- Hirdetés -

Indul a II. Bodrogi PET Kupa

|

- Hirdetés -

A nyáron sikerrel megrendezett Tisza-tavi és Felső-tiszai környezetvédelmi versenyek után a Bodrogra eveznek a PET Kupa csapatai, hogy Sárospatak és Bodrogkeresztúr között tisztítsák a folyót. Az előprogramoknak köszönhetően ezúttal határon túli szakaszok is megtisztulnak, hétfőn a szlovákiai Zemplénből indultak el a Bodrogon a kenus csapatok. A versenyt a PET Kupa legújabb fejlesztése, a Pontonkonvoj kíséri. Az úszó létesítmény a folyótisztítók hatékonyságát szolgálja és a felszerelések tárolásában nyújt segítséget. A begyűjtött hulladék nagy része újrahasznosításra kerül, amelynek vízen lebegő bizonyítéka az a két – újrahasznosított műanyag pallókból készült – Lebegő Kikötő, amelyeket a verseny során avatnak fel a résztvevők. Az II. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósul meg. A Pontonkonvoj főtámogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Júniusban a Tisza tavon 5 tonna hulladékot, augusztus első hetében a Felső-Tiszán pedig újabb 6 tonna szennyeződést szedtek össze a PET Kupa hajós csapatai. A versenyek számát tekintve rekord év az idei, hiszen szeptemberben már a harmadik több napos folyami hajós versenyt szervezi meg a Természetfilm.hu Egyesület.

A II. Bodrogi PET Kupa nyitóeseményén kerül sor a PET Kupa legújabb létesítménye, a Pontonkonvoj felavatására. A júliusban vízre bocsátott úszó létesítmény – a Felső-Tisza után, – most a Bodrogon segíti a petkalózokat. A Pontonkonvoj fedélzetén toalett, zuhanyzók, raktár, közösségi tér várja a folyótisztításban elfáradt petkalózokat.

Tiszta Tisza, Boldog Bodrog

A Természetfilm.hu Egyesület két évvel ezelőtt, a Víz Világnapja alkalmából szervezett először hulladékgyűjtő programot a Bodrogon. Sárospatakon több száz fős gyereksereg, az önkormányzat részéről pedig szívből jövő fogadtatás és támogatás várta a résztvevőket. Ekkor indult el a #boldogbodrog program és a jövőbeli versenyek tervezése.

2020-ban az I. Bodrogi PET Kupán 1200 zsák hulladék gyűlt össze, az erősen szennyezett partszakaszokat azonban csak részben sikerült megtisztítani. A Bodrog csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, de az ukrán Latorca és az Ung folyókból folyamatosan kapja a hulladék utánpótlást. A helybéliek a szervezésben és a hulladékgyűjtésben is sokat segítenek, idén velük folytatódik a vadregényes és különleges természeti értékű területek takarítása, valamint a hat hajós csapatból és kenus különítményből álló flotta ellátása.

Nemzetközi előprogram indul a Bodrog szlovák szakaszáról

A rendezvényt megelőzi a PET Kupa TidyUp/Forrástól a torkolatig nemzetközi programjának keretében végzett takarító akció, ahol a szlovák kollégák a magyar módszertan szerint takarítanak, előre feltérképezett szennyezett helyszíneket. A program során a Bodrog 26 folyamkilométer hosszú, határon túli (14 fkm) és hazai (12 fkm) szakaszát tisztítják meg a résztvevők. A kenus csapatok hétfőn Zemplénből indulva Bordogszerdahelyen és Felsőbereckin át eveznek és takarítanak. Szerdán, az előprogram utolsó napján az Alsóbereczki hídnál tisztítanak meg egy erősen szennyezett területet az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen, majd Sárospatakig folytatják a munkát, ahol átadják a stafétabotot a II. Bodrogi PET Kupa csapatainak.

A II. Bodrogi PET Kupán induló pethajók, csapatok:

Liszka gálya – Olaszliszka önkormányzat csapata

Siemens Evező-SÖK – visszatérő vállalati csapat

PETúnia – baráti csapat, Tisza Hősei díjnyertes csapatként sokat tapasztalt veteránok

Ewing Olajtársaság – baráti csapat

Aktív Magyarország – a Felső-Tiszán már bizonyított csapat

Wessling – vállalati csapat, a vízminőség mérések szakértői

A fenti hat csapat pethajóval indul, hozzájuk csatlakoznak a kenus különítmények:

Experience Balkan – nonprofit szervezet

ÖkosaBB – kenus vállalati csapat, díjnyertes csapatként is sokat tapasztalt veteránok

Erasmus+ (5 ország 1 folyó) csapat – kenus nemzetközi csapat

A versenyben fontos szerepet kap a PET Kupa önkéntes csapata, ott lesz a PET Kupa PETII anyahajója, mint gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó és az első Tiszai Plasztikladik.

