- Hirdetés -

Hétvégén ismét megtisztul a Tisza

|

- Hirdetés -

A Tiszai PET Kupa történetének egyik felejthetetlen helyszínéről, Cigándról indítja következő hosszútávú folyótisztító hajós versenyét a szervező Természetfilm.hu Egyesület. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa 12 veterán pethajós csapattal és jelentős kenus különítménnyel kiegészítve vág neki a szokásosnál alacsonyabb vízállású folyónak.

A petkalózok ezúttal a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztítják, közben felelevenítik az elmúlt 10 év kalandos és felejthetetlen emlékeit. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg.

Tokaj közelében, partifecskéket filmezett a Természetfilm.hu Egyesület stábja, amikor először találkoztak a PET-palack áradattal, ahogy a főleg határon túlról érkező szennyezés tonnaszámra önti el a Tiszát. 2013-ban 4 pethajóval rajtolt el az I. PET Kupa flottája, kalandjaikból televíziós filmsorozat készült “Valamit visz a víz” címmel. Azóta sok víz és sok műanyag palack lefolyt a Tiszán, a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, filmműhelyükben számos ismeretterjesztő film készült, a petkalózok pedig 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit. A Tisza vízgyűjtő területének öt országában dolgoznak az ismeretterjesztésen, Kárpátalján, a probléma forrásánál pedig jó példákkal járnak élen a hulladékgyűjtésben és -feldolgozásban részt vevő kárpátaljai partnereink bevonásával.

A jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupa július 29-én a pethajók építésével veszi kezdetét, majd július 31-től augusztus 6-ig, hét napon keresztül, - szárazföldi programokkal színesített pihenőnap beiktatásával -, Cigánd/Dombrád és Tiszadada között tisztítják a folyót és árterét a petkalózok.

Világon egyedülálló hajós verseny - hulladékkal a hulladék ellen

A világ minden táján épülnek pillepalackból hajók, a Tiszai PET Kupa kezdeményezés azonban az első, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A pethajók meghajtása megújuló energiával - kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik -, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot.

Az első Tiszai PET Kupa alkalmával, Tivadar és Cigánd között, 112 folyamkilométeres távon tisztították a folyót a csapatok. A PET Kupa történetében ez az eredeti versenyszakasz mostanáig rekord távolságnak számít. Idén ismét szívesen próbálkoztak volna vele a szervezők, de sajnos a Tisza határmenti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély.

Történetük során a petkalózok több mint 800 folyamkilométeren takarítottak kitartóan a Felső-Tiszán, többször visszatérve erősen szennyezett folyószakaszokra. 2019-ben a VII. Felső-Tiszai PET Kupa igazi áttörés lett: büszkén jelenthették be, hogy a kitartó munkának lassan, de biztosan látszik az eredménye, a rendszeres versenyeknek köszönhetően látványosan csökkent egyes ártéri területek hulladékszennyezése. Így volt ez a következő években is: azokon a területeken, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb felhalmozódott folyami hulladékkal találkoztak. Egyértelmű, hogy korábban több év árhullámainak „PET bányáit” számolták fel a kalózok, év közben pedig besegítettek a vízügy munkatársai, így hiába jönnek az újabb áradások, a megtisztított Tisza szakaszokon, a korábban tapasztaltakhoz képest, tisztább a folyó ártere.

A kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, - kb. 60%-a - újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

A természet és a hulladék ihlette filmek és dalok

A PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület műhelyében manapság szinte hetente készülnek filmek, a pár perces videóktól kezdve az egész estés ismeretterjesztő dokumentumfilmekig. Az eredeti, „hulladékkal a hulladék ellen” versenyötleten és a felbecsülhetetlen önkéntes bázison túl, főként a filmes alkotásokra támaszkodik a PET Kupa szemléletformáló ereje. Youtube csatornájukon visszanézhetjük a versenyek maradandó élményeit, kitekinthetünk a Tisza nemzetközi hulladékhelyzetére és bepillanthatunk a műanyag újrahasznosításába.

A versenyeken és a filmeken gyakran feltűnnek környezetvédelem iránt elhivatott művészek, sportolók. Az első, “Valamit visz a víz” sorozat műsorvezetője Varga Livius, a Quimby tagja volt, aki annak idején a forgatásról "szökött el" Siófokra, hogy koncertet adjon együttesével. Livius annyira felbuzdította Kiss Tibi zenészbarátját, amikor beszámolt a tiszai környezetszennyezésről és az I. PET Kupáról, hogy hirtelen elhatározással megszületett a PET Kalóz Himnusz. Azóta Livius többször részt vett a versenyeken, több zenésztársát fellelkesítette, olyannyira, hogy A kutya vacsorája zenekar - ezen a néven -, hajóval is megmérettette magát egy későbbi versenyen. A zenész idén PET Mester minőségben ügyel majd a sportszerű vetélkedésre és lelkesíti a csapatokat.

A PET Kupán hagyományossá vált PETaSztár versenyeken született dalok általában a folyóparton, tábortűz mellett hangzanak el, de némelyikből videó is készült. A PETaSztár nyertes Hé Kalóztól és a PET Kalauz nótájától kezdve a reggeli zenés ébresztőkig.

Rutinos csapatok állnak a 10. verseny rajtvonalához

A Tisza2 családi csapata a kezdetektől fogva részt vesz a kupán és pethajó inspirációkkal is hozzájárultak a rendezvényekhez. A Hangák negyedszerre jönnek óriási gyerek csapattal, háromszor álltak korábban a dobogón. Az Amerikalózok baráti csapatának USA-ban élő, magyar származású résztvevői nem egyszer nyári szabadságukat igazították a hulladékderbihez, és egy 2017-es, szintén versenyen született ismerettség után alapítottak közös hajót az Alföldről érkező Zsákolókkal. A PETúnia családi csapata 2015 óta versenyez, számtalanszor állt dobogóra, máig ők az egyetlen csapat, akik három helyszínen (Tisza-tó, Felső-Tisza, Bodrog) is átvehették a legszorgalmasabb csapatoknak járó Tisza Hőse díjat. A PET Kupa történetében többször rajthoz álltak Tisza-menti önkormányzati hajók, Vásárosnamény a dobogó élére is felállhatott. Cigánd különösen belopta magát a petkalózok szívébe, itt volt az I. PET Kupa befutója, egyedülálló vendégszeretetük pedig többször visszatérésre késztette a versenyszervezőket. Cigánd és a Dunaföldvárról érkező Aztakeservit csapata között életre szóló barátság szövődött, nem csoda, hogy a jubileumi versenyen mindkét hajó ott lesz a mezőnyben.

A Tilos Rádió kupagyőztes csapata rendszeresen tudósított is a rendezvényekről, majd a rádiós csapatból hallgatói hajó lett, akik ezúttal a WWF-fel közösen szállnak vízre civil hajójukon. A Wessling a PET Kupa megbízásából indított mikroműanyag kutatással ismerhette meg a PET Kupa életérzést, azóta a bodrogi versenyen is indultak, most pedig a Felső-Tiszára jönnek. A Main Stage csapat a 2015 -ben alakult Prezi hajóból nőtte ki magát összetartó baráti hajóvá. A Siemens vállalati önkéntes programban nevezett először és állította rajthoz mérnöki pontossággal megtervezett szuperhajóját. A cég átalakulásának és a hűséges munkavállalóknak köszönhetően tavaly már két csapattal (Simenes Evező-SÖK, Siemens Energy) jöttek a Kupára. Az Evező-SÖK 2021-ben a Bodrogon a dobogó tetején álltak és ők vihették haza a Bodrog Hőse díjat, az Energy pedig megnyerte a tavalyi Felső-Tiszai versenyt.

A pethajós csapatok napi rutinfeladatainak hátterét és a hulladék szakszerű válogatását a versenyeken elsősorban a PET Kupa önkéntesei végzik, akik között szép számban vannak tapasztalt folyómentők. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán a versenyző csapatok közé, rendhagyóan, az önkéntesek is beállnak saját építésű, KisPETlovam névre keresztelt hajójukkal.

A PET Kupa versenyeken nem ritka, hogy a nagyok mellett a kicsik is kiveszik a részüket a folyótisztításból. A gyereksereg nagyobb tagjai a kezdetektől fogva szorgalmasan részt vesznek a hulladékgyűjtésben, a szelektálásban és közülük kerültek ki az olyan fontos tisztségek, mint például a PETbankárok, akik kezdetben kockás füzetben, ma már a TTappban (Tiszta Tisza applikációban) jegyzik fel és összegzik a versenyzők pontszámait, a PETákokat. Az első verseny óta egy csapatnyi gyerek cseperedett tinédzserré, ők az UP-osok (PET Kupa UtánPótlás), akik a jubileumi rendezvényen saját önkéntes csapattal támogatják a vízi és tábori munkát.

Jubileumi PET Kupa hűséges támogatókkal és szakmai partnerekkel

A X. Felső-Tiszai PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg. A rendezvényt a kezdetek óta a SONAR Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület hajóegységei biztosítják, a vízügy szintén évek óta segíti a hulladék elleni küzdelmet. A hulladékok kezelését, a verseny lebonyolítását és a résztvevők élelmezését az NBG Masters Kft. segíti. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően már Androidra és iOS-ra is letölthető az Tiszta Tisza applikáció, amely tartalmazza a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig. A Zöldbolt és a Körforrás a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járul hozzá. A DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segíti a PET Kupát.

A résztvevők komfortérzetét segíti a tavaly debütált Pontonkonvoj zuhanyzóval, WC-vel felszerelt vizesblokkja, az úszómű a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával valósult meg. A csapatok munkáját - a két éve ITM támogatásból épült - gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen. A PET Kupa motoros kiszolgáló hajóegységeit a Honda Marine és az MP Motor Kft. által adományozott Honda négyütemű motorok hajtják. A hulladékkezelésben az esemény kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft.

 

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Érdekes jogi kérdéseket vet fel a metaverzum

1996. júniusában, a Szomszédok című legendás sorozat 239. részében Vágási Feri elhatározta, hogy "beszáll az internetbe". Szavait manapság mémek ezrei örökítik meg. Ám ha a szavak mögé pillantunk, e szállóige rámutat a technológiai fejlődés...

Tovább drágultak a lakások

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok alapján a hazai ingatlanpiaci forgalom már nem bővült tovább. Uniós összehasonlításban Magyarország 2015. évi bázishoz viszonyított összevont lakáspiaci árindexe továbbra is...

Több mint félmilliárd forint jogdíjat kapnak a színészek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer – 95 százalékban magyar – előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után. Az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást az EJI...

Korábban indult a tanszervásárlási láz

Míg a korábbi években inkább augusztusban és szeptember elején emelkedtek ki számottevően az iskolaszerek-eladások az eMAG-nál, idén júliusban is volt egy csúcs. A klasszikus tanszerek mellett júniusban a tabletek, júliusban a laptopok eladása is...

LEGO-val erősít az Euronics

Hosszú távú együttműködést kötött az Euronics Műszaki Áruházlánc és a LEGO Csoport. A partnerség értelmében a kreatív, gondolkodásra késztető LEGO játékkészletek válogatott kínálata már megvásárolható az Euronics üzleteiben.Bár a LEGO játékok eddig is széles...

Nem védjük eléggé a gyerekeket az online térben

Sokkal kevésbé képesek felismerni a gyerekek a számukra ártalmas tartalmakat az interneten, mint azt saját bevallásuk szerint állítják ­– állapítja meg egy friss felmérés. Mindeközben a szülők sem feltétlen tudják, hogyan álljanak hozzá gyermekük...

Élőben követhetjük Kimi Raikkönen visszatérését

Az ARENA4 és az ARENA4+ nézői élőben láthatják Magyarországon Kimi Raikkönen visszatérését. A Formula-1-es világbajnok vasárnap este futja élete első NASCAR Cup Series versenyét a Watkins Glen International szupergyors pályáján. Raikkönen tavaly jelentette be...

Ábel Anita lesz a TV2 új napi sorozatának egyik főszereplője

Hazatalálsz címmel készül a TV2 új napi szériája, a Blikk információi szerint a produkcióban tér vissza a sorozatok világába a Szomszédokban ismertté vált Ábel Anita. Az új produkció egy horvát licencen alapuló, történetalapú, helyzetkomikumokra...

Összeállt a Warner Bros. Discovery régiós menedzsmentje

Bemutatták a Warner Bros. Discovery régiós vezetői csapatát, valamint az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló térség (EMEA) fizetős TV hálózatait és kreatív ügynökségét. Jamie Cooke – akit júniusban neveztek ki a Warner Bros. Discovery...

A streaming megelőzte a kábeltévét

Idén júliusban első alkalommal fordult elő, hogy az Egyesült Államokban a tévézésre szánt időből a streaming tartalmak fogyasztása nagyobb arányt tett ki, mint a kábeltévés műsorok. A Nielsen mérései szerint az amerikai júliusban hetente...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Nagy leégésre számíthatnak a magyarok

Még mindig sokan, háromból egy magyar nyaraló perzselődik a napon 11-15 óra között, a legerősebb UV-sugárzás idején – derült ki a Szallas.hu felméréséből. Minden tizedik válaszadó egyáltalán nem gondoskodik a fényvédelemről. Ráadásul a válaszadók...

Érdekes jogi kérdéseket vet fel a metaverzum

1996. júniusában, a Szomszédok című legendás sorozat 239. részében Vágási Feri elhatározta, hogy "beszáll az internetbe". Szavait manapság mémek ezrei örökítik meg. Ám ha a szavak mögé pillantunk, e szállóige rámutat a technológiai fejlődés...

Tovább drágultak a lakások

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok alapján a hazai ingatlanpiaci forgalom már nem bővült tovább. Uniós összehasonlításban Magyarország 2015. évi bázishoz viszonyított összevont lakáspiaci árindexe továbbra is...

Több mint félmilliárd forint jogdíjat kapnak a színészek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer – 95 százalékban magyar – előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után. Az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást az EJI...

Korábban indult a tanszervásárlási láz

Míg a korábbi években inkább augusztusban és szeptember elején emelkedtek ki számottevően az iskolaszerek-eladások az eMAG-nál, idén júliusban is volt egy csúcs. A klasszikus tanszerek mellett júniusban a tabletek, júliusban a laptopok eladása is...
- Hirdetés -

Don't Miss

Védeni kell a szakmát, a szakembereket, a büdzséket, a fogyasztókat

Most különösen fontos, hogy hitelesen és felelősen használjuk a marketing eszközeit – mutatott rá Bujáki Zsolt. A Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója az mmonline.hu-nak beszélt arról is, hogy milyen kihívásokkal szembesül az autóipar és elárulta...

Jobban kell küzdenünk a fogyasztók figyelméért

Egymás gondolatainak meghallgatása, egymás munkáinak megtekintése mindig inspirációt nyújt és elősegíti a megújulásra való készséget, képességet – vallja Mérő Ádám, a Coca Cola Company Consumer & Shopper Connection Director-a. A szakember a szeptember 15-i...

A marketingvezetők jó esetben interdiszciplináris gondolkozók

Manapság a marketing az egyetlen omnipotens diszciplina, amely egy vállalat működésének teljességét képes átfogni – állítja Szabó Béla. A Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója a Marketing Summitot beharangozó interjúsorozatban az mmonline.hu-nak beszélt arról, hogy milyen...

Együtt erősebbek vagyunk

A marketing szakemberek, vezetők szerepe jelentősen megnövekedett a vállalaton belül és az üzleti értékteremtés folyamatában is – mutatott rá Bánhegyi Zsófia. A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója a szeptember 15-i Marketing Summitot felvezető...

Rekordok éve

A Marketing&Media magazin idén is összeállította a legnagyobb hazai reklámügynökségek listáját a tavalyi üzleti eredmények alapján. Iparági vezetőket is megkérdeztünk arról, hogyan értékelik a múlt évet és mit várnak idén, Biró László, a Mediator...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Eszméletlenül nagy a weboldalak karbonlábnyoma

Egy átlagos internetfelhasználó éves szinten 414 kg károsanyag-kibocsátásért felelős. Egy közepes weboldal pedig 60 kg CO2e éves kibocsátással ugyanakkora környezeti lábnyommal jár, mint 4,3 millió SMS vagy napi 63 percnyi TikTok aktivitás. Bár a...

Újabb lépést tett a fenntarthatóság felé a Samsung

A Samsung jelentős előrelépést tett a mobilkommunikációs üzletág 2025-ös fenntarthatósági céljainak elérése felé. A legfontosabb kezdeményezések közé tartozik az újrahasznosított anyagok továbbfejlesztett használata és beépítése a termékekbe, a környezettudatosabb csomagolás kialakítása, valamint a régebbi...

Újabb környezetvédelmi rekord a Tiszán

Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik ezúttal az egy...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....