- Hirdetés -

Magyar hősökről készült különleges fotósorozat

|

- Hirdetés -

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. A képeken szereplők többsége önkéntes alapon dolgozik, ellenszolgáltatás nélkül vállalva a munkavégzéssel járó fizikai- vagy mentális terheket. A Huawei Éjszaka hősei kampánynak köszönhetően – éjszaka és gyenge fényviszonyok között készült képeken keresztül – széles közönség nyerhet bepillantást abba, hogyan milyen kihívásokkal, nehézségekkel és örömökkel jár az önfeláldozó munka.

Az "Éjszaka hősei" című fotósorozat a vállalat legújabb prémium kategóriás okostelefonja, a HUAWEI P60 Pro kiemelkedő éjszakai fotós képességeit felhasználva mutatja be három, önfeláldozó hivatás képviselőinek munkáját. A Huawei által felkért magyar fotográfusok – Chripkó Lili és Rizmajer Antal – mobilfotó-sorozatai izgalmas, akciódús és hangulatos pillanatokon keresztül adnak betekintést a III. kerületi Tűzoltó-parancsnokság, az Országos Polgárőr Szövetség és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársainak életébe. Az állandó éjszakai készenlétbe, a fizikai állóképességet és mentális erőt igénylő erőfeszítésekbe, a munkával járó kihívásokba, és mások segítésének örömébe.

A gyenge fényviszonyok között – füsttel megtelt lakóházban, pincében, erdőben, éjszakai városi és szabadtéri fényekben – készített fotók egyben bemutatják a HUAWEI P60 Pro különleges mobilfotós képességeit. A készülék Ultra Lighting telefotó kamerája az iparág közel legnagyobb automatikusan állítható fizikai rekesznyílásával, nagy áteresztőképességű lencsecsoporttal és RYYB SuperSensing érzékelővel is rendelkezik. Ezek az új fejlesztések gyenge fényviszonyok között is szinte élethű fotók készítését teszik lehetővé, a kamera részletgazdagon képes megjeleníteni a sötétebb területeket is. Ultra-magas dinamikatartományt nyújt a magas fény-sötétség arányú helyzetekben, például napkeltekor és napnyugtakor, hajnalban vagy alkonyatkor. A DXOMARK független tesztlabor rangsora szerint jelenleg a Huawei P60 Pro az egyik legjobb okostelefon fotózásra.

2 percen belül a fán rekedt macskához is el kell indulni

A tűzoltók munkája az állandó készültségről szól. Bármikor megszólalhat a riasztást jelző hang, és bármit is csinálnak – akár pihennek, zuhanyoznak, tanulnak vagy a mosdóban tartózkodnak, a szabályok szerint 2 percen belül a jármű (fecskendő) hátsó tengelyének el kell hagynia a laktanya kapuját.

Az éjszakai órákban is rendszeresek a riasztások. A tűzoltók számára a legintenzívebb időszak viharos, szélsőséges időjárási körülmények között van: ilyenkor a káresetek és veszélyhelyzetek száma drasztikusan megnő, akár napi 10-12 riasztást is kaphatnak az óbudai tűzoltók. A szakmai és fizikai felkészültség, a csapatmunka és a helyzetkezelési képességek kritikus jelentőséggel bírnak.

A tűzoltók felszerelése akár 70 kg súlyú is lehet – amelynek nagy részét a 30 kg-os speciális védőruházat teszi ki. A felszerelés szállítása és használata nagy fizikai erőt és kitartást igényel, ezért rendszeres edzéseket és erőnléti tréningeket végeznek, hogy megőrizzék erejüket és állóképességüket.

Egy pincetűz esetén a lejutás a legnehezebb és legkritikusabb feladat. A lefelé vezető úton extra magas hőmérséklet, akár 6-800 fok is lehet, és a füst és a lángok sűrűsége miatt a látási viszonyok is korlátozottak. A pincében általában térden vagy kúszva közlekednek, hogy minimalizálják a sérülés lehetőségét. Tájékozódási pontként a tűzoltók által húzott tömlő szolgál.

A legnehezebb szituációk közé tartozik, amikor gyermekekkel találkoznak mentés közben. Komolyabb traumák esetén a tűzoltók közösen és pszichológus segítségével dolgozzák fel az élményeket. Ezért a mentális támogatás és a közösségi összetartás kiemelkedően fontos ebben a szakmában.

Egy-egy riasztást követően elsődleges feladat a szerek – pl. sűrített levegő palack, láncfűrész, tömlők stb. – átvizsgálása, tisztítása és karbantartása. Riasztás mentes, nyugodtabb időszakokban a tűzoltók készenléti idejüket különböző tevékenységekkel töltik. A nap nagy része gyakorlatokkal, szerelési- és tantermi foglalkozásokkal telik, az esti órákban pedig tanulással, olvasással vagy közös filmnézéssel pihennek.

