- Hirdetés -

Javult a fizetési morál a magyar cégeknél

|

- Hirdetés -

Kevesebb cég állított ki jóval kevesebb számlát az idei első félévében, mint egy évvel korábban – derül ki a Bisnode cégcsoport 2019 második negyedévi adataiból. A számlák kifizetésének átlagos késedelme nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a fizetési morál mégis javulást mutat, mert értékük háromnegyedét kifizették a lejáratig. Érdekesség, hogy Csongrád megye pár milliárd forinttal felülmúlta Pest megyét a kifizetett számlák értékét tekintve.

Az idei első hat hónapban kiállított számlák száma közel 38 százalékkal, értékük 30 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban: január elejétől július végéig 266,6 milliárd forint értékben fizettek ki számlákat a hazai cégeknek, ez majdnem 117 milliárd forinttal kevesebb mint a tavalyi érték – derül ki a Bisnode elemzéséből.

A számlák fizetési határideje 3,15 százalékkal (25,8 napra) emelkedett, ezzel párhuzamosan az átlagos késedelem is nőtt 4 százalékkal (idén félévkor ez 16,15 nap volt). Ezzel szemben javult a fizetési hajlandóság: csökkent a jelentős, két vagy három hónapon túli késedelmes fizetések eleve alacsony aránya, akár a számlák darabszámát, akár értéküket nézzük. A lejáratig kifizetett számlák darabaránya ezzel párhuzamosan nőtt: a 2018 év közepi 67,5 százalékról 70 százalékra, értékaránya pedig 70-ről 75,5 százalékra emelkedett, vagyis a számlák háromnegyedének értékét időben kifizették a hazai vállalkozásoknak. Összességében kijelenthető tehát, hogy javul a fizetési morál, ezt mutatja a Bisnode Paydex-indexe is, ami a tavaly félévi eredményekhez képest egy százalékkal magasabb értéket (78) mutatott idén.

Az iparágak közül a legrózsásabb helyzetben a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) áll, ahol a számlák több mint 79, értéküknek pedig több mint 88 százalékát egyenlítették ki időben a megrendelők. Az itt tapasztalható pozitív fejlemények – előző évhez képest az időben kifizetett számlák darabaránya 7,59, értéke 11,25 százalékkal emelkedett – az egész hazai fizetési morált felhúzzák, ugyanis a kiskereskedelem, és a jelzett értékekben ugyancsak az éllovasok közé tartozó nagykereskedelem együtt az összes kifizetett számla értékének több mint 52 százalékát adta – összesen több mint 140 milliárd forint értékben – az idei első hat hónapban.

Nyolcvan százalék fölött rendezték a számlák ellenértéként még a nagykereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) – 82,9 százalék -, a fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása – 83,3 százalék – területén is. Az ellenpólust a papíripar, az építőipar és a kommunális tevékenység (villamosenergia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás, víz, szennyvíz, hulladék) jelenti, ahol egyaránt 50 százalék alatt maradt az időben kifizetett számlák értékaránya (sorrendben 42, 49 és 49%), vagyis a megvásárolt áruk és igénybe vett szolgáltatások ellenértékének több mint a felét nem egyenlítették ki időben – olvasható ki a Bisnode idei második negyedév végi kimutatásaiból.

Az idén jól teljesítők javították a tavalyi eredményeiket: a fafeldolgozásban 15, a nagykereskedelemben 3, a kiskereskedelemben 9 százalékponttal nőtt az időben kifizetett számlák értékaránya, míg a sereghajtóknál jelentősebb romlást mutatnak a számok az idei első félévben: a papíriparnál 24, az építőiparnál 10, a kommunális tevékenységnél 8 százalékpontos esés figyelhető meg.

A szállítók a legszűkebb időt az oktatás területén szabták: itt 12 napos volt az átlagos fizetési határidő, hasonlóan alacsony értékeket rögzített a Bisnode a humán-egészségügyi, szociális ellátás, illetve a művészet, szórakoztatás, szabad idő ágazatban. A legtöbb időt – 37 napot – a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban kaptak a vevők a számlák kiegyenlítésére, és közel ilyen türelmesek voltak a vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazat szállítói is.

A legkevesebb fizetési késedelemre a textilipar (átlagosan 11,5 nap), az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása (10 nap), illetve a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás (11,8 nap) területén számíthattak a cégek, a leginkább késedelmes terület a művészet, szórakoztatás, szabad idő volt, ahol bőven egy hónap feletti, 37 napos volt az átlagos késedelem. Ezzel jelentősen alulmúlták a mezőnyt, ahol a második, harmadik helyen a szállítás, raktározás, illetve adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek álltak, alig valamivel több mint 21 nappal.

A pénzhez jutási időben megint az oktatás vezet, ahol átlagosan 25 nap alatt jutottak pénzükhöz a szállítók (tavaly is ez az ágazat vezetett, de mostanra 5 napot javított). A legtöbb időt pedig megint csak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban aktív cégek voltak kénytelenek várni: 57 napot (ami 4 nappal több, mint a tavalyi hasonló időszakban).

Ritka a jelentősebb – a két-három hónapos vagy annál nagyobb – késés, de azért előfordul. Ezen a téren kiemelkedik a többiek közül a szállítmányozás, raktározás ágazat, ahol a számlák értékének közel 6 százalékát csak két hónap után rendezték a megrendelők, illetve a művészet, szórakoztatás, szabad idő, ahol a számlák értékének közel 3 százalékához csak három hónap várakozás után jutottak hozzá a szállítók.

Földrajzi alapon Komárom-Esztergom megye jár elől jó példával, itt a kibocsátott számlák értékének több mint 88 százalékát (10,5 milliárd forintnyi összeget) rendezték időben, amivel tavalyhoz képest hat százalékpontos javulást mutatnak. Nyolcvan százalék feletti eredményt regisztrált még a Bisnode Pest és Csongrád megyében.

A sereghajtók közé Békés, Heves és Zala megye sorolható, de még az utolsó Zala esetében is időben rendezték a számlák értékének több mint a felét (2,6 milliárd forintnyi összeget). Tavalyhoz képest egyébként mindhárom sereghajtó rontott, a legnagyobbat Heves (3,59 százalékot).

Ha a késés mértékét tekintjük, akkor Heves megye magasan a mezőny alatt teljesített, másfél hónapos (47,8 napos) átlagos késéssel. A legkisebb késést, 11,9 napot Somogy megyében regisztrálta a Bisnode. Tavalyhoz képest több megyében romlott ez az érték, Hevesben több mint 29 nappal, Komárom- Esztergom megyében 12, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 9 nappal nőtt az átlagos késedelem ideje. A cégek a legtürelmetlenebbek Nógrád megyében voltak, ahol átlagosan 21,6 napot adtak a számlák rendezésére, a legráérősebbek pedig a borsod-abaúj-zempléniek, ahol átlagosan 32,8 nap volt a fizetési határidő.

Pénzükhöz a leghamarabb Tolna megyében juthattak a szállítók, ahol tavalyhoz képest több mint egy nappal hamarabb, 36 napon belül fizették ki őket, a leglassabban pedig Heves megyében, ahol tavalyhoz képest 30 napos romlással, 73 napot kellett várniuk pénzükre.

A kifizetett számlák értékében eddig rendszeresen Budapest és Pest megye állt az élen, de ez a trend az idei első félévben megdőlt. Csongrád letaszította Pest megyét a második helyről: előbbiben 47,9, utóbbiban pedig 44,5 milliárd forintnyi számla ellenértékét fizették ki. Budapesten ez az érték 68,6 milliárd forint volt, aminek 70 százaléka folyt be időre.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

A vezetői képességek kialakulását is segíti a sport

A világ egyik legnagyobb, a Financial Times menedzsment képzési ranglistáján előkelő helyet elfoglaló, a szakma csúcsának járó „Triple Crown” minősítéssel elismert francia ESSCA School of Management International magyarországi Kampusza – folyamatainak szervezésében – a...

Zenés program várja a gyerekeket

A Müpa különleges izgalmakkal készül május utolsó vasárnapjára a legifjabbaknak: május 26-án a Müpa Gyermeknapon ingyenes koncertek, mesés-táncos előadások, rengeteg kreatív és zenés foglalkozás, valamint sok-sok játék várja az egész családot bent az épületben...

Jó hír az Auchan vásárlóinak

Tavasszal a Munch is bekerült az Auchan élelmiszermentő folyamatába. Kezdetben két hipermarkettel indultak, de a munkatársak lelkesedésének, valamint a munch csomagok sikerének köszönhetően jóval a tervezett időpont előtt bevezették és mostanra már az összes...

Új évaddal folytatódik a népszerű sorozat

Két saját gyártású produkció is debütál a pünkösdi hétvégén a Spektrum Home-on és a Spektrumon. Az Álomkertek harmadik évada bemutatja a publikum számára gyakran rejtett magyar ékszerdoboz-kerteket, míg a Mesterségek memoárja tisztelgés az évszázados...

Megdobta a repülőjegy-foglalásokat az EB

Stuttgartba átlagosan 60 ezer Ft-ba kerül egy repülőjegy az Eb alatti időszakra Magyarországról. A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság miatt 59 százalékkal több magyar repül Németországba, mint tavaly ugyanebben az időszakban a Kiwi.com foglalási adatai alapján. Az...

