- Hirdetés -

Hatásosabbak az edukációs kampányok

|

- Hirdetés -

Fontos, hogy megpróbáljunk egyensúlyt találni az üzleti, környezeti és társadalmi szempontok között – hiszen valójában erről szól a fenntarthatóság – állítja dr. Lukács Rita, a Budapesti Metropolitan Egyetem Marketing Intézetének vezetője. A szakemberrel készült interjúból kiderül, miért szervezett Eco Fashion Hackathont az egyetem, mennyire lehet fenntartható a divat és milyen felelősségük van ezen a területen a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak.

- Májusban rendezte meg a METU az Eco Fashion Hackathon versenyt. Mi volt ez, kinek szólt és mi volt a célja?

- Az EcoFashion Hackathon egy olyan ötletpályázat, amelyre háromfős, design és üzleti szemléletmóddal rendelkező csapatok jelentkezését vártuk. A résztvevő csapatoknak 24 óra állt rendelkezésére, hogy megtervezzenek egy fenntartható alapanyagokból készülő órát, valamint a termék piacra való bevezetésének üzleti és marketingtervét. A koncepciójukat egy szakmai zsűri előtt mutatták be, ahol hasznos tapasztalatokat és visszajelzéseket kaptak, a legjobbnak bizonyult pályamunka készítői pedig értékes nyereményben is részesültek, emellett pedig közönségdíjat is kiosztottunk, a legnépszerűbbnek bizonyult koncepció megalkotóinak.

- Miért döntött úgy a METU, hogy megszervez egy ilyen versenyt?

- A verseny egy nemzetközi pályázat keretében valósult meg, amely több elemből állt. Folyamatban van egy, négy országra kiterjedő kutatás, amely fogyasztók és divattervezők fenntartható divattal kapcsolatos gondolatait, attitűdjét és magatartását vizsgálja – ez egyben része a projektvezető, Szilágyi-Csüllög Mónika doktori disszertációjának is. Emellett pedig ez a 24 órás design és üzleti hackathon is a pályázati projekt része volt.

- Milyen izgalmas megoldásokat, ötleteket mutattak be a versenyzők?

- Sok izgalmas ötletet láttunk a prezentációk során, alapanyaghasználat és formavilág terén is újszerű megoldásokkal próbálkoztak a kihívás résztvevői, természetesen szem előtt tartva a fenntarthatóság szempontjait. Nagyon jó volt látni, hogy a feladat, azaz az „időmérő eszköz” mennyi mindent jelenthet, ha a megszokottnál tágabb keretek között értelmezzük azt a funkciót, hogy egy eszköz segítségével tájékozódunk az időről. A győztes hazai pályázat például egy olyan, brossként a ruhára feltűzhető órát tervezett meg, amely egyszerre lát el funkcionális (időmérés) és design (a ruházat kiegészítő eleme) célokat.

- A tervezőknek létre kellett hozniuk egy fenntartható divatipari terméket – mi lesz a sorsa ezeknek az ötleteknek? Lehetséges, hogy a piacon is találkozhatunk velük?

- A verseny elsősorban a koncepciótervezésre és a hozzá kapcsolódó üzleti tervek elkészítésére fókuszált. Elképzelhető, hogy a későbbiek során ezek a formabontó és fenntartható órák a valóságban is elkészülhetnek és elérhetővé válnak, de nem ez volt az elsődleges célunk.

- Lesz folytatása az Eco Fashion Hackathon versenynek?

- Egyelőre az eredmények és tapasztalatok értékelésénél tartunk, de ha lesz rá lehetőségünk a jövőben, szívesen folytatnánk a most elindított kezdeményezést, mert úgy látjuk, hogy sikeresen ötvözi a fenntarthatósággal kapcsolatos komplex, tervezési és üzleti kihívásokat.

- A divatipar az egyik leginkább környezetszennyező ágazat – véleménye szerint mit lehetne tenni annak érdekében, hogy változzon a helyzet?

- A kérdéskört több irányból is meg lehet közelíteni: Sokat tehetnek a fogyasztók a fenntarthatóságért azzal, ha hosszú távra, jó minőségű alapanyagokból készülő ruhadarabokat választanak és ezeket például kisebb kiegészítőkkel igyekeznek divatossá tenni. Ez természetesen némi lemondással, odafigyeléssel és befektetéssel, illetve valamivel kisebb és átgondoltabb ruhatárral jár. A feleslegessé vált ruháikat értékesítéssel, adományozással újra tudják hasznosítani, így tovább lehet benntartani ezeket a körforgásban.

A cégek pedig a fenntarthatóbb alapanyagok és gyártási folyamatok mellett az eddiginél több energiát fordíthatnak a tudatosságnövelő, edukációs kampányokra, amellyel növelhetik a fogyasztók érzékenységét és jobban informálhatják őket a fenntarthatósággal kapcsolatban. Fontos, hogy próbáljanak meg egyensúlyt találni az üzleti, környezeti és társadalmi szempontok között – hiszen valójában erről szól a fenntarthatóság. Minden vállalati döntés során mérlegelni kell ezt a három szempontot és néha bizony hátrébb kell szorítani az üzleti érdeket a környezeti és társadalmi károk csökkentése érdekében. Ez hosszú távú szemléletmódot igényel a cégektől és a fogyasztóktól is.

- Hogyan tud beépülni a fenntarthatóság a divatmárkák kommunikációjába? Milyen jó gyakorlatokat tudna említeni akár itthonról is?

- A fogyasztók hibáztatása, sokkoló információkkal való elárasztása általában nem szokott jól működni, ehelyett sokkal hatásosabbnak bizonyultak a figyelemfelkeltő, edukációs jellegű kampányok, amelyek során a divatmárkák elmagyarázzák, hogy miért és hogyan készült el az adott termék. Ez segíthet annak megértetésében is, hogy mitől drágább egy ökopamutból készült póló egy “hagyományoshoz” képest és hogy mit miért tesz másképpen a cég, mint az esetleg korábban megszokott volt. A kutatási eredményekből az látszik, hogy bár a fogyasztók egyre szélesebb rétegét érdekli a fenntarthatóság, nincs erről elégséges információjuk, viszont nem is szeretnének jelentős erőfeszítést tenni ezek megszerzésére. A siker kulcsa tehát a könnyen érthető, jól megfogalmazott üzenetek célzott eljuttatása a fogyasztókhoz.

Ezen a területen példaértékűnek tartom a fenntarthatóságáról régóta ismert Patagonia sportruházati márkát, amelynek közösségimédia-felületein például segítséget kaphatunk a ruháink javításához. Emellett a cég javítószolgáltatást is biztosít, amelynek keretében felújítják az általuk tervezett ruhák elhasználódott részeit. 2011-ben a Black Friday idején közzétett hirdetésükben részletesen bemutatták, hogy egy kabát elkészítése mennyi alapanyag felhasználásával és mekkora a széndioxid-lábnyoma. Azt kérték a fogyasztóktól, hogy ennek tudatában csak akkor vásárolják meg a kabátot, amennyiben valóban szükségük van rá. Ezt a fajta edukációt nagyon jó iránynak tartom.

Szerencsére itthon is egyre több a fenntarthatóságot előtérbe helyező divatmárka, viszonylag új kezdeményezés a sportruházatot gyártó Mari és a felújított, újratervezett ruhákat készítő Ourabura. Mindkét márka arra törekszik, hogy megkedveltesse a fiatalokkal a fenntarthatóság koncepcióját és trendivé tegye ezeknek a ruhadaraboknak a viselését.

- Mennyire szempont a fogyasztók számára a fenntarthatóság a divatiparban? Milyenek a magyar fogyasztók ebben a tekintetben?

- A Deloitte 2021-ben, az Egyesült Királyságban elvégzett kutatása során a fogyasztók a természetes, megújuló alapanyagokból, illetve az újrahasznosított anyagokból készülő terméket tekintették fenntarthatónak, a vásárlási döntéseik során pedig a termék hosszú távú használatát tartották szem előtt, azaz szempont annak tartóssága. A felmérést megelőző 1 évben 40%-uk vásárolt használt vagy felújított terméket, 53% pedig inkább megjavított egy terméket ahelyett, hogy újat vásárolt volna helyette. Kifejezetten a fenntartható divattal kapcsolatban az IBM és a Morning Consult 2020-ban végzett egy felmérést az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. Az eredmények alapján a válaszadók 2-4 euróval hajlandóak többet fizetni egy fenntartható módon készült pólóért, érdekes azonban, hogy miközben aggodalmukat fejezték ki a divatipar környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, alig 2 percet fordítottak a vásárlást megelőzően arra, hogy utánanézzenek a kiválasztott ruhadarab fenntarthatóságának.

