- Hirdetés -

Különleges hajóval erősít a BMW

|

- Hirdetés -

Javában tart a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, egy igen látványos világpremiernek azonban nem a mozivásznak, hanem a dél-franciaországi város kikötője ad otthont. A BMW és a TYDE hajóépítő vállalat itt mutatja be elsőként a THE ICON névre keresztelt, innovatív vízi járművet, amely a fenntartható vízi mobilitás új zászlóshajójaként öltött testet. Kategóriájában a THE ICON a világ első olyan tisztán elektromos meghajtású vízi járműve, amely az emisszió-mentes mobilitást a fejedelmi luxus élményével egyesíti.

A 13,15 méter hosszú, 30 csomó végsebességre képes THE ICON a nagyfeszültségű akkumulátorral szerelt, tisztán elektromos meghajtású vízi járművek új csúcsmodelljeként ünnepli világpremierjét. Az úttörő együttműködés ötletével a BMW állt elő, aki ki is fejlesztette a partnerség koncepciópillérjeit. Az innovatív projekt a bajor prémiumgyártó vezetése alatt, számos mobilitási szakértő átfogó közreműködésével készült el. A THE ICON formanyelvét a BMW Group leányvállalataként Los Angelesben, Münchenben és Sanghajban működő Designworks kreatív szakemberei álmodták meg, a koncepcióból pedig végül a TYDE hajóépítő vállalat alkotott kézzel fogható valóságot. A vízi jármű erőteljes hajtásláncát a BMW i divízió nagyfeszültségű akkumulátorai látják el energiával. Az iparágakon átívelő együttműködés párját ritkító tengeri élményét exkluzív hangzásvilág festi alá, amelyet a monumentális zeneélmény többszörösen díjazott szerzője, Hans Zimmer komponált meg.

A BMW a fenntartható mobilitást éltető innovációk úttörője

A THE ICON megvalósításával a BMW ismét bebizonyította, hogy a fenntartható mobilitás melletti elköteleződése és holisztikus látásmódja az utakon túlra, ezúttal a végtelen vizekre is kiterjed. A számos területen felhalmozott technológiai szaktudás egyesítése olyan úttörő megoldások létrejöttéhez vezetett, amelyek rabul ejtik az emberek szívét.

A THE ICON ugyanakkor a luxus jövőképébe is betekintést enged. Az innovatív vízi jármű egyedülálló formanyelve nem csupán lélegzetelállító, de utasainak a mobilitás merőben új élményét is elhozza. A THE ICON fedélzetének exkluzív atmoszférájában a fejedelmi kényelem és a módszeresen lecsökkentett környezetterhelés találkozik.

A jachtsport innovációi elektrifikációhoz és dekarbonizációhoz vezetnek

A THE ICON mozgatásáról egy nagyfeszültségű akkumulátorokról táplált tisztán elektromos meghajtás gondoskodik, amely számos tekintetben új mércét állít fel szegmensében. A végtelen vizek elektromos mobilitása eddig kizárólag a kisebb méretű, lassabb vízi járművekre korlátozódott, jelentősen kisebb hatótávolság mellett. A gyorsabb, nagyobb hatótávolságú vízi járművek kategóriáját eközben kizárólag a belsőégésű erőforrással szerelt modellek uralták. A THE ICON most újraértelmezi az elektromos vízi járművek méreteivel, végsebességeivel és hatótávolságaival kapcsolatos eddigi ismereteket.

Mindezt a jachtsport egyik innovációja tette lehetővé: a hordszárnyas hajó, amelynek iránymutató kialakítása a hagyományos hajótestekhez képest akár 80 százalékkal is képes csökkenteni a mobilitás energiaszükségletét. Az úttörő technológiának köszönhetően a hajó a vízszint alatt lévő szárnyszerkezeten támaszkodik, a hajótest pedig a vízfelszín felett lebeg. Ez magasabb szintű utazási kényelmet és nagyobb utazósebességet garantál.

