- Hirdetés -

Hamarosan markáns viharzóna éri el a szakmánkat

|

- Hirdetés -

Turbólyuk, lineáris TV és streaming szkandermeccse, generatív AI, AR és VR aranykora – többek között ezek is szóba kerültek a Bujáki Zsolttal készített interjúnk során. A Porsche Hungária kommunikációs igazgatója úgy látja, hogy a társadalmi változások és a folyamatos krízisek hatására egy csomó új igénnyel, más ingerküszöbbel találkozunk, amit a márkák a saját bőrükön is éreznek már, és egyre több story, több purpose van a kommunikációban.

- Az idei Marketing Summit szlogenje a „Marketing around the world”. Hogyan látod mennyire változik a marketing szerepe a világban és Magyarország vezető márkáinál.

- Azt gondolom nem feltétlenül a marketing szerepe, hanem inkább az eszköztára változik. Talán az igazi változás a „felvevőpiacokban” a fogyasztóknál, vásárlóinknál találhatók most. Ma már kikerülhetetlen trend, hogy belépnek azok a fiatal generációk, akik tudatos világukkal, egyre erősebb vásárlóerővel, konvenció mentesen akarnak élni és fogyasztani. De általánosságban is elmondhatom a társadalmi változások és a folyamatos krízisek hatására egy csomó új igénnyel, más ingerküszöbbel találkozunk, amit a márkák a saját bőrükön is éreznek már. Azt látom, hogy több story, több purpose van a kommunikációban. És van egy megkerülhetetlen pozitív hozadéka az elmúlt időszaknak; felerősödött a belső kommunikáció és az employer branding is. Szerintem most ez egy baromi izgalmas korszak minden marketinges életében.

- A csúcstalálkozó kiemelten foglalkozik majd a jövőbe mutató üzleti és szakmai trendekkel, digitális és technológiai megoldásokkal is. Melyek ezek közül szerinted a legfontosabbak?

- Szerencsés vagyok, mert a trendeket most tényleg a tűzközelből figyelhetem. Szeptemberben a Summiton, a Magyar Marketing Szövetség gondozásában jelenik meg a Marketing Trendbook összefoglaló kiadványa, amelyben az a megtiszteltetés ért, hogy két fejezetet is szerkeszthetek. Kiváló szakembereket kértem fel társszerzőknek, és a velük való egyeztetések rendkívül inspirálóak voltak. Sokat nem szeretnék szpoilerezni a kiadványból, de valahogy azt érzem, most egyfajta - autós nyelven szólva - turbólyuk van a marketing területén. Nagyon sok minden készen áll az igazi paradigmaváltáshoz, de még hiányzik a megfelelő fordulatszám, amitől a marketing új szintre robban. Igen, itt dörömböl már a generatív AI, de szerintem hamarosan eljön a VR és AR aranykora, és még a lineáris TV és a streaming szkandermeccs végét is izgatottan várom.

- Miért döntöttetek úgy, hogy szponzorként támogatjátok a rendezvényt?

- A Marketing Summit az utóbbi években alaposan kinőtte magát. Egyszerűen a mérete és a színvonala miatt megkerülhetetlen konferencia lett. Minket alapvetően a megjelenő marketinges közösség minősége „kötelez” a részvételre, büszkék vagyunk erre a támogatásra.

- Mennyiben támogathatja a mintegy 1000 fő részvételével megrendezésre kerülő Summit a marketingszakembereket, üzleti döntéshozókat abban, hogy felkészülhessenek a következő időszak kihívásaira?

- Szerintem kulcsrakész megoldásokat felesleges várni a Summit-tól, de persze akadhatunk bele csodákba. Viszont, ha valaki kellő nyitottsággal és érdeklődéssel áll a rendezvényhez, akkor az alábbi gondolatok simán lefuthatnak bennük: „mi miért nem csinálunk ilyet, vagy hasonlót? Egy két fontosabb, vagy érdekesebb buzzword talán bekerülhet a jegyzetfüzetbe: „mi ez, miért nem tudok róla.” A minőségre pedig a mindig gondosan leválogatott előadói kör a garancia.

- Hogyan látod, melyek lehetnek a következő év legfontosabb kihívásai, amelyekre nagyobb figyelmet kellene fordítani itthon a marketingszakmának?

- Hát őszintén - és a meteorológia nyelvén - szólva is komoly felhősödés zajlik, hamarosan markáns viharzóna éri el a szakmánkat. Minden válság elsőszámú kérdése a marketing büdzsé para. A jól ismert lemez ilyenkor: hány százalékos megvonások lesznek a marketing büdzsében, lesznek-e leépítések… A nagy kérdés most szerintem az, hogy hét szűk hónap vagy hét szűk negyedév, félév, vagy év előtt állunk, és a magas infláció hogyan gyilkolja szét a piacokat. Az autószektorban a vásárlók már a krízis korai szakaszában behúzzák a kéziféket, egy tartós fogyasztási eszköz beszerzése jelenleg nem nevezhető prioritásnak. A fogyasztók és bevallom én is, túlélő üzemmódra váltottak. Pesszimista vagyok a 2024-es évet illetően.

- Nem lesz könnyű év az idei a gazdasági helyzetet tekintve és 2024 sem ígérkezik egyszerűnek. A ti cégetek számára jelenleg mi jelenti a legnagyobb kihívást? A marketing miben tudja támogatni a helyzet kezelését?

