Limitált különlegességekkel erősít a Starbucks

A kávézólánc két, limitált ideig elérhető szemeskávéval lepi meg a kávérajongókat: a Starbucks Milano Duetto különlegességek újraértelmezik az otthoni kávézás élményét, és megmutatják, hogy ugyanaz a kávé különböző pörköléssel teljesen más ízvilágot képvisel. Emellett partnerei munkáját és a kávéültetvények farmereit is ünnepli, hiszen szenvedélyük minden egyes csepp kávéban megjelenik.

A Starbucks több mint fél évszázados tapasztalatával pontosan tudja, hogy a kávétermelők felé tanúsított tisztelet, valamint megbecsülés nélkül nem készülhetnének el a kávézóláncra jellemző italkülönlegességek, hiszen az ültetvényeken dolgozók szenvedélyes munkája elengedhetetlen a jó minőségű kávészemekhez. A Starbucks épp ezért kötelezte el magát az etikus beszerzés mellett, amely magában foglalja a kistermelők tisztességes bérezését, a fenntartható gazdálkodási módszerek támogatását, valamint a munkavállalók jogainak és jólétének biztosítását. Annak érdekében, hogy partnerei számára biztosítani tudja ezeket a jogokat és lehetőségeket, a kávézólánc 2004-ben a Conservation Internationallel közösen megfogalmazta az iparág egyik első etikus beszerzésre vonatkozó irányelveit a C.A.F.E. Practices (Coffee and Farmer Equity) keretrendszerben. Az ebben foglaltak mind egyirányba mutatnak, hogy megakadályozzák a kávétermesztésben részt vevő gazdák és kollektívák kizsákmányolását, csökkentsék a környezetre gyakorolt káros hatásokat, továbbá elősegítsék a közösségek fejlődését.

Ahol a Holdat és a Napot csupán a pörkölés választja el egymástól

Az érett, kézzel leszüretelt kávészemeket először megtisztítják és elválasztják a gyümölcshústól. Ezután két fő eljárás következhet: a nedves (mosott) vagy száraz (természetes) feldolgozás. Mindkét eljárás a gyümölcshústól teljesen megtisztított és szárított kávészemekhez vezet, amelyeket ezután osztályozzák és csomagolják, hogy útjukat egy pörkölőüzem felé vegyék. A Starbucks legújabb kávéi Kolumbiából, Indonéziából és Sumatrából utaznak a milánói pörkölőkbe, ahol ugyanazt a kávét világos és sötét pörkölésű variációkban készítik el. Az október 1-jétől elérhető Starbucks Milano Duetto szemeskávék nem csupán az élettel teli milánói kultúra előtt tisztelegnek – csomagolásukon is ez a magas kultúrával rendelkező olasz város jelenik meg -, de remekül reprezentálják a különböző pörkölés ízvilágra gyakorolt jelentőségét is.

A lágyabb, édesebb kávét preferálók álma a világos pörkölésű Starbucks Milano Sole, a gránátalma és a vaníliás puding aromáit idézi meg az elkészült italokban. A sötét pörkölésű Starbucks Milano Luna szarvasgombás étcsokoládé és fekete dió ízvilágával pedig a karakteresebb és teltebb kávékedvelők poharában fogja a legjobban érezni magát.

A Starbucks kávékölteményeihez a kimagasló színvonalú kávészemek és átgondolt pörkölésük mellett, professzionális elkészítésük is hozzátartozik. Ennek érdekében a kávézólánc nagy hangsúlyt fektet partnerei, köztük baristái szakmai fejlesztésére, amelyet jól mutat az idén 11. alkalommal megrendezett EMEA Barista Championship is. A Starbucks nemzetközi Barista Bajnokságán évről évre a vállalat legjobb kávémesterei mérik össze tudásukat, a 2024-ben Londonban megtartott nagydöntőn az abszolút győztes a jordán nemzetiségű Sumayyah lett, aki a versenyen kimagasló teljesítményével győzte meg a szakmai zsűrit.