A kettő darab, egyenként 100 kW teljesítményű elektromos motor a BMW i3 tisztán elektromos meghajtású prémium kompakt hat darab nagyfeszültségű akkumulátora által előállított, összesen 240 kWh energiával lebilincselő hatótávolságra, több mint 50 tengeri mérföld (körülbelül 100 kilométer) megtételére képes. A vízi jármű optimális működési sebessége 24 csomó, végsebessége pedig 30 csomó (körülbelül 55 km/óra). Innovatív hajtásláncának és egyedülálló hajótest-kialakításának köszönhetően a THE ICON szinte hangtalanul, rezgésektől és rázkódásoktól mentesen suhan, anélkül, hogy hullámokat verne.

A fedélzet hasonlóan lélegzetelállító hangzásvilágáról Dolby Atmos audiorendszer gondoskodik, amely luxus minőségű hangzást garantál. A THE ICON hangzásvilágát – amely a hajtáslánc orgánumát és a kellemes, intuitív funkcióhangokat egyaránt magába foglalja – az Oscar-díjas zeneszerző, Hans Zimmer komponálta meg. A hollywoodi legenda forradalmi hangélményei a fenntartható vízi közlekedés új korszakát hozzák el a jelenbe.

A THE ICON páratlan innovációs erőssége a formanyelvben is visszaköszön

A formatervezők feladata az volt, hogy a THE ICON egyedülálló koncepcióját kézzelfogható élménnyé varázsolják – legyen szó akár az első ránézésről, akár a fedélzeten töltött fejedelmi percekről és órákról. A vízi jármű elegánsan elnyújtott hajóteste néhány tartóelem és megannyi átlátszó felület jövőbe mutató, látnokian harmonikus egységéből épül fel, rendkívül precíz formanyelvet eredményezve. A jármű központi, prizmaszerű vonalvezetése hátul 4,5 méteres szélességet tesz lehetővé, amely a luxus hangulatú lounge rendkívül tágas belépőjét garantálja. A hajótestet a könnyűszerkezetes járműépítés alapelvei mentén álmodták meg a készítők. A hordszárnyas hajók kialakításából eredő, végtelenül lágy ringatózási élmény mentén a formatervezők arra is megragadták a lehetőséget, hogy a hagyományos oldalburkolatokat nagyméretű üvegfelületekkel helyettesítsék. Az utasok előtt így a végtelen vizek káprázatos látványvilága terül el. A THE ICON ikonikus stílusát az orrban és a tatnál elhelyezett, LED-technológiás fénycsíkok, valamint a töltőaljzatok nyomatékosítják.

Kényelmes lounge hangulat, amely bármelyik kikötőt otthonossá varázsolja

Szögletes üvegajtók engednek belépést a lounge hangulatú belső térbe, ahol a luxus szőnyegborítás és a műalkotásként megformált bútorok harmóniája kaleidoszkópszerű élményt ígér. Minden egyes darabot nemes fémlemezből formáltak meg, amelyek szemcsés felületi kialakítása úgy veri vissza a szőnyegre a napfényt, mint a tenger hullámai.

Az élmény középpontjában a 360° fokban forduló ülések állnak, amelytől az alkotók mindent karnyújtásnyi távolságra helyeztek el – még a táblagép-alapú szórakoztató- és információ-szolgáltató rendszert is. Az ülések egyetlen mozdulattal bármelyik szögben fixálhatók, megkönnyítve a közvetlen beszélgetéseket. A THE ICON kényelmes lounge hangulata így bármelyik kikötőt otthonossá varázsolja.

A BMW digitális felhasználói felülete a tengeri műszereket is magába foglalja

A THE ICON vezérlőállása a fedélzet közepén kapott helyet, a BMW formanyelve mentén megtervezett kormánykerékkel és digitális felhasználói felülettel. Utóbbi a hajózáshoz szükséges összes tengeri műszernek is otthont ad. A 6K felbontású, 32” képernyő-átmérőjű digitális felület a BMW iDrive járművezérlő technológia működési modelljét idézi, amely a BMW 8.0 operációs rendszerrel együttműködve a vizuálisan megjelenő információk és a digitális interakció új dimenzióját váltja valóra. Az olyan kulcsfontosságú információk, mint például az aktuális hatótávolság vagy az időjárás-előrejelzés, hangvezérléssel is előhívhatók.

A Cannes partjainál leleplezett vízi jármű se nem tanulmány, se nem koncepció, hanem egy úttörő technológiával felvértezett, teljes egészében gyártásra érett modell. A THE ICON műszaki alapja egy olyan innovatív platformkoncepció, amely mind az érzelmi élmény, mind a belső tér kialakítása terén maximálisan az ügyfél személyes preferenciáihoz, igényeihez és kívánságaihoz igazítható. Felhasználási fókuszában a modern nagyvárosok állnak, amelynek jegyében helyszínt biztosíthat a luxus minőségű személyes tárgyalásoknak és közlekedési eszközként is alkalmazható. A THE ICON műszaki alapjain megálmodott vízi járművek felgyorsítják az emisszió-mentes vízi mobilitás elterjedését és egy vadonatúj szegmens előtt nyitják meg a kapukat. Közös missziójuk, hogy teret adjanak a zéró emissziójú vízi közlekedésnek, amelynek értelmében nem szennyezik a környezetüket és nem bocsátanak ki zajt, miközben maximális kényelmet kínálnak.

A THE ICON erőteljes hajtáslánca zajt és káros anyagot sem bocsát ki. Hajótest-kialakítása úgy tesz lehetővé nagysebességű utazást, hogy nem ver hullámokat és nem képez örvényt maga mögött. Ehelyett minden egyes útján pihentető kényelmet és határtalan élményt garantál.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Nyerő lehet az ingatlanbefektetés

A múlt héten bejelentett szigorítások alaposan átrajzolhatják a megtakarítások piacát a pénzügyi szakemberek várakozásai alapján. A kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, de emellett az ingatlanbefektetések szerepe is tovább erősödhet a Duna House...

A mélypont után ismét nőtt a hazai vállalkozások száma

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató...

Újabb segítség a vállalkozásoknak

Az elmúlt 3 év gazdasági eseményei nem kímélték a vállalkozói szektort. A kereskedelem és az ipar különösen nehéz helyzetben van, ami számos boltbezárást és az ipari termelés volumenének csökkenését eredményezte. Ez a kihívásokkal teli...

Olvasásra buzdít a Libri

A történetek, amiket olvasunk, beépülnek a mindennapjainkba, a személyiségünkbe, és stresszcsökkentő hatással bírnak. Magyarország piacvezető könyvkereskedőjeként a Libri legújabb, június 5-én indult, bármikor elkezdhető olvasásnépszerűsítő programjában is az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi hangsúlyt....

Újabb rossz hírek a magyar gazdaságról

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH adatai szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. A...

Nyáron sem maradunk új sorozatok nélkül

A következő hónapokban is számos új sorozat lesz látható az HBO Maxon és a Discoveryn, íme néhány ígéretes produkció.A kormányzó ötös (First Five)premier: június 9. HBO MAX, a 3 részes sorozat összes epizódja elérhető...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Saját streaming szolgáltatást indít a Real Madrid

A Real Madrid lett a legújabb futballklub, amely saját streaming szolgáltatást indít. A klub RM Play nevű platformja több mint 700 órányi tartalmat tartalmaz majd, és elérhető lesz mobiltelefonon, táblagépeken és okostévéeszközökön, köztük Apple...

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Podcast

Ha eszközként kezeljük, máshogy állunk hozzá

Talán túl sok sci-fi-t néztünk gyerekkorunkban és azért viszonyulunk fenntartásokkal a mesterséges intelligenciához, aminek ma már a számítógépes játékok világától elkezdve az orvosi diagnosztikáig szinte mindenhol hasznát veszik. De tény, hogy kikerülhetetlen, így kérdés,...

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Don't Miss

A bankszektor is kizöldülhet

A piac minden szereplője, így egy pénzintézet is tehet a fenntarthatóságért, jól mutatja ezt a most létrejövő MBH Bank példája. Szege György ESG- és fenntarthatósági vezetőt kérdeztük az MBH Bank céljairól, törekvéseiről és zöldhitel...

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Országos mentőakcióban a Spar

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez.Sok családban még...

Fenntartható ötleteket díjaztak

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók...

Évente 19 ezer tonna bútort égetünk el

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. Igény lenne a már nem használt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....