. A drónok komoly elemzőszoftverekkel analizálják a kamerával rögzített képsorokat, így sokkal hatékonyabbá válik a szelektálás.

Okos farm koncepciók – Az új megoldások minden munkafolyamatot támogatni tudnak, beleértve olyan feladatokat, mint az irányítás, döntés, menedzselés, terményválasztás, illetve az erőforrások rendelése és nyilvántartása. A mérnökök a farmerekkel együttműködve a technológia segítségét felhasználva próbálják létrehozni az úgynevezett „precíziós”, intelligens gazdaságot. Az intelligens gazdálkodás a meglévő gazdálkodási feladatokba integrálja a fejlett technológiákat a mezőgazdasági termékek minőségének megőrzése és a termelés hatékonyságának növelése érdekében.

Hatékonyabb gyomirtás – A növények védelmének érdekében kritikus szempontnak számít a gyomok és kártevők elleni védelem. A fejlesztők már több prototípuson dolgoznak, ezekből az egyik legismertebb a Bonirob robot. Az autóméretű Bonirob autonóm módon képes navigálni növényterületeken videó és műholdas GPS segítségével. A fejlesztők a robotokba programozzák, hogy azonosítsák a gyomokat, mielőtt eltávolítják őket.

A Codecool agrár/IT témájú konferenciáján gyakorló szakemberek mutatják be ezeket a fejlődési irányokat, ráadásul az elméleten túli, valódi, működés közben bizonyított példákkal. A meetupon és az azt követő kerekasztal-beszélgetésen a következő előadók vesznek részt:

Raskó György – agrárvállalkozó

Raskó György 1998-tól kezdve folytat vállalkozási tevékenységet. Elnöki pozícióban irányítja a Csopak Holding Zrt. vállalatait, ügyvezetője, majd elnöke lett a Royal Tokaji Borászati Zrt.-nek. 2003-tól a Mezőföldön gazdálkodik saját családi vállalkozásában. Gazdaságaiban jelentős fejlesztéseket valósít meg az öntözési infrastruktúra kiépítése mellett a sertéstenyésztésben és az intenzív tejtermelésben is.

Márkus Zsolt – Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető igazgatója

A Veresi Paradicsomnak köszönhetünk olyan híres paradicsomfajtákat, mint a Veresi Csenge, Piroska, Bíborka és a Cukorfalat. A cég üvegházas kertészeti technológiát alkalmaz. Irányítása lehetővé teszi az optimális klímavezérlést, fűthető, szellőztethető és automatikus vezérléssel öntözhető, és a legújabb technológiának köszönhetően a hűtést is lehetővé teszi.

Láng Vince – AgriDron Kft. ügyvezetője

Láng Vince 2012-ben találta ki, hogyan lehetne drónokkal megkönnyíteni a gazdák munkáját. Közel tíz évig tanított egyetemen, ma pedig több, mint 20 ezer hektáron vannak jelen eszközeik, melyek ötvözik a mezőgazdaság klasszikus világát a legmodernebb technológiával. Az AgriDron olyan mezőgazdasági szolgáltatásokat nyújt, mint precíziós gazdálkodás, drón technológia, illetve talajvédelmi terv készítés.

Gorotyák Igor – AgroVIR Kft. marketing vezetője

Gorotyák Igort mindig foglalkoztatta az agrárium, több mint 10 éve az agrármarketing területén tevékenykedik. Az élelmiszeripari rövid ellátási lánc kialakítására törekvő projektjei során 2013-ban hozzájárult az OMÉK marketing nagydíj elnyeréséhez. Ezután fordult a gazdaságokat segítő szoftverek felé, ahol is célja, hogy segítse megvalósítani a digitálisan fejlett farmok létrejöttét. Szerencsésnek érzi magát, hogy ezt az AgroVIR-nél teheti meg. Az AgroVIR fő terméke egy innovatív vezetői információs szoftver, amely komplex szemléletváltással segít a döntéshozatalban, hogy a legkevesebb idő és energiaráfordítással tudjanak hatékonyan, fenntarthatóan gazdálkodni.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Jótékony akcióban a Wolt

Milliós értékben vásárolhat a János Kórház gyermeksebészeti osztálya eszközöket abból a felajánlásból, amit a Wolt Magyarország juttatott el számukra. A Wolt közel 200 irodai munkatársa Mikulás napján futárnak állt néhány órára, az általuk kézbesített...

Fákat ültet Budapesten a Főtaxi

A 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködve folytatja több éve futó faültetési programját a Főtaxi, ezúttal kifejezetten Budapest legforgalmasabb területeire koncentrálva. A szervezet szakmai irányításával olyan koros, azaz előnevelt, lombos fák ültetésére kerül sor, amelyek...

Csúcson a családi vállalkozások

Az egészségügyi vészhelyzet ellenére továbbra is a gazdaság kulcsszereplői maradtak a családi vállalkozások – derül ki az EY és a svájci St. Gallen Egyetem friss Global Family Business Index rangsorából. A világ 500 legnagyobb...

Idén sem lesz Kevin nélkül karácsony

Családi filmek a közös tévénézős estékhez, karácsonyi mesék, romantikus és lebilincselő mozik, klasszikusok, akció, szerelem, humor – ez mind-mind megtalálható a TV2 Csoport csatornáin, és persze jön a Reszkessetek betörők a TV2-n.A TV2 -...

Díjazták Magyarország legbátrabb nőit

„A bátorság nem azt jelenti, hogy nem félünk. Hanem hogy a félelem ellenére megyünk tovább” – mondta D.Tóth Kriszta, a díjat alapító WMN magazin tulajdonosa az ötödik SzuperWMN-gálán, amit a Nemzeti Táncszínházban rendeztek meg...

Milliós kárt okoz a Facebook-letiltás

A hazai kkv-k harmadát tiltotta már le a Facebook, ezeknek a cégeknek az 55 százaléka semmilyen magyarázatot nem kapott, miközben egy letiltás által okozott átlagos kár közel 1,2 millió forint volt – derül ki...

Foci, COVID és Squid Game – ezekre kerestek a magyarok

Ismét kiadta az év keresési trendjeit felsorakoztató listáját a Google, amiből kiderül, hogy idén a foci, a koronavírus, és egy dél-koreai sorozat mozgatta meg leginkább a hazai netezőket, legalábbis ezekre kerestek rá legtöbben. A...

Így vásárolnak a magyarok karácsonyra

A lakosság több mint 61 ezer forintot költ idén karácsonyi ajándékokra – ez derül ki a Magyar Bankholding által készített piackutatásból. 2021-ben a vásárlók csaknem 40 százaléka hitelből finanszírozza a karácsonyi ajándékokat, 38,5 százalékuk...

Így lehet biztonságos a netes vásárlás

Az ünnepi időszak lehetőséget biztosít a zavarosban halászó bűnözőknek, hogy egy kis extra bevételhez jussanak, ezért ilyenkor megszaporodnak az adathalász e-mailek és az átverős oldalak is – figyelmeztet a G DATA.A Black Friday őrület...

Új részekkel jön az UniCredit podcastja

Pénzügyekről, nyakkendő nélkül címmel indított podcastot az UniCredit Bank 2021 első felében, mely most egy második évaddal folytatódik. A sorozat célja, hogy a fenntarthatóság vállalati szempontú megközelítését, az ESG szemléletmódot közelebb hozzák a hallgatókhoz.A...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Rengeteg karácsonyi film készült idén

Rekordszámú, több mint 200 új karácsonyi mozifilm és televíziós produkció készült idén. Az imdb.com nemzetközi filmes adatbázis szerint 2016-ban csupán ennek fele, 2011-ben pedig negyede született. A rengeteg karácsonyi film jórészt annak köszönhető, hogy...

Jótékony akcióban a Wolt

Milliós értékben vásárolhat a János Kórház gyermeksebészeti osztálya eszközöket abból a felajánlásból, amit a Wolt Magyarország juttatott el számukra. A Wolt közel 200 irodai munkatársa Mikulás napján futárnak állt néhány órára, az általuk kézbesített...

