- Hirdetés -

Felpörgeti a mezőgazdaságot az informatika

|

- Hirdetés -

Az informatika egyre inkább beépül a mezőgazdasági szektorba. A tányérunkra kerülő élelmiszerek minősége a reklámokból ismert gondos gazda szeretetén túl már sok hardver és szoftver közreműködésén is múlik: gazdálkodást irányító rendszerek, légi és műholdas megfigyelő és vezérlő berendezések, adatelemző és előrejelző szolgáltatók. Futurisztikusan hangzik? Mégis, február 20-án a Codecool programozóiskola ingyenes meetupján valódi magyar gazdálkodókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az ő példáikon keresztül derül ki, hogy milyen kulcsfontosságú szerep jut a programozóknak az agráriumban.

Sok szó esik arról, hogy miként formálja át a világot napjainkban a digitalizáció. Autóipar, kommunikáció, kereskedelem: ezekben az iparágakban a változás nyilvánvaló. Bár a modernizáció a mezőgazdaságban is érzékelhető, mégis sokkal kevesebb szó esik erről a – szó szerint létfontosságú – szektorról. A jelenlegi 7-ről 2050-re akár 10 milliárdra is nőhet a Föld lakossága a becslések szerint. A népesség növekedése egyre nagyobb kihívásokat hoz magával, az emberek táplálásához az eddigieknél sokkal hatékonyabb megoldások szükségesek, nem beszélve a nehezítő tényezők – például a klímaváltozás – hatásainak kezeléséről.

Az emberi erőforrás is drágult, ami többek között oda vezethet, hogy a hagyományos humánerővel termelt termények áraiban képtelenség lesz megjeleníteni a munkaerőt, veszélybe hozva ezzel a termékek piacra kerülését. Ráadásul nem csak a terméshozamok, hanem a biodiverzitás is megőrzendő cél.

Az emberiség időközben felismerte, hogy a termények és állatok gyógyszerezése nem csupán egészségügyi, hanem ökológiai kockázatokkal is jár és hosszútávon hatékonyabb megoldásra van szükség. A gazdálkodóknak támogatás kell a munka szervezéséhez, irányításához, illetve felhasználásához is.

A céfüggvény tehát összetett: minél kevesebb gyógy- és vegyszerrel, minél inkább fenntarthatóan, minél gyorsabban reagálva, minél magasabb hozamok mellett, minél jobb minőségben – és így tovább, szólnak a mezőgazdaság irányadó imperatívuszai, amiknek intuíciókkal már bizonyosan nem, csakis sok elemzéssel, felkészüléssel, folyamatok és erőforrások optimalizálásával lehet megfelelni.

A hektárokról begyűjtött és feldolgozott adatok exponenciálisan bővülnek a technológia segítségével. Előrejelzések szerint egy átlagos észak-amerikai farm esetében az érzékelők 2050-re napi 4, 1 millió adatpontot fognak generálni. Ennek nagyságát még inkább érzékelteti a tény, hogy ez a szám 2014-ben csupán 190 000 adatpont volt. Vajon mi lesz a helyzet nálunk, miként járulhatnak hozzá ehhez a fejlődéshez a fejlesztők?

Erről is szó lesz a Codecool február 20-i rendezvényén.

Nézzük, milyen területeken látható már most is az automatizáció és a digitalizáció eredménye:

Navigáció, önvezető járművek – Az autonóm traktorok a kamerák és GPS-ek beépítésével már alkalmasak a távfelügyeletre és önálló működésre. Ezzel a megoldással nagyobb és gyorsabb ütemű előrelépés történhet, mint a közúti közlekedésben, hiszen a szántóföldön történő balesetek kockázata elenyésző: bátrabban engedhetjük szabadjára a gépeket. A szántóföldi navigáció során beérkező adatok volumene az autonóm irányítási rendszerekkel már ma is kezelhető mértékű, hiszen nagyságrendekkel kevesebb, mint egy belvárosi kereszteződésben.