A II. Bodrogi PET Kupának – a petkalóz hagyományoknak megfelelően -, külföldi résztvevői is lesznek. Az ERASMUS+ program 5 ország 1 folyó projektjének keretében határon túli iskolák tanárai érkeznek a rendezvényre. A Erasmus projektpartnerei kenus csapattal állnak be a hulladékgyűjtésbe. A szedés fontos lépés a projektben, mivel a végén a tanárok elnyerik a folyómentő képesítést, és ezután önálló folyótisztító akciókat tudnak megvalósítani.

A petkalózok kényelméről a Pontonkonvoj gondoskodik

A Pontonkonvojt néhány hete a Felső-tiszai versenyen próbálták ki először a szervezők, a II. Bodrogi PET Kupán pedig a kisebb folyóra átépítve várja a petkalózokat. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásának, valamint a kivitelezést végző STORQUE szakembereinek köszönhetően sikerült egy olyan három elemből álló úszóművet megépíteni, amely mostantól jelentősen megkönnyíti a folyómentő akciókat: vizesblokkal, raktárhelyiséggel és pihenést, melegedést biztosító közösségi térrel várja a folyómentőket.

A moduláris elemekből álló konvoj hajói csónakmotor segítségével, szükség esetén egyesével is tudnak közlekedni. A hajóegység elemei azonban várhatóan egymás mellett kötnek majd ki a parton, biztosítva a könnyű átjárhatóságot. A szerkezet egyedülálló megoldás Magyarországon: a megtervezésében és kivitelezésében szerepet játszik a tiszai hulladék újrahasznosítása és beépítése. A zuhanyzókat elválasztó falakhoz és a wc ülőkékhez újrahasznosított műanyagot használtak, valamint a zuhanyzófüggönyök is újrahasznosított PET-palackból készültek. A szappantartók a PARAFITT műanyag újrahasznosító műhelyében készültek, a tisztálkodás folyóbarát szerekkel, vízbarát fogkrémmel folyik. A szervezők a jövőben a konvoj nyújtotta lehetőségeket nemcsak a versenyeken, hanem más folyami hulladékgyűjtő akciók során is kamatoztatni fogják.

Nyitott programok várják az érdeklődőket

Az II. Bodrogi PET Kupa szeptember 8-án szerdán indul a pillepalack hajók építésével Sárospatakon. A Bodrog bal partján, a Sárospataki várral szemközti oldalon készülnek a hajók. Csütörtökön ünnepélyes megnyitó után, 14:30-kor startol a hajós flotta. A csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Szegi érintésével tisztítják a folyót, majd szeptember 12-én délután Bodrogkeresztúron érnek célba. A vízi hulladékgyűjtést a Bodrog menti településeken érdekes tájvédelmi és kulturális programok kísérik, Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron pedig két új Lebegő Kikötőt avatnak fel a résztvevők. Az öt Bodrog menti településen megvalósuló programsorozatba szeretettel várják a helyi lakosokat és a Bodrogra látogató vendégeket!

A verseny részletes programja

Támogatókkal, helyikkel a helyi természeti értékekért

Az esemény megvalósításban, – a kezdetek óta – sokat segítenek a szervezőknek a Bodrog menti települések, civilek és vállalkozók, különösképp Sárospatak, Bodrogolaszi, Szegi, Bodrogkeresztúr és Olaszliszka elkötelezett önkormányzatai, melyek közül az utóbbi csapattal is részt vesz a versenyen. A szervezők helyi partnere a Bodrog minden zugát ismerő, evezőtúráiról is közismert hajdúböszörményi Zöld Kör. A résztvevők vízi biztonságáról a Felső-Tiszán már többszörösen bizonyított Sonar Egyesület gondoskodik, a hulladékkezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának szakértői segítségével pedig a résztvevők idén jobban megismerhetik a Bodrog és a Bodrogzug élővilágát.

A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően mobil telefonos applikáció gyűjti össze a petkalózok számára a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig. A csapatok munkáját – az ITM támogatásával készült -, tavaly debütált gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen. A Henkel és a Siemens évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segíti a PET Kupát.

VI. Tiszai Kerekasztal a verseny szakmai utóprogramja

A kilenc éve rendszeresen megtartott versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 180 tonna szennyező anyag gyűjt össze, amelynek során egyes folyószakaszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek.

A rendszeres, egész éven átnyúló hulladékgyűjtések során egyre több tudás és tapasztalat halmozódik fel a hulladékgyűjtés és a hulladék feldolgozásának területén egyaránt. Ezt a tapasztalatot szeretnék a szervezők megosztani, kiterjeszteni a Tisza egész hosszára és a tudásmegosztás érdekében rendszeresen szerveznek olyan szakmai kerekasztal beszélgetéseket, amelyeken a folyók védelmében fellépő állami és vállalati résztvevőkkel együtt tekintik át az aktuális kérdéseket, szakmai eredményeket és célokat. A verseny utóprogramjaként a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a PET Kupa hulladékgazdálkodási szakmai partnere szervezi meg a VI. Tiszai Kerekasztalt szeptember 13-án Tokajban.

Fotó: PET Kupa

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Mesterséges intelligenciával növekszik a lengyel webshop

A lengyel alapítású eobuwie.pl Közép- és Kelet-Európa egyik vezető cipő-, táska- és kiegészítő kereskedője, Magyarországon ecipo.hu márkanéven ismert. Ahogy a vállalat új piacokra terjeszkedik, úgy válik egyre összetettebbé árukészlete és választéka. A tervezési folyamatok...

Egyre többen aggódnak a digitális lábnyomuk miatt

Az európaiak 82 százalék-a szeretne véglegesen törölni valamit a 2021-es közösségi médiás posztjai közül – derül ki a Kaspersky felméréséből. A legnagyobb arányban a Z-generációs fogyasztók szeretnének levenni valamit a 2021-es posztjaik közül (86%),...

Újabb magyar városokban terjeszkedik az IKEA

A 2021-es pénzügyi év számos kihívást tartogatott a Covid–19 világjárvány miatt, az IKEA 109 milliárd forint teljes kiskereskedelmi forgalommal zárta az időszakot. Ez a megelőző évhez képest majdnem 12%-os növekedést jelent. Az online kereskedelem...

Csúcsot döntött a használtautópiac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, közel 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2021-ben. Ez az érték 3,4 százalékkal haladja meg az előző évi szintet: 2020-ban 791 ezer volt a belföldi...

Mobiljukat fizetési terminálként használhatják az UniCredit ügyfelei

A SoftPOS a dinamikusan bővülő európai piacokon és a technológiailag fejlett országokban aktív paytech vállalat, a Nexi által kifejlesztett alkalmazás, amely már az UniCredit Bank üzleti ügyfelei számára is elérhető. Az alkalmazás segítségével a...

Erősíti karitatív sorsjegyértékesítő hálózatát a Szerencsejáték Zrt.

Többéves előkészítő munkát követően biztonságosabbá, gyorsabbá és hatékonyabbá tette sorsjegyértékesítő rendszerét karitatív hálózatában a nemzeti lottótársaság. Digitális eszköz biztosításával a Szerencsejáték Zrt. Európában másodikként biztosította a hálózatban dolgozók részére, hogy online kezeljék készleteiket és...

Munkáltatói díjat nyert a Lidl

A Lidl Magyarország első alkalommal került be a Top Employer minősítéssel rendelkező vállalatok közé. A díjjal a független "Top Employers Institute" azokat a munkáltatókat ismeri el világszerte, akik kiemelkedő munkavállalói körülményeket biztosítanak.Idén a Lidl...

Fékezett a Netflix, lassan jönnek az új előfizetők

A múlt évben 18,2 millióval tudta növelni előfizetői számát a Netflix, ami nem csak 2020-as évben felmutatott bővüléshez képest komoly visszaesés, de a pandémia előtti időszakkal összevetve is. Üzleti szempontból egyébként nem volt rossz...

Így tennék biztonságosabbá az online világot

A jogellenes online termékek, szolgáltatások és tartalmak jobb kiszűrése, az óriásplatformok, például a legnagyobb közösségi felületekre vonatkozó szigorúbb szabályok, valamint a kiskorúak védelmét szolgáló előírások is szerepelnek abban az új rendeletjavaslatban, amit tegnap fogadott...

Új lehetőségeket hoz a Visa felhőalapú platformja

A Visa nemrégiben bejelentette új felhőalapú fizetéselfogadási platformját, a Visa Acceptance Cloudot (VAC), amely forradalmasítani fogja a vállalkozások számára az ügyfelektől érkező fizetések elfogadási módját. A Visa népszerű - okostelefonokat és tableteket fizetési terminállá...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Legendákkal jön a téli olimpia közvetítése

Az Eurosport platformjai lesznek a 2022 évi téli olimpiai játékok közvetítésének otthona, amelynek 107 fős szakértői gárdája több mint 80 olimpiai érmet és 26 aranyérmet számlál. A csapat páratlan betekintést és szakértelmet kínál sportrajongók...

Mesterséges intelligenciával növekszik a lengyel webshop

A lengyel alapítású eobuwie.pl Közép- és Kelet-Európa egyik vezető cipő-, táska- és kiegészítő kereskedője, Magyarországon ecipo.hu márkanéven ismert. Ahogy a vállalat új piacokra terjeszkedik, úgy válik egyre összetettebbé árukészlete és választéka. A tervezési folyamatok...

Egyre többen aggódnak a digitális lábnyomuk miatt

Az európaiak 82 százalék-a szeretne véglegesen törölni valamit a 2021-es közösségi médiás posztjai közül – derül ki a Kaspersky felméréséből. A legnagyobb arányban a Z-generációs fogyasztók szeretnének levenni valamit a 2021-es posztjaik közül (86%),...

Újabb magyar városokban terjeszkedik az IKEA

A 2021-es pénzügyi év számos kihívást tartogatott a Covid–19 világjárvány miatt, az IKEA 109 milliárd forint teljes kiskereskedelmi forgalommal zárta az időszakot. Ez a megelőző évhez képest majdnem 12%-os növekedést jelent. Az online kereskedelem...

Csúcsot döntött a használtautópiac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, közel 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2021-ben. Ez az érték 3,4 százalékkal haladja meg az előző évi szintet: 2020-ban 791 ezer volt a belföldi...
- Hirdetés -

CMO

Sokat számít a 30 éves jelenlétünk

Hársfalvi János, marketingvezető, Magyar Suzuki Zrt. - Nagyon nehéz év volt a tavalyi, a hazai piac csökkent is, közel 5 százalékkal. De a kis Suzuki elég nagyot ment. Elégedett vagy, vagy ennél is jobbra...

Fontos, hogy megmutassuk a pezsgő másik oldalát

Csomay András, marketing vezető, Törley Pezsgőpincészet   - Milyen évet zártok idén? - Ha ezt az évet jól le tudjuk hozni járványügyi szempontból, akkor nálunk a Törley Pezsgőpincészetben reményeink szerint vissza tudunk állni a COVID előtti időszakra....

A hitelesség egyre fontosabb

Sándor Gabriella, Libri-Bookline, marketing és kommunikációs igazgató fotó: Egyed Péter - A karácsony kiemelt időszaknak számít a könyvpiacon, az éves marketingbüdzsé mekkora részét költik el ilyenkor? - Az év utolsó három hónapja kereskedelmi és kommunikációs szempontból valóban...

Eljött a bátrak ideje

  Gál Judit, Danubius Hotels, marketing és kommunikációs igazgató   - Milyen év végére számítasz? Picit jobb lesz, mint a tavalyi hasonló időszak? - Össze sem hasonlíthatóak. A tavaly november olyan komoly szigorítást hozott, hogy fél évig...

A jövő év második felében lehet intenzívebb felfutás

Mocsai Zoltán, P Automobil Import Kft., marketing vezető - Mit tippelsz, milyen év lesz 2021 az autópiacon? Tavaly 128 000 új személyautót helyeztek forgalomba, idén kevesebb lesz? - Egy alapvetően felemás év az idei. Az év...
- Hirdetés -

SzuperZöld

A legfenntarthatóbbak között a Schneider Electric

Ismét bekerült a legjobbak közé a Schneider Electric a Corporate Knights által évente összeállított, a legfenntarthatóbb módon működő vállalatokat felsoroló Global 100-as listán.A kanadai média- és kutatócég minden évben több mint 6900 vállalatot vizsgál...

Mesterséges intelligenciával segíti a vízgazdálkodást a Microsoft

A szennyvízkezelés során egy új Microsoft fejlesztés révén előre jelezhető a víz mennyiségének és ezzel a minőségének hirtelen megváltozása. A Microsoft mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldását a hazai központú, biológiai víztisztító rendszereket fejlesztő Organica Water...

Fenntartható projektben az Airbus

Az Airbus szándéknyilatkozatot írt alá Csengtu városával és a Tarmac Aerosave vállalattal Kína első fenntartható, „életciklus” szolgáltatási központjának létrehozására. A megállapodás részeként a cégek a repülőgépek parkoltatása és tárolása mellett karbantartási, felújítási, átalakítási, szétbontási...

DATA