Kezeld okosan a vállalkozásod pénzügyeit! (x)

Middle-aged woman working from home on laptop

A sikeres vállalkozás sohasem lesz „önjáró”, hiszen ha cégvezető vagy, akkor mindig oda kell rá figyelned. Az nem elég, ha sikerre viszed a cégedet, ezt fent is kell tudni tartani. A jól felépített vállalkozás pénzügyileg stabil, és a profit termelés mellett képes új fejlesztésekbe is befektetni. Ahhoz, hogy ezt elérd, jól átgondolt üzleti tervet kell készítened, amitől csak végső esetben szabad eltérni. Mindig keresd meg a legkedvezőbb ajánlatokat, ha üzleti partnerekről van szó. Kövesd az aktuális szabályozásokat, hogy időben reagálhass a változó gazdasági helyzetekre. (x)

Ne sajnáld a pénzt a hosszú távú befektetésekre és fejlesztésekre! A vállalat pénzügyeit bízd szakemberre, de te is kövesd figyelemmel az anyagiakat.

A vállalkozásod pénzügyi stabilitása elengedhetetlen a sikerhez

Ahhoz, hogy a kiadások mellett a cég profitot is termeljen, pontos tervezés és szakmai odafigyelés szükséges. Az üzleti terv készítése segít abban, hogy hosszú távon gondolkodhass, és ne térj le a kiválasztott útról. Természetesen a pénzügyi tervezés során érdemes pénzügyi tanácsadó és könyvelő tapasztalatára támaszkodni. Mindig kalkulálj a váratlan kiadásokkal is, hogy ha probléma merül fel, akkor legyen anyagi keret a megoldására.

Ne csábulj el a hirtelen jött, kedvező lehetőségektől! Ha nem szerepel egy kiadás az előzetes tervezésben, akkor jobb azt elengedni. Ha folyamatosan eltérsz a tervtől, hamar kibillenhet az anyagi stabilitás. Légy türelmes, és ne várj azonnal sikert vagy megtérülést. A legtöbb befektetés megtérüléséhez idő kell, ezért elképzelhető, hogy csak néhány év múlva élvezheted a fejlesztéseid gyümölcsét.

A pontos üzleti tervezés és kivitelezés eredményeként a vállalkozásod anyagi helyzete stabil maradhat, és nem fog adósságot felhalmozni. Így az alkalmazottak és a vevők egyaránt elégedettek lesznek.

A legjobb amit tehetsz, hogy évekkel tervezel

Természetesen a nagyobb befektetések, fejlesztések megkövetelhetik a hitelfelvételt. Hasonlóan a személyi kölcsönökhöz, a vállalkozások részére is léteznek különböző hitellehetőségek. Egyes hitelekből a működési költségeket finanszírozhatod, más hitelek pedig célhoz kötöttek, mint amilyenek a beruházási- vagy a projekt hitelek.

Érdemes a nagyobb kölcsönök felvételét is megtervezni. Ilyenkor a törlesztőrészleteket kell a kiadásokba előre betervezni. Egy-egy nagyobb fejlesztés összegét évekbe telhet előteremteni. Hitelből viszont könnyebben elérheted a kívánt fejlesztést, amellyel már rövidtávon is növelheted a profitodat.

Fontos, hogy elkerüld a túl nagy kockázatokat

Azonban érdemes elkerülni a rizikós befektetéseket. Ha a befektetésre fordított összeg hosszú távon a működést veszélyezteti, akkor egyáltalán nem érdemes kockáztatni. Ilyen befektetésekbe csak akkor szabad belevágnod, ha kudarc esetén sem kerül veszélybe a pénzügyi stabilitás. Akárcsak a személyi kölcsönök esetében, ugyanúgy a vállalkozások számára elérhető hiteleknél is létfontosságú a precíz tervezés, hogy elkerüld a bajt.

Időnként érdemes profik segítségét kérni a pénzügyekkel kapcsolatban

Nem kell azonban külön pénzügyi tanácsadót vagy könyvelőt alkalmaznod a cégnél, főleg ha kisebb vállalkozást üzemeltetsz. Számos olyan cég van, amelyek kifejezetten a vállalkozások számára nyújtanak pénzügyi tanácsadást vagy éppen könyvelői szolgáltatást.

Egy külsős, megbízott könyvelő több cég számára is dolgozik, így nagyobb tapasztalata van a vállalkozások pénzügyeiben, illetve a nehézségek megoldásában is. Érdemes a vállalkozói számlát biztosító pénzintézetnél is igénybe venni a pénzügyi tanácsadók szakértelmét, különösen akkor, ha hitelfelvételben is gondolkozol.

Végül a legfontosabb: ne csak a cégedet fejleszd, hanem magadat is! Fontos, hogy naprakész tudásod legyen azon a szakterületen, amin a céged működik. Ne sajnáld az időt a továbbképzésekre vagy a szakmai konferenciákra, és folyamatosan tágítsd a pénzügyi ismereteidet is! A megszerzett tudással nemcsak magadat, hanem vállalkozásodat is gyarapíthatod.

Cégvezetőként fontos, hogy a vállalkozásod minden területére rálátásod legyen. Nem kell azonban mindent saját magad megoldanod. Különösen igaz ez a pénzügyekre, hiszen az anyagi stabilitás megteremtése alapvető egy vállalkozás életében. Ezért elengedhetetlen, hogy folyamatosan konzultálj a pénzügyi szakértőkkel, és rendszeres kapcsolatban állj a cég könyvelőjével. Hallgasd meg a tanácsaikat, hogy mindig felelősségteljes döntést hozhass a pénzügyekkel, kiadásokkal vagy a hitelfelvételekkel kapcsolatban is. (x)