- Ahogy az előbb említtettem: kritikus a helyzet már most is. A korábbi, az ellátási láncok beremegése miatti megnövekedett autó kiszállításokkal ugyan utolértük magunkat, de most a feltorlódott raktárkészlet, az egekben lévő új autóárak demoralizálják a piacot. A magánvásárlók kis túlzással nézve teljes egészében eltűntek. Az autószektorban dolgozó marketinges dilemmája ilyenkor az: a meglévő tulajdonosokat kényeztessük (pl. eventmarketing) vagy a vágyott új tulajdonosoknak adjunk szórakoztató, hasznos tartalmakat.

- Neked személyesen mit adott a tavalyi Marketing Summit, milyen területeken inspirált leginkább?

- Én itt is tanulni, fejlődni, és inspirálódni szeretnék! Számomra nagyon fontos, hogy az ország legnagyobb autós importőr cégének kommunikációs vezetőjeként lássam, hogy mások mit csinálnak másképp, hogyan reagálnak a közös kihívásokra, illetve melyek azok a területek, ahol mi is tanulhatunk.

- A Marketing Summit nemcsak a szakmai programok területén erős, de a networkingben is hatalmas lehetőséget kínál a résztvevőknek, hiszen ennyi marketingdöntéshozót nem lehet találni máshol egy időben, egy helyen. Hogyan lehet jól használni szerinted a kapcsolatépítésben meglévő lehetőségeket?

- Erre egész egyszerűen időt kell szánni. Beszélgetni, tanulni, nyitottsággal figyelni kell egy ilyen konferencián. És ami tök fontos, merjenek kérdezni, odalépni egy-egy tapasztaltabb kollégához. Én nagyon nyitott fókusszal várom az idei Summitot.

- Hogyan látod, a hazai marketingvezetőknek milyen szerepük/felelősségük van a szakmai közvélemény formálásában? Erre mennyire alkalmas egy olyan konferencia, mint a Marketing Summit?

- Minden vezetőnek, így a marketinges vezetőknek is van szerepünk, és kell, hogy szerepünk is legyen a közvélemény formálásban. Sokszor elmondtam már, a marketing két- vagy még többélű fegyver, rajtunk múlik, hogyan használjuk. Nekünk pont abban rejlik az erőnk, hogy tömegeket tudunk befolyásolni, és épp ezért egy ilyen esemény emiatt extrán hatásos lehet, mert egy jó időben elejtett mondat akár több tízezer GRP tartalmát, hangvételét befolyásolhatja.

- Idén első alkalommal a csúcstalálkozó estéjén egy nagyszabású gála keretében mutatják be a TOP 50 Marketingvezető és a Signature40 rangsorokat, illetve díjazzák a szervezők a listán szereplőket. Véleményed szerint mi a jelentősége ezeknek a díjaknak?

- A 365 napos verkliben klassz megállni egy picit, és egy külső forrásból visszajelzést kapni. Szerintem a peerek ismerete fejlődési irányt, a helyezés belső KPI-okat adhat a szakembereknek. Díjat kapni egyfajta visszaigazolása a cégednek és a márkádnak is, hogy igen is van értelme a marketing csapatra fókuszálni, bízni a valódi szakértelemben. A marketing hazai viszonylatában ez a legnagyobb elismerésű díj.

- Te miért javasolnád egy marketingesnek, vagy kommunikációs területről érkező érdeklődőnek, hogy vegyen részt a Marketing Summiton?

- Mert nagyon koncentráltan, egy napba sűrítve kaphat egy „röntgenfelvételt” a szakma hazai és nemzetközi állapotáról, és „aki számít, ott lesz”, ha elég élelmes a fiatal marketinges kolléga, akkor a kapcsolati tőke is ügyesen növelhető!

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...

Angol focit, NFL-t és MotoGP-t is nézhetünk a héten

Három kontinensről hoz el sport ínyencségeket a magyar szurkolóknak a Network4 csoport a héten. Az Angol Ligakupa küzdelmeitől, a legizgalmasabb NFL meccseken át a MotoGP és Superbike futamokon át a Premier League, Bundesliga és...

Egyre többet fizetünk az okoseszközöket használva

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg...

Értékesítési szakemberrel erősít a Marquard Group Hungary

Nagy tapasztalatú és tudású szakember segíti a jövőben a Marquard Group Hungary munkáját. Nagy Tamás szeptember végétől sales executive tanácsadóként támogatja a Marquard újrapozicionálási folyamatait. A Magyarországon több évtizedes tapasztalattal rendelkező vállalat az elmúlt...

Jövő héten rajtol A Nagy Ő a TV2-n

Október 9-én este indul a Bachelor – A Nagy Ő legújabb évada a TV2-n. A párkereső reality-ben ezúttal az ország 39. leggazdagabb embere, Jákob Zoltán vállalkozott arra, hogy egy tévéműsorban keresse meg szíve hölgyét....

Dupla résszel rajtol az új magyar történelmi sorozat

Dupla résszel debütál október 13-án, pénteken este a Dunán a Tündérkert című történelmi kalandfilmsorozat. A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült 8 részes sorozat további epizódjait péntek esténként láthatják majd a...

Olasz céggel kötött megállapodást a Duna House leányvállalata

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa). A Professione Casa Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynöksége, amely országszerte 280 irodával rendelkezik. A...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Hiába jött be a home office, egyre kevesebb rá a lehetőség

Magyarországon tízből hat munkavállalónak egyáltalán nincs lehetősége otthoni munkavégzésre – van, akinek a munkaköre, míg másnak a munkaadója nem teszi ezt lehetővé. Sokan úgy vélik, hogy a home office ritkulni fog, a munkavállalók kétharmada...

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Fontos döntést hozott a Lego

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél- írja az MTI a...

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....

Klímapusztulás: a villamosenergia-ágazaton múlik minden

A villamosenergia-ágazat a kulcsa annak, hogy elérje a karbonsemlegességet az világ 2050-re, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az ágazati kutatás szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. A szektor...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....