Holtverseny a Facebook sztárjainál

Holtversenyt hozott az élen a huszonöt legtöbb facebookos rajongót gyűjtő top 25-ös listánk. Bár a rangsorunkban szereplő hírességek folyamatosan zsebelték be az új kedvelőket, idehaza egyre kevesebbet használják a Facebookot.

Nem csupán egyre csökken, idősödik is a hazai facebookos társadalom: tavaly decemberben 6,58 millió hazai felhasználó volt a közösségi oldalon, míg 2023. januárban 6,89, egy évvel korábban, 2022 januárjában pedig 7,36 millió. Közülük a legtöbben, 1,45 millióan a 25–34 éves korosztályból kerülnek ki, de nagy számban képviseltetik magukat a 35–44, valamint a 45–54 esztendősek is – legalábbis ez olvasható ki a napoleoncat.com adataiból. A 17 évesnél fiatalabbak azonban egyre kevesebben vannak. Míg 2022 decemberében az összes hazai facebookozó 3,1 százalékát adták, addig tavaly decemberben a 13–17 éves korosztálynál mindössze ennyi szerepel: nincs adat.

A hírességeket tekintve a hazai facebookos toplista annyiban változott tavaly óta, hogy a korábbi egyedüli listavezető Kasza Tibort beérte Mága Zoltán, így holtverseny alakult ki a rangsorunk élén. Ezzel ők ketten az egyedüliek, akik elérték, sőt túl is szárnyalták az egymilliós rajongószámot. Bár tavaly azt jósoltuk, hogy Rubint Réka, ha sikerül öles léptekkel növelnie a kedvelőinek a számát, utolérheti Mága Zoltánt, erre minden bizonnyal még nagyon sokat kell várnunk. Sőt, az egész 25-ös listánk nem hozott földindulásszerű változásokat, néhány helycserétől eltekintve nem sok meglepetéssel szolgált.

A hírességek rajongószámának a növekedését azonban jól mutatja, hogy míg a Front Page Communications által üzemeltetett Fészbuker.hu adatai szerint tavaly 335 ezer oldalkedvelés is elég volt a listánkra, azaz a top 25-be kerüléshez, ehhez az idén 348 ezerre volt szükség. Ennyit gyűjtött a huszonötödik helyre került Istenes Bence Facebook-oldala.

Ami az elmúlt évi összeállításunkhoz képest érdekesség, hogy a legjobbak az elmúlt esztendőben kevesebb új rajongót gyűjtöttek be, mint 2022-ben. Míg két évvel ezelőtt a három legjobb, Vujity Tvrtko 78, Borbács Marcsi 55, Vivien Keszthelyi 42 ezer új rajongót szedett össze egy esztendő alatt, addig tavaly a legtöbb új rajongót Borbács Marcsi gyűjtötte, ám mindössze 20 ezret. Mögötte 19 ezerrel Majka, majd 18 ezerrel Vivien Keszthelyi található. Ez is jól mutatja, hogy a Facebook népszerűsége szép lassan csökken.

A TOP10

Forrás: Fészbuker.hu

*A lista nem tartalmazza a 2023-ban nem aktív Facebook-oldalakat.

 

Baross Gábor

Az elemzés teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható.