Hatalmasat zuhant tavaly a globális PC-piac

A múlt évben közel 14 százalékkal esett vissza a kiszállított személyi számítógépek száma 2022-höz képest az IDC előzetes adatai szerint. A negyedik negyedévben is csökkenés volt, azonban a vártnál kisebb mértékű. A kutatócég várakozásai szerint idén már növekedés jöhet ebben a szegmensben.

Tavaly összesen 259,5 millió személyi számítógépet (PC) szállítottak ki a gyártók az IDC előzetes adatai alapján, ez 13,9 százalékkal maradt el a 2022-es eredménytől. Bár ez is jelentős visszaesésnek számít, már elmaradt a 2022-es 16,5 százalékos csökkenéstől.

A kutatócég előzetes adatai alapján a tavalyi negyedik negyedév valamivel kedvezőbben alakult az előzetes várakozásokhoz képest. Összesen 67,1 millió PC-t szállítottak le a gyártók, ez mindössze 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az IDC elemzése szerint az elmúlt két év látványos visszaesése a COVID-időszakban felpörgött vásárlásoknak tudhat be, hiszen akkor sokan előrehozták a beszerzéseket az otthoni munkavégzés és tanulás széleskörű bevezetése miatt. A kutatócég arra számít, hogy jövőre már magához tér a piac és a vállalati beszerzések, valamint a gamerek felől jelentkező kereslet hatására ismét növekszik majd a leszállított személyi számítógépek száma.

A múlt évben is a Lenovo volt a legnagyobb gyártó az eladott készülékek számát tekintve, a cég 59 millió PC-t szállított le, ez 13,2 százalékkal maradt el a 2022-es értéktől. A második HP 52,9 milliós forgalmat tudott felmutatni, ami éves összevetésben mindössze 4,3 százalékos visszaesést jelentett, ami a legkisebb érték az 5 legnagyobb gyártó közül és jóval a piaci átlag alatt volt.

A harmadik Dell 40 milliós forgalmat ért el, ez majdnem 20 százalékkal volt kevesebb, mint 2022-ben, ugyanakkor a negyedik Apple a 21,7 millió leszállított PC-vel még nagyobb, 22,4 százalékos visszaesést szenvedett el. Az ötödik legnagyobb gyártó tavaly az ASUS volt, 16,8 milliós értékesítéssel, ez 18,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől.