- Hirdetés -

Hétvégén ismét megtisztul a Tisza

|

- Hirdetés -

A Tiszai PET Kupa történetének egyik felejthetetlen helyszínéről, Cigándról indítja következő hosszútávú folyótisztító hajós versenyét a szervező Természetfilm.hu Egyesület. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa 12 veterán pethajós csapattal és jelentős kenus különítménnyel kiegészítve vág neki a szokásosnál alacsonyabb vízállású folyónak.

A petkalózok ezúttal a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztítják, közben felelevenítik az elmúlt 10 év kalandos és felejthetetlen emlékeit. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg.

Tokaj közelében, partifecskéket filmezett a Természetfilm.hu Egyesület stábja, amikor először találkoztak a PET-palack áradattal, ahogy a főleg határon túlról érkező szennyezés tonnaszámra önti el a Tiszát. 2013-ban 4 pethajóval rajtolt el az I. PET Kupa flottája, kalandjaikból televíziós filmsorozat készült “Valamit visz a víz” címmel. Azóta sok víz és sok műanyag palack lefolyt a Tiszán, a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, filmműhelyükben számos ismeretterjesztő film készült, a petkalózok pedig 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit. A Tisza vízgyűjtő területének öt országában dolgoznak az ismeretterjesztésen, Kárpátalján, a probléma forrásánál pedig jó példákkal járnak élen a hulladékgyűjtésben és -feldolgozásban részt vevő kárpátaljai partnereink bevonásával.

A jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupa július 29-én a pethajók építésével veszi kezdetét, majd július 31-től augusztus 6-ig, hét napon keresztül, - szárazföldi programokkal színesített pihenőnap beiktatásával -, Cigánd/Dombrád és Tiszadada között tisztítják a folyót és árterét a petkalózok.

Világon egyedülálló hajós verseny - hulladékkal a hulladék ellen

A világ minden táján épülnek pillepalackból hajók, a Tiszai PET Kupa kezdeményezés azonban az első, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A pethajók meghajtása megújuló energiával - kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik -, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot.

Az első Tiszai PET Kupa alkalmával, Tivadar és Cigánd között, 112 folyamkilométeres távon tisztították a folyót a csapatok. A PET Kupa történetében ez az eredeti versenyszakasz mostanáig rekord távolságnak számít. Idén ismét szívesen próbálkoztak volna vele a szervezők, de sajnos a Tisza határmenti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély.

Történetük során a petkalózok több mint 800 folyamkilométeren takarítottak kitartóan a Felső-Tiszán, többször visszatérve erősen szennyezett folyószakaszokra. 2019-ben a VII. Felső-Tiszai PET Kupa igazi áttörés lett: büszkén jelenthették be, hogy a kitartó munkának lassan, de biztosan látszik az eredménye, a rendszeres versenyeknek köszönhetően látványosan csökkent egyes ártéri területek hulladékszennyezése. Így volt ez a következő években is: azokon a területeken, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb felhalmozódott folyami hulladékkal találkoztak. Egyértelmű, hogy korábban több év árhullámainak „PET bányáit” számolták fel a kalózok, év közben pedig besegítettek a vízügy munkatársai, így hiába jönnek az újabb áradások, a megtisztított Tisza szakaszokon, a korábban tapasztaltakhoz képest, tisztább a folyó ártere.

A kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, - kb. 60%-a - újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

A természet és a hulladék ihlette filmek és dalok

A PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület műhelyében manapság szinte hetente készülnek filmek, a pár perces videóktól kezdve az egész estés ismeretterjesztő dokumentumfilmekig. Az eredeti, „hulladékkal a hulladék ellen” versenyötleten és a felbecsülhetetlen önkéntes bázison túl, főként a filmes alkotásokra támaszkodik a PET Kupa szemléletformáló ereje. Youtube csatornájukon visszanézhetjük a versenyek maradandó élményeit, kitekinthetünk a Tisza nemzetközi hulladékhelyzetére és bepillanthatunk a műanyag újrahasznosításába.