Fákat ültet Budapesten a Főtaxi

A 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködve folytatja több éve futó faültetési programját a Főtaxi, ezúttal kifejezetten Budapest legforgalmasabb területeire koncentrálva. A szervezet szakmai irányításával olyan koros, azaz előnevelt, lombos fák ültetésére kerül sor, amelyek...

Csúcson a családi vállalkozások

Az egészségügyi vészhelyzet ellenére továbbra is a gazdaság kulcsszereplői maradtak a családi vállalkozások – derül ki az EY és a svájci St. Gallen Egyetem friss Global Family Business Index rangsorából. A világ 500 legnagyobb...

Idén sem lesz Kevin nélkül karácsony

Családi filmek a közös tévénézős estékhez, karácsonyi mesék, romantikus és lebilincselő mozik, klasszikusok, akció, szerelem, humor – ez mind-mind megtalálható a TV2 Csoport csatornáin, és persze jön a Reszkessetek betörők a TV2-n.A TV2 -...
- Hirdetés -

CMO

Már létező folyamatokat erősített fel a COVID

Hunyady Beatrix Euronics, marketingigazgató Az év vége kiemelt időszak a kereskedelemben, milyen kampánnyal készül az Euronics? A november-december értékesítés szempontjából az év 2 legfontosabb hónapja a műszaki kereskedelemben, a tavalyi évben a teljes céges árbevételünk közel 30...

Nagy a türelmetlenség a fiatalokban

Szili Tímea Futureal Group & Cordia Group, marketing- és kommunikációs igazgató   - Kicsivel több mint két hónapja nyílt meg a Futureal Group & Cordia Group fejlesztésében megvalósult Etele Plaza, mennyire váltotta be eddig a hozzá fűzött...

A kitaposott út biztonsága illúzió

Takács Borbála Adevinta Hungary, marketingigazgató   - Több évtizedes ügynökségi múlt után most ügyféloldalon folytatod. Miért döntöttél a változtatás mellett? - A váltás gondolata régóta érlelődött bennem. Húsz évet töltöttem ügynökségi oldalon, ez nagyon hosszú idő, ami rengeteg...

Most még tart a „történelmet írunk éppen” katarzisa

Szauter Zsolt eMAG és Extreme Digital, marketingigazgató   - Nagyon pörög itthon az online vásárlás, milyen élmény volt ebben a közegben átvenni a legnagyobb hazai e-kereskedelmi cég marketingjének irányítását? - Természetesen büszke vagyok arra, hogy engem választottak erre...

Kiemelt szerepe volt és lesz az online kommunikációnak

Blaumann Debóra foodpanda, marketingigazgató - Milyen kampánnyal készültetek a NetPincérről foodpanda névre történő váltásra, mire lehet számítani? - Egy igazi 360 fokos, integrált kampányt tervezünk a márkaváltás támogatására - ahol és amilyen formában csak lehet szeretnénk...
- Hirdetés -

SzuperZöld

A bolygónkért kampányolnak az influenszerek

A magyar háztartásokban keletkező újrahasznosítható hulladék több mint fele műanyag. Egy korábbi felmérés szerint az emberek többsége tisztában van az újrahasznosítás fontosságával, azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem mindegyik csomagolóanyag alkalmas a maradéktalan,...

Zöld Bank Díjat nyert az MKB

A Magyar Bankholding csoport tagja, az MKB Bank kapta az MNB 2021-es Zöld Bank Díját. A jegybank a Zöld Pénzügyek Díjakat az ökológiai lábnyom csökkentéséért legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézményeknek osztja ki...

Elismerték a Coop energiatudatosságát

A 2018-2019-2020-as évek után idén ismét Energiatudatos Vállalat védjeggyel ismerték el a Coop Gazdasági Csoport fejlesztéseit. A kitüntető címet a köztársasági elnök által fővédnökölt, az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa által védnökölt, a Magyar...

DATA