Segítségnyújtás a legnehezebb helyzetekben – speciális alakulat négylábú kollégákkal

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai akkor lépnek színre, amikor a legextrémebb körülmények között kell segíteni. Ez két esetben fordulhat elő: vagy nincs kapacitása az adott pillanatban más szervnek, mentőknek, katasztrófavédelemnek, vagy nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel a mentéshez. Emellett az állatmentések kiemelkedő fontossággal bírnak, mert hasonló készségeket és technikákat igényelnek, mint az emberi mentés.

A szervezet tavaly 137 alkalommal vett részt bevetésen a rendőrség és a katasztrófavédelem kérésére, legyen szó eltűnt személyek kereséséről, vízből, kútból vagy hegyről való mentésről, ártéri személykeresésről. Nemzetközi mentőakciókban is részt vesznek, legutóbb például a törökországi földrengés során 17 embert mentettek ki a romok alól.

A kutató-mentők munkáját nemzetközileg elismert négylábú kollégák segítik. A kiskoruktól képzett kutyák néhány pillanat alatt több száz négyzetméternyi területet kutatnak át, és olyan helyekre mennek fel, ahova ember nem képes. Keresés során az élő ember testhője által kibocsátott szagmolekulákat azonosítják, majd ezt jelzik ugatással. Ha egy másik, „kontroll-kutya” is megerősíti a találatot, akkor indulhat a mentés. A sikeres akció után minden négylábúnak jár a jutalomfalat.

A kutató-mentő szolgálat tagjai teljesen önkéntes alapon dolgoznak, mindenkinek van polgári foglalkozása, ami gyakran hasznosnak bizonyul. A szolgálat tagjai saját maguk építik és tartják karban a speciális mentési igényeiknek megfelelő eszközeik jelentős részét. Műhelyükben szerelik össze a szükséges eszközöket, beleértve a hajókat is. Ehhez járul hozzá a szervezet tagjainak sokoldalú szakmai háttere – akadnak például a villamosmérnökök és villanyszerelők –, akik a fejlesztéseknél és karbantartásoknál nélkülözhetetlen tudást hoznak.

Legnagyobb fegyverük a szó

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) tagjai mindannyian önkéntesként végzik munkájukat civil foglalkozásuk mellett. Legfőképpen este és éjszaka, szabadidejükben tesznek azért, hogy az utak biztonságosabbak legyenek és segítséget nyújtsanak a közösségnek. A szervezet tagjai között akad vadgazdálkodó, bankár, tanuló vagy fejlesztőmérnök is, akik ellenszolgáltatás nélkül évente egyenként sok száz órát – 66 ezer polgárőr összesen tízmillió órát szolgált tavaly – szánnak az utcai járőrözésre (gyalogosan, motorral, biciklivel és autóval), eltűnt személyek keresésére és a rendőrség munkájának segítésére.

Feladataik közé tartozik eltűnt tinédzserek vagy idős, nem beszámítható személyek keresése, a rendőrök megérkezéséig a bűnelkövetők feltartóztatása, csendháborítás esetén eljárás indítása, valamint forgalomirányítás baleseteknél. Munkájuk egyik legnagyobb kihívása, hogy nem alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket, egyetlen fegyverük a szó és a beszéd.

Szolgálatuk részeként folyamatosan részt vesznek az ország legmagasabb szintű motoros biztosítási feladataiban, beleértve a kiemelt személyek kíséretét. Nemrégiben a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny teljes útvonalát kísérték figyelemmel, valamint a Giro d’Italia nemzetközi kerékpáros körverseny magyarországi útvonalán biztosították a VIP konvojt. A polgárőrök elkötelezetten szolgálják a közutak biztonságát, rendszeresen részt vesznek vezetéstechnikai rutinképzéseken, és szorosan együttműködnek a rendőrmotorosokkal.

Sok fiatal, aki polgárőrként kezdi a pályafutását, végül a rendőrségnél találja meg hivatását. A polgárőrség bizonyos értelemben a rendvédelmi szakma nulladik állomása, és jelentős segítséget nyújt az utánpótlás biztosításában. Az elkötelezettség és a közösség szolgálata az, ami hajtja őket, és büszkén vállalják a felelősséget a társadalmi biztonság és a közbiztonság javítása érdekében.

Fotó: Huawei/Chripkó Lili

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Mesterséges intelligencia a hazai magánegészségügyben

Technológiai innovációt vezet be a Doktor24 a betegellátás területén. A magyar-osztrák egészségdigitalizációs startuppal, a XUND-dal közösen fejlesztett egészségügyi asszisztens egy platformon képes tüneteket elemezni és konkrét megbetegedések gyanúját ellenőrizni. Ezzel a megoldással a páciensek...

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna

Az informatika az életünk alapvető eszköze, amely a mindennapjainkban és az üzleti világban is meghatározó szerepet játszik. Ennek tudatában azt gondolhatnánk, hogy az IT menedzsment jelenleg minden vállalkozás életében az egyik legfontosabb prioritás. Ennek...

Fontos ügyért futhatunk a hétvégén

Idén harmadik alkalommal rendezi meg az iRUNmore Futóegyesület és az AVON a Fuss MELLettünk! elnevezésű közösségi futását, amely célja, hogy minél több nő figyelmét felhívja a mellrákszűrések és az önvizsgálat fontosságára. Az ingyenes programon...

Magához tért a használtautó-piac

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 72 500 személygépkocsi cserélt gazdát augusztusban, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet. Míg 2023 első félévében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az...

Ezek a legfenntarthatóbb úticélok Magyarországon

Az emberiség megnyitotta a pokol kapuit - jelentette ki néhány nappal ezelőtt az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, hangsúlyozva, hogy jelenleg egy 2,8 fokos hőmérséklet emelkedés felé tartunk. De vajon hogyan ítélik meg az emberek...

Kevesebbet költünk, de azért még reménykedünk

Az elmúlt évben tapasztalható kedvezőtlen gazdasági fejlemények egyre több háztartás mindennapjaira és terveire vannak hatással: 10-ből 9 magyar jelentősen visszavett a költekezéseiből és ugyanennyien gondolják úgy, hogy a gazdaság egyhamar nem áll helyre. A...

Hatalmas felmondási hullám jöhet

A válaszadók 62 százaléka tervezi elhagyni munkahelyét a közeljövőben, legtöbben magasabb fizetésért váltanának – derül ki a Work Force HR szolgáltató legfrissebb felméréséből. A cég nem csupán munkavállalói oldalról, de üzleti partnerei között is...

Összefogtak az amerikai streaming szolgáltatók

Streaming Innovation Alliance néven új szervezetet hoztak létre a vezető amerikai streaming szolgáltatók, köztük a Netflix, a Disney, a Comcast, a Warner Bros. Discovery és a Paramount. Az összefogás célja, hogy eredményesebben lobbizzanak a...

Nincs felső határ egy konferencia esetén – interjú Csermely Ákossal

Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától, átveheti-e az MI a konferenciaszervezést, mennyi látogatót várnak idén az Internet Hungary-re – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Csermely Ákos. Az esemény főszervezője elárulta azt...

Újabb műsorvezetők csatlakoztak a társkereső show-hoz

Hétfőn 20 órakor indul a taktikai társkereső reality, amit egy élő kibeszélőshow, később pedig egy filter nélküli különkiadás követ.Október 2-án, hétfőn 20 órától indul a VIASAT3 taktikai párkereső műsora, a Szingli vagy svindli. A...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Közösségi közlekedésre buzdít a Westend

Új eszközökkel bővítette mobilitási parkját a város szívében található Westend. A bevásárlóközpont ezzel szeretne még több alternatív lehetőséget biztosítani közönségének. Továbbra is arra bátorítják látogatóikat, érkezzenek a közösségi közlekedés valamelyik kényelmes és fenntartható eszközével,...

Mesterséges intelligencia a hazai magánegészségügyben

Technológiai innovációt vezet be a Doktor24 a betegellátás területén. A magyar-osztrák egészségdigitalizációs startuppal, a XUND-dal közösen fejlesztett egészségügyi asszisztens egy platformon képes tüneteket elemezni és konkrét megbetegedések gyanúját ellenőrizni. Ezzel a megoldással a páciensek...

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna

Az informatika az életünk alapvető eszköze, amely a mindennapjainkban és az üzleti világban is meghatározó szerepet játszik. Ennek tudatában azt gondolhatnánk, hogy az IT menedzsment jelenleg minden vállalkozás életében az egyik legfontosabb prioritás. Ennek...

Fontos ügyért futhatunk a hétvégén

Idén harmadik alkalommal rendezi meg az iRUNmore Futóegyesület és az AVON a Fuss MELLettünk! elnevezésű közösségi futását, amely célja, hogy minél több nő figyelmét felhívja a mellrákszűrések és az önvizsgálat fontosságára. Az ingyenes programon...

Magához tért a használtautó-piac

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 72 500 személygépkocsi cserélt gazdát augusztusban, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet. Míg 2023 első félévében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Ezek a legfenntarthatóbb úticélok Magyarországon

Az emberiség megnyitotta a pokol kapuit - jelentette ki néhány nappal ezelőtt az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, hangsúlyozva, hogy jelenleg egy 2,8 fokos hőmérséklet emelkedés felé tartunk. De vajon hogyan ítélik meg az emberek...

Erre költött közel 3 milliárd forintot az AutoWallis

Elkészítette éves Zöld allokációs és hatás jelentését az AutoWallis Zöld Bizottsága, mely a társaság által két évvel ezelőtt kibocsátott 6,6 milliárd forint összegű, zöld kötvényekből befolyt forrás felhasználásáról és azok környezeti hatásairól szól. A...

Sokkal zöldebbek lehetnének az irodaépületek

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....