Szállítási, kihordási és monitoring eljárások – A dróntechnológiának köszönhetően a gazdáknak mindenhol lehet szeme. A különböző képalkotási technikák lehetővé teszik a farmereknek, hogy a korábbinál sokkal részletesebb adatokat gyűjtsenek, javítva ezzel a növényi egészség ellenőrzését és a talajminőség értékelését. A módszer révén az ültetés, magszórás és permetezés is átvehető a robusztus gépektől. A drónok komoly elemzőszoftverekkel analizálják a kamerával rögzített képsorokat, így sokkal hatékonyabbá válik a szelektálás.

Okos farm koncepciók – Az új megoldások minden munkafolyamatot támogatni tudnak, beleértve olyan feladatokat, mint az irányítás, döntés, menedzselés, terményválasztás, illetve az erőforrások rendelése és nyilvántartása. A mérnökök a farmerekkel együttműködve a technológia segítségét felhasználva próbálják létrehozni az úgynevezett „precíziós”, intelligens gazdaságot. Az intelligens gazdálkodás a meglévő gazdálkodási feladatokba integrálja a fejlett technológiákat a mezőgazdasági termékek minőségének megőrzése és a termelés hatékonyságának növelése érdekében.

Hatékonyabb gyomirtás – A növények védelmének érdekében kritikus szempontnak számít a gyomok és kártevők elleni védelem. A fejlesztők már több prototípuson dolgoznak, ezekből az egyik legismertebb a Bonirob robot. Az autóméretű Bonirob autonóm módon képes navigálni növényterületeken videó és műholdas GPS segítségével. A fejlesztők a robotokba programozzák, hogy azonosítsák a gyomokat, mielőtt eltávolítják őket.

A Codecool agrár/IT témájú konferenciáján gyakorló szakemberek mutatják be ezeket a fejlődési irányokat, ráadásul az elméleten túli, valódi, működés közben bizonyított példákkal. A meetupon és az azt követő kerekasztal-beszélgetésen a következő előadók vesznek részt:

Raskó György – agrárvállalkozó

Raskó György 1998-tól kezdve folytat vállalkozási tevékenységet. Elnöki pozícióban irányítja a Csopak Holding Zrt. vállalatait, ügyvezetője, majd elnöke lett a Royal Tokaji Borászati Zrt.-nek. 2003-tól a Mezőföldön gazdálkodik saját családi vállalkozásában. Gazdaságaiban jelentős fejlesztéseket valósít meg az öntözési infrastruktúra kiépítése mellett a sertéstenyésztésben és az intenzív tejtermelésben is.

Márkus Zsolt – Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető igazgatója

A Veresi Paradicsomnak köszönhetünk olyan híres paradicsomfajtákat, mint a Veresi Csenge, Piroska, Bíborka és a Cukorfalat. A cég üvegházas kertészeti technológiát alkalmaz. Irányítása lehetővé teszi az optimális klímavezérlést, fűthető, szellőztethető és automatikus vezérléssel öntözhető, és a legújabb technológiának köszönhetően a hűtést is lehetővé teszi.

Láng Vince – AgriDron Kft. ügyvezetője

Láng Vince 2012-ben találta ki, hogyan lehetne drónokkal megkönnyíteni a gazdák munkáját. Közel tíz évig tanított egyetemen, ma pedig több, mint 20 ezer hektáron vannak jelen eszközeik, melyek ötvözik a mezőgazdaság klasszikus világát a legmodernebb technológiával. Az AgriDron olyan mezőgazdasági szolgáltatásokat nyújt, mint precíziós gazdálkodás, drón technológia, illetve talajvédelmi terv készítés.

Gorotyák Igor – AgroVIR Kft. marketing vezetője

Gorotyák Igort mindig foglalkoztatta az agrárium, több mint 10 éve az agrármarketing területén tevékenykedik. Az élelmiszeripari rövid ellátási lánc kialakítására törekvő projektjei során 2013-ban hozzájárult az OMÉK marketing nagydíj elnyeréséhez. Ezután fordult a gazdaságokat segítő szoftverek felé, ahol is célja, hogy segítse megvalósítani a digitálisan fejlett farmok létrejöttét. Szerencsésnek érzi magát, hogy ezt az AgroVIR-nél teheti meg. Az AgroVIR fő terméke egy innovatív vezetői információs szoftver, amely komplex szemléletváltással segít a döntéshozatalban, hogy a legkevesebb idő és energiaráfordítással tudjanak hatékonyan, fenntarthatóan gazdálkodni.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Hétvégi adománygyűjtő akcióban az Auchan

A hétvégén ismét adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az ország összes Auchan áruházában. A múlt hétvégén több mint 9 tonna adomány gyűlt össze az áruházláncban, amit a Magyar Vöröskereszt még az ünnepek előtt eljuttat...

