- Hirdetés -

Igazi csajos hétvége a Balatonon

|

- Hirdetés -

2023. július 28-30. között rendezik meg a 4Ladies Cup-Hungary-t, azaz a csak női résztvevőknek szóló nemzetközi, nagyhajós pályaversenyt Magyarországon.

A 4Ladies Cup-Hungary a Balatonon az első, csakis női csapatok számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny. A szervezők célja a kizárólag nők számára rendezett versenyek felkarolása a tavon és egy, a korábbi gyakorlattól teljesen eltérő, bár nemzetközi versenyeken gyakori versenyzési módszer bemutatása. A Balatonon számos, különböző típusú versenyt rendeztek, és rendeznek is, de ehhez hasonló először 2020-ban volt. Ez a megmérettetés az európai női regatták hagyományait kívánja követni, mint a Helga Cup, Sisi Cup vagy a PMS Zena Regatta Horvátországban.

A verseny lényege, hogy 20 perces, rövidpályás futamokon, azonos típusú hajókkal, csak négy, vagy öt fős, kizárólag nőkből álló csapatok versenyezhetnek.

A versenyre maximum 25 csapat nevezését tudják fogadni, hiszen csak így garantálható, hogy a 3 napos verseny során minden egyes csapat egyenlő esélyekkel induljon.

A 2023-as 4Ladies Cup-Hungary arca Sipos Vera, színésznő

Vera Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta számos kőszínházi és alternatív színházi produkcióban szerepelt, a Nemzeti Színháztól a Forte Társulaton át a Gólem Színházig, de dolgozott a Bábszínházban mint koreográfus, és mint rendező is feltűnt az utóbbi években. 12 éve szabadúszó. A televízióban a Csak színház és más semmi sorozat Esztijeként láthatták, de játszott a Mintaapákban, a Dr. Balatonban és legutóbb A király című sorozatban Jimmy első feleségét alakította. A közelmúltban a TV-filmek közül az Ida regénye, a Cella sorozat szereplője, valamint a Blokád című mozifilmben is láthattuk.

Gyerekként nem volt lehetősége rá, felnőttként szippantotta be a vitorlázás, a 2022-es 4LadiesCup élete első vitorlás versenye volt. Azóta amikor csak teheti, aktívan tanulja, élvezi a vitorlás sportot, valamint támogatja, és népszerűsíti a női vitorlázást.

A rendezés különlegessége idén is az úgynevezett drónbólya, ami GPS koordináták mint utasítások alapján magától a helyére áll, szükség esetén magát áthelyezi, és változó időjárási körülmények esetén is a kijelölt helyén marad. Ez egy egyedülálló technikai megoldás, Magyarországon elsőként itt használták, készítője az a Valentina Venturi, PhD repülő mérnök, aki szintén résztvevője volt már a tavalyi versenynek is kormányosként, ráadásul ezüstéremmel zárta a megmérettetést.

Honnan az ötlet?

Erről Sabján Annamária, a 4LadiesCup-Hungary megálmodója beszél: “Gyerekkorom óta vitorlázom, de tengeren 15 éve kezdtem, és mint kapitány úgy éreztem, ‘Milyen vagány, hogy csak nőkkel indulunk el a versenyen!’. Akkor természetesen férfiak ellen vitorláztunk. Részt vettünk pár olyan versenyen is, ami csak a nőknek szólt, és éreztük, hogy annak egész más hangulata volt. Ezen a versenyen azonos körülmények között, egyenlő esélyekkel, ugyanolyan hajókkal megyünk, és mérjük össze a tudásunkat. Korábban mi is Horvátországba kaptunk meghívást egy kizárólag nők számára indított vitorlásversenyre. Ezt ráadásul minden évben, stílusosan március 8-án, Nőnapon rendezik meg. Már az első alkalommal megtetszett az egész miliő - ahogy fogadtak minket, a helyiek kedvessége -, hogy úgy gondoltuk, ezt meg szeretnénk mutatni más női vitorlázóknak is. Ezért elhívtunk Magyarországról még egy női csapatot. Még akkor és ott megbeszéltük egymás közt, hogy nekünk is kell egy ilyet szervezni - itthon.”

Kikkel szerveződik a verseny, kik alapították?

“Galla Viktória, nagyvállalati menedzser, Dr. Berecz Tímea ügyvédként dolgozik, míg Tóth Viktória rendezvényszervezőként tevékenykedik a “civil” életben. Jómagam csak a vitorlázással, versenyzéssel foglalkozom, táborokat vezetek, felnőtteket és gyermekeket tanítok a Penge Vitorlás Sportegyesületben. Tapasztalt, gyakorlott, aktív versenyzőkről van szó: korábbi Kékszalagon Galla Viki J24 hajóosztályban 2. lett, Berecz Timi pedig Elliott 770-es hajójával a Legjobb női csapat díját nyerte el. Rövidesen az 55. Kékszalag is következik, komoly felkészülésben vagyunk mind arra, mind a 4Ladies-re.” - meséli Annamária.

A versenybe szálló hajókról

A 4Ladies Cup-Hungary női regatta idei hivatalos versenyhajója - a Magyar J24 Osztállyal kötött megállapodás eredményeként - ismét a J24-es, a világ legnépszerűbb One-Design hajója. Jelenleg több mint 5500 ilyen hajót tartanak nyilván a világon. Ezzel a hajószámmal a J24 a világ legnagyobb létszámú, tőkesúlyos One Design ISAF osztálya.

Több mint 45 évvel ezelőtt a zord Lake Minnetonka partján új hajó kelt életre Rod Johnston garázsában. Néhány lelkes, korábban is one-design osztályokban induló vitorlázó előrendeléseinek köszönhetően 1977 márciusára már 5 hajó készült el, a legelső az „OZ” nevet kapta. Mivel az új tulajdonosok közül 4 neve is J betűvel kezdődött, ezért lett a flotta jelzés J, a test hosszából adódott a 24-es szám, ami lábban értendő. Egy év múlva egy téli versenyen már 68 hajó küzdött az elemekkel, majd 1979-ben megrendezték az első világbajnokságot is. 1987-ben vezették be a legénységre vonatkozó maximális súlyhatárt, a 400 kg-ot.

A J24-es spinakkeres hajó, stabilitása és könnyű kezelhetősége miatt igen kedvelt a versenyvitorlázók körében. Jellemzően 5 fős legénység kezeli, így megengedett a 4 helyett 5 fős csapatok nevezése is.

A magyar J24-es Osztály egy 1998-as földvári versenyen alakult meg 6 egységgel, azóta pedig a magyarországi OD flotta legnépesebb osztálya.

A One-Design versenyeken az elmúlt években olyan kitűnő vitorlázók mérkőztek meg egymással, mint Litkey Farkas, Tomai Balázs, Székely Tonyó, Rauschenberger Miklós, Nagy R. Attila, Kaiser Kristóf, Sallai Gábor és még nagyon sokan mások.

A 4Ladies Cup-Hungary alapítói közül hárman is rendszeresen szállnak vízre J24-es hajókkal. Neves magyar női vitorlázók is indultak magyar rendezésű EB-ken, mint Weöres Márta és Sabján Annamária.

Különösen izgalmas lesz az idei verseny ezen hajókkal, hiszen a J24-es Európa Bajnokságot is Magyarországon rendezik majd augusztus végén.

Az idei helyszínről

2023. július 28-30. között Balatonfüreden, a vadonatúj Kékszalag Port ad otthont a versenynek. Tökéletes kilátás nyílik majd a pályaversenyre, jól áttekinthető, követhető és élvezhető a 4Ladies Cup-Hungary.

Ünnepélyes megnyitó: 2023. július 28. péntek, 10.00

Eredményhirdetés: a tervek szerint július 30-án vasárnap, 16.0-kor, melynek meghívott vendége Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor, sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A 4LadiesCup-Hungary 2023 főtámogatója a Helly Hansen, a Galco Kötélgyártó Kft. és a Penge Vitorlás Sportegyesület.

Igazi csajos hétvége lesz különleges programokkal, nézőhajóval, VIP fogadással.

Külföldi csapatokat is várnak, lehet még nevezni!

Fotó: Török Brigi

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Az Árulók című műsor nézettsége

Meglepő nézettséget produkált Az árulók

A fiatalabb célcsoportoknak nagyon bejött Az árulók. A Sztárbox pedig még ennél is jobb nézettséget hozott az RTL-nek, ami viszont már nem is meglepő. Teljes lakosságnál a TV2-s Dancing with the Stars produkálta a...

Újabb településeken gyorsít a Vodafone

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató...

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy...

Nagyon felpörgött az ingatlanpiac

2023 novemberében, országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai...

Napelemekre költenek a hazai nagyvállalatok

Népszerűek az energiahatékonyságot növelő beruházások a nagyvállalatok körében, minden negyediknél várható ilyen jellegű fejlesztés a következő egy év során. A beruházásokat nem csupán az energiaárak emelkedése hajtja, hanem több szempont együttesen, így például a...

Már belenézhetünk az HBO népszerű sorozatának új évadába

Az HBO a brazíliai São Paulóban megrendezett CCXP23 Comic-Con rendezvényen közzétette az HBO saját gyártású drámasorozata, A SÁRKÁNYOK HÁZA második évadának hivatalos teaserét. A nyolc epizódból álló második évad 2024 nyarán debütál az HBO-n,...

Tovább erősít podcast fronton a Marquard

Új podcastokkal erősíti portfólióját a Marquard Group Hungary. Először az ÉVA magazin Testkép című produkciója mutatkozott be december 1-jén, majd december 7-én startol az InStyle Képesvagyok műsora, amely a brand nagy sikerű #képesvagyok kezdeményezésének...

Moziból a könyvespolcra – filmtörténet és önéletrajz a mester szemén keresztül (x)

Van, akinek a mozi csupán egy kellemes, szabadidős program, de némelyeknek a filmnézés szent hobbi, sőt egyet jelent az élettel. Többnyire belőlük lesznek a filmteoretikusok, kritikusok, és nem utolsó sorban a filmrendezők. A hivatás...

Díjazták a Torontói EU Filmfesztiválon a Semmelweist

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat. Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült - a hazai mozikban már látható - új magyar...

Kiderült, mikor lesz jövőre a SopronFest

Jövőre a pünkösdi hétvégén, május 17. és 19. között rendezik meg második alkalommal a SopronFestet, ahol a hazai fesztiválok kedvenc előadói és zenekarai lépnek színpadra. Az esemény során nem csak a koncertek helyszínéül szolgáló...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Így spórolhatunk a klímás fűtéssel

A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált...
Az Árulók című műsor nézettsége

Meglepő nézettséget produkált Az árulók

A fiatalabb célcsoportoknak nagyon bejött Az árulók. A Sztárbox pedig még ennél is jobb nézettséget hozott az RTL-nek, ami viszont már nem is meglepő. Teljes lakosságnál a TV2-s Dancing with the Stars produkálta a...

Újabb településeken gyorsít a Vodafone

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató...

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy...

Nagyon felpörgött az ingatlanpiac

2023 novemberében, országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Ha kétszer ennyien olvasnának minket, az egész ország gazdagabb volna

Mindenkinek azt javaslom, hogy olvasson több Portfoliót. Biztos kevésbé vagyunk szórakoztatók, mint a TikTok, de vannak értelmes gondolatok és információk, amelyek segítenek ezekben a bizonytalan időkben – mondja Bán Zoltán, a gazdasági portált működtető...

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Napelemekre költenek a hazai nagyvállalatok

Népszerűek az energiahatékonyságot növelő beruházások a nagyvállalatok körében, minden negyediknél várható ilyen jellegű fejlesztés a következő egy év során. A beruházásokat nem csupán az energiaárak emelkedése hajtja, hanem több szempont együttesen, így például a...

Minierdőt telepítettek Budapesten

November 29-én a XII. kerületben immár a harmadik Miyawaki erdőt adták át a GreenGo két éve indított Gurulj a fákért! Támogatói Programjának keretében. Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója ezzel már...

Újabb lépéssel támogatja az ALDI a fenntarthatóságot

A vállalat biatorbágyi méhecskeháza után most hét városban nyitott rovarotthonokat, amelyek a virágok beporzásához nagymértékben hozzájáruló, emberekre ártalmatlan beporzó rovaroknak nyújtanak menedéket.Az ALDI biatorbágyi logisztikai és igazgatási központjánál már 2016 óta működik egy öt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....