Gianluigi Buffonnal folytatódik A Calcio titkai

MILAN, ITALY - JANUARY 10: Gianluigi Buffon of Parma Calcio gestures during the Coppa Italia match between FC Internazionale and Parma Calcio at Stadio Giuseppe Meazza on January 10, 2023 in Milan, Italy. (Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)

Az IFFHS által „Minden idők legjobb kapusának” megválasztott, a visszavonulását a napokban bejelentő Gianluigi Buffon is azok között van, aki exkluzív interjút adott a Sport TV-nek. Augusztus 12-én a Sport TV-re és az AMC Mikróra is visszatér „A Calcio titkai” a második évaddal, és ennek első epizódja a legendáról szól majd.

Mielőtt augusztus 19-én elindulna a Serie A 2023-24-es szezonja, három új résszel is jelentkezik az MSÚSZ Nívódíjas „A Calció titkai” sorozat, amely az olasz labdarúgás kulisszái mögé enged bepillantást, és az itáliai sportélet nagyjai szólalnak majd meg a második évadban is. Találkozhatunk az Internazionale jelenlegi és a Juventus korábbi elnökével, Giuseppe „Beppe” Marottával, illetve Olaszország legnépszerűbb futball show-jának, a Qui studio a voi stadiónak (QSVS) a Direttore-jával, Fabio Ravezzanival. Így az olasz futball egyik legsikeresebb sportvezetője avat be minket abba, hogyan vezetett csúcsra két sztárcsapatot is, illetve azt is megtudhatjuk például, mi vezetett ahhoz a forradalomhoz, hogy a női műsorvezetők kiemelt szerepet kapjanak Itáliában a labdarúgóműsorokban, vagy milyen az, amikor a fogadási maffia üldözi a tévéseket.

A közelmúlt eseményeinek tükrében az évad legnagyobb durranása azonban az, hogy Kéri András Dániel és a stáb meglátogatta Pármában a legendás Gianluigi Buffont, aki a napokban jelentette be, hogy 45 évesen visszavonul, előtte azonban az egyik utolsó exkluzív interjúját a Sport TV-nek adta. Róla szól a második évad első része. Az adás fókuszában a válogatott- és klubsikereit (Parma, Juventus és PSG) övező legizgalmasabb történetek állnak, rajta kívül számos olasz szakmabeli szólal meg a róla szóló fejezetben. Buffon beszél az elnyert vb-győzelem körüli mostoha körülmények (Calciopoli) idején megélt lelkiállapotáról, a Juventusszal elbukott BL-döntőinek okairól. Buffont a Juventus szurkolói akkor zárták igazán a szívükbe, amikor a kapus követte a másodosztályba száműzött együttest a Serie B-be. Kevesen tudják azonban azt, hogy Buffon 2006 nyarán igent mondott a Milannak, és végül Silvio Berlusconi gátolta meg az átigazolását. Őszintén válaszolt arra a kérdésre is, hogy mit jelentett számára a világbajnokként a másodosztályban védeni. „Egy olyan pillanata volt mindez a karrieremnek, amikor volt lehetőségem üzeneteket adni a külvilág felé. Én pedig mindig is a döntéseimmel üzentem a világnak! Az életben mindig van, aki bort iszik és vizet prédikál, és van, aki a tetteivel bizonyít. Bárki gondolhat bármit, én magamat az utóbbi kategóriába helyezem. Másokkal ellentétben sohasem csókolgattam a mezemet, de tetteimmel mindig tiszteltem a klubot, a szurkolókat, a társaimat és a csapatomat is" - mondta erről Buffon, aki két részletben 19 szezonon át védett Torinóban, ebből a 2006-07-es kiírást a Serie B-ben.

Tisztában van azzal, hogy szerencsés, mert Olaszországban született, mert ez is kellett ahhoz, hogy ennyi sikert érjen el, és hogy sokan a futballtörténelem legjobb kapusaként gondoljanak rá. "Hogyha én Nicaraguában születtem volna, ugyanez a kapus volnék, mégsem tekintene senki engem a világ legjobbjának. Ha Messi Tunéziában született volna, nem tekintenék ma a legjobbnak őt sem. Ha Cristiano Ronaldo gaboni volna, hasonló érvet sorakoztatnánk fel. Ezek a szempontok mind fontosak az értékeléskor."

Az első, Gianluigi Buffonról szóló adás premierje augusztus 12-én 17:45-től lesz a Sport1-en, ahol a második epizódot augusztus 15-én, a harmadikat pedig augusztus 18-án lehet megnézni. A Serie A küzdelmei augusztus 19-én kezdődnek, és továbbra is kizárólag a Sport TV-n lehet majd követni a mérkőzéseket. Az AMC Mikro felhasználói számára jó hír, hogy a Calcio titkai teljes második évada is elérhető lesz augusztus 12-én 18:15-től az AMC Mikrón.

A Calcio titkai, 2. évad, 1. rész: augusztus 12., szombat 17:45, Sport1; augusztus 12-től az AMC Mikrón

A Calcio titkai, 2. évad, 2. rész: augusztus 15., kedd 18:30, Sport1; augusztus 12-től az AMC Mikrón

A Calcio titkai, 2. évad, 3. rész: augusztus 18., péntek 20:00, Sport1; augusztus 12-től az AMC Mikrón

A Serie A rajtja: augusztus 19-én 17:15-től indul a közvetítéssorozat a Sport2-n

Fotó: Getty Images