Így lehet biztonságos az online karácsonyi vásárlás

Egy átlagos magyar család több tízezer forintot költ karácsonyi ajándékokra, és ennek az összegnek egy részét ma már internetes áruházakban hagyjuk ott. A megnövekedett ünnepi forgalmat a digitális csalók is megpróbálják kihasználni, de már...

Átalakulóban az ingatlanpiac

Az ingatlanpiac átalakulása a fővárosi kerületek iránti kereslet változásából is kitűnik. Visszaszorult a harmadik helyre a korábbi csúcstartó, Angyalföld és átvette az uralmat a pesti belváros. A Duna House ügyfelei körében végzett felmérés szerint...

Mesés projektben Pokorny Lia

A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Rendkívüli élményben lehet része a mesék kedvelőinek, akiket mostantól nemcsak a történetek színes világa ragadhat magával, hanem Pokorny Lia fantasztikus előadása is. A színésznő - örömmel...

Jótékony akcióban a Sláger FM és a Sláger TV

December 13-án az Ökumenikus Segélyszervezettel karöltve Luca-napi Adománygyűjtést szervez a két csatorna azonos időben, élő adásban. Egymásnak adják majd a kilincset hazánk előadói és a 95.8 Sláger FM, valamint a Sláger TV műsorvezetői a december 13-ai...

Hatalmas problémát okoz az árfolyamingadozás

Árfolyamingadozás, szakemberhiány, költségnövekedés, infláció és anyaghiány – mindezek a tényezők együttesen a kkv-k 53 százaléka szerint jobban sújtják a hazai vállalkozások működését, mint a koronavírus járvány – derül ki a K&H kkv-k körében végzett...

Az exportra gyúrnak a kisüzemi sörfőzdék

Januári leállással, a fejlesztésekre szánt tartalékok mozgósításával készülnek a magyar kisüzemi sörfőzdék a téli hónapokra, miközben, aki teheti, igyekszik bővíteni az exportot, hogy eurós bevételekre tegyen szert. Utóbbihoz komoly segítséget kapott a Kisüzemi Sörfőzdék...

Legendás autócsodák versenyeznek

A BMW Group Classic és a Grand Hotel Villa d’Este a 2023. május 19-21. közötti hétvégén gurítja ismét reflektorfénybe a legendás autócsodákat. A Villa Erba területén ismét megrendezik a Concorso d’Eleganza Villa d’Este tradicionális...

Tovább zöldült Budapest

Idén, a Föld napján nyitotta meg kapuit a Westend használtruha-gyűjtő helyisége, a ReStore, ahol amellett, hogy gyűjtik a feleslegessé vált textíliákat, különféle fenntarthatósággal kapcsolatos aktivitásoknak is helyet adnak. A leadott használt ruhák után hűségpontok...
Várkonyi Balázs TOP25

Lementettem magamnak egy utolsó képet

A pandémia alatt lemenedzselni az Extreme Digital és az eMAG fúzióját, majd egy gazdasági válsághelyzethez igazítani a lehetőségeinket alaposan próbára tette a vezetői képességeimet – mondta el Várkonyi Balázs. Az eMAG Magyarország igazgatótanácsának elnöke...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Már novemberben is megdobta a VB a sportoldalak látogatottságát

Bár a katari foci VB csak november 20-án rajtolt el, a hazai sportoldalak múlt havi látogatottsági számain már éreztette hatását – derül ki a DKT novemberre vonatkozó elemzéséből. A napi átlagos egyedi látogatószám alapján...

Hétvégi adománygyűjtő akcióban az Auchan

A hétvégén ismét adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az ország összes Auchan áruházában. A múlt hétvégén több mint 9 tonna adomány gyűlt össze az áruházláncban, amit a Magyar Vöröskereszt még az ünnepek előtt eljuttat...

Így lehet biztonságos az online karácsonyi vásárlás

Egy átlagos magyar család több tízezer forintot költ karácsonyi ajándékokra, és ennek az összegnek egy részét ma már internetes áruházakban hagyjuk ott. A megnövekedett ünnepi forgalmat a digitális csalók is megpróbálják kihasználni, de már...

Átalakulóban az ingatlanpiac

Az ingatlanpiac átalakulása a fővárosi kerületek iránti kereslet változásából is kitűnik. Visszaszorult a harmadik helyre a korábbi csúcstartó, Angyalföld és átvette az uralmat a pesti belváros. A Duna House ügyfelei körében végzett felmérés szerint...

Mesés projektben Pokorny Lia

A színésznőnek köszönhetően gyerekmesék tucatjai elevenednek meg szeretetteljes előadásában. Rendkívüli élményben lehet része a mesék kedvelőinek, akiket mostantól nemcsak a történetek színes világa ragadhat magával, hanem Pokorny Lia fantasztikus előadása is. A színésznő - örömmel...
- Hirdetés -

Don't Miss

Várkonyi Balázs TOP25

Lementettem magamnak egy utolsó képet

A pandémia alatt lemenedzselni az Extreme Digital és az eMAG fúzióját, majd egy gazdasági válsághelyzethez igazítani a lehetőségeinket alaposan próbára tette a vezetői képességeimet – mondta el Várkonyi Balázs. Az eMAG Magyarország igazgatótanácsának elnöke...

Különleges időszakban járunk

A médiaipar különleges időszakában járunk, amelyben a válság az új normális – mutatott rá Pető Péter. A 24.hu főszerkesztője elmondta azt is, hogy a tematikus prémiumterméküknél továbbra is erősen hisznek a fizetőfalban. Fotó credit: Ivándi-Szabó...

Kiszámíthatóbb működés

Jelenleg is új műsorokon dolgozik a Partizán csapata, amitől jövőre letisztultabb és kiszámíthatóbb működést várnak – mondta el Gulyás Márton. A Partizán alapító-főszerkesztője elárulta azt is, hogy zajlik a gasztroműsoruk forgatása, amit jövő év...

A technológiai modernizáció elengedhetetlen

Magyarország jövőbeni sikerei nagyon nagy mértékben a digitális gazdaság pályára állításán, a modernizáció felgyorsításán múlnak – hangsúlyozta Vinnai Balázs. Az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért elnöke beszélt arról is, hogyan hatott a cégek...

Előre aláírtam volna

Nem csak az újságnak kell felkészülnie mindenre, a Telex üzleti modelljét is a gazdasági helyzethez kell alakítani – mondta el Dull Szabolcs. A lap főszerkesztője beszélt arról is, hogy milyen kihívásokat tartogatott a szerkesztőség...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Tovább zöldült Budapest

Idén, a Föld napján nyitotta meg kapuit a Westend használtruha-gyűjtő helyisége, a ReStore, ahol amellett, hogy gyűjtik a feleslegessé vált textíliákat, különféle fenntarthatósággal kapcsolatos aktivitásoknak is helyet adnak. A leadott használt ruhák után hűségpontok...

Magyar techcég famentő megoldásait díjazták Szingapúrban

Szingapúr környezetvédelmi és fenntarthatósági miniszterétől vett át rangos környezetvédelmi elismerést a magyar hátterű greehill vezetése a városi növényzet digitális eszközökkel történő tervezésében használt úttörő megoldásaiért. A magyar gyökerű, az intelligens városi megoldások globális piacán...

Zöldebbek lehetnek a médiakampányok

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a gyártási láncolatban és az értékláncban is nagy figyelmet kap már, de a médiakampányok tervezésekor még kisebb szerepet szánnak ennek a szempontnak a médiaipar és a megrendelői oldal szereplői. Pedig Magyarországon...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....