A versenyeken és a filmeken gyakran feltűnnek környezetvédelem iránt elhivatott művészek, sportolók. Az első, “Valamit visz a víz” sorozat műsorvezetője Varga Livius, a Quimby tagja volt, aki annak idején a forgatásról "szökött el" Siófokra, hogy koncertet adjon együttesével. Livius annyira felbuzdította Kiss Tibi zenészbarátját, amikor beszámolt a tiszai környezetszennyezésről és az I. PET Kupáról, hogy hirtelen elhatározással megszületett a PET Kalóz Himnusz. Azóta Livius többször részt vett a versenyeken, több zenésztársát fellelkesítette, olyannyira, hogy A kutya vacsorája zenekar - ezen a néven -, hajóval is megmérettette magát egy későbbi versenyen. A zenész idén PET Mester minőségben ügyel majd a sportszerű vetélkedésre és lelkesíti a csapatokat.

A PET Kupán hagyományossá vált PETaSztár versenyeken született dalok általában a folyóparton, tábortűz mellett hangzanak el, de némelyikből videó is készült. A PETaSztár nyertes Hé Kalóztól és a PET Kalauz nótájától kezdve a reggeli zenés ébresztőkig.

Rutinos csapatok állnak a 10. verseny rajtvonalához

A Tisza2 családi csapata a kezdetektől fogva részt vesz a kupán és pethajó inspirációkkal is hozzájárultak a rendezvényekhez. A Hangák negyedszerre jönnek óriási gyerek csapattal, háromszor álltak korábban a dobogón. Az Amerikalózok baráti csapatának USA-ban élő, magyar származású résztvevői nem egyszer nyári szabadságukat igazították a hulladékderbihez, és egy 2017-es, szintén versenyen született ismerettség után alapítottak közös hajót az Alföldről érkező Zsákolókkal. A PETúnia családi csapata 2015 óta versenyez, számtalanszor állt dobogóra, máig ők az egyetlen csapat, akik három helyszínen (Tisza-tó, Felső-Tisza, Bodrog) is átvehették a legszorgalmasabb csapatoknak járó Tisza Hőse díjat. A PET Kupa történetében többször rajthoz álltak Tisza-menti önkormányzati hajók, Vásárosnamény a dobogó élére is felállhatott. Cigánd különösen belopta magát a petkalózok szívébe, itt volt az I. PET Kupa befutója, egyedülálló vendégszeretetük pedig többször visszatérésre késztette a versenyszervezőket. Cigánd és a Dunaföldvárról érkező Aztakeservit csapata között életre szóló barátság szövődött, nem csoda, hogy a jubileumi versenyen mindkét hajó ott lesz a mezőnyben.

A Tilos Rádió kupagyőztes csapata rendszeresen tudósított is a rendezvényekről, majd a rádiós csapatból hallgatói hajó lett, akik ezúttal a WWF-fel közösen szállnak vízre civil hajójukon. A Wessling a PET Kupa megbízásából indított mikroműanyag kutatással ismerhette meg a PET Kupa életérzést, azóta a bodrogi versenyen is indultak, most pedig a Felső-Tiszára jönnek. A Main Stage csapat a 2015 -ben alakult Prezi hajóból nőtte ki magát összetartó baráti hajóvá. A Siemens vállalati önkéntes programban nevezett először és állította rajthoz mérnöki pontossággal megtervezett szuperhajóját. A cég átalakulásának és a hűséges munkavállalóknak köszönhetően tavaly már két csapattal (Simenes Evező-SÖK, Siemens Energy) jöttek a Kupára. Az Evező-SÖK 2021-ben a Bodrogon a dobogó tetején álltak és ők vihették haza a Bodrog Hőse díjat, az Energy pedig megnyerte a tavalyi Felső-Tiszai versenyt.

A pethajós csapatok napi rutinfeladatainak hátterét és a hulladék szakszerű válogatását a versenyeken elsősorban a PET Kupa önkéntesei végzik, akik között szép számban vannak tapasztalt folyómentők. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán a versenyző csapatok közé, rendhagyóan, az önkéntesek is beállnak saját építésű, KisPETlovam névre keresztelt hajójukkal.

A PET Kupa versenyeken nem ritka, hogy a nagyok mellett a kicsik is kiveszik a részüket a folyótisztításból. A gyereksereg nagyobb tagjai a kezdetektől fogva szorgalmasan részt vesznek a hulladékgyűjtésben, a szelektálásban és közülük kerültek ki az olyan fontos tisztségek, mint például a PETbankárok, akik kezdetben kockás füzetben, ma már a TTappban (Tiszta Tisza applikációban) jegyzik fel és összegzik a versenyzők pontszámait, a PETákokat. Az első verseny óta egy csapatnyi gyerek cseperedett tinédzserré, ők az UP-osok (PET Kupa UtánPótlás), akik a jubileumi rendezvényen saját önkéntes csapattal támogatják a vízi és tábori munkát.

Jubileumi PET Kupa hűséges támogatókkal és szakmai partnerekkel

A X. Felső-Tiszai PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg. A rendezvényt a kezdetek óta a SONAR Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület hajóegységei biztosítják, a vízügy szintén évek óta segíti a hulladék elleni küzdelmet. A hulladékok kezelését, a verseny lebonyolítását és a résztvevők élelmezését az NBG Masters Kft. segíti. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően már Androidra és iOS-ra is letölthető az Tiszta Tisza applikáció, amely tartalmazza a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig. A Zöldbolt és a Körforrás a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járul hozzá. A DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segíti a PET Kupát.

A résztvevők komfortérzetét segíti a tavaly debütált Pontonkonvoj zuhanyzóval, WC-vel felszerelt vizesblokkja, az úszómű a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával valósult meg. A csapatok munkáját - a két éve ITM támogatásból épült - gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen. A PET Kupa motoros kiszolgáló hajóegységeit a Honda Marine és az MP Motor Kft. által adományozott Honda négyütemű motorok hajtják. A hulladékkezelésben az esemény kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft.

 

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Magyar hősökről készült különleges fotósorozat

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe,...

Saját streaming szolgáltatást indít a Real Madrid

A Real Madrid lett a legújabb futballklub, amely saját streaming szolgáltatást indít. A klub RM Play nevű platformja több mint 700 órányi tartalmat tartalmaz majd, és elérhető lesz mobiltelefonon, táblagépeken és okostévéeszközökön, köztük Apple...

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Nyerő lehet az ingatlanbefektetés

A múlt héten bejelentett szigorítások alaposan átrajzolhatják a megtakarítások piacát a pénzügyi szakemberek várakozásai alapján. A kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, de emellett az ingatlanbefektetések szerepe is tovább erősödhet a Duna House...

A mélypont után ismét nőtt a hazai vállalkozások száma

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató...

Újabb segítség a vállalkozásoknak

Az elmúlt 3 év gazdasági eseményei nem kímélték a vállalkozói szektort. A kereskedelem és az ipar különösen nehéz helyzetben van, ami számos boltbezárást és az ipari termelés volumenének csökkenését eredményezte. Ez a kihívásokkal teli...

Olvasásra buzdít a Libri

A történetek, amiket olvasunk, beépülnek a mindennapjainkba, a személyiségünkbe, és stresszcsökkentő hatással bírnak. Magyarország piacvezető könyvkereskedőjeként a Libri legújabb, június 5-én indult, bármikor elkezdhető olvasásnépszerűsítő programjában is az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi hangsúlyt....
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Vidus Gabriella vezeti a TOP50 médiás rangsort

Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója végzett idén a Marketing&Media magazin legbefolyásosabb hazai médiásokat bemutató TOP50-es rangsora élén, ezzel már hetedszer szerezte meg az első pozíciót. A második Vaszily Miklós, a TV2 Csoport igazgatósági...

Magyar hősökről készült különleges fotósorozat

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe,...

Saját streaming szolgáltatást indít a Real Madrid

A Real Madrid lett a legújabb futballklub, amely saját streaming szolgáltatást indít. A klub RM Play nevű platformja több mint 700 órányi tartalmat tartalmaz majd, és elérhető lesz mobiltelefonon, táblagépeken és okostévéeszközökön, köztük Apple...

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Podcast

Ha eszközként kezeljük, máshogy állunk hozzá

Talán túl sok sci-fi-t néztünk gyerekkorunkban és azért viszonyulunk fenntartásokkal a mesterséges intelligenciához, aminek ma már a számítógépes játékok világától elkezdve az orvosi diagnosztikáig szinte mindenhol hasznát veszik. De tény, hogy kikerülhetetlen, így kérdés,...

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Don't Miss

A bankszektor is kizöldülhet

A piac minden szereplője, így egy pénzintézet is tehet a fenntarthatóságért, jól mutatja ezt a most létrejövő MBH Bank példája. Szege György ESG- és fenntarthatósági vezetőt kérdeztük az MBH Bank céljairól, törekvéseiről és zöldhitel...

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Országos mentőakcióban a Spar

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez.Sok családban még...

Fenntartható ötleteket díjaztak

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók...

Évente 19 ezer tonna bútort égetünk el

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. Igény lenne a már nem használt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....