A hazai fogyasztók körében 2019-ben elvégzett Fashion (Re)search arra világított rá, hogy bár érdeklődnek a vásárlók a fenntarthatóság iránt, de a válaszadók 57%-a azon a véleményen volt, hogy nincs elég információja ezzel kapcsolatban. Az organikus, újrahasznosítható alapanyagból, fenntartható gyártási folyamat során elkészülő ruhadarabokat tartották fenntarthatónak és 71% volt azon a véleményen, hogy az ilyen termékekért hajlandóak lenne többet fizetni.

- Hogyan látja a fenntartható divat jövőjét?

- A klímaváltozás hatása egyre inkább érezhető a mindennapjainkban, ami növeli a fenntarthatóság iránti figyelmet és érzékenységet. Bár azt gondolhatnánk, hogy a koronavírus hatására csökkent a fenntarthatóság jelentősége a fogyasztók életében, ennek pont az ellenkezője az igaz. Több nemzetközi fogyasztói kutatás is megerősítette, hogy a lezárások ideje alatt sokak életében vált prioritássá a fenntarthatóság, azóta igyekeznek előnyben részesíteni ezeket a termékeket. A különböző korlátozások és a csökkenő gyártási kibocsátások hatására sok helyen ugrásszerűen javult a levegő és a víz minősége, ami ráébresztette az embereket arra, hogy akár másként is élhetnének és más fogyasztói döntéseket is hozhatnának. Az, hogy sokan kényszerűségből otthonról dolgoztak, megváltoztatta a gondolkozásukat az öltözködésről, a divat szerepéről. Amennyiben ezek a változások tartósnak bizonyulnak, az még több lehetőséget fog megteremteni a fenntartható divatmárkák számára, amivel a cégek és a fogyasztók is jobban járnak, valamint a Föld is.

Szerencsére egyre több kollekcióban jelennek meg az újrahasznosított alapanyagok, már a leghíresebb divattervezők is foglalkoznak a fenntarthatóság témakörével – azonban a divatmárkáknak és a fogyasztóknak is sok teendőjük van a fenntarthatóbbá válás folyamata során.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...

Angol focit, NFL-t és MotoGP-t is nézhetünk a héten

Három kontinensről hoz el sport ínyencségeket a magyar szurkolóknak a Network4 csoport a héten. Az Angol Ligakupa küzdelmeitől, a legizgalmasabb NFL meccseken át a MotoGP és Superbike futamokon át a Premier League, Bundesliga és...

Egyre többet fizetünk az okoseszközöket használva

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg...

Értékesítési szakemberrel erősít a Marquard Group Hungary

Nagy tapasztalatú és tudású szakember segíti a jövőben a Marquard Group Hungary munkáját. Nagy Tamás szeptember végétől sales executive tanácsadóként támogatja a Marquard újrapozicionálási folyamatait. A Magyarországon több évtizedes tapasztalattal rendelkező vállalat az elmúlt...

Jövő héten rajtol A Nagy Ő a TV2-n

Október 9-én este indul a Bachelor – A Nagy Ő legújabb évada a TV2-n. A párkereső reality-ben ezúttal az ország 39. leggazdagabb embere, Jákob Zoltán vállalkozott arra, hogy egy tévéműsorban keresse meg szíve hölgyét....

Dupla résszel rajtol az új magyar történelmi sorozat

Dupla résszel debütál október 13-án, pénteken este a Dunán a Tündérkert című történelmi kalandfilmsorozat. A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült 8 részes sorozat további epizódjait péntek esténként láthatják majd a...

Olasz céggel kötött megállapodást a Duna House leányvállalata

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa). A Professione Casa Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynöksége, amely országszerte 280 irodával rendelkezik. A...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Hiába jött be a home office, egyre kevesebb rá a lehetőség

Magyarországon tízből hat munkavállalónak egyáltalán nincs lehetősége otthoni munkavégzésre – van, akinek a munkaköre, míg másnak a munkaadója nem teszi ezt lehetővé. Sokan úgy vélik, hogy a home office ritkulni fog, a munkavállalók kétharmada...

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Fontos döntést hozott a Lego

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél- írja az MTI a...

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....

Klímapusztulás: a villamosenergia-ágazaton múlik minden

A villamosenergia-ágazat a kulcsa annak, hogy elérje a karbonsemlegességet az világ 2050-re, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az ágazati kutatás szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. A szektor...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....