Tisztújítás és új projektek az MMSZ-nél

Tisztújító közgyűlést tartott a héten a szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ), amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak. A szervezet a jövőben területen tervezi erősíteni jelenlétét, az egyik az...

A lottózás új szintje és digitalizáció a Business Lounge-ban

A Business Lounge legfrissebb adásában az első Posta Lottózó megnyitásáról, a lottóturizmusról, a kereszt- és felülértékesítésről mesélt Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatója és Nemes Gábor György, a Magyar Posta Zrt. lakossági értékesítési...

Gyorsított a Vodafone

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben,...

Limitált kiadású sörkollekcióra licitálhatnak a focirajongók

A Liverpool FC legendás menedzserének, Jürgen Klopp távozásának alkalmából a Carlsberg összefogott az ERDINGER Weissbräuval, és közösen kiadtak egy limitált szériás ünnepi sört – minden hivatalos meccsére egy palackkal, amelyet a Vörösök kispadján töltött.Összesen...

Egyre több vállalat hazudja magát zöldebbnek

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő. A környezeti visszaélések egyik esete, a zöldmosás a vizsgált cégek 7 százalékánál már előfordult, vagyis amikor a környezetkárosító vállalatok magukat...
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Szuperprodukció érkezik Budapestre

Soha nem látott világpremier érkezik Budapestre. Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 ezer környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat. A 4000 négyzetméteres kiállítócsarnokban többek között az...

A vezetői képességek kialakulását is segíti a sport

A világ egyik legnagyobb, a Financial Times menedzsment képzési ranglistáján előkelő helyet elfoglaló, a szakma csúcsának járó „Triple Crown” minősítéssel elismert francia ESSCA School of Management International magyarországi Kampusza – folyamatainak szervezésében – a...

Zenés program várja a gyerekeket

A Müpa különleges izgalmakkal készül május utolsó vasárnapjára a legifjabbaknak: május 26-án a Müpa Gyermeknapon ingyenes koncertek, mesés-táncos előadások, rengeteg kreatív és zenés foglalkozás, valamint sok-sok játék várja az egész családot bent az épületben...

Jó hír az Auchan vásárlóinak

Tavasszal a Munch is bekerült az Auchan élelmiszermentő folyamatába. Kezdetben két hipermarkettel indultak, de a munkatársak lelkesedésének, valamint a munch csomagok sikerének köszönhetően jóval a tervezett időpont előtt bevezették és mostanra már az összes...

Új évaddal folytatódik a népszerű sorozat

Két saját gyártású produkció is debütál a pünkösdi hétvégén a Spektrum Home-on és a Spektrumon. Az Álomkertek harmadik évada bemutatja a publikum számára gyakran rejtett magyar ékszerdoboz-kerteket, míg a Mesterségek memoárja tisztelgés az évszázados...

Don't Miss

A jó ötleteket nem büdzsében mérik – interjú Sárospataki Alberttel

Az idén tízéves online számlázó, a Billingo vihette haza az Év Vállalata díjat a kilencedik Marketing Diamond Awardsról. Az elsősorban mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató cég ügyvezetőjét, Sárospataki Albertet kérdeztük a pályázataikról, a Billingo...

Morálisan jót tenni üzletileg is kifizetődő

„Aligha tekinthető felelősségvállalásnak - és etikusnak - az, amikor egy tízmilliós költségvetésű imázskampányt tessék-lássék „bekoszolunk” egy kis kutyasétáltatással” - nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA-cégcsoport vállalati kommunikációs, PR és CSR...

Keressük a legújabb technológiai megoldásokat – interjú Losonczi Balázzsal

A hatékonyság nem elsősorban pénz, sokkal inkább szakmai felkészültség kérdése – vallja Losonczi Balázs, a Pentacom ügyvezetője. A 2001-ben alapított digitális ügynökség lett az idei Marketing Diamond Awardson az Év Ügynöksége, ezzel kapcsolatban kérdeztük...

Fontos, hogy megőrizzük az önbizalmunkat – interjú Samu Zsófiával

Mire van szükség a karrier és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez, mennyire egyenlőek a nők és a férfiak karrierépítési lehetőségei Magyarországon – többek között ezekről kérdeztük Samu Zsófiát. A Samsung Electronics márkakommunikációs vezetője beszélt arról...

Elképesztő támogatást nyújthat a család – interjú Holló Mártával

Kihívásokat hozhat egy karrierútban a gyerekvállalás, a női szerepek mindennapos megoldása, ebben elképesztő támogatást nyújthat a család, ahogy nálam is történt – mondta el a Marketing&Media magazinnak Holló Márta. A Magyar Telekom vállalati kommunikációs...