- Hirdetés -

Kiderült, kik a legsikeresebb kommunikációs szakemberek

|

- Hirdetés -

Kétszer 50-es toplistán mutatta be a Marketing&Média kommunikációs szaklap a legsikeresebb magyarországi kommunikációs szakembereket. A nyolcadik alkalommal elkészült marketinges rangsor élén ismét Szabó Béla Attila, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója végzett. Az idén debütált PR-szakemberek top 50-es listájának első helyére a zsűri értékelése alapján Pantl Péter, a Mol Csoport kommunikációs igazgatója került.

A legsikeresebb marketing-kommunikációs vezetők rangsorát a szakmai szervezetek elnökeiből és a piac meghatározó ügynökségeinek vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján állították össze, a Magyar Marketing Szövetséggel szakmai partnerségben. A marketingguruk toplistájának élére zsinórban negyedik alkalommal idén is Szabó Béla Attila, a Magyar Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációs igazgatója került. Második helyezett Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatója, a dobogó harmadik fokára pedig Mérő Ádámot, a Coca-Cola consumer & shopper connection igazgatója állhatott a zsűri döntése alapján.

A negyedik helyezett Juhász Péter Tibor, a Vodafone és Digi márkamenedzsere, ötödik pedig Kovács András Péter, a Magyar Telekom szegmenskommunikációs vezetője lett. A rangsorban őket Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing- és kommunikációs igazgatója, valamint Blaumann Debóra, az Erste Bank marketing- és PR-vezetője követik. A top 50-es lista kilencedik helyére Pantl Péter a Mol Csoport kommunikációs igazgatója került, tizedik pedig Dolezsai Gergely, a Yettel Magyarország márka- és marketingkommunikációs igazgatója lett.

A 10 legsikeresebb hazai marketingszakember

Forrás: Marketing&Media, TOP50 Marketinges 2023

 

Nem csak a büdzsé számít

Nyolcadik alkalommal állítottuk össze az 50 legsikeresebb marketingvezető listáját. Már a kezdetektől látszik egy érdekes különbség az év első felében publikált médiapiaci Top 50-es rangsorhoz képest. A tapasztalat ugyanis az, hogy a marketinges lista sokkal inkább szól az adott emberekről, mint a mögöttük álló cégekről. A médiapiaci 50-ben azért a legnagyobb médiavállalatok, legjelentősebb médiaügynökségek vezetőinek mindig bérelt helyük van, akárki is vezesse az adott céget. Ott is számít az adott vezető piaci megítélésre, valamint az is, hogy mennyire erős a személyes márkája, de messze nem annyira, mint a marketinges Top 50 esetén.

A legsikeresebb marketingszakemberek köre tehát messze nem azonos a legnagyobb büdzsé felett őrködő marketingvezetőkével, ami tulajdonképpen jó hír. Jól jellemzi ezt, ha megnézzük, hogy az elmúlt évben mely cégek számítottak a legnagyobb reklámköltőnek. Ez alapján a 25 legnagyobb büdzséjű társaság közül mindössze tíz olyat találunk, amelyet valaki képvisel a mostani Top 50-ben. Ráadásul a vállalatok költésének a nagysága és az ott dolgozó szakemberek listás helyezése között nincs az égvilágon semmilyen kapcsolat.

Jövés-menés

Megint csak érdemes visszautalni a médiás Top 50-re, ahol az elmúlt 15 év tapasztalata az, hogy egyik évről a másikra jellemzően a listán szereplők negyede szokott cserélődni. Voltak ennél mozgalmasabb évek, illetve változatlanabbak is, utóbbira az idei összeállítás a példa, amikor is minimális helycsere történt 2022-höz képest. Ezzel szemben a marketinges rangsornál mindig nagyobb a mozgolódás egyik évről a másikra.

Ez nyilván a már említett okból is adódik, hiszen ez az összeállítás kevésbé a vállalatokról, sokkal inkább a szakemberek megítéléséről szól, ami azért mindig valamennyire szubjektív. Igaz ez az idei évre is, mert 2022-höz képest 36 százalékban újult meg az 50-es lista. Ez a 36 egy bűvös szám, ugyanis 2019-ben és 2021-ben is pont ekkora cserélődést láthattunk egyik évről a másikra. 2020-ban kicsit több, 44, tavaly pedig a megszokottnál kevesebb, 20 százaléknyi változás történt a Top 50 összetételében. Nagy átlagban tehát a marketinges összeállítás harmada változik egyik évről a másikra.

A helycseréket sok esetben a személyi változások mozgatják. Viszont abban az esetben, ha valaki „gyorsan vált”, tehát két megbízatása között nem telik el hosszú idő, akkor nincs veszélyben a Top 50-es helyezése. Például a tavalyi összeállításunkba Lovas Tamás még a Decathlon Magyarország marketingkommunikációs igazgatójaként került be, de az idén nyár elején átigazolt az eMAG-hoz marketingigazgatónak, és továbbra is ott van az 50-ben. Metykó Tibor 2022-ben még a KÉSZ Csoport marketing- és vállalati kommunikációs igazgatójaként kapott helyet a toplistán, 2023 tavasza óta pedig hasonló pozícióban dolgozik az Euronicsnál, és megszakítás nélkül Top 50-es szereplő maradt. Ezzel egyébként a mostani főnökét, Fazekas Bálintot szorította ki a listáról, hiszen mint marketingért is felelős felső vezető 2022-ben még ő képviselte a műszaki áruházláncot az 50-ben.

TOP 50 legsikeresebb PR/kommunikációs szakember

A Marketing & Média új rangsorában a PR és kommunikációs ügynökségek, valamint a vállalati oldal szakemberei is szerepelnek. A PR- és kommunikációs szakemberek 50-es toplistáját a médiapiac meghatározó vezetői, főszerkesztők, szakértők és szakmai szervezetek képviselőiből álló zsűri szavazatai alapján állították össze. Szakmai partner a Magyar PR Szövetség, a megjelenés támogatója pedig a Magyar Marketing Szövetség. A zsűrizés szempontja ennél a listánál is, hogy az adott szakember mennyire eredményes, sikeres a saját területén, mennyire számít véleményvezérnek, és hogyan változott a befolyása, elismertsége az utóbbi egy évben.

Az idén először elkészített toplista élére Pantl Péter, a Mol Csoport kommunikációs igazgatója került.

Pantl Péter átveszi az oklevelet a Marketing Summiton tartott díjátadón.

 

A dobogó második fokára Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója állhatott fel, a harmadik helyre pedig egy ügynökségi szakembert, Balatoni Zsófiát, az Uniomedia társalapító-ügyvezetőjét választotta a zsűri.

Horváth Magyary Voljč Nóra átveszi az elismerést.

 

Negyedik Gáspár Bence lett, az OTP Bank kommunikációs vezetője, ötödik pedig Bánhegyi Zsófia a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Gáspár Bence a Marketing Summiton tartott díjátadón.

 

Bánhegyi Zsófia átveszi az elismerést.

 

A PR-kommunikációs szakemberek toplistájának hatodik helyére Kutas István került, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója, akit Szinai Ádám, a CIB Bank marketingkommunikációs és PR-vezetője követ a hetedik helyen. Nyolcadik Holló Márta, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója, kilencedik Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon PR- és kormányzati kapcsolatok vezetője, a lista tizedik helyezettje pedig Balaton Anita, a FleishmanHillard Café ügyvezető igazgatója. Érdekesség, hogy a PR-szakembereket tartalmazó listán az ötvenes rangsor jóval több mint felét a hölgyek teszik ki, egész pontosan huszonkilencen szerepelnek.

 

A 10 legsikeresebb hazai PR-szakember

Forrás: Marketing&Media, TOP50 PR-es 2023

 

Vállalati túlsúly

Két nagyvállalati kommunikációs szakember és az egyik legnagyobb árbevételű hazai PR-ügynökség vezetője áll tehát a lista élén. A vállalati szakemberek, illetve az ügynökségnél dolgozók kétharmad-egyharmados megoszlása nem pusztán az első három helyezettre, hanem a teljes 50-es rangsorra igaz. Azaz a listás helyek többségét, 66 százalékát olyan szakemberek foglalják el, akik valamelyik hazai cégnél töltenek be a kommunikációért (is) felelős pozíciót, 32 százalék pedig valamelyik ügynökségnél dolgozik, illetve egyvalaki mindkét területen, ami két százalékot jelent. Utóbbi kategóriát Pécsi Norbert Sándor képviseli, aki amellett, hogy a Magyar Közút kommunikációs vezetője, az idén egy saját ügynökséget is indított.

