Jól indult az ősz a hazai ingatlanpiacon

2024 szeptemberében, országosan 9 754 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 112 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.

Jól indult az ősz a hazai ingatlanpiacon. A Duna House által a harmadik negyedév utolsó hónapjára becsült 9 754 tranzakció az előző hónap eredményeit 4,8%-kal haladja meg, az előző év azonos időszakához mérten pedig 20,9%-kal erősebb teljesítményt jelent. Az ingatlanközvetítő becslése szerint a 2024. január-szeptember közötti időszakban 92 ezer tranzakció valósult meg, így a várakozásoknak megfelelően az előrejelzett 110-130 ezres, éves sáv közepe körül fogja zárni az évet a piac. A források és a vevői bizalom adott, így az év hátralévő részében számottevő vevői érdeklődésre és nagyszámú tranzakciózárásra számítanak az ingatlanközvetítő szakértői.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai szerint a jelzáloghitel-piacon is lecsengett a nyár, idén szeptemberben a cég becslése alapján 112 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Az augusztusra becsült adathoz képest így 7%-kal nőtt a volumen, az előző év azonos időszakában mért MNB adathoz hasonlítva pedig 106%-kal teljesített jobban a szegmens idén szeptemberben.