- Hirdetés -

Durva átverés terjed a kriptopiacon

|

- Hirdetés -

A világ pénzügyi piacain tavaly – 127 százalékos emelkedést követően -, a csalások kárértéke meghaladta a 3,3 milliárd dollárt. A kriptopiacon még ennél is nagyobb volt a növekedés (183 százalékos), ezért a veszteségek zöme is itt csapódott le. A Binance a hatóságokkal együttműködve több százmillió dollárt segített lefoglalni és befektetőkhöz visszajuttatni. A blokkláncok nyilvánossága és a tranzakciók nyomonkövethetősége megkönnyíti az esetek felderítését, de maguknak a felhasználóknak is tudatosnak kell lenniük. Íme néhány tanács a Binance-től, mire kell odafigyelni, hogy ne váljunk a disznóvágás-átverések áldozatává.

Az elmúlt évben 100%-kal emelkedett a disznóvágás-átveréses esetek száma a Binance platformján, vagyis ezt a csalási formát ma már a legkevésbé sem lehet félváról venni. A blokklánc-technológia és a digitális pénzügyi eszközök egyre nagyobb elfogadottságnak örvendnek, és az irántuk megnyilvánuló növekvő kereslet a csalókat is a piacra vonzotta. Jelenleg a disznóvágásként emlegetett csalási forma a legelterjedtebb és a legveszélyesebb az összes átverés közül. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs rá ellenszer: léteznek jó gyakorlatok, a Binance pedig képes megvédeni az ökoszisztémáját a bűnözőktől.

Mi az a disznóvágás-átverés?

A disznóvágás-átverés egyfajta befektetési csalás, amellyel a tapasztalatlan és óvatlan befektetőket veszik célba. A csaló egy magas megtérüléssel és fényűző életmóddal kecsegtető befektetési lehetőséggel csalja lépre az áldozatát. Képes sok időt szánni arra, hogy az áldozat bizalmába férkőzzön, közelről tanulmányozza annak szokásait, és kezdetben megcsillantja előtte a „profit” lehetőségét is. Ha a bizalom már felépült, a csaló egyre nagyobb és nagyobb befektetésekre bírja rá áldozatát egy csalásra kifejlesztett platformon, hogy azután egyik pillanatról a másikra, minden nyom nélkül felszívódjon, a befektető pénzével együtt.

Ezt a csalási formát azért nevezik disznóvágásnak, mert a csaló előbb egy valótlan profittal „hizlalja fel” áldozatának bizalmát, mielőtt „levágná”, megfosztva a csalás célpontját az összes pénzétől. Fontos kiemelni, hogy hasonló, akár a romantikus csáberőt is alkalmazó technikákat már sok éve alkalmazzák a befektetési piacokon, vagyis ez a csalási forma korántsem csak a kriptovaluták világára jellemző.

Mivel verik át a csalók az embereket?

A csalók változatos módszereket alkalmaznak az áldozataik becserkészésére. Ezekben nincs semmi új, évtizedek óta ismertek a pénzügyi piacokon. Mégis érdemes felidézni, milyen taktikákról van szó, hogy a felhasználók könnyebben azonosíthassák azokat.

Social engineering: Ilyenkor a csalók úgy manipulálják áldozataikat, hogy azok érzékeny információkat adjanak át nekik – például hozzáférést a számláikhoz –, vagy arra veszik rá őket, hogy közvetlenül utaljanak át pénzeket különböző helyekre. Gyakran lépnek fel egy-egy köztiszteletnek örvendő szervezet vagy intézmény nevében, így például egy kereskedelmi platform vagy egy ügyfélszolgálat munkatársának adják ki magukat, hogy így férkőzhessenek az áldozataik bizalmába.

Csábítás: A csalók olyanokra is kivetik a hálójukat, akik romantikus kapcsolatra vágynak, és online társkereső oldalakon vagy a közösségi média felületein keresnek maguknak partnert. Amint sikerül kiépíteni a bizalmat, elkezdik győzködni az áldozataikat, hogy fektessenek pénzt hamis kriptovalutákba, vagy igyekeznek megszerezni a digitális pénztárcába történő belépéshez szükséges adataikat.