A nagyvállalati körnél maradva, a médiás és a marketinges hasonló összeállításunknál is azt láthattuk, hogy egyes szektorok erősen felülreprezentáltak. Így van ez most is, ugyanis a pénzügyi kommunikációs szakemberek nevével találkozhatunk a leggyakrabban, ők összesen heten vannak. A CIB, az Erste, a K&H, az MBH Bank, az OTP mellett a Mastercard és a Provident is képviselteti magát egy-egy fővel az 50-ben.

Nem kisebbítve a többiek erényeit, de közülük Kutas Istvánt, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatóját külön is érdemes megemlíteni. Rövid idő alatt ugyanis két bankfúziót, az ezzel járó átmárkázást, továbbá rendszerátállásokat, fiókbezárásokat kellett kommunikációs szempontból is kezelnie az általa vezetett csapatnak. Mindezt szinte negatív sajtó- és közösségi médiás visszhang nélkül érték el.

Rajtuk kívül a telekommunikációs szektornak is erős pozíciói vannak a rangsorban, hiszen a Telekomtól, a Yetteltől, a Vodafone-tól is bekerültek szakemberek, de a nagy élelmiszerláncokat is hárman képviselik a Lidl, a SPAR és a Tesco révén. Az italos szektor részéről ugyancsak hárman kerültek be a kommunikációs Top 50-be. Szalóky Tóth Judit, a Coca-Cola vállalati kapcsolatok, kommunikációs és fenntarthatósági vezetője, Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője, illetve Varga-Nagy Eszter, a Heineken vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője.

 

Heszler Róbert

 

A marketinges és PR-es TOP50-es listáról készült elemzések teljes terjedelemben a Marketing&Media magazin legújabb számában olvashatók.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...

Angol focit, NFL-t és MotoGP-t is nézhetünk a héten

Három kontinensről hoz el sport ínyencségeket a magyar szurkolóknak a Network4 csoport a héten. Az Angol Ligakupa küzdelmeitől, a legizgalmasabb NFL meccseken át a MotoGP és Superbike futamokon át a Premier League, Bundesliga és...

Egyre többet fizetünk az okoseszközöket használva

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg...

Értékesítési szakemberrel erősít a Marquard Group Hungary

Nagy tapasztalatú és tudású szakember segíti a jövőben a Marquard Group Hungary munkáját. Nagy Tamás szeptember végétől sales executive tanácsadóként támogatja a Marquard újrapozicionálási folyamatait. A Magyarországon több évtizedes tapasztalattal rendelkező vállalat az elmúlt...

Jövő héten rajtol A Nagy Ő a TV2-n

Október 9-én este indul a Bachelor – A Nagy Ő legújabb évada a TV2-n. A párkereső reality-ben ezúttal az ország 39. leggazdagabb embere, Jákob Zoltán vállalkozott arra, hogy egy tévéműsorban keresse meg szíve hölgyét....

Dupla résszel rajtol az új magyar történelmi sorozat

Dupla résszel debütál október 13-án, pénteken este a Dunán a Tündérkert című történelmi kalandfilmsorozat. A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült 8 részes sorozat további epizódjait péntek esténként láthatják majd a...

Olasz céggel kötött megállapodást a Duna House leányvállalata

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa). A Professione Casa Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynöksége, amely országszerte 280 irodával rendelkezik. A...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Hiába jött be a home office, egyre kevesebb rá a lehetőség

Magyarországon tízből hat munkavállalónak egyáltalán nincs lehetősége otthoni munkavégzésre – van, akinek a munkaköre, míg másnak a munkaadója nem teszi ezt lehetővé. Sokan úgy vélik, hogy a home office ritkulni fog, a munkavállalók kétharmada...

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Fontos döntést hozott a Lego

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél- írja az MTI a...

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....

Klímapusztulás: a villamosenergia-ágazaton múlik minden

A villamosenergia-ágazat a kulcsa annak, hogy elérje a karbonsemlegességet az világ 2050-re, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az ágazati kutatás szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. A szektor...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....