Ponzi-sémák: A csaló magas hozamot ígérve édesgeti magához a befektetőt, miközben a nyereséget titokban azokból a befizetésekből fedezi, amelyeket más befektetőktől csalt ki. Amikor több új befektetés már nem érkezik, a rendszer összeomlik, a befektetők pedig futhatnak a pénzük után.

Kilépési csalás: A csalók látszólag törvényes projekteket vagy kereskedelmi platformokat indítanak, megszerzik a felhasználók bizalmát, aztán váratlanul bezárják a platformot, és eltűnnek az emberek pénzével.

Pump and dump (pumpáld fel és dobd el) csalás: Szervezett bűnözői körök mesterségesen – összehangolt vásárlásokkal, hamis hírekkel vagy promóciós kampányokkal – felhajtják egy kriptovaluta árát, csak azért, hogy a csúcson eladhassák azt, miközben a gyanútlan befektetőknél marad az elértéktelenedett eszköz.

Miért annyira elterjedtek mostanában a disznóvágás-átverések?

A disznóvágás-átverések ijesztő mértékű elburjánzásának lehettünk tanúi az utóbbi időben. Ezt nagyrészt a digitális pénzügyi eszközök iránti megélénkült érdeklődés magyarázza. A csalások számának megemelkedése ugyanakkor a teljes pénzügyi szektort érinti.

2022-ben a befektetési csalások voltak a „legdrágábbak” az FBI Internetes Bűnügyi Panaszközpontjának jelentett átverések közül. A befektetési csalások kárértéke 3,31 milliárd dollárra ugrott ebben az évben az előző évi 1,45 milliárd dollárról, vagyis a növekedés 127%-ot tett ki – ez a virulencia joggal keltette fel a hatóságok és a befektetők figyelmét.

A befektetési csalások jelentős része a kriptoszférában történt. A kriptovalutákat érintő csalások kárértéke a 2021 évi 907 millióról 2022-ben, 183%-os emelkedéssel sokkolóan magas szintre, 2,57 milliárd dolláros összegre duzzadt. A Binance saját adatai mintegy 100%-os növekedést mutattak a bejelentett disznóvágás-átverések tekintetében 2022 és 2023 között. Ez az érték minden bizonnyal még magasabb lesz az év végére, hiszen várhatóan további eseteket fognak jelenteni a felhasználók.

A csalások elszaporodása valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy nagyon sok tapasztalatlan befektető jelent meg a kriptopiacon, a csalók pedig kaptak az alkalmon, és kihasználták az új felhasználók hézagos tudását. Fontos azonban kiemelni: bárki válhat csalás áldozatává, akár a tapasztalt befektetők és a nagy tudással rendelkező kriptoplatform-felhasználók is.

Milyen jelek utalnak a disznóvágás-átverésre, és hogyan lehet a visszaéléseket elkerülni?

Néhány egyszerű tanácsot követve jelentősen csökkenthető az esélye annak, hogy disznóvágás-átverés áldozatává váljunk. Ezek a javaslatok segítenek megkülönböztetni a valós befektetési lehetőségeket azoktól, amelyek csak a pénzünktől akar megszabadítani minket.

Érdemes távoltartani magunkat az olyan ajánlatoktól, amelyek túl szépek ahhoz, hogy valósak legyenek. A nagy hozammal és alacsony kockázattal (vagy kockázatmentességgel) kecsegtető ajánlatok mindenképpen gyanúsak. Ennek ellenére nehéz lehet eldönteni, melyik az az ajánlat, amelyik tényleg túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Ezért a legjobb, ha megbízható forráshoz fordulunk az információ megerősítéséért.

Mindig érdemes utánajárni az ajánlatoknak. Jól meg kell vizsgálni az adott befektetési lehetőség hátterét, a céget, amelyik ajánlja, azokat a személyeket, akik érintettek benne, és érdemes feltérképezni az adott piaci szegmenset is. Milyen írások érhetők el a neten, fórumokon, a közösségi médiában? Mik voltak mások tapasztalatai, visszajelzései? Célszerű feltenni magunknak a kérdést: valóban érthető az ajánlat, a befektetés, megfelelő mennyiségű információ áll a rendelkezésünkre?

Fontos a hitelesség ellenőrzése! Ellenőrizni kell, hogy az adott befektetési platform vagy személyek rendelkeznek-e a szükséges engedélyekkel. Csak hivatalos csatornákon szabad befektetéseket eszközölni, a közösségi média felületein, vagy egy magánszemélynek történő átutalással soha!

Soha ne kapkodja el a döntést! A csalókra jellemző, hogy sürgetnek. Ezzel egy elhamarkodott döntésbe akarják belehajszolni az áldozatukat. Éppen ezért kell időt szánnunk arra, hogy megértsük a befektetést, és ne köteleződjünk el túl hamar valami mellett. Kiemelten figyeljünk arra, hogy az illető, akivel kapcsolatban állunk, nem sürget-e bennünket minél gyorsabb cselekvésre, hogy le ne maradjunk valamiről.

Tartsa magát távol a homályos vagy túl bonyolultnak tetsző befektetésektől! A csalók gyakran állítják be úgy a befektetéseiket, mintha valamilyen exkluzív lehetőséget kínálnának, miközben bonyolult szakzsargont használnak, hogy még hitelesebbnek tűnjön az ajánlatuk. Csak olyan befektetésbe vágjon bele, ami világos és átlátható az Ön számára!

Soha ne adja ki a személyes adatait! Soha ne adja ki bizalmas személyes vagy pénzügyi adatait senkinek, még akkor sem, ha az illető azt állítja magáról, hogy egy bizalomra érdemes szervezetet képvisel. Ilyenek védendő információk tipikusan a jelszavak és belépési kulcsok. Érdemes jelszókezelőt használni, és utánanézni annak, milyen további kiberbiztonsági óvintézkedésekkel védheti meg saját magát és szeretteit a kibertámadásoktól.

Legyen szkeptikus a kéretlen ajánlatokkal szemben! Ha kéretlen e-mailt, üzenetet vagy telefonhívást kap, amelyben befektetési lehetőséget kínálnak, legyen különösen óvatos és gyanakvó, még akkor is, ha az illető valamelyik ismerősére hivatkozik. Mindig elővigyázatosan kattintson az ilyen közléseket kísérő linkekre vagy töltsön le bármilyen fájlt!

Kövesse figyelemmel a befektetéseit! Naprakészen kövesse nyomon a befektetéseit, és folyamatosan tartsa a kapcsolatot a befektetési platformmal vagy az adott személlyel. A nehezen magyarázható változások vagy az információszerzési nehézségek figyelmeztető jelek lehetnek.

A Binance együttműködik a hatóságokkal a csalások elleni küzdelemben

A Binance elkötelezett a csalások elleni küzdelem és a felhasználók biztonságának garantálása mellett. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje szorosan együttműködik a bűnüldöző szervekkel minden országban, ahol jelen van, a teljes blokklánc-ökoszisztéma védelme érdekében. Ezek az együttműködések teszik a Binance platformját biztonságosabbá a befektetések szempontjából más platformoknál.

A Binance azonban nemcsak a saját felhasználóit igyekszik megvédeni a bűnözőktől, hanem a bűnüldöző szerveket segítve, proaktív módon a teljes kriptotér biztonságának megteremtéséhez is hozzájárul. Az egyik ilyen kezdeményezésük a felhasználók felvilágosítására, képzésére irányul.

A Binance elismert biztonsági szakértőkből és korábbi nyomozókból álló csapata vezeti ezeket a képzéseket. Egynapos, személyes jelenlétet igénylő workshopokat tartanak, amelyek bemutatják az alapvető blokklánc-technológiai fogalmakat, továbbá részletesen ismertetik a kriptopiacok működését szabályozó törvényeket. 2022-ben a Binance több mint 70 kiberbűnözés elleni workshopot szervezett, amelyeken nyomozókat és a kiberbűnözés ellen harcoló szakembereket készítettek fel.

A Binance segítségével 112 millió dollárt sikerült visszaszerezni egy csalási ügyben

A Binance a közelmúltban az amerikai FBI-nak és az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Igazságügyi Minisztériumának (Department of Justice) nyújtott támogatást egy jelentős értékű csalási ügy felderítésében, amelynek eredményeként 112 millió dollárt sikerült a nyomozóknak lefoglalniuk. A Binance csapata gyorsan azonosította az illegális tevékenységet, meggátolta az ezzel összefüggő tranzakciókat a platformján, ami érdemben segített az áldozatoknak visszaszerezni az ellopott pénzüket. Ez csak egy volt azon számtalan eset közül, amelyekben a Binance nyomozói a hatóságok munkáját támogatva léptek fel a disznóvágás-átverések ellen, és gátoltak meg bűnözőket abban, hogy haszonra tegyenek szert illegális tevékenységeikből.

A Binance Crossing the Chain podcastjában Erin West, a kaliforniai Santa Clara megye helyettes államügyésze és a REACT nyomozócsoport ügyésze így nyilatkozott erről: „A Binance és más platformok nagyon nyitottak az együttműködésre. Ők is abban érdekeltek, amiben mi: ők sem akarnak piszkos pénzt látni a platformjaikon. Éppen ezért segítjük kölcsönösen egymást.”

Mi a teendő akkor, ha már megtörtént a csalás?

Amennyiben az áldozat a Binance egyik felhasználója, a következő lépéseket kell megtennie:

Jelentse azonnal az esetet a Binance ügyfélszolgálatán! A gyors értesítés segíthet minimalizálni az esetleges károkat.

Fagyassza be a számláját! Kérje a Binance-t, hogy ideiglenesen fagyassza be a számláját, hogy megakadályozza a további jogosulatlan pénzszerzést.

Módosítsa a bejelentkezési adatokat! Frissítse a jelszavát, az API-kulcsait, és engedélyezze a kétfaktoros hitelesítést (ha még nem aktív) fiókja biztonsága érdekében!

Jelentse az esetet a helyi hatóságoknak! A bűncselekmény súlyosságától függően előfordulhat, hogy kapcsolatba kell lépnie a helyi hatóságokkal, és be kell jelentenie az incidenst. Elképzelhető, hogy az adott országban kiberbűnözéssel foglalkozó részlegek is működnek, amelyek képesek további segítséget nyújtani.

Ismerje meg azokat a módszereket, amelyekkel a csalókat el lehet kerülni! Alapvető fontosságú, hogy megtanulja, hogyan védekezhet proaktívan a csalások és a kiber-bűncselekmények ellen. A Binance rengeteg ezzel kapcsolatos információt tett elérhetővé a kiberbiztonsággal foglalkozó weboldalán.

Blokklánc-technológia segít megelőzni a disznóvágás-átveréseket

A disznóvágás-átverések már jóval a kriptovaluták megjelenése előtt is léteztek. Ezek ősrégi módszerek, amelyeket más befektetési területeken, például az értékpapír-, ingatlan- és árukereskedelemben is alkalmaztak már korábban. Ahol van lehetőség magas hozamot ígérni alacsony kockázat mellett, ott nagy eséllyel bukkannak fel a disznóvágás-átverések.

A jó hír az, hogy a blokklánc-technológia megkönnyíti az ilyen átverések nyomonkövetését és megakadályozását, mivel a blokkláncon zajló tranzakciók nyilvánosak és lekövethetőek. A technológia épp az átláthatóságáról ismert, illetve arról, hogy a nyilvántartásokat nem lehet megváltoztatni, és minden pénzügyi tranzakció nyilvános. Ez a nyilvánosság és átláthatóság könnyíti meg a gyanús tevékenységek azonosítását és a bizonyítékok begyűjtését. Mindazonáltal a blokklánctechnológia sem teszi fölöslegessé a felhasználói elővigyázatosságot.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

A bankok már készen állnak az ingatlanhitelezésre

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el....

Limitált kiadású ízzel csábít a Coca-Cola

J.Y. Park, a Stray Kids, az ITZY és az NMIXX is megjelenik majd az új Coca-Cola Creations, a K-Wave Zero kampányában, amellyel az italgyártó a K-Pop rajongóihoz szól világszerteA Coca-Cola ma bemutatta a Coca-Cola...

Szerényebbek a magyar vállalkozónők

A férfi vállalkozók nagyobb hajlandóságot mutatnak a nagyobb és merészebb célok kitűzésére, míg a női vállalkozók többsége kevésbé nagyratörő célokkal is megelégszik – derült ki a Szemléletváltó vállalkozóiszemlélet- és készségfejlesztő mentorprogram kutatásából.Mindez azért is...

Hidegrázós sorozattal erősít az HBO Max

Mit érdemel az, aki megaláz egy áldozatot, majd maga is áldozattá válik egy hasonló zaklatási ügyben? Megtalálja az igazságot és vajon odaítélik neki? A Gyilkos típus című krimisorozatban egy ügyvédnő története elevenedik meg, aki...

Sztárcsapatok csapnak össze a Network4-en

A Network4 közvetíti vasárnap élőben a Chelsea - Liverpool Ligakupa-döntőt a Wembley Stadionból. A szurkolók kizárólag a MATCH4 műsorán és a NET4+ streamingszolgáltatón láthatják a két sztárcsapat összecsapását. A Network4 stábja már Londonban van,...

Digitális fronton erősít a hazai McDonald’s

A hazai McDonald’s célul tűzte ki, hogy az elmúlt években lerakott digitális alapokra építve olyan vezető omnichannel márkává váljon, amely hatékonyan köti össze a digitális és a fizikai világot, vendégei számára mindkét valóságban megteremtve...

Tovább növelte eladásait a Hisense

Több mint 25,9 millió eladott készülékkel, 2023-ban is a második helyet foglalta el a Hisense a legtöbb tévét értékesítő gyártók globális listáján. A vállalat a magyar piacon is jelentős bővüléssel zárta a tavalyi évet:...

A Vaterán is jól pörögnek a tévében látott kincsek

Néhány hete műkincsekkel és gyűjtői ritkaságokkal foglalkozó tévéműsorral jelentkezik az egyik hazai tévécsatorna minden hétköznap este: ennek adásaiban olyan régi tárgyakra licitálnak régiségszakértők és műtárgykereskedők, amelyekhez hasonló relikviák a Vaterán is elérhetők. A piactér...

Új vezetővel erősít a Prohuman

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a...

Hosszabbított a Telekom Rékasi Tiborral

A Magyar Telekom Igazgatósága a 2024. február 22-i ülésén döntött Rékasi Tibor vezérigazgatói szerződésének meghosszabbításáról. Rékasi Tibort 2018. júliusában nevezték ki a Magyar Telekom vezérigazgatójának, mely megbízatást 2020. év végén további 3 évre meghosszabbították....
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Áremelkedés jöhet a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.Tavaly novemberben 700 dollár körüli áron lehetett egy tengeri egységkonténernyi árut Sanghajból Rotterdamba szállítani. Idén januárban már 3 ezer...

A bankok már készen állnak az ingatlanhitelezésre

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el....

Limitált kiadású ízzel csábít a Coca-Cola

J.Y. Park, a Stray Kids, az ITZY és az NMIXX is megjelenik majd az új Coca-Cola Creations, a K-Wave Zero kampányában, amellyel az italgyártó a K-Pop rajongóihoz szól világszerteA Coca-Cola ma bemutatta a Coca-Cola...

Szerényebbek a magyar vállalkozónők

A férfi vállalkozók nagyobb hajlandóságot mutatnak a nagyobb és merészebb célok kitűzésére, míg a női vállalkozók többsége kevésbé nagyratörő célokkal is megelégszik – derült ki a Szemléletváltó vállalkozóiszemlélet- és készségfejlesztő mentorprogram kutatásából.Mindez azért is...

Hidegrázós sorozattal erősít az HBO Max

Mit érdemel az, aki megaláz egy áldozatot, majd maga is áldozattá válik egy hasonló zaklatási ügyben? Megtalálja az igazságot és vajon odaítélik neki? A Gyilkos típus című krimisorozatban egy ügyvédnő története elevenedik meg, aki...
- Hirdetés -

Podcast

2023 a nemzetközi trendektől eltérő év volt itthon

Kezdjük jóslással az évet! Milyen trendek várhatóak 2024-ben a médiapiacon, a reklámköltések vonalán és merre tart a rendezvénypiac? A február 14-ei Business Lounge műsorvezetői és meghívottjai - Bacsa Gábor, a Dentsu Magyarország ügyfélkapcsolati vezetője...

A rádió a fantáziát indítja be

A rádió értelméről, jelenéről és jövőjéről folyt a diskurzus a Business Lounge december 19-ei adásának első felében, méghozzá a MiértRádió iparági összefogás vezetője, Nagy Marcell segítségével. Majd pedig Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője...

Az emberek érzik, milyen értékkel bír az élelmiszer

A pazarlás és az adományozás témaköre karácsonykor kéz a kézben jár az élelmiszervállalatoknál, erről mesélt a Business Lounge december 6-ai adásában Kazatsay Eszter, a Penny Magyarország kommunikációs vezetője és Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank...

Don't Miss

Továbbvisszük, amit megálmodtunk

A függetlenné válással együtt szervezetileg is komoly változások történnek a FleishmanHillard Cafénál, többek között új üzletágakat indítanak – mondta el Balaton Anita. A FleishmanHillard régi-új ügyvezetője a Marketing&Media magazinnak adott interjúban beszélt arról, hogy...

Sokba kerülhet a márkaépítés a mesterséges intelligenciával

Ma már szinte a mindennapok része a mesterséges intelligencia (MI), amelyet egyre szélesebb körben alkalmaznak. Ezzel párhuzamosan azonban mind hangosabban kongatják a vészharangokat is, miszerint nem árt vigyázni az új technológiával. Utánajártunk, milyen hátulütői...

Állandó trendkövetési kényszer

A technológiai fejlődéssel és a folyton változó fogyasztói környezettel állandó a trendkövetési kényszer – többek között ez derült ki a hazai és külföldi reklámokhoz és filmekhez gyártási, tervezési és fejlesztési szolgáltatásokat nyújtó 235 Productions...

Nem unatkoztunk egy percet sem

2023 egy igazán kreatív év volt a KNK számára, ami látványos projektekben és jó néhány szakmai díjban, elismerésben is megmutatkozott – mondta el Knapcsek Katalin. A KNK PR&Media ügyvezető igazgatója a Marketing&Media magazinnak adott...

Az idei évünket a dinamizmus fogja meghatározni

A nagy márkáink fejlesztése mellett olyan tartalmi szolgáltatásokat biztosítani partnereinknek és az olvasóknak, amelyek maradandó élményhez juttatják őket - mondta el az idei terveik kapcsán Vági Róbert. A Central Médiacsoport vezérigazgató-helyettese a Marketing&Media magazinnak...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Karbonlábnyom-számlálóval zöldít a Hello Agency

A Hello Agency a jövőben az árak mellett a rendezvények karbonlábnyomát is feltünteti az ajánlataiban, hogy több, fenntarthatóság szempontját is figyelembe vevő alternatívát is tudjon nyújtani ügyfelei számára. A 25 éves rendezvényszervezői múltra visszatekintő...

Új fejlesztés segíthet a karbonlábnyomunk megismerésében

Az innovatív norvég startup, a Carbon Centrum új befektetője, az EIT InnoEnergy égisze alatt folytathatja a CarbonID fejlesztését. A platformot arra hozták létre, hogy az autonóm módon kövesse a vállalati dolgozók CO2 kibocsátását (Scope...

Újabb kihívásokat hoz a hazai cégeknek az Unió rendelete

Alig egy éve maradt a vállalatoknak arra, hogy felkészüljenek az Európai Unió erdőirtás megfékezését célzó rendeletének (EUDR) végrehajtására. A szabályozás új kötelezettségeket ró valamennyi cégre, amelyek egy jól meghatározott termékkörrel, illetve